Dynia jest wspaniałym warzywem. Ma wszechstronne zastosowanie. Można ją wykorzystać zarówno w daniach słodkich np. w muffinkach, sernikach, ciasteczkach czy w daniach wytrawnych jako sos, dodatek do placków, kotletów czy farsz do naleśników. Dopiero po upieczeniu lub ugotowaniu dynia zyskuje inny wymiar smakowy. Przy okazji kupienia dyni, możemy również wykorzystać jej pestki, które wysuszone nadadzą się do różnych sałatek. Jednak(...)śmietanki 30%. Efekt końcowy jest ukazany na zdjęciu. Miłego gotowania! Kluski dyniowe z serem pleśniowym porcja dla 4 osób Składniki: kluski: 1,5 szklanka puree z upieczonej dyni 2 jajka 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej (typ 700) 80 g startego parmezanu szczypta soli szczypta cukru sos: około 180 ml śmietanki 30% 1/2 pora 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki cukru sól
Jaglusiakapustą. Najlepsze były jednak te domowe , które robiła mama. ..... Również dzisiaj chętnie , choć coraz rzadziej smażę mielone , ale już w nieco inny sposób. Kotlety mielone przyrządza się szybko, są niezwykle proste w przygotowaniu i to jest ich największą zaletą , a podane z odpowiednimi dodatkami zadowolą smaki każdego. Składniki(...)łyżeczki soli pieprz mielony /do smaku tłuszcz do smażenia panierka: 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki płatków owsianych Wykonanie: -Do mięsa mielonego wbić jajko, wsypać przyprawy ,sól bułkę tartą i otręby. -Dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 20 minut w chłodne miejsce. -Składniki panierki krótko zmiksować. -Z masy mięsnej uformować okrągłe kotleciki, obtoczyć w panierce
Zakamarki mojej kuchnikiszony kilka pieczarek marynowanych pół cebuli trochę octu łyżka cukru sól pieprz toskańskie frytki: ziemniaki szałwia świeża tymianek świeży czosnek 5 ząbków sól morska olej Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Odstawiamy. Przekrawamy bułki i wstawiamy do piekarnika. Kroimy ziemniaki w grube słupki (wcześniej myjemy - zostają w skórce). Osuszamy i wrzucamy na zimny olej (oleju(...)jeszcze ok 5-10 min. Na koniec dodajemy świeże zioła. Odcedzamy frytki, wykładamy na papierowy ręcznik i posypujemy solą morską. W trakcie przygotowywania frytek, robimy hambuksy. Formułujemy 6 kotletów i smażymy. Następnie podsmażamy bekon. Teraz robimy sos. Drobno siekamy cebulę, pieczarki i ogórki i łączymy z resztą składników. Sos gotowy! :) Kroimy na plastry pomidora, czerwoną cebulę, ogórek konserwowy
Brzuszki ŁakomczuszkiPomysł powstały w wyniku zalegającej w lodówce polędwicy z indyka. Mimo, że naprawdę smaczna i dobrej jakości, jakoś żaden z domowników nie przepada za kanapkami z
Kuchenna KontrrewolucyaMoje nowe odkrycie kulinarne :) Nie spodziewałam się, że z ryżu można przygotować tak pyszne "kuleczki". Może nie są zbyt dietetyczne, ale od czasu do czasu na
Tradycyjna KuchniaPolaczenie kaszy jaglanej i miesa mielonego znakomicie sie sprawdzilo juz w nadziewanycch baklazanach- klik .Nadzienie bylo soczyste,mieciutkie i bardzo smakowite.Dlatego pomyslalam ze tradycyjne mielone beda
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kruche 1½ szklanki mąki (250 g) 5/8 kostki masła (125 g) szczypta soli jajko ⅕ szklanki wody (50 g) na nadzienie opakowanie kurek (200 g) ½ cebuli (50 g) 2 ząbki czosnku (12 g) 2 łyżki masła (30 g) 1⅕ szklanki śmietanki kremówki 30% (300 ml) 2 jajka 3 żółtka około 60 g startego sera żółtego około 60 g sera camembert * *może(...)średnicy 28 cm Przygotowanie ciasta Do miski dodajemy mąkę , posiekane masło oraz sól . Następnie rozcieramy palcami masło z mąką lub miksujemy dopóki nie powstaną drobne okruchy, po czym dodajemy jajko oraz wodę i mieszamy do połączenia składników. Z ciasta ugniatamy kulę, zawijamy w folię lub wkładamy do pojemnika i umieszczamy w lodówce na 30-60 minut . W tym czasie dobrze
WegePrzepiswielkim woku i podaje z ryżem oraz sałatą ze świeżych warzyw. Jest to bardzo popularna przekąska na tzw. street food w Tajlandii. Zamiast krewetek, do przygotowania kotletów użyłam mięsa z kurczaka dodałam majonez i przyprawę do kurczaka Galeo, no i wyszło świetnie. Przygotowana masa jest gęsta, jednak nie na tyle, aby dłońmi formować z niej piękne(...)spód będzie dobrze przysmażony (wówczas kotleciki na pewno Wam się nie rozpadną). Uwaga! Szybkie w przygotowaniu...sami zobaczycie :) SKŁADNIKI: 1 szklanka kukurydzy konserwowej 1 niecała szklanka mąki pszennej 1 jajko 1 szklanka posiekanego filetu z kurczaka 1 łyżeczka pieprzu 3 łyżki posiekanego czosnku 2 łyżki majonezu 3 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki 3 łyżki sosu teriyaki 1 łyżka sosu
Moja Książka KucharskaBurritoski to prosty sposób do wykorzystania mielonej wołowiny. Inspirowane kuchnią śródziemnomorską i meksykańską przypadną do gustu każdemu wielbicielowi pikantnej kuchni. Gęsty aromatyczny sos po pulpecikach świetnie
Zielona KuchniaChrupiące i smaczne krokiety naleśnikowe świetnie nadają się do podania z gorącym rosołem lub klarownym barszczem, ale i jako samodzielne danie z dodatkami typu ziemniaki, sos
Zielona KuchniaJeżeli jesteście znudzeni tradycyjnymi kotletami schabowymi lub smażonymi piersiami z kurczaka, to zachęcam do przygotowania kotlecików drobiowych (siekanych) z dodatkiem kukurydzy, pomidora, mozzarelli i świeżej bazylii. Uwierzcie mi na słowo - kotleciki były przepyszne w smaku 😊 Ponadto, poniższy przepis to pomysł na "przemycenie" warzyw dzieciom. Składniki na porcję dla 2 osób: 1 filet z piersi kurczaka (około(...)kulka mozzarelli (125 g) 1 mały pomidor 2 łyżki kukurydzy z puszki kilka listków świeżej bazylii sól, pieprz 4 łyżki mąki pszennej tortowej 2 łyżki mleka 1 duże jajko oliwa/olej do smażenia Mięso umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Pokrojone mięso przyprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać i odstawić na chwilę. W międzyczasie przygotować ciasto: do miski wbić jajko, wsypać
Ugotowaćbaza wielu dań w podkarpackiej kuchni. Zazwyczaj dodaje się do nich jakiś drugi składnik, na przykład twaróg, albo surowe starte ziemniaki i gotuje się z nich kluski lub smaży kotlety. Kluski ziemniaczane często bywają nadziewane mięsem lub białym serem, ale na co dzień przygotowuje się zwykle ich najprostszą wersję, bez nadzienia, za to z okrasą z cebuli, słoniny lub boczku(...)smażone, na które dzisiaj zapraszam, przygotowałam według przepisu Pani Zofii Foryś z Nawsia Brzosteckiego (gmina Brzostek, powiat dębicki). Do ugotowanych ziemniaków dodaje się jedynie podsmażoną cebulę, śmietanę, mąkę i jajka. Kluski smaży się w głębokim tłuszczu, ale wbrew pozorom jest to danie delikatne, sprawiające wrażenie lekkiego. Po usmażeniu na zewnątrz kluski otoczone są cienką, chrupiącą skórką, ale ich środek pozostaje
Trzeci talerzPyszne, proste w przygotowaniu, błyskawicznie znikają z talerza. Świetnie smakują z dipem jogurtowo-paprykowym zarówno na ciepło i na zimno. Nadają
Pora na pora i pomidorajajko - pieprz cytrynowy - zioła prowansalskie - zestaw do burgerów lekue my burger/ garneczki.pl - pęczek świeżego szczypiorku - pomidor - ser żółty - rukola - cebula - sałata - sól W dużej misce mieszamy mięso, jajko, łyżeczkę ziół prowansalskich. Dodajemy szczyptę pieprzu cytrynowego. Gotową masę nakładamy na łyżeczkę i korzystając z zestawu Lekue formujemy mięso. Zachwalam sobie użycie zestawu Lekue. To wygodny i poręczny sposób na formowanie(...)poszczególne elementy z jednej strony służą do modelowania mięsa z drugiej zaś pozwalają wykreować dziurkę, do której możemy włożyć dodatki: kawałek sera żółtego, suszone owoce lub warzywa. Po uformowaniu kotletów podsmażamy je na patelni na oleju, z każdej ze stron. Gotowe mięso wkładamy do bułki wraz z warzywami oraz serem żółtym, dla stabilności całość nabijamy na wykałaczkę do szaszłyków. Życzę
upichconaSkładniki na 6 sztuk: 450 g mięsa mielonego z piersi indyka 1 duże jajko ok. 70 g ze skorupką 1/3 czerwonej papryki ok. 100 g 3 małe ogórki kiszone ok. 150 g 1 ząbek czosnku 1/2 małej cebulki ok. 50 g Zetrzyj ogórka na tarce i odciśnij z nadmiaru wody. Paprykę i cebulę drobno posiekaj (ewentualnie możesz też zetrzeć(...)dodatku soli ze względu na dodatek ogórków kiszonych. Mięso jest mało zwięzłe, jeśli zupełnie nie da się z nich uformować burgerów można dodać bułki tartej. Po uformowaniu kotletów, włóż je do żaroodpornego naczynia i zapiekaj około 30 min w 180 st. C pod przykryciem. Po upieczeniu zostaw je jeszcze na kilka minut w naczyniu. Burgery ewentualnie
Vroblewska-fitlife