~kasza owsiana na mleku sojowym gotowana z truskawkami podana z resztą truskawek i waniliową ricottą~ 1-szego maja jem truskawki i mam nadzieję, że to będzie
breakfast of dreamsKrokiety nadają się zarówno na obiad jak i uroczyste przyjęcie czy kolację. Doskonałym do nich dodatkiem będzie filiżanka czerwonego barszczu. naleśniki: 200 g mąki pszennej 2
Kolorowa kuchnia ElkiDostałam przepis od koleżanki, która dostała od swojej mamy na placuszki drobiowe.Niby nic specjalnego, dopóki nie dowiedziałam się, że są z majonezem :-))) Wiecie, że majonez to
pieprzny smaczeksmaku i koloru znalazł się między nimi łosoś. Wędzona ryba doskonale znosi obecność warzyw, a już szczególnie młodych, kremowych ziemniaków. Całość polana jest gęstym sosem, zrobionym na bazie koziego sera. Równie dobrze można zamiast niego użyć fety. Zobacz przepis Stek z kalafiora No to jest po prostu hicior. Są tacy, którzy nie znoszą wegetariańskich odpowiedników mięsnych dań, są tacy, którzy(...)niego ziemniaki i jajko, a uzyskasz pełnoprawny, letni obiad. Zobacz przepis Sałatka z młodych pieczonych ziemniaków Jeśli młode ziemniaki to oczywiście czyściutko obrane i ugotowane, z mizerią i kotletem, albo sadzonym. Jasne, to sprawdzony patent. Ale, że młode ziemniaki pieczone? Jeśli nie zdarzyło ci się spróbować, no to najwyższy czas nadrobić zaległości Młody ziemniaczek wyśmienicie smakuje właśnie upieczony. Jak wszystko
Niedzielny kucharzduże, że przy wielu stoiskach zabrakło produktów i potraw - pozostawiono wyłącznie ostatnie kęski dla jury. Oprócz degustacji małych porcji można było zakupić większe partie - od ciast, chlebów, zup, serów, rozmaitych wędlin, pasztetów, po naturalne soki owocowe, nalewki, wina. W trakcie tego wydarzenia zorganizowano także pokazy kulinarne , koncerty muzyki ludowej czy kiermasz produktów regionalnych. Nie zapominając, że Nasze Kulinarne Dziedzictwo(...)potraw kusił niesamowicie. Musiałem wybrać i skusiłem się na kilka rzeczy - palce lizać! Na mojej liście degustacyjnej znalazły się między innymi: placki i pączki kapuściane, amoniaczki, rogacze, chleb krzczonowski, kotlety z soczewicy i kaszy jaglanej. kotlety z soczewicy i kaszy jaglanej Jednak moim faworytem były dzisiaj: zupa sałacianka, pierogi z bobem, kotlet z łosia z kaszą gryczaną, ciasto cebulowe
Right Behind The KitchenPyszna propozycja obiadowa - zdrowe, fit kotleciki siekane - indyka możecie oczywiście zastąpić kurczakiem, a także żonglować dodawanymi warzywami. Kotleciki w tej wersji są delikatne i pyszne
Moje Kuchenne Rewelacjesamym fragmenty wystające poza formę). Widelcem robimy dziurki w spodzie tarty i wstawiamy całość do lodówki na parę minut. Wbijamy jajka do miski, pozostałe składniki tniemy na mniejsze fragmenty. Ser – na plastry lub półplastry. Do jajek dodajemy śmietanę, solimy oraz pieprzymy. Uważamy przy tym, żeby nie przesolić – łosoś jest słony sam w sobie. Zawartość miski mieszamy widelcem do połączenia się(...)jajkiem ze śmietaną i pieczemy. Voilà, takie przepisy lubię! Po drugie: robi wrażenie. To takie proste, a takie efektowne! W polskich domach nadal rzadko można spotkać wynalazki inne niż kotlet z ziemniakami, ryż czy makaron z sosem. Tym bardziej miło jest zaskoczyć gości czymś, czego nie jedzą na co dzień. Po trzecie: jest szybki. To przede wszystkim zasługa gotowego ciasta
Proste-przepisy.plPlacki ziemniaczane to danie, które jest proste w wykonaniu i bardzo często przypomina nam o beztroskich latach gdy mama szykowała placki na obiad . Zapach, smak chyba
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!domu będzie pięknie pachniało czosnkiem i ziołami. I to jak! My nie mamy problemu z brukselką. Lubimy ją pod wieloma postaciami – kroimy surową do sałatek, robimy z niej kotlety itp. A mąż pieszczotliwie nazywa ją bruksą Czas pieczenia jest bardzo umowny. Zależy od wielkości brukselek i Waszych smakowych preferencji. Jeśli lubicie lekko twardawe warzywa, to czas może być krótszy(...)u0142ami.\r","Dok\u0142adnie mieszamy.\r","Ca\u0142o\u015b\u0107 przek\u0142adamy na blaszk\u0119\u00a0do lub naczynia \u017caroodpornego\r","Pieczemy ok 30 min.\r","Posypujemy startym serem i pieczemy jeszcze 10-15 min, do mi\u0119kko\u015bci warzyw"]} Drukuj Pieczona brukselka z ziołami i mozzarellą Składniki 500 g brukselki 125 g mozzarelli z bloku 1/3 szkl. oliwy 2 ząbki
Mieszam w GarnkuWymyśliłam sobie kiedyś roladki na obiad, ale wiecie... że te moje chłopaki to wolą takiego normalnego kotleta, to postanowiłam wiele nie robić, tylko sztuk dwie. Z myślą, że to ja będę mieć obiad na dwa dni. Napatoczył się jednak dnia kolejnego głodny Pan Mąż i szukał po garach, co by zjeść mógł. Myślę sobie zaproponuję, pewnie i tak odmówi(...)łyżki mąki 2 łyżki masła Sos szpinakowy: 1 opakowanie mrożonego szpinaku (użyłam rozdrobnionego bo taki akurat miałam) 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 250g serka mascarpone 50g drobno startego sera parmezan Pieprz do smaku Dodałam także kilka pokrojonych drobno suszonych pomidorów z oliwy Sposób przygotowania: Na gorącą patelnię przekładamy pokrojone pieczarki, delikatnie solimy i mieszamy od czasu do czasu
Kuchnia w czekoladzieHamburger jest to bardzo smaczne danie typu fast food. Tradycyjnie podawany z burgerem wołowym. Burgery podaje się w bułce z dodatkiem sera żółtego, sa ł aty, pomidora, ogórka konserwowego i sosu. Hamburgery zyskały popularność na całym świecie... Dla mojego męża zawsze robię tradycyjnego burgera z wołowiny, lecz ja jestem zwolennikiem burgerów wegetariańskich i wegańskich, wi ę c przedstawię Wam dzisiaj(...)Następnie przyprawiamy do smaku i smażymy do momentu aż pieczarki odparują wodę. Do gorącej kaszy dodajemy usmażone pieczarki, wyciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy oraz przyprawy do smaku. Formujemy kotlety wielkości bułki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na z ł oty kolor. Bułki przekrawamy na pół i podpiekamy w piekarniku
kulinarne odsłony patiPieprz. Sposób przygotowania:Filety z kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić z błon. Każdą z piersi przekroić wzdłuż na pół. W efekcie końcowym mają powstać 4 cienkie kotlety. Każdy kotlet obtoczyć w przyprawie do kurczaka i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.Śmietanę wlać do miseczki, dodać zupy cebulowe i dokładnie wymieszać.Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki.Filety(...)dania (ja tego nie robię).Zamiast 2 zup cebulowych można użyć 1 cebulowej i 1 borowikowej lub 1 cebulową i 1 gulaszową.Wierzch potrawy można również posypać startym, żółtym serem.Śmietanę o zawartości tłuszczu 30 lub 36% można zastąpić słodką śmietanką UHT (taką do kawy) o zawartości tłuszczu 18%.Filety z kurczaka można zastąpić innym mięsem np. karkówką.Folia aluminiowa
Gospodyni Miejskazakwas, w którym pleśń na zakwasie buraczanym brzmi jak coś pożądanego – nie! Nie! NIE do cholery! Opadły mi ręce (tak, dobrze że nie cycki). To nie jest camembert czy ser brie, tu pleśni nie ma prawa być! W każdym wypadku taki zakwas wyrzucamy – nie filtrujemy go, nie zlewamy wcześniej, w żaden sposób nie reanimujemy. Tu nie ma czego ratować(...)czerwoną średnią cebulę lub szalotkę, starte na tarce małe twarde, słodko-winne jabłko. Doprawiamy całość oliwą z oliwek, olejem rzepakowym lub lnianym, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Do kotletów mielonych czy klopsów – idealna! SKŁADNIKI - naczynie o pojemności 2,5-3l 850-1000g buraków, najlepiej długich (waga po obraniu) 2 litry wody, koniecznie miękkiej, nie z kranu – użyjcie
Karo in the Kitchenmamy kaprys wyciągamy kurki z zamrażalnika i wykorzystujemy je do: jajecznicy, zupy, czy też sosu kurkowego. Sos kurkowy najbardziej nam smakuje z drobiem oraz rybami, czy też kluskami lub kotletami ziemniaczanymi. Sos kurkowy w najprostszej wersji można przygotować z uduszonej cebuli, dodając posiekane kurki, całość zagęszczając śmietanką i przyprawiając sola i pieprzem, tak przygotowywała kurki moja mama. Klasyczny(...)gorczycą był smaczny. Polecam Wam Przepis na sos kurkowy z prażoną gorczycą i serkiem mascarpone makaronem farfalle bo był pyszny, Składniki: 30 dag kurek 1 mała cebula 4 łyżki sera mascarpone (opcjonalnie śmietana 36 %) 2 łyżki gorczycy 50 g masła sól, biały pieprz do smaku Przygotowanie: Oczyszczone, umyte kurki przekładamy do rondelka, zalewamy wrzącą wodą i obgotowujemy przez
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię