Jeśli dysponujemy małą ilością mięsa, a mamy potrzebę zrobienia większej ilości kotletów, zróbmy je z pieczarkami :)Składniki : około 50 dag mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 20-30 dag pieczarek sól, pieprz kawałek żółtego sera 1 duże jajko tłuszcz do smażenia, bułka tarta Przygotowanie : Pieczarki pokroić bardzo drobno i obsmażyć krótko na tłuszczu Do mięsa mielonego(...)oraz pieczarki - wyrobić Podczas formowania kotletów włożyć w środek masy mały kawałek żółtego sera, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na gorącym tłuszczu Jeśli mamy więcej niż 30 dag pieczarek to możemy sobie zrobić dodatkowo do kotletów, sos pieczarkowy. Myślę, że można byłoby dodać do kotletów pieczarki surowe, drobno pokrojone i wymieszać z mięsem.Na pewno usmażyłyby się razem
Proste Potrawyprzepisów na "inne" mielone, że nie wiedziałam, co zrobić tym razem. Pomysł pojawił się, gdy w lodówce znalazłam pomidorki koktajlowe. I wyszły kotlety z pomidorową niespodzianką. Smacznego! Składniki: 500 g mielonego mięsa 1 cebula 1 jajko 1 sucha bułka sól, pieprz pieprz ziołowy 1 łyżeczka ziół prowansalskich opakowanie pomidorków koktajlowych bułka tarta do obtoczenia Wykonanie(...)jajkiem, dodać do niego namoczoną i następnie odciśniętą bułkę, ostudzoną cebulę i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać zioła, wymieszać i doprawić do smaku. Z mięsnej masy formować kotlety, w każdym umieszczać jeden pomidorek i obtaczać je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor
Pasja SmakuRumsztyk z cebulką, smakowity aromatyczny kotlet z mięsa siekanego lub grubo mielonego. Bez dodatku jajka i bułki tartej jak tradycyjny mielony, za to z dodatkiem podsmażonej cebulki. W czasach PRL-u serwowała go niemal każda restauracja. Dziś kompletnie zapomniany, a szkoda(...)smakowitości nie da się mu odmówić. Choć wiadomo, że rumsztyk czy befsztyk to kawałek smażonego mięsa wołowego, to dawny rumsztyk z mięsa wieprzowego jest równie smaczny. Składniki: 600 g mięsa wieprzowego z łopatki kilka łyżek goracej wody 3 duże cebule smalec sól, pieprz Wykonanie: mięso posiekać lub zmielić w maszynce na dużych oczkach. Doprawić solą i pieprzem, dodać gorącą wodę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Karkówka z marchewką Klops z papryką Kotleciki mielone z pieczarkami i z sosem poziomkowym Kotlety mielone ze szpinakiem i fetą Kotlety w migdałowej panierce Kotlety w orzechowej panierce Kotlety w płatkach kukurydzianych Kotlety z marchewką i ryżem Kuleczki z mięsa mielonego z ryżem i buraczkami Kurczak faszerowany mięsem mielonym Kurczak faszerowany pieczarkami Kurczak
Aga w kuchniMielone kotlety z zasmażanymi buraczkami to klasyk. Nie znam chyba dziecka, które nie lubi ‘mielonków’. Kanapka z mielonym to sztandarowe danie zabieganych. My jako dorośli mielone mięso najczęściej spożywamy dzisiaj w formie hamburgerów. A nasze polskie mielone, naprawdę dobrze zrobione, podbiją nie tylko serca ale i podniebienia. Przy kupowaniu paczkowanego mielonego mięsa nigdy(...)wysokich, okrągłych kotletów! Kotlet naszykowany do smażenia powinien być płaski. Podczas smażenia mięso samo się kurczy i wybrzusza. Jeśli od razu uformujemy pękate kotlety jest duża szansa na to, że z wierzchu się mocno i nierówno spieką, podczas gdy mięso w środku zostanie surowe. Szykujemy naczynie żaroodporne (nie musi mieć pokrywki) i piekarnik rozgrzewamy do 160⁰C. Kotlety smażymy partiami
Karo in the Kitchenłyżeczki mielonego kminku i przyprawy do gyrosa cebula ORAZ : bułka tarta olej do smażenia WYKONANIE : Cebulę kroimy na małą kosteczkę i podsmażamy. Z mięsa usuwamy żyły, kości i błony. Mielimy razem z cebulką. Chleb moczymy w mleku, odciskamy i dodajemy mięso, jajko, przyprawy oraz odrobinę bułki tartej, jeśli masa jest za bardzo kleista. Formujemy duże kotlety i mocno
Pani na deserdelikatnego mięsa. Stąd w szczególności opisana niżej metoda wstępnego parzenia ich w wywarze, która w pewnym sensie zastępuje początkowo intensywne smażenie opisane w technicznie podobnych kotletach mielonych. W obu wypadkach chodzi o „zamknięcie” mięsa i ustabilizowanie kształtu. Po sparzeniu następuje z kolei niezbyt gwałtowne gotowanie, które nie naruszy spójności mięsnych kulek. Na wszelki wypadek dodaję również nieco namoczonej
Kulinarna Pokusamaszynkę, mielę sama i takie mięso polecam do tego przepisu – ono po prostu smakuje najlepiej. Do kotletów świetnie pasuje sos pieczarkowy, ale nie taki zwykły, ale duszony w bulionie wołowym, co jeszcze lepiej podkreśli smak mięsa. Świetna propozycja do podania z tłuczonymi ziemnakami – zachwyci wszystkich i nakarmi do syta. Składniki (na 4 duże porcje): 1kg mielonego(...)kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w pióra. Do mielonego mięsa dodajemy bardzo drobno pokrojoną cebulę, wybijamy jajko, dodajemy bułke tartą, musztardę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy, najlepiej rękami. Mięso dzielimy na 4 części, z każdej formujemyu kulkę i spłaszczamy na dużegom grubego kotleta. Na patelni mocno rozgrzewamy odrobinę oleju i obsmażamy kotlety
Smaczna StronaMięso i ziemniaczki – proszę bardzo!Co prawda nie w wydaniu klasycznego obiadu na talerzu , a w formie rewelacyjnych kotlecików , ale zdecydowanie warto wziąć je pod
Ostra na SłodkoKotlety mielone z pieczarkami. Składniki : 60 dkg mięsa wieprzowego ( łopatka,karkówka ) 1 całe jajko 1 średnia cebula 10 dkg pieczarek 1 czerstwa bułka przyprawa do mięsa mielonego majeranek pieprz sól 3 gałązki zielonej natki piertuszki 4 ząbki czosnku 6-8 dkg bułki tartej olej do smażenia Sposób wykonania : Pieczarki oczyścić, opłukać, przekroić na połówki(...)Ugotowane odcedzić, przestudzić, drobno posiekać lub zemleć przez maszynkę razem z mięsem. Cebulę obrać, drobno poszatkować lub także zemleć przez maszynkę. Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, tak aby cała nią nasiąkła. Następnie wyjąć ją z wody i mocno wycisnąć. wyciśniętą bułkę zemleć w maszynce o średnich oczkach. Mięso pokroić na kawałki , zemleć w maszynce o średnich oczkach. Czosnek obrać
Przepisy i porady kulinarnezupełnie innego. Miały być patisony faszerowane mięsem mielonym z pieczarkami. Zamiast tego, wyszły prawie kotlety mielone pieczone na pieczarkach. Na 4 porcje użyłam: 400 g dużych pieczarek (na grilla lub samych kapeluszy do faszerowania) 3/4 szklanki ryżu 1 jajko 500 g mięsa mielonego (dowolnego, ja użyłam z indyka) 1 łyżeczka oleju kokosowego 1/2 cebuli przyprawy: sól
Kucharzycapieprzu ziołowego szczypta curry szczypta kminku mielonego mąka do obtoczenia klopsików liść Kafiru 1 goździk 6 ziaren pieprzu czarnego 3 łyżki oleju z pestek winogron 1/3 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżeczka sosu chili słodko-kwaśnego 1/2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej 1 puszka fasolki szparagowej ( cienka) - ok. 400 g Wyrobić mięso mielone z sosem sojowym , żółtkiem(...)ziarnisty. Usmażyć kotleciki na rumiano. Podlać bulionem .Wlać sos chili słodko-kwaśny i włożyć pastę z trawy cytrynowej. Zamieszać. Dusić kotlecik pod przykryciem kilka minut obracając w trakcie duszenia. Kotlety na moment wyjąć z patelni. Włożyć w sos odsączoną fasolkę . Na fasolce ułożyć kotleciki . Przykryć i dusić jeszcze 5 minut na małym gazie pod przykryciem. Podawać z ryżem na sypko
Buniabaje w kuchniWitam serdecznie Propozycja na pyszne kotlety mielone , trochę inaczej przygotowane niż tradycyjne bo z dodatkami , są bardzo soczyste i smaczne . Będziemy potrzebować : 500 g mięsa mielonego 250 g pieczarek 100 g sera żółtego 1 kopiastą łyżkę bułki tartej 1 jajko około 80 ml letniego mleka 1 cebulę (100 g) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki ketchupu pikantnego(...)cebulą , jajko , mięso , ketchup , koncentrat pomidorowy , ser żółty , doprawiam solą , pieprzem , majerankiem . Całość dokładnie mieszam aby składniki dobrze się połączyły , sprawdzam smak i jeżeli trzeba to jeszcze doprawiam . Z tak przygotowanej masy formuję kotlety , biorę do dłoni trochę masy , formuję kulkę lekko ją spłaszczam i obtaczam z każdej strony w bułce tartej . Tak przygotowane kotlety mielone smażę na patelni
Uwaga Babcia GotujeKotlety mielone znają chyba wszyscy, chociaż niektórzy uważają je za zbyt pospolite i nudne danie. Jednak wystarczy trochę podkręcić ich smak kilkoma dodatkami, by zyskać zupełnie odmienione mielone. Składniki dla 4 osób: 500 g mielonej wieprzowiny 300 g mielonej wołowiny 1 ½ łyżeczki suszonego oregano 4 łyżki bułki tartej zalane 4 łyżkami wody 1 łyżeczka mielonej(...)Wszystkie składniki wymieszać, odstawić na bok. Mięso dokładnie wyrobić z przyprawami, bułką i jajkami. Na koniec po trochu dodawać wodę. Dobrze wyrobiona masa mięsna nie powinna się kleić ani do miski, ani do rąk. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Z masy oderwać kawałek mięsa, rozpłaszczyć. Na środku ułożyć porcję nadzienia, zlepić brzegi, uformować kotlet. Każdy kotlet panierować w przygotowanej mieszance
Pełny talerz