kotlety z marchewka - 1000 przepisów (strona:49/67)

„Cordon Bleu” , szwajcarski klasyk 118

plastry szynki 4 plastry sera żółtego 2 jajka bułka tarta do obtoczenia sól , pieprz do smaku olej do smażenia Filety z piersi z kurczaka rozbijamy na dość cienkie kotlety . Najłatwiej zrobić to przez woreczek lub reklamówkę , nie rozpadają się wtedy tak mocno . Każdy kawałek solimy , pieprzymy , układamy po plastrze sera i szynki , składamy na pół . Tworząc taką torebkę , półksiężyc . Obtaczamy(...)czasie wyjmujemy i smażymy na oleju z obu stron na piękny złoty kolor , na średnim ogniu . Podajemy na gorąco. Doskonałe z frytkami lub ziemniaczanym pure i groszkiem z marchewką . Smacznego ! Artykuł „Cordon Bleu” , szwajcarski klasyk pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Delikatne drobiowe pulpeciki z pieczarkami i kaszą jaglaną w sosie jarzynowym 189

jest zupełnie niewyczuwalna, to doskonale skleja nasze pulpety na gładką masę. Nie dodajemy już do nich żadnej bułki namoczonej w wodzie czy mleku. Ogólnie, bardzo polecam do wszelkiego rodzaju kotletów czy pulpetów, dodawać zamiast bułki, pozostałości z obiadu, właśnie w postaci kaszy czy nawet ugotowanych ziemniaków. Do środka klopsików, dodałam również kilka startych na tarce pieczarek, bo akurat zalegały(...)jednak jest bardzo pyszny, zrobiony ze zmiksowanych z wywarem warzyw, łyżki mąki i odrobiny ulubionych przypraw. Jest gęsty, aromatyczny, taki jak trzeba Do tego ten wesoły kolorek, który zawdzięczamy marchewce, też dodaje mu uroku. Zamiast popularnego burego sos, mamy wesoły, pomarańczowy sosik. Jeśli masz w domu niejadka, spróbuj z tym daniem. Mięso oczywiście najlepiej zmielić samemu, żeby wiedzieć, co jemy

Mieszam w Garnku
kapusta duszona postna 225

umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. 3. Cebule obrać z łupiny i pokroić w kostkę. 4. W garnku rozgrzać olejm wrzucić na niego cebulkę oraz marchewkę. 5. Gdy widzimy, że nasza cebulka jest zeszklona dodajemy do garnka poszatkowan ą  kapustę, wlewamy wodę i wszystko razem mieszamy. Dusimy, aż nasza kapusta, będzie miękka(...)koncentrat pomidorowy i doprawiamy na smak solą i pieprzem. Chwilkę gotujemy, by wszystkie smaki nam się "przegryzły".  7. Podajemy nasz ą  kapustę jako dodatek do obiadu (ziemniaków, kotletów) lub jemy ja, po prostu, z chlebem. SMACZNEGO

Kulinarnie z Polką na Kresach
Kotleciki ryżowo-marchewkowe 194

przepadają za gotowaną marchewką. Składniki: 100 g ryżu 2 duże marchewki 2 surowe jajka 2 ugotowane jajka 2 cebule szczypiorek 1 łyżka masła sól, pieprz Wykonanie: Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, zaś cebulę kroimy w drobną kostkę. Całość podsmażamy  na maśle do miękkości i doprawiamy solą i pieprzem. Jak warzywa lekko ostygną dodajemy do nich jajko pokrojone(...)doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy średniej wielkości kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor. Smacznego Kaloryczność kotlecików obliczyłam specjalnie na akcję VEGE KOTLETY: 107 g kotlecików dostarcza: 141,98 kcal 4,48 g Białka 10,72 g Węglowodanów 8,88 g Tłuszczy

IMPRESJA SMAKU
Schab gotowany z azjatyckimi grzybami 222

Miałam kawałek schabu.  W lodówce były  boczniaki a w spiżarni słoik z chińskimi grzybkami w zalewie. Nie miałam ochoty na kotlety ani żadne skomplikowane dania. Znalazłam przepis który wydawał się prosty. Bardzo polecam bo schab wyszedł bardzo smaczny. Może następnym razem pokroję mięso w paski aby dało się jeść pałeczkami. Z plastrami miałam nieco kłopotu. Podałam z surówką(...)bulionu drobiowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki wina ryżowego lub wytrawnego sherry 3 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżeczki startego świeżego imbiru 3 gwiazdki anyżu 4 szalotki  1 marchewka, pokrojona w plasterki pęczek szczypioru  ok 50 g mieszanych chińskich grzybów ( użyłam mieszanki grzybów w zalewie)  lub kilka suszonych chińskich grzybów, najlepiej mieszanych 100 g boczniaków  pokrojonych

Stare Gary
Surówka z kiszonej kapusty. 145

soku i kroimy, aby nie była taka długa. Obraną cebulę kroimy w kostkę, solimy aby lekko zmiękła. Jabłko można zetrzeć ze skórką lub obrać. Tak jabłko jak i  marchewkę ścieramy na duże wiórki. Doprawiamy, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut. Po tym czasie ponownie mieszamy i próbujemy. Można dosłodzić, dosolić jak tam kto lubi i jak mu smakuje(...)pół tygodnia. Ta surówka nie tylko jest smaczna, ale także zdrowa. Duża dawka witamin, zwłaszcza C, błonnik są wskazane o każdej porze roku, a zimą najbardziej. Do tego prosty kotlet i obiad pełen wypas.  😊 Można też dodać rodzynki, a olej zastąpić majonezem, to też fajna odmiana

Dieta moja pasja
Mięso mielone zapiekane w ziemniakach 171

Kolejne danie z ziemniakami w roli głównej, z dodatkiem mielonego mięsa i warzyw.     Składniki: -4 duże ziemniaki -1/2 kg mielonego mięsa -cebula -marchewka -2 kiszone ogórki -jajko -sól, pieprz, pieprz ziołowy -ząbek czosnku W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki w mundurkach. Odlewamy, studzimy i obieramy ze skórek. Kroimy wzdłuż na połówki i wydrążamy środki. Mięso przyprawiamy solą(...)jajkiem, przyprawionym solą i pieprzem ziołowym. Mięso dzielimy na 4 części. Każdą część układamy płasko na dłoni, na niej układamy marchew, ogórka i piórka cebuli. Mięso zawijamy, formują owalny kotlet. Układamy na połówce ziemniaka i przykrywamy drugą. Po złożeniu wszystkich ziemniaków układamy w naczyniu żaroodpornym, smarujemy jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Maminek kulinarny
Dziki ryż ze szparagami, brązowymi pieczarkami i pecorino 154

Ryż uwielbiam pod każdą postacią, w gołąbkach, kotletach, na słodko, zapiekany, czy taki jak dziś duszony w formie potrawki.Przepis nie różni się od tego na typowe risotto, ale to danie nim nie jest z uwagi na ryż.Ciemny i twardy , po ugotowaniu w bulionie i winie nie jest klejacy jak risotto, a wręcz sypki. Mi osobiście bardzo smakuje, choc Mama(...)jednak polecam , bo idealnie się moim zdaniem komponuje z chrupkimi szparagami. Składniki : 150 g dzikiego ryżu 50 g startego sera pecorino     5 zielonych szparagów 1 szklanka mrożonej marchewki z groszkiem 5 średnich brązowych pieczarek 200 g bulionu 50 g białego wytrawnego wina sól i pieprz do smaku 1/2 łuzeczki świeżego tymianku kilka listków świeżego oregano do dekoracji Sposób

Gosia gotuje
Rybne klopsiki w ziołach 142

Unikam ostatnimi czasy smażonego jak ognia. Głównie ze względów zdrowotnych. Dlatego też szukam przeróżnych przepisów na gotowaną rybkę. Delikatne lekkie klopsiki z sosem pachnącym świeżym koperkiem

Zielona Kuchnia
Sałatka ryżowa z kurczakiem 556

kombinowanie co z niego przyrządzić, ponieważ jego neutralny smak pasuje do wielu rzeczy. Daje mi to szereg możliwości, z których korzystam ja i moja rodzina. Mięso z rosołu przepisy: Kotlety drobiowe Tortilla gyros Sałatka rosołowa Tarta z kurczakiem Warzywa z rosołu to również wspaniała rzecz. Wcale nie myślcie, że one takie biedne wygotowane już się do niczego nie nadają(...)trzeba, tyle ile mu odmierzycie. Sałatka ryżowa przepis Składniki na sałatkę ryżową: 200 g ryżu, u mnie ryż basmati z dzikim Sonko 2 gotowane nóżki z kurczaka 3 marchewki gotowane z rosołu 2 pietruszki gotowane z rosołu 3 ogórki kiszone 1 cebula 1/2 puszki groszku konserwowego 1 łyżeczka musztardy 4 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie sałatki ryżowej: Ryż gotujemy według

MamaOskarka
Flaczki z kani 187

Kanie to bardzo smaczne i popularne grzyby... Lubicie? Przeważnie panieruję je tak - jak kotleta schabowego, ale inne potrawy z ich udziałem są również rewelacyjne. Ostatnio brat uraczył mnie całą reklamówką kań, a smażone już się przejadły. Zresztą ostatnio gotuję dla dwóch osób, więc postanowiłam wypróbować coś nowego, bo szkoda byłoby, aby grzyby się pomarnowały. Flaczki wyszły przeeepyszne i doprawiłam(...)komponowała się tak smakowicie, że zupa jedzona była w podwójnych porcjach. Koniecznie sami spróbujcie! 2-3 skrzydełka z kurczaka/udka (*)  5-6 kani (średnich)  1 cebula (duża) 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 3/4 łyżki przyprawy rosołowej (polecam z Ale Raj ) przyprawa do flaków (wg smaku) (**) 1-2 łyżki majeranku

Di gotuje
Roladki z kurczaka, z sosem i pesto 108

inspiracja dania  z programu "Szczypta Smaku"  KLIK Składniki na roladki: 500 g piersi z kurczaka opakowanie 70 g szynki dojrzewającej 1/2 cytryny 1 duży ząbek czosnku polskiego marchewka korzeń pietruszki seler biała część pora pieprz posiekana papryczka chilli Składniki na sos - używamy blendera: papryczka żółta chilli marynowana papryczka pepperoni garść listków bazylii 1 szalotka 1/2 pęczka szczypiorku(...)roszponką ostra papryczka czerwona chilli oliwa z oliwek utarta skórka z 1/2 cytryny Przygotowanie: Piersi myjemy i oczyszczamy. Mi z 2 dużych piersi wyszło 5 kawałków jak na kotlety schabowe :) Mięso ubijamy pięściami. Smarujemy je marynatą (czosnek drobno posiekany, posiekana papryczka chilli, utarta skórka  z cytryny). Owijamy w folię i odkładamy na godzinkę. Obrane i umyte warzywa kroimy

ClauditteMissCooking
Przepis na pasztet 261

niej wywaru z gotowanego mięsa. Aby masa była pulchna po upieczeniu, dodaje się namoczone w mleku kajzerki/bułę tartą i jajka. Masę musimy dobrze wyrobić, podobnie jak na kotlety, wszystko musi dobrze się ze sobą połączyć. Pieczenie pasztetu Ja lubię kiedy pasztet ma dopieczone brzegi, tworzące taką jakby skorupkę. Z tego właśnie powodu do pieczenia pasztetu używam keksówek(...)wołowiny, 1 kg karkówki) 0,5 kg surowego boczku 0,3 kg wątróbki drobiowej 3 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu 1/2 selera 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula ok. 500 ml wywaru z mięsa Do przyprawienia: sól, pieprz, 3-4 łyżki majeranku 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka chilli 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 5 jajek (osobno

Mieszam w Garnku
Delikatne pulpeciki w sosie 210

Bardzo lubię gotowane i delikatne potrawy (w przeciwieństwie do reszty domowników ;-)). Dlatego często robię te klasyczne pulpeciki. Szybkie w wykonaniu, niedrogie i smaczne. Miła odmiana od

Zielona Kuchnia
Fasolowe kotleciki 183

Na całym świecie uprawia się około 400 gatunków fasoli. Wszystkie odmiany zawierają dużo białkaroślinnego. Różnią się składem pierwiastków mineralnych i wartością energetyczną. Jest bogata w potas

Tradycyjna Kuchnia
Filety z kurczaka zapiekane w zupie cebulowej 552

Pieprz. Sposób przygotowania:Filety z kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić z błon. Każdą z piersi przekroić wzdłuż na pół. W efekcie końcowym mają powstać 4 cienkie kotlety. Każdy kotlet obtoczyć w przyprawie do kurczaka i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.Śmietanę wlać do miseczki, dodać zupy cebulowe i dokładnie wymieszać.Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki.Filety(...)słone.Naczynie żaroodporne przykryć (ja przykryłam folią) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie z ryżem i surówką z marchewki, selera i jabłka).SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 dorosłych osób.Ilość piersi można zwiększyć do 1 kg (około 4 sztuk), bez potrzeby zwiększania ilości

Gospodyni Miejska
DOMOWY PASZTET PIECZONY / FASZEROWANE PIECZARKI 231

Zapach pieczonego pasztetu    kojarzy mi się ze świętami i choć daleko jeszcze do nich - to postanowiłam go dziś upiec. Żaden kupiony pasztet nie zastąpi

potrawyregionalne
Placuszki z cukinii w greckim stylu. 135

Witajcie :) Dzisiaj nie najlepsza pogoda, więc postanowiliśmy zrobić obiad z gorących klimatów. Wspaniałe danie rodem z Grecji, oczywiście trochę je zmieniliśmy na nasze potrzeby. Żeby umilić

vegetanie

Proponowane wyszukiwania