kotlety - 13055 przepisów (strona:167/871)

Burgery bez mięsa z czerwonej fasoli i ciecierzycy 206

BURGERY WEGETARIAŃSKIE Z FASOLI CZERWONEJ I CIECIERZYCY - KOTLETY MIELONE BEZ MIĘSA Burgery z fasoli i ciecierzycy to fajna alternatywa dla mięsnych kotletów mielonych. Te są delikatniejsze w smaku, mocno doprawione, z wyraźną nutą orientalną. Do tego sos jogurtowy a’la tzatziki i mamy super przekąskę dla gości, lunch do pracy lub samodzielny obiad dla całej rodziny. Doskonała propozycja na obiad(...)dzieci, bo zdrowy, smaczny i sycący. Jeśli macie ochotę odejść czasem od tradycyjnych mięsnych kotletów, to proponuję właśnie te burgery z fasoli i ciecierzycy jako ich zamiennik. Smacznego! J SKŁADNIKI NA BURGERY (ok. 16 kotletów średniej wielkości) 200 g ugotowanej czerwonej fasoli 200 g ugotowanej ciecierzycy 1 jajo posiekany pęczek pietruszki płaska łyżeczka soli 2 łyżki mąki jaglanej ( ja zmieliłam

Calzonella.com
Kotlety mielone z żółtym serem 193

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com  Tradycyjne kotlety mielone można urozmaicić w bardzo prosty sposób. Wystarczy nadziać je serem i cieszyć się przepysznym efektem. Taka mała, prosta rzecz, a odmienia klasyczne danie - czyniąc je bardziej atrakcyjniejszym. Osobiście uwielbiam ten ciągnący się seeer...  400g mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 sucha bułka namoczona w mleku 1 jajko przyprawa(...)Dodatkowo: żółty ser bułka tarta do obtaczania olej do smażenia   Cebulę i czosnek drobno posiekać, a bułkę dokładnie odcisnąć z nadmiaru mleka. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić.   Uformować kotlety - każdego nadziewając kawałkiem żółtego sera. (Porcję mięsa rozpłaszczyć dłonią, położyć ser i uformować kotleta.) Każdego kotleta obtoczyć w bułce tartej. Smażyć (na rozgrzanym oleju) z obu stron (na rumiano

Di gotuje
kotlet ze schabu z duszoną pieczarką i porem 173

duszonym porem Delikatne i aromatyczne duszone pory, połączone ze schabem i grzybami  to przepis  na danie proste i niezwykle smaczne. składniki  dla czterech osób 4 kotlety wykrojone ze schabu każdy o wadze  ok 200 g 3 duże pory 300 g pieczarek 4 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki masła 3 łyżki oleju 7-10 łyżek wody sól(...)pieprz sposób przygotowania Ładnie wykrojone kotlety, przekładamy do miski, oprószamy  pieprzem, solimy i odstawiamy na dwie godziny w chłodnym miejscu. W tym czasie dokładnie myjemy pory i pieczarki. Warzywa kroimy w cienkie krążki ( tylko białe części) , a grzyby kroimy w plastry. Na dno rozgrzanego  dużego, garnka ( z przykrywką) wlewamy trzy łyżki oleju   i dodajemy pokrojone pory. Warzywa

Miód i pieprz
Kotlety z kalafiora 484

Kalafiora lubię w każdej postaci, niestety moje dzieci nie. Postanowiłam trochę przemycić do posiłku, aby nie wyczuły co jedzą.  Udało się kotlety kalafiorowe zjedzone. Składniki: kalafior (może być mrożony) 1 jajko bułka tarta 1 duża cebula natka pietruszki sól, pieprz olej do smażenia Kalafiora ugotować w osolonej wodzie, następnie ostudzonego rozgnieść widelcem. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju(...)surową zetrzeć na tarce. Jeśli dodamy surową posiekaną będzie twardawa, wyczuwalna w kotletach. Do rozgniecionego kalafiora dodać cebulę, jajko, przyprawy, natkę i bułki tartej tyle, aby było można formować kotlety. Uformowane kotlety obtoczyć w bułce i smażyć na oleju na rumiano. Można podawać z ulubioną surówką. Smacznego

talerz przyjemności
kluski ziemniaczane z mielonym w sosie pomidorowym i parmezanem... 177

Składniki: KLIUSKI ZIEMNIACZANE: ziemniaki 1 kg sól morska 1 łyżka płaska mąka pszenna 120 gram jajka 1 sztuka KOTLETY MIELONE I SOS: mięso mielone wieprzowe z łopatki 60 dag, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, jajka 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, bułka tarta 2 łyżki, olej rzepakowy 8 łyżek, sok pomidorowy 1 litr/gęsty, cebula(...)potrzeba mielone z łopatki wymieszać dokładnie z jajkiem, pieprzem, kucharkiem, czosnkiem wyciśniętym w prasce, tartą bułką, bułką odciśniętą z mleka na kleistą masę, na gorącym oleju smażyć rumiane kotlety mielone i odkładać na talerz na tłuszczu po kotletach podsmażyć cebulę p0okrojoną w kostkę na złocisto, dodać z 2 łyzki gęstego soku pomidorowego i wymieszać do rondla wlać pozostały sok pomidorowy

W Mojej Kuchni Lubię
Kotlety schabowe duszone z cebulką i jabłkiem 163

wykwintnego samku. SKŁADNIKI 1/2 kg schabu be kości 4 jabłka 2 cebule 1/2 łyżeczki majeranku sól, pieprz 1/2 szklanki wody  olej do smażenia WYKONANIE Mięso płuczemy, kroimy na kotlety . Możemy przekroić na połowę - nie rozbijamy. Przyprawiamy solą pieprzem i obsmażamy na gorącym tłuszczu. Do drugiego naczynia wlewamy 1/2 szklani  wody i tam wkładamy zarumienione kotlety. nakrywamy(...)małym ogniu gotujemy. Cebulę kroimy w pół piórka i obsmażamy do lekkiego zarumienienia na tłuszczu po kotletach. Cebulę dodajemy do kotletów i dusimy dalej ok. 40 min. Jabłka obieramy , kroimy w ósemki i pod koniec duszenia dodajemy do mięsa. Dusimy dalej, aż jabłka lekko się rozgotują. Na koniec danie posypujemy majerankiem i jeszcze 5 min gotujemy. SMACZNEGO Czekam na Państwa

W kuchennym oknie Ewy
SCHAB W PLACKU ZIEMNIACZANYM Z SAŁATKĄ 125

Muszę przyznać , że taki sposób podawania kotleta jest wspaniały, smaczny i tani.Szybko dość się robi  , jakie efekty po podaniu,pycha!!!Zapraszam!. 4 kotlety schabowe 60 dag.,ziemniaków 100 ml.mleka 1-2 łyżki mąki 1 jajko 4 ząbki czosnku 1 łyzka majeranku 1 łyżeczka kozieradki sól i pieprz przyprawa uniwersalna olej do smażenia ******************************** Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach(...)który się wytworzył.Dolewamy mleko ,dodajemy mąkę , jajko , starty czosnek , majeranek i kozieradkę.Doprawić solą himalajską różową lub morską i pieprzem.Na rozgrzanym oleju formujemy placek wielkości naszego kotleta schabowego, którego płuczemy, osuszamy,lekko rozbijały, solimy ,pieprzymy  i przyprawiamy przyprawą uniwersalną.Na placek ZIEMNIACZANYM na patelni nakładany kotlety i znów chochelką nakladamy kolejną warstwę ciasta.Placek smażymy na złoty kolor

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Wege kotlety z kaszy jaglanej, quinoa i amrantusa, cukinii i marchewki. Zdrowy recycling obiadowy. Wegetariańskie. 166

Kolejna propozycja na recycling obiadowy, przepyszne i aromatyczne wege kotlety z kaszy jaglanej i quinoa oraz chrupiącej cukinii i słodkiej marchewki. Kotlety idealne do pracy, do szkoły czy na kolację po ciężkim dniu. Doskonale smakują jako wege burgery z chrupiącą bułką i warzywami polane serowym dipem . WEGE KOTLETY Z KASZY Z CUKINIĄ I MARCHEWKĄ Składniki: 2 szklanki ugotowanej mieszanki kasz(...)Miskę przykrywamy folia spożywczą i pozostawiamy na ok. 15 minut. Na patelni rozgrzewamy niewielka ilość oleju. Łyżką nabieramy porcję masy i zmoczonymi w zimnej wodzie rękoma lepimy zgrabne okrągłe kotlety. Smażymy po ok. 2 minuty z każdej strony. Odsączamy na papierowych ręcznikach. Wyśmienicie smakują jako główne danie z grillowana cukinią i mizerią. Smacznego

Naturalna Kuchnia
GOŁĄBKI SOJOWE W SAŁACIE 135

Pusta lodówka jest świetną" matką" wynalazków!.W domu znalazłam resztki sałaty ,przyprawy i kotlety sojowe.Zmielilam,doprawilam i zawinęłam i oto wyszły pyszne gołąbki o niecodziennym smaku.POLECAM!. 1 główka maślanej sałaty 1 op.kotletów sojowych 2 kostki rosołowe 2 ząbki czosnku woda do zalania kotletów 1 jajko 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 / 2 papryczki chili sól i pieprz suszona kolendra(...)łyżeczka kozieradki koncentrat pomidorowy ****************************************** Kotlety sojowe namoczyć na 7 minut w wywarze z kostek bulionowych i czosnku.Mielimy kotlety, dodajemy jajko,mąkę kukurydzianą,przyprawy i papryczkę drobno posiekaną ( nie musowo) oraz kolendrę.Wymieszać.Liście sałaty lekko sparzyć ,odcinamy twarde końce, nadziewamy farszem i zwijamy w gołąbka.Przecier pomidorowy rozprowadzić w 200 ml.wody, gołąbki ułożyć w brytfance, zalać sosem i piec ok.30-40

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Roladki z kurczaka zawijane w szynce parmeńskiej 155

ulubionych dań mojej mamy. Dumna byłam, że wpisała się ona na stałe w jej menu na wszelkie imprezy. Zapraszam... Stopień trudności 7/10 - ja robie roladki małe z połowy wyciętego kotleta z piersi, są wtedy zgrabne i doskonale czuć farsz,dlatego trzeba je dość ciasno rolować i doszczelniać mąką. Można sobie pomóc wykałaczką i spiąć roladkę choć ja jej nigdy(...)spożywczą by nie uszkodzić włókien mięsa). Te kawałki mięsa,które się rozwaliły czy zostały z nich małe kawalki połączyć razem i uformować kotlecik "poszarpany". Jeżeli wyszły wam duże płaty kotleta przecinamy je na pół - zostana małe kawałki ale takie mają być.  Jedną stronę kotlecików opruszamy odrobiną soli i pieprzu drugą natomiast smarujemy marynatą - dość grubo. Każdy kotlet kładziemy

Kubki smaku
Schab w paście serowej 128

świetna propozycja na obiad. Mięso nie jest suche, ale syte i smaczne. Do tego podałam surówkę z pora   i frytki pieczone w piekarniku. Składniki 4 grubsze kotlety schabowe 2 duże cebule 1 jajko 200 g żółtego sera 1 łyżka posiekanej natki pietruszki olej do smażenia sól pieprz Kotlety rozbić tłuczkiem bardzo delikatnie i każdy kotlet oprószyć z dwóch(...)drobną kostkę. Zestawić patelnię z palnika i włożyć starty na grubej tarce ser oraz wbić jajko. Doprawić solą i pieprzem i wszystko wymieszać. Nakładać porcje pasty serowej na kotlety i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 10-15 minut. Podawać gorące posypane natką pietruszki. schab w paście serowej

O kuchni z uczuciem
Wegeburgery z kaszą jaglaną 183

mojprzepisna.pl | Wegeburgery z kaszą jaglaną Nadal nie mam zbyt dużej ochoty na miesne potrawy więc kolejna propozycja na „vege” obiad. Tym razem burgery. Przepis na wegetariańskie kotlety wzięty jest z blogu Jodłonomia , bułeczkę możecie zrobić sobie z przepisu na Orkiszowe obwarzanki , natomiast dodatki warzywne mogą być dowolne, w zależności od tego, co macie aktualnie w lodówce, u mnie(...)zioła. Wszystko wymieszać dokładnie dłońmi, lekko ściskając. Piekarnik nagrzać do 200 st. Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 12 części, z każdej części formować okrągły kotlet o grubości około 1,5 cm i średnicy około 7 cm. Piec przez 30 min, po 15 minutach przewrócić na drugą stronę, tak aby kotlety podpiekły się z dwóch stron

moj przepis na
Domowe hamburgery. 107

pomidor 100 ml jogurtu naturalnego gęstego 2 łyżki ketchupu  sól, pieprz, czosnek granulowany bułka tarta Mięso mieszamy z bułką tartą, przyprawami i jajkiem (tak abyśmy mogli uformować kotlety). Formujemy 3 płaskie (grubość około 1 cm) kotlety, smażymy na patelni bez tłuszczu jeśli mamy dobrą patelnie lub na małej ilości tłuszczu.  Kiedy kotlety nam się smażą mieszamy jogurt(...)ketchupem, kroimy bułki na pół - sosem smarujemy górną i dolną część bułki kładziemy sałatę oraz pokrojony w plastry pomidor, kiedy kotlety będą już usmażone wykładamy na pomidor potem ser i znów pomidor. Zamykamy bułkę - GOTOWE. Smacznego

Moje-pitraszenie
RYBNE BURGERY Z CIECIERZYCĄ / FISH&CHICKPEAS BURGERS 103

mini version – perfect snack. This time normal sized version with graham buns, fresh veggies, homemade sauces – only health and tastes best… Have fun cooking! SKŁADNIKI: Kotlety: 1 szklanka ciecierzycy 300 g łososia 1 mała czerwona cebula 1 jajko 1-2 łyżki bułki tartej 1 łyżka oleju/oliwy Dodatki: sałata czerwona cebula żółty ser pomidor ogórek konserwowy/kiszony/świeży chutney(...)patelni z odrobiną tłuszczu i odstawić do przestudzenia. W sporej misce mieszamy wszystkie składniki dodając jajko, bułkę tartą i pietruszkę, tak, aby powstała jednolita masa, z której będziemy lepić kotlety. Przed rozpoczęciem formowania burgerów rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu, kotlety trzeba smażyć na bieżąco. Przed formowaniem kotletów warto zwilżyć ręce, wtedy masa nie będzie się nam kleiła do dłoni. Burgery

Martyna Cooks
Sos słodko-pikantny do mięsa 175

czasu urozmaicić nim smak mięsa. Sos jest i słodki i ostry, pełen pysznych smaków, co ja będę Wam mówić, wystarczy go zrobić. Sos słodko-pikantny najlepszy jest do mięsa, kotletów mielonych lub klopsików. Przepis na kotlety mielone z piekarnika ukazał się kilka dni temu, ale bardzo prosiliście mnie o przepis na sos z którym zostały podane kotlety, a wszystko(...)sojowy, sos sweet chilli, sos ostrygowy i pieprz cayenne, całość zagotowujemy. Łyżkę mąki ziemniaczanej mieszamy w szklance wody i dodajemy do sosu, gdy zacznie gęstnieć wkładamy upieczone / usmażone kotlety mielone i dusimy kilka minut, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem (jak jest potrzeba) posypujemy świeżą zieleniną, szczypiorkiem, oregano i natką pietruszki. The post Sos słodko-pikantny do mięsa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania