kotlety z jajka - 5069 przepisów (strona:82/338)

Hreczanyki, czyli mielone z kaszą gryczaną -Hreczanyki, o terra con grano saraceno 161

Kotlety : ½ kg mięsa mielonego, ½ kg kaszy gryczanej , 3 jajka, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli ,1 łyżeczka pieprzu , oliwa do smażenia ....... Sos grzybowy : 100g grzybów suszonych 1 łyżeczka soli 1 łyżka masła ½ łyżki mąki 2 łyżki śmietany(...)Hreczanyki to tradycyjne danie kuchni kresowej, przygotowuje się je prawie tak jak kotlety mielone, tyle że nie ma w nich ani grama bułki. Kasza gryczana sprawia, że są bardzo sycące, a jednocześnie zdrowe. Sos, który do nich przygotowałam nie był tradycyjnym składnikiem dania, najczęściej podawano sos czosnkowy z koperkiem. Kaszę przebrać  Kaszę liczymy na szklanki – powinno wyjść około

w mojej kuchni
Indyjskie kotlety ziemniaczane 301

Możemy je podawać także jako obiad – wraz z dowolnym sosem curry. Z podanej porcji wychodzi ok. 16 sztuk. Są genialne w swojej prostocie. Indyjskie kotlety ziemniaczane: 1 kg ziemniaków (waga po obraniu) 1 jajko ¾ szklanki mrożonego groszku 2 łyżki mąki (skrobi) ziemniaczanej 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka kurkumy 1 czubata łyżeczka kminu rzymskiego(...)pojawiają się świeże grzyby. To czas aby wykorzystać ... Jajka bazyliowe Faszerowane jajka to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym śni... Sałatka Cezar z boczkiem Sałata Cezar inaczej? Zdekonstruowana sałatka Cezar z boczki... Baba ghanoush - pasta z opiekanego bakłażana Baba ghanoush / baba ganoush (czyt. baba ganudż lub baba gan... Post Indyjskie kotlety ziemniaczane pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Kotlety schabowe marynowane w czerwonym winie 181

składniki : 4 kotlety ze schabu po połowie grejfruta i pomarańczy sól, pieprz około 3/4 szklanki czerwonego, wytrawnego wina smalec do smażenia ewentualnie bułka tarta, jajko, mąka Przygotowanie: Umyte mięso osuszyć i podzielić na cienkie kotlety Z owoców wycisnąć sok, dodać połowę wina- zmieszać i dodać szczyptę pieprzu. Wlać go najlepiej do płaskiego, ale niewielkiego naczynia, tak by kotlety swobodnie(...)bułce tartej i smażyć na gorącym smalcu z obydwu stron Tak przygotowane mięso można smażyć też w tradycyjny sposób w panierce; ( wpierw maczam w mące,  potem w jajku i  w bułce tartej) Smakuje wyśmienicie z bigosem . Mięso w marynacie

Proste Potrawy
Filet z kurczaka w pikantnym cieście i płatkach kukurydzianych 114

łyżek oleju do ciasta -płaska łyżeczka ostrej papryki -sól, pieprz -olej do smażenia Przygotowanie Filet umyć i oczyścić. Rozkroić wzdłóż na kotlety (nie rozbijać). Przyprawić solą i pieprzem.  Płatki kukurydziane pognieść drobno. W misce umieścić mąkę, mleko, jajko, olej, paprykę i szczyptę soli. Zmiksować na gęste ciasto naleśnikowe. Dodać połowę pogniecionych płatków dalej miksując na niskich obrotach (albo dokładnie

Zielona Kuchnia
Kotleciki z polędwiczek wieprzowych w podwójnej panierce 144

tarte j 1/2 szklanki mąki 2 jajka sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka  1. Polędwiczki kroimy w plastry, każdy plaster rozbijamy dłonią na kotlety. Posypujemy solą i przyprawami. 2. W osobnych miseczkach umieszczamy jajka (energicznie rozmieszane widelcem) oraz zmieszane ze sobą mąkę z bułką tartą.  3. Każdy z kotlecików obtaczamy w jajku, następnie w bułce i mące, ponownie

Szefowa kuchni
Kotlety drobiowe z pieczarkami i serem 255

Pełne smaku, kotlety drobiowe z pieczarkami i serem.   Składniki: pierś z kurczaka (około 500 g) 500 g pieczarek 200 g sera żółtego 4 jajka 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka mąki pszennej 3 łyżki majonezu 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka (z małym czubkiem) soli ------------------------------------------- olej do smażenia Wykonanie: Pierś tniemy na malutkie kawałeczki. Pieczarki kroimy(...)niewielkie, ale grubsze kawałki. Ser kroimy w drobną kostkę. Dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, majonez, sól, pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Podczas smażenia, jajka z mąką oraz rozpuszczający się ser, spoją składniki kotletów. Na patelni rozgrzewamy olej (warstwa oleju- około 2-3mm). Placki smażymy na średnim ogniu, około 10 minut. Po 5 minut z każdej strony. Zdejmujemy

Smak mojego domu
Wegańskie karminadle czyli KOTLETY Z KASZY I SOCZEWICY 178

siedziałam w necie, szukałam przepisów, próbowałam różnych i jedliśmy - a to z pieczarek, a to z brokułów, a to z kalafiora, a to z jajek, z soczewicy, ciecierzycy i czego tam jeszcze nie było; nawet kotlety z krążków selera były oraz z cukinii, w panierce, a jakże! Im dalej w las tym mniej to wszystko mi się jednak podobało(...)wszystko w jajku, toczyć w tartej bułce a potem jeszcze smażyć i niby takie to zdrowe wegetariańskie jeść??! Przecież taki brokuł czy inna pieczarka nie ma już żadnej wartości odżywczej!! Nie lepiej ugotować brokuła i PO PROSTU GO ZJEŚĆ?? No jasne, że LEPIEJ!! :D Mój kochany Mąż oczywiście zgodził się ze mną i to był początek końca kotletów wszelkiej maści

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Filet z piersi kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych - pieczony, dietetyczny! 101

łyżeczka ostrej papryki 2 łyżki sosu sojowego sól, pieprz 3 szklanki płatków kukurydzianych 1. Filety z kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół, rozbijamy jak na kotlety.  2. W misce mieszamy ze sobą jogurt, jajko, paprykę, sos sojowy, sól i pieprz. Dodajemy pokrojone filety, mieszamy i ostawiamy na minimum 1h w chłodne miejsce. Płatki kukurydziane delikatnie rozgniatamy dłonią, umieszczamy w misce

Szefowa kuchni
kotlety mielone de luxe 161

Wikipedii:  Kotlet mielony, w Małopolsce zwany sznyclem – potrawa wykonana najczęściej ze zmielonej surowej karkówki wieprzowej z dodatkiem surowego jajka i tartej bułki (bułka może być również świeża – namoczona w wodzie i odciśnięta(...)doprawiona do smaku solą i pieprzem oraz ewentualnie dodatkiem usmażonej osobno na masle drobno posiekanej cebuli lub czosnku. Niektórzy dodają do tego kotleta świeżo posiekaną natkę pietruszk i . Składniki: mięso mielone czosnek papryka ostra sól pieprz jajko czerstwa bułka olej do smażenia koperek Wykonanie: Bułkę zamoczyć w wodzie aż będzie cała nasączona. Gdy już tak się stanie dokładnie ją odsączyć

Pychotkaaa
Pieczeń rzymska 129

tatarski) oraz z pieczywem, co jest zresztą dość typowe dla mielonych mięs. Z drugiej strony zważywszy, że skład i sposób wykonania nie różni się aż tak bardzo od typowych kotletów mielonych, pieczeń rzymską również można podać w analogiczny sposób na ciepło. W każdym razie, ze względu na swoją uniwersalność oraz łatwość przechowywania, jest ona częstym gościem na naszych stołach, zwykle(...)święta. Pieczeń rzymska 2015-03-31 10:49:20 Popularna zimna przystawka z mielonego mięsa, w naszej wersji obowiązkowo z jajkami na twardo w środku. Można jednak podawać również na ciepło analogicznie jak kotlety mielone. Zapisz przepis Drukuj Składniki 750g mielonej szynki lub biodrówki wieprzowej 1/2 czerstwej pszennej bułki 3 średnie (M) i jedno duże (L) jajko 1 średnia cebula

Kulinarna Pokusa
Kotlety schabowe z musztardą 970

sól, pieprz Panierka: 2 jajka 4 łyżki mleka około 5 łyżek mąki pszennej około 5 łyżek bułki tartej olej do smażenia Sposób wykonania: Od mięsa odkrawamy tłuszcz i białą sztywną otoczkę. Kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Pojedynczo układamy kawałki mięsa na desce do krojenia, przykrywamy folią aluminiową i za pomocą tłuczka rozbijamy kotlety (rozbijamy je z obydwu(...)bułkę tartą sypiemy na oddzielne talerze. Jajka za pomocą widelca roztrzepujemy razem z mlekiem. Rozbite mięso obtaczamy w mące, następnie w jajku a na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju i smażymy panierowane kotlety na złoty kolor z obydwu stron. Po smażeniu możemy je odsączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podajemy z ziemniakami i surówką

Qchnia po prostu
Kotlety mielone z kalafiorem / Ground cutlets with cauliflower 182

Oryginalne połączenie tradycyjnej potrawy z kalafiorem daje nam ciekawy aromat i bogatszy smak powszechnie znanego kotleta mielonego. Składniki - 500 g mięsa mielonego wieprzowo -wołowego - ½ średniego kalafiora - mała cebula - bułka kajzerka - jajko - sól, pieprz ziołowy - olej - bułka tarta Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chciałbyś aby ten blog rozwijał się nadal to proszę abyś(...)wodzie. Przestudzić i rozdrobnić na papkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zrumienić na niewielkiej ilości oleju. Wystudzić. Mięso wymieszać z kalafiorem, odciśniętą kajzerką, jajkiem i cebulą. Doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować niewielkie kotlety. Obtoczyć w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju aż się zrumienią. Uwaga – sprawdzona rada 1)      aby poprawić konsystencję masy

Świat Smaku
Roladki ze schabu z suszonymi śliwkami 217

śliwkami Składniki: 5 kotletów schabowych 5 plastrów parzonego wędzonego boczku 20 suszonych śliwek bez pestek świeżo zmielony pieprz sól Do panierowania: 1 jajko mąka pszenna tarta bułka Dodatkowo: olej do smażenia 1 łyżeczka masła wykałaczki Wykonanie:Kotlety rozbijamy na grubość około 5 mm, solimy i pieprzymy. Na każdym układamy plasterek boczku i 4 śliwki. Zwijamy dosyć ściśle w roladkę

Kulinarne przygody Gatity
kotlety z grochu 144

Coś na odmianę zamiast mięsa :) Bardzo pożywne kotlety z grochu. Gotujemy groch... Oprócz grochu potrzebujemy jajka, cebulę, przyprawy... Cebulę podsmażamy i dodajemy z jajkami i przyprawami do ugotowanego grochu... Z przypraw  zalecam dodać dużo majeranku, pieprz ziołowy lub czarny i sól. Połączone składniki mielimy w maszynce do mięsa lub blendujemy... Z przygotowanej masy lepimy kotlety... Panierujemy w bułce tartej

chleba naszego
Kotlety Schabowe z Pieczarkami i Serem (Schab z Pieczarkami i Serem) 713

czosnku (lub czosnek w proszku) sól (ewentualnie vegeta) pieprz ok. pół szklanki mąki ok. pół szklanki bułki tartej 2 jajka odrobina mleka olej ok. 50 g masła ok. 100 g żółtego sera do zapiekania (np. gouda, edamski itp.)  Kotlet Schabowy - Sposób przygotowania: Farsz: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Do zeszklonej cebulki dodajemy pokrojone(...)następnie rozbijamy na kotlety (możemy także w plastrach schabu zrobić "kieszonkę" i farsz umieścić we wnętrzu kotletów - wtedy nie rozbijamy ich). Przyprawiamy rozgniecionym czosnkiem (lub w proszku), niewielką ilością soli i pieprzu. Mięso obtaczamy w mącę, następnie maczamy w rozbełtanych jajkach z ok. 2 łyżkami mleka, a na końcu obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju

Słodka Strona