kotlety z marchewka - 1000 przepisów (strona:46/67)

Kasza jaglana z cukinią i marchewką zapiekana w papryce 164

będzie można przykryć paprykę. Usunąć pestki ze środka. Zalać wrzątkiem na około minutę. Wyjąć, przepłukać zimna wodą, aby przestygły. Na oleju podsmażyć delikatnie cebulę, ostrą papryczkę i czosnek. Dodać marchewkę, a następnie cukinię. Całość udusić do miękkości. Wymieszać z kaszą jaglaną i natką pietruszki, przyprawić solą. Każdą paprykę przesmarować z wierzchu olejem, żeby ładnie zapiekła się, a nie wysuszyła. Następnie(...)zrumienienia papryki. Podawać na gorąco lub na zimno z dodatkiem np. salsy pomidorowej, sosów na bazie jogurtu. Lubisz kasze?   Dowiedz się o nich więcej Spróbuj także  buraczkowych kotletów jaglanych   lub  zapiekanych pomidorów faszerowanych kaszą jaglaną

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wegetariański paprykarz, Magiczne smaki 212

ugotowanej kaszy jaglanej ½ łyżeczki wędzonej papryki ½ łyżeczki słodkiej papryki ¼ łyżeczki chili lub pieprzy Cayenne 3 łyżki sosu sojowego sól i pieprz opcjonalnie: 1 łyżka płatków drożdżowych Drobno pokrój marchewki i cebulę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż warzywa razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodaj koncentrat, wymieszaj i duś do miękkości, następnie wyjmij liście laurowe i ziele angielskie(...)poniższych zdjęciach: zielona kasza gryczana, warzywa w ziołach, surówka z kapusty pekińskiej z zielonymi oliwkami, fasolka w sosie pomidorowo-daktylowym (zaskakująco dobre połączenie) i kotlety warzywne z ziarnami. Desery: szarlotka z żurawiną (ok, ale tarta cytrynowa o wiele lepsza) i ciastko owsiane. Restauracja zrezygnowała z dwóch opcji drugiego dania (kiedyś można było dostać mniejszą i większą), obecnie jest tylko jedna

Qlinarnie i Qlinarnie
Kotleciki z czerwonej soczewicy 149

Kotleciki z czerwonej soczewicy to bardzo wszechstronne danie. Kotlety z soczewicy mogą stanowić przekąskę, część głównego dania, świetnie sprawdzą się jako wkład do wegańskich burgerów, są także idealne do spakowania do lunchboxu. Kotleciki z soczewicy doprawione kolendrą i przyprawą garam masala są niezwykle aromatyczne, dzięki temu z pewnością każdemu przypadną do gustu. Soczewica jest bardzo zdrowa i sycąca, dlatego też(...)takich kotlecików będziecie czuć się najedzeni. Gorąco polecam wypróbować kotleciki z soczewicy, są po prostu przepyszne! A jeżeli lubicie czerwoną soczewicę to polecam także potrawkę z czerwonej soczewicy z marchewką  lub zupę kokosową z czerwonej soczewicy .  Kotleciki z czerwonej soczewicy Składniki:  szklanka czerwonej soczewicy 1 średnia cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 0,25 łyżeczki kurkumy

Codzienne Gotowanie
Surówka z kiszonej kapusty - jak u Babci 389

Smak tej surówki kojarzy mi się z obiadkami u Babci, mojej mistrzyni w gotowaniu. Pasuje do wielu potraw, najlepiej jednak, moim zdaniem, łączy się z rybą

Anielska Kuchnia Ani
Małe co nieco o rosyjskiej kuchni 209

Niestety, nie zawsze udało się zrobić zdjęcia, ale pomimo tego zgromadziłam jakieś przykładowe obiadki, zapraszam więc do obejrzenia! Zupa okroszka na kefirze - taki chłodnik z koperkiem, jajkiem, szczypiorkiem, ziemniakami, marchewką i ogórkiem- bardzo orzeźwiająca propozycja, idealna na upały. Wareniki - mini pierożki z nadzieniem, u mnie z gotowanymi ziemniakami, podane z bardzo popularnym tu dodatkiem do różnego rodzaju potraw, czyli(...)chlebowym zamiast kefiru, podana ze śmietaną. Jak dla mnie smakowała lepiej niż ta z kefirem, i muszę przyznać, że smak jest zaskakujący. A teraz tam bardziej w polskim stylu - kotlet de volaille z ziemniaczkami i surówką. Drożdżowe pierogi pieczone - czyli malutkie bułeczki z nadzieniem tj. ryż z mięsem czy jajko ze szczypiorkiem. W Rosji mają naprawdę dużo rodzajów, zarówno wytrawnych

psgotujemy
Domowe Warzywko 199

roku pewnie na jesieni będzie drugi raz. Przygotowane raz starcza na cały rok, a przechowuje je w słoiczkach i kiedy jest taka potrzeba dodaje do zup, sosów, kotletów itp. Jest to idealna alternatywa dla znanych "warzywek" ze sklepu które co tu dużo mówić są niezdrowe i nie zalecam nikomu ich spożywania. Zakup suszarki jest wydatkiem, ale nie będziemy jej używać(...)kiedy jest gotowe jest cudowny. Zróbcie je chociaż raz, a już nigdy nie sięgniecie po sklepowe nie wiadomo co ;) Składniki na około 2-3 słoiczki 200 gramowe: 4 duże marchewki 1 duża cebula  1/2 pora część biała 1/2 główki selera 3 korzenie pietruszki (takie dość spore) natka pietruszki i ewentualnie kilkanaście listków selera 3-4 łyżeczki soli najlepiej himalajskiej

Gotowanie...to proste !
Pulpeciki z indyka w gniazdach makaronowych 153

Jestem wielkim fanem domowych obiadków i kuchni polskiej. Jedną z moich ulubionych potraw są kotlety mielone i wszelkiego rodzaju pulpeciki. Uwielbiam ich smak od dzieciństwa. Zawsze przywołują miłe wspomnienia domu rodzinnego. I właśnie stąd narodził się pomysł na dzisiejsze danie. Pulpeciki z indyka w gniazdach makaronowych zapieczone z serem mozzarella.  Przepis jest banalnie prosty, ale potrafi zaskoczyć smakiem(...)warzyw lub ulubioną surówkę. Czas przygotowania: 45 min. Składniki na ok. 12 szt. Koszt przygotowania: 12,00 zł SKŁADNIKI: 400g mięsa mielonego z indyka 2 gniazda makaronowe 1 mała marchewka 1 jajko 1/2 czerwonej cebuli 3 łyżki startego sera mozzarella 1 ząbek czosnku natka pietruszki majeranek sól, pieprz oliwa + dodatkowo forma na muffinki PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, przecedzamy

kulinarnyJa
Zrazy z mięsa mielonego 193

mięsa a w  środku ogórek, marchew, cebula, boczek i gotowany ziemniak.     Składniki na 5 zrazów : -75 dkg mięsa mielonego -ugotowane w mundurkach 2 małe ziemniaki -ugotowana marchewka -2 małe ogórki kiszone -cebula -ząbek czosnku -plaster wędzonego boczku -pieprz, sól, czosnek niedźwiedzi -olej    Śmietana, koper, ząbek czosnku, woda, mąka kukurydziana i przyprawy  to składniki(...)cebulę i boczek kroimy w słupki. Na dłoni układamy porcję mięsa i zgniatamy na duży placek, na nim układamy po kawałku pokrojonych i warzyw i boczku, zawijamy formując owalny kotlet. Zrazy podsmażamy na patelni z olejem, przekładamy do naczynia żaroodpornego i bez przykrycia pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 st. C przez ok. 25 minut. Podajemy z dowolnym sosem

Maminek kulinarny
Bitki drobiowe w sosie pieczarkowo-cebulowym 404

podsmażyć.Podsmażone pieczarki, cebulę i czosnek przyprawić pieprzem i przełożyć do garnka z bitkami.Do garnka z bitkami, pieczarkami i cebulą wlać około 500 ml gorącej wody (woda ma przykrywać kotlety), dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować na małym ogniu przez około 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Gdy woda z bitkami zacznie bulgotać dodać przyprawę(...)dodać do garnka z bitkami. Całość energicznie mieszając gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.Podawać na ciepło z ziemniakami, makaronem lub kaszą i surówką (u mnie surówka z marchewki z czosnkiem).SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Filet z indyka można zastąpić schabem. Można zakupić także już gotowe sznycle z indyka (filet z indyka pocięty w plastry i zapakowny na tacce

Gospodyni Miejska
„Cordon Bleu” , szwajcarski klasyk 136

plastry szynki 4 plastry sera żółtego 2 jajka bułka tarta do obtoczenia sól , pieprz do smaku olej do smażenia Filety z piersi z kurczaka rozbijamy na dość cienkie kotlety . Najłatwiej zrobić to przez woreczek lub reklamówkę , nie rozpadają się wtedy tak mocno . Każdy kawałek solimy , pieprzymy , układamy po plastrze sera i szynki , składamy na pół . Tworząc taką torebkę , półksiężyc . Obtaczamy(...)czasie wyjmujemy i smażymy na oleju z obu stron na piękny złoty kolor , na średnim ogniu . Podajemy na gorąco. Doskonałe z frytkami lub ziemniaczanym pure i groszkiem z marchewką . Smacznego ! Artykuł „Cordon Bleu” , szwajcarski klasyk pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Delikatne drobiowe pulpeciki z pieczarkami i kaszą jaglaną w sosie jarzynowym 208

jest zupełnie niewyczuwalna, to doskonale skleja nasze pulpety na gładką masę. Nie dodajemy już do nich żadnej bułki namoczonej w wodzie czy mleku. Ogólnie, bardzo polecam do wszelkiego rodzaju kotletów czy pulpetów, dodawać zamiast bułki, pozostałości z obiadu, właśnie w postaci kaszy czy nawet ugotowanych ziemniaków. Do środka klopsików, dodałam również kilka startych na tarce pieczarek, bo akurat zalegały(...)jednak jest bardzo pyszny, zrobiony ze zmiksowanych z wywarem warzyw, łyżki mąki i odrobiny ulubionych przypraw. Jest gęsty, aromatyczny, taki jak trzeba Do tego ten wesoły kolorek, który zawdzięczamy marchewce, też dodaje mu uroku. Zamiast popularnego burego sos, mamy wesoły, pomarańczowy sosik. Jeśli masz w domu niejadka, spróbuj z tym daniem. Mięso oczywiście najlepiej zmielić samemu, żeby wiedzieć, co jemy

Mieszam w Garnku
kapusta duszona postna 242

umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. 3. Cebule obrać z łupiny i pokroić w kostkę. 4. W garnku rozgrzać olejm wrzucić na niego cebulkę oraz marchewkę. 5. Gdy widzimy, że nasza cebulka jest zeszklona dodajemy do garnka poszatkowan ą  kapustę, wlewamy wodę i wszystko razem mieszamy. Dusimy, aż nasza kapusta, będzie miękka(...)koncentrat pomidorowy i doprawiamy na smak solą i pieprzem. Chwilkę gotujemy, by wszystkie smaki nam się "przegryzły".  7. Podajemy nasz ą  kapustę jako dodatek do obiadu (ziemniaków, kotletów) lub jemy ja, po prostu, z chlebem. SMACZNEGO

Kulinarnie z Polką na Kresach
Kotleciki ryżowo-marchewkowe 211

przepadają za gotowaną marchewką. Składniki: 100 g ryżu 2 duże marchewki 2 surowe jajka 2 ugotowane jajka 2 cebule szczypiorek 1 łyżka masła sól, pieprz Wykonanie: Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, zaś cebulę kroimy w drobną kostkę. Całość podsmażamy  na maśle do miękkości i doprawiamy solą i pieprzem. Jak warzywa lekko ostygną dodajemy do nich jajko pokrojone(...)doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy średniej wielkości kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor. Smacznego Kaloryczność kotlecików obliczyłam specjalnie na akcję VEGE KOTLETY: 107 g kotlecików dostarcza: 141,98 kcal 4,48 g Białka 10,72 g Węglowodanów 8,88 g Tłuszczy

IMPRESJA SMAKU
Schab gotowany z azjatyckimi grzybami 239

Miałam kawałek schabu.  W lodówce były  boczniaki a w spiżarni słoik z chińskimi grzybkami w zalewie. Nie miałam ochoty na kotlety ani żadne skomplikowane dania. Znalazłam przepis który wydawał się prosty. Bardzo polecam bo schab wyszedł bardzo smaczny. Może następnym razem pokroję mięso w paski aby dało się jeść pałeczkami. Z plastrami miałam nieco kłopotu. Podałam z surówką(...)bulionu drobiowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki wina ryżowego lub wytrawnego sherry 3 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżeczki startego świeżego imbiru 3 gwiazdki anyżu 4 szalotki  1 marchewka, pokrojona w plasterki pęczek szczypioru  ok 50 g mieszanych chińskich grzybów ( użyłam mieszanki grzybów w zalewie)  lub kilka suszonych chińskich grzybów, najlepiej mieszanych 100 g boczniaków  pokrojonych

Stare Gary
Surówka z kiszonej kapusty. 165

soku i kroimy, aby nie była taka długa. Obraną cebulę kroimy w kostkę, solimy aby lekko zmiękła. Jabłko można zetrzeć ze skórką lub obrać. Tak jabłko jak i  marchewkę ścieramy na duże wiórki. Doprawiamy, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut. Po tym czasie ponownie mieszamy i próbujemy. Można dosłodzić, dosolić jak tam kto lubi i jak mu smakuje(...)pół tygodnia. Ta surówka nie tylko jest smaczna, ale także zdrowa. Duża dawka witamin, zwłaszcza C, błonnik są wskazane o każdej porze roku, a zimą najbardziej. Do tego prosty kotlet i obiad pełen wypas.  😊 Można też dodać rodzynki, a olej zastąpić majonezem, to też fajna odmiana

Dieta moja pasja
Mięso mielone zapiekane w ziemniakach 187

Kolejne danie z ziemniakami w roli głównej, z dodatkiem mielonego mięsa i warzyw.     Składniki: -4 duże ziemniaki -1/2 kg mielonego mięsa -cebula -marchewka -2 kiszone ogórki -jajko -sól, pieprz, pieprz ziołowy -ząbek czosnku W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki w mundurkach. Odlewamy, studzimy i obieramy ze skórek. Kroimy wzdłuż na połówki i wydrążamy środki. Mięso przyprawiamy solą(...)jajkiem, przyprawionym solą i pieprzem ziołowym. Mięso dzielimy na 4 części. Każdą część układamy płasko na dłoni, na niej układamy marchew, ogórka i piórka cebuli. Mięso zawijamy, formują owalny kotlet. Układamy na połówce ziemniaka i przykrywamy drugą. Po złożeniu wszystkich ziemniaków układamy w naczyniu żaroodpornym, smarujemy jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Maminek kulinarny
Dziki ryż ze szparagami, brązowymi pieczarkami i pecorino 170

Ryż uwielbiam pod każdą postacią, w gołąbkach, kotletach, na słodko, zapiekany, czy taki jak dziś duszony w formie potrawki.Przepis nie różni się od tego na typowe risotto, ale to danie nim nie jest z uwagi na ryż.Ciemny i twardy , po ugotowaniu w bulionie i winie nie jest klejacy jak risotto, a wręcz sypki. Mi osobiście bardzo smakuje, choc Mama(...)jednak polecam , bo idealnie się moim zdaniem komponuje z chrupkimi szparagami. Składniki : 150 g dzikiego ryżu 50 g startego sera pecorino     5 zielonych szparagów 1 szklanka mrożonej marchewki z groszkiem 5 średnich brązowych pieczarek 200 g bulionu 50 g białego wytrawnego wina sól i pieprz do smaku 1/2 łuzeczki świeżego tymianku kilka listków świeżego oregano do dekoracji Sposób

Gosia gotuje

Proponowane wyszukiwania