Witam serdecznie po bardzo długiej, bo prawie dwuletniej przerwie..................... Jeśli nie macie pomysłu na szybki, smaczny wiosenny obiad, to skorzystajcie z mojej propozycji. Kotlety z jajek, bo o nich mowa, robię zazwyczaj własnie Wiosną, kiedy pojawiają się świeże zioła, które doskonale do nich pasują. Dzisiaj skorzystałam z dobrodziejstw smaku lubczyku i tymianku. Składniki: 10 jaj 1 średnia cebula 1 duży(...)gałązki lubczyku 1 łyżeczka listków świeżego tymianku 1/4 łyżeczki kurkumy szczypta płatków chili sól i pieprz do smaku 3 łyżki bułki tartej 1 jajko i bułka tarta do obtoczenia kotletów olej i masło do smażenia Sposób przygotowania: 8 jaj ugotować na twardo, ostudzić obrać i rozdrobnić, Ja to zrobiłam tłuczkiem do ziemniaków, ale można jak najbardziej przekręcić je przez maszynkę
Gosia gotujeDzisiaj odmieniamy typowe kotlety mielone smażone na patelni. Dodajemy do nich pesto czerwone. Pesto nadaje kotletom wyrazistego smaku. Może dacie się skusić. Polecam. Składniki: Mięso mielone z łopatki 500 gram 3 łyżki czerwonego pesto 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 mała cebula Sól Pieprz Bułka tarta Mleko 2 jajka Olej Wykonanie: Do niecałej połowy szklanki bułki tartej dodajemy niewielką ilość(...)drobno pokrojoną cebulkę i wbijamy 2 jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę. Jeżeli masa mięsna jest zbyt luźna możemy dodatkowo dosypać niewielką ilość bułki tartej. Formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce i smażymy na rozgrzanym olej z obu stron. Warto z pozostałego pesto przygotować sos. Do garnka wlewamy około 300 ml bulionu, dodajemy pozostałe pesto ze słoika
Smaki Ewysię mają Wasze brzuchy po wielkanocnym stołowaniu? U nas nareszcie wszystkie resztki się skończyły i można pichcić od nowa :) Tym razem dzielę się przepysznymi i soczystymi kotletami mielonymi z indyka. Niby mielone, niby żadna nowość i nic ciekawego, a wystarczy dodać do mięsa coś innego, niż zawsze, coś, co może z pozoru wcale do mielonego nie pasuje, żeby odkryć potrawę(...)tych kotlecikach, nadając im ciekawą teksturę i zapewniając większą soczystość, co akurat przy mięsie z indyka jest bardzo cenne. Dodatkowe wzmocnienie smaku i soczystości pochodzi od aromatycznego sosu BBQ! Kotlety podałam z kaszą gryczaną posypaną szczypiorkiem i słonym serem bałkańskim (tak, feta może wystąpic, jako zamiennik) ale dodatki możecie przecież dobierać według upodobań :) Pysznie, zdrowo i lekko. Zaprawdę, wspaniałe połączenie
Kuchnia w Słońcu Skąpanatłuczkiem. Z obu stron solimy, pieprzymy, posypujemy papryką słodką i oprószamy mąką. Mięso odstawiamy na 30 minut. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Rozgrzewamy olej. Kotlety obsmażamy z obu stron, do ładnego zrumienienia. Obsmażone kotlety odkładamy na talerz. Na ten sam olej wrzucamy cebulę. Solimy ją i podsmażamy do zeszklenia. Do zeszklonej cebuli dodajemy czosnek(...)podsmażamy 2 minuty. Dodajemy majeranek, musztardy, koncentrat pomidorowy i wlewamy około 3/4 szklanki wody. Całość mieszamy i dokładamy kotlety. Kotlety układamy pod cebulą. Mięso przykrywamy i dusimy do miękkości. Moje potrzebowało około 90 minut. Jeśli podczas duszenia mięsa, wyparuje za dużo wody i sos zrobi się za gęsty, dolewamy ją (najlepiej gorącą). Smacznego
Smak mojego domunajlepszych odkwaszaczy organizmu są czerwone buraczki, w każdej postaci. Jeden z przepisów na buraki publikowaliśmy np. w poście: Buraczki z bazylią a o wyższości pieczeni nad kotletem schabowym i różnymi innym mięsami też już się rozwodziliśmy. Przejrzyj bloga. Zauważ, że jeśli z talerza usuniesz węglowodany, a w to miejsce wprowadzisz większą porcje buraków to wynik produktów zasadowo- kwasowych(...)jest 1:1. A nie jak do tej pory 1:2 dla zakwaszających, gdy na talerzu obok kotleta dominowały ziemniaki lub inne bogate w skrobie produkty. Co do kotleta schabowego, jeśli dopiero zaczynasz przygodę z dietą rozdzielną nie martw się tym co pisałem, że coś innego jest lepsze. Wprowadzaj zmiany po woli, zrób sobie większą porcję surówki i ciesz się
Dieta Rozdzielna i Zdrowiezastosowania w przepisach diety rozdzielnej. Wskaźnik strawności białka (aminokwasów) pochodzenia sojowego jest taki sam jak w przypadku jajka. Żartobliwie można stwierdzić, że wdrażanie mąki sojowej do obtaczania kotletów jest krokiem ku diecie wegetariańskiej, bo kotlet jest już "pół wegetariański"... :) Składniki na kotlety: 5 plastrów schabu (1,5 cm grubości) sól pieprz Przygotowanie: Mięso rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry(...)szkl mleka szczypta soli Przygotowanie: Jajka dokładnie roztrzepujemy z solą, dodajemy mąkę, mleko i wszystko razem dokładnie miksujemy. Ciasto powinno być gęściejsze niż do naleśników, ale nie za bardzo. Kotlety zanurzamy w cieście, wyciągamy widelcem, chwilę czekamy aby nadmiar spłynął i szybko przekładamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Smacznego
Dieta Rozdzielna i ZdrowieZdrowsza wersja tradycyjnych kotletów mielonych. Dziś użyłam miesa z indyka, płatków owsianych, sporej ilości natki pietruszki. Kotlety są smażone ( można również upiec w piekarniku). Idealnie smakują na obiad ale również jako zamiennik do kanapek czy burgerów. Kotlety nie są panierowane. SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 3/4 szklanki płatków owsianych blyskawicznych 2 jajka 1 natka pietruszki(...)siekam. Na patelni smażę na rumiano cebulkę. Natkę pietruszki drobno siekam. Mozzarellę drobno rwę. Do mięsa dodaję wszystkie składniki wraz z smażoną cebulką. Mieszam dokładnie. Z mięsa formuję płaskie kotlety wielkości dłoni. Na patelni rozgrzewam olej rzepakowy. Smażę dokładnie z obu stron na rumiano. Smacznego
Gotowanie PatkiJeżeli znudziły Wam się zwykłe kotlety z piersi kurczaka w panierce to mam dla Was propozycję. Pierś z kurczaka z ogórkiem, papryką i serem żółtym zapiekane w cieście francuskim. To moja propozycja na wielkanocny obiad. Pychotka Składniki: podwójna pierś z kurczaka 300g ciasta francuskiego pół małego słoiczka papryki konserwowej 4 ogórki konserwowe 8 plasterków sera żółtego jajko sól, pieprz Sposób(...)wykonania: Pierś z kurczaka podzielić na 4 kotlety, lekko rozbić, posolić i popieprzyć. Ciasto francuskie podzielić na 4 równe prostokąty, każdy prostokąt ponacinać z dwóch stron tworząc grzebienie. Paprykę i ogórki pokroić w słupki. Na środek ciasta kłaść pierś z kurczaka, paprykę, ogórki i 2 plastry sera żółtego.Grabienie ciasta przeplatać na przemian, podwijając pod spód kotleta. Posmarować kotlety roztrzepanym
Cukiernia Pychotkipolewamy nasze piersi z kurczaka, mieszamy łyżką lub ręką tak, aby marynata pokryła dokładnie mięso. Miskę z mięsem odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie grillujemy nasze kotlety na rozgrzanej patelni grillowej z obu stron. Gdy druga strona kotleta jest już prawie gotowa po wierzchu posypujemy każdy kotlet startym na tarce serem korycińskim (ilość sera zależy od indywidualnych(...)upodobań). Kotlety jeszcze chwilę grillujemy, aby ser zaczął się lekko rozpuszczać. Grillowane piersi z kurczaka z serem korycińskim podajemy od razu z ulubionymi dodatkami. U mnie dziś w formie obiadu z ziemniakami i zestawem surówek, ale wspaniale sprawdzą się również na przyjęciach czy jako dodatek (pokrojone) do najróżniejszych sałatek. Smacznego
Słodkie okruszkiWitajcie :). Dzisiaj przychodzę do Was z kolejną propozycją na smaczny obiad :). Są to kotlety mielone podane z ziemniakami posypanymi koperkiem, a jako surówka tradycyjna sałata ze śmietaną i szczypiorkiem :). Zapraszam :) Składniki: 500g mięsa mielonego (u mnie akurat wieprzowo-wołowe) 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, bułka tarta do obtoczenia kotletów oliwa z oliwek(...)lubicie :) ) szczypta soli, pieprzu i odrobina cukru do smaku Przygotowanie: W misce umieszczamy mięso, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy, mieszamy wszystko dokładnie, najlepiej ręką. W zależności jakiej wielkości kotlety chcemy, formujemy kulki, a następnie spłaszczamy ręką żeby wyglądał jak kotlet :). Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni. W garnku gotujemy ziemniaki. W drugiej misce wkładamy umytą
Gotuj z MąkąWegetariańskie kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek, z dodatkiem tartego, żółtego sera i szczypiorku. Bardzo sycące i łatwe do przygotowania danie. Z podanych składników wychodzi 8 średniej wielkości kotletów. 100 g kaszy gryczanej prażonej 250 g pieczarek 1 mała cebula 100 g łagodnego sera żółtego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól pieprz suszona, ostra papryka 1/2 pęczka szczypiorku Dodatkowo(...)usmażone pieczarki z cebulą oraz szczypiorek. Spróbować i w razie potrzeby doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodać jajko i bułkę tartą. Masę dokładnie wymieszać. Z masy formować kotlety. Kotlety obtaczać w bułce tartej i lekko rozpłaszczać. Smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju
Bulliopytajcie mnie, skąd taki opis. Ładnych kilka lat temu znalazłam ten przepis...i tak pozostał pod niezmienioną nazwą. Fajna alternatywa dla kotletów. SKŁADNIKI: (4 porcje) 4 duże, ładne kotlety schabowe sól pieprz olej SOS: 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów (dobrej jakości) sól pieprz rozmaryn (może być suszony) cukier (1/2 łyżeczki) -(opcjonalnie-ale zimowe pomidory kochają cukier(...)małe ogórki konserwowe PRZYGOTOWANIE: Kotlety obsmażamy na tłuszczu, na złoty kolor. Przekładamy na talerz i trzymamy w ciepłym miejscu (jeżeli schab jest nadal twardy. podlewamy małą ilością wody i dusimy-bardzo często się zdarza,że duszę schab jeszcze kilkanaście minut). Na pozostały tłuszcz dodajemy drobno posiekaną cebulę, po chwili czosnek. Po 3-4 minutach dodajemy pomidory plus 1/2 łyżeczki cukru
Kopystką po garachZazwyczaj sos tatarki podajemy do jajek , ja podałam go do kotletów drobiowych. Niby nic odkrywczego-a cieszy:) SKŁADNIKI: 2 pojedyncze filety z kurczaka 1/2 średniej cebuli Sól Pieprz Mąka Jajko Bułka tarta Parmezan Olej Czyli zwykłe kotlety plus pyszny sos tatarski: https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/11/sos-tatarski.html PRZYGOTOWANIE: Filety myjemy, osuszamy, jeżeli są wysokie, przekrawamy na pół. Przy pomocy tłuczka i folii spożywczej(...)delikatnie rozbijamy filety, tak,żeby nie uszkodzić. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Kotlety solimy, pieprzymy, na każdym kładziemy cebulę, następnie odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie, oczyszczamy z cebuli, panierujemy w mące (nadmiar otrzepujemy), jajku i bułce tartej pomieszanej z tartym parmezanem (pól na pół). Na patelni z nieprzywieranym dnem rozgrzewamy olej. Kotlety smażymy krótko, na gorącym tłuszczu
Kopystką po garachKotlety z kurczaka są najprostszymi w wykonaniu, ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a podając je z ulubionymi dodatkami powstaje pyszne danie Zapewniam Was, że udadzą się każdemu. Kurczak będzie miękki, delikatny i smaczny. Kotlety możecie podawać z ziemniakami, ryżem, warzywami – niemalże wszystko do nich pasuje. Polecam je również do sałatek – wystarczy po usmażeniu pokroić je w kostkę(...)dodać do ulubionej mieszanki produktów Zobaczcie też: Kurczak z papryką, ananasem i ryżem Przepis na kotlety z kurczaka Drukuj przepis Porcji: 6 Czas gotowania: 15 minut Składniki 500 g piersi z kurczaka (2 piersi) duże jajko łyżeczka mielonej słodkiej papryki pół łyżeczki soli szczypta pieprzu bułka tarta do panierowania olej do smażenia Przepis 1 Każdą z piersi oczyszczamy z błonek
Kuchnia Bazyliimiano świetnego dania. Z ugotowanego ryżu szybko zrobicie kotleciki. Żeby kotleciki nie były mdłe i nijakie, warto je odpowiednio doprawić. Przyprawa curry sprawdza się doskonale. Nie dość, że nadaje kotletom ciekawego smaku, to jeszcze pięknie barwi je na złoto. Kotlety ryżowe serwować możecie jako danie obiadowe. Podajcie je z surówką i ewentualnie jakimś sosem - pomidorowym, grzybowym lub innym. Kotlety ryżowe(...)patelni rozgrzać niedużą ilość tłuszczu. Z masy ryżowej formować nieduże kotleciki i kłaść na rozgrzaną patelnię. Smażyć na średnim ogniu, po około 3-4 minuty z każdej strony. Usmażone kotlety ryżowe osuszyć z tłuszczu, układając je na chwilę na kawałku ręcznika papierowego. Smacznego
kolorowotorcikowo