Pyszne kotleciki rybne To jest jeden z moich ulubionych przepisów na rybę. Proste i szybkie, a zarazem przepyszne i puszyste kotleciki w chrupiącej skórce. Możemy je
Blog z ApetytemOszukane zrazy to nic innego jak tradycyjny zraz tylko z mięsa mielonego. Są szybkie w przygotowaniu i smaczne. Nadają się do zamrażania, można je odgrzewać lub
Kulinarne Fantazje MarioliObok pieczarki boczniak jest jednym z najczesciej uprawianym grzybow.Nie wiem czy wartoscia smakowa i zapachowa nie przewyzszaja pieczarek,bo zdrowotna na pewno tak.Jakie to zdrowe grzyby
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Mięso mielone wołowo – wieprzowe z dodatkiem czerwonej papryki i zieleniny, uformowane w rulon i nabite na szpikulec. Szaszłyki bałkańskie to urozmaicona wersja tradycyjnych mielonych kotletów. Głęboki smak wzbogacony świeżą kolendrą i natką pietruszki oraz warzywami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Bałkańskie szaszłyki z mięsa wołowo – wieprzowego 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Bałkańska Trudność: Łatwe(...)papryką i zieleniną. Składniki: 500 g mięsa mielonego wołowo – wieprzowego 1/2 papryki czerwonej 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku garść posiekanej natki pietruszki garść posiekanej kolendry 1 jajko 1 łyżka oliwy 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka słodkiej papryki sól i mielony pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Postaraj się wybrać mięso mielone wołowo – wieprzowe dobrej jakości, pozbawione
ProstePesto.plHahah! Ale jaki przepis mam na nią! O losie jedyny mówię Wam! Ale to niebawem! Dzisiaj totalne sztosiwo: gotowane na parze ziemniaki i szparagi, plus mizeria z rzodkiewkami i kotlety a-la schabowe z pieczarek. Zazwyczaj w ten sposób przygotowywało się u mnie w domu kanie - takie grzyby- ale dzisiaj będąc na zakupach, zobaczyłam takie wielkie główki pieczarek i pomyślałam(...)pesto (natka pietruszki, koperek, lubczyk, czosnek, olej tłoczony na zimno z orzecha i lnianki - możesz użyć oliwy z oliwek) - pieczarki olbrzymie - rzodkiewki PANIERKA DO PIECZAREK Klasyczna to mąka pszenna, jajko i bułka tarta Użyłam natomiast mąki gryczanej, bułki tartej (domowej roboty) i jajka. Pieczarki myję solę, obtaczam w jaku, następnie mieszam mąkę z bułką tartą, obtaczam pieczarkę, smażę na oleju
SMYKWKUCHNIwcale nie musi być ciężka i tłusta. Menu skomponowane jest z dbałością o każdy szczegół jest krótkie, ale treściwe. Znajdziemy w nim kanon polskiej kuchni, ''smaki dzieciństwa'' czyli schabowy, kotlet mielony czy rosół… w zaskakującym wydaniu. Kuchnia made in Poland a więc jest i ‘pierwsze danie’ do wybory mamy między innymi tradycyjny rosołu z polskich mięs (królika(...)burakiem, który marynowany jest w orzechowym sosie (17 zł). Dania główne to przede wszystkim mięsa, zjemy tradycyjnego schabowego z kością (29 zł) smażonego na smalcu w towarzystwie biodynamicznego jajka od Grotka, czyli jajka od kur, chowanych zgodnie z fazami księżyca… ( więcej o tych niezwykłych jajkach przeczytacie tu ). Fani mielonego niech nie spodziewają się owala/mięsnej kulki z ziemniakami
Wylizany Rondelmięsa ani słodyczy. nasze mamy na różne sposoby radziły sobie z tym deficytem. Masło zastępowały sztuczną margaryną, czekoladę kakao z mlekiem w proszku, cytrynę kwaskiem cytrynowym, a kotlety mielone kotletami z kapusty. Bakalie w PRLu również nie były ogólnie dostępne, ale przed świętami znacznie łatwiej było je kupić. Stąd w tym kryzysowym przepisie taki rarytas :) Dzisiaj płatków owsianych używamy(...)ciastka jeżyki mają w sobie to coś – wyciągam rękę po więcej :) Składniki na 25 sztuk: 2 szklanki płatków owsianych 100 g masła (w oryginale margaryna) 1/3 szklanki cukru 2 jajka 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich 1 szklanka rodzynek W mojej „uwspółcześnionej” wersji dodałam marmoladę (skądinąd również PRL-owską) i połówki orzechów. Masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej
Trzeci talerzMajonez jest wykluczony, nawet ten light! Łyżka majonezu: 166 kcal! Łyżka majonezu light: 121 kcal! Łyżka jogurtu naturalnego: 15 kcal! Łyżka musztardy: 18 kcal Składniki na 4/5 tortilli: 1 jajko 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 3/4 szkl. mleka 0,5% lub sojowego Sól, pieprz, przyprawy 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą(...)odchodzić". Przewracamy naszego naleśniora i smażymy znowu kilka chwil. Zsuwamy na odwrócony talerz. Podajemy z FIT dodatkami. A u mnie wrapy z: 1. Ugotowany szpinak z kotlecikami sojowymi 2. Kotlety sojowe, papryka, pomidor i sałata Bezglutenowe najmniej kaloryczne tortille
Czarnawisienkagałązek świeżego tymianku posiekana natka pietruszki Przepis: Krok 1. Kotlety z kurczaka posypać solą, pierzem i mielonym czosnkiem. W miseczce wymieszać mąkę i starty parmezan - panierować kotlety z każdej strony. Nadmiar panierki strząsnąć. Krok 2. Na dużej, nie przywierającej patelni rozgrzać część oliwy z masłem - usmażyć porcje kotletów. Odłożyć na ciepły talerz. Patelnię ostrożnie wytrzeć papierowym ręcznikiem, ponownie rozgrzać(...)Można zdjąć rączkę i zapiec w piekarniku. Kurczak z patelni. Kurczak z patelni w cytrynowym sosie po chińsku. Składniki: ok. 600g filetu z kurczaka pokrojonego w kostkę 1 duże jajko 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego (najlepiej chińskiego wina do gotowania) 1 łyżka mirinu 1 łyżka mąki ziemniaczanej olej do smażenia sos cytrynowy: 1 łyżka oliwy 3 ząbki
Moja Książka KucharskaAmerykańskie kotleciki drobiowe Smakują jak znane i lubiane nuggetsy. Są chrupiące z zewnątrz i soczyste oraz mięciutkie w środku. Możemy je podać w towarzystwie frytek lub
Blog z ApetytemPrzepisem zainspirowała mnie Ania z aniagotuje.pl. Kotleciki są bardzo ekonomiczne, bo podwójna pierś z kurczaka wystarczy spokojnie dla 6 osób. Robiłam również wersję z pieczarkami i
Gotuj z Agnesżeby odpoczęło. Farsz: 1 kg ugotowanych ziemniaków, główka obranego czosnku, jajko, coś zielonego. Ziemniaki przeciskamy/tłuczemy/mielimy zależy jakie są domowe możliwości, czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę, jajko wbijamy do pozostałych składników. Do smaku dodajemy sól, pieprz i porządnie wyrabiamy. Wstawiamy do lodówki na ~30 min. -- Następnie ciasto dzielimy na części, wałkujemy na ~3mm i wycinamy krążki(...)się wodę. Potem ugotowane wyławiamy cedzakiem i hartujemy chwilę w zimnej wodzie. Jeżeli od razu nie serwujemy, to wrzucamy do durszlaka żeby obciekły. Jak zostanie nam farsz, to smażymy kotlety ziemniaczane. Najlepiej smakują pierogi odsmażane. Smacznego
chleba naszegokurkumą to nasza propozycja na pyszny, a jednocześnie łatwy i błyskawiczny obiad. Kurkumę dodaję też podczas gotowania kalafiora, aby nadać mu ładny żółty kolor, ostatnio podawałam żółty kalafior do kotletów drobiowych z marchewką. Polecam też inne nasze pomysły na klopsiki: Klopsiki drobiowe w sosie koperkowym Wieprzowe Klopsiki w sosie koperkowym Zapiekanka. Klopsiki wieprzowe ze szparagami i makaronem Klopsiki w pikantnym(...)paprykowym Klopsiki w sosie śmietanowym Klopsiki ze szpinakiem , składniki na 12 klopsików ze szpinakiem: 250 g mięsa mielonego z wieprzowiny garść świeżych liści szpinaku 1 ząbek czosnku ½ cebuli 1 jajko sól i pieprz do smaku 2 łyżki bułki tartej 500 ml bulionu warzywnego lub bulion z 1 kostki warzywnej 2 młode marchewki 1 łyżka mąki ok. ½ łyżeczki kurkumy 1 łyżka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBardzo lubię gotowane i delikatne potrawy (w przeciwieństwie do reszty domowników ;-)). Dlatego często robię te klasyczne pulpeciki. Szybkie w wykonaniu, niedrogie i smaczne. Miła odmiana od
Zielona KuchniaTakie kanie to mój przysmak odkąd sięgam pamięcią! Kochany brat doskonale o tym wie, więc w sezonie zawsze czeka mnie ich świeża dostawa. Szkoda, że nie
Di gotujePolecam prostą domowa wędlinkę która może być na co dzień jak i na święta. Składniki : 2 podwójne filety z kurczaka 300 gr mięsa mielonego 1 jajko musztarda ( nie musi być ) Marynata : olej / oliwa z oliwek majeranek, papryka słodka i ostra, kurkuma, sól i pieprz 1. Filety myjemy, wycieramy, delikatnie rozcinamy na szersze płaty i delikatnie rozbijamy, następnie wkładamy(...)siebie zachodziły i dało się je zrolować. Obsypujemy przyprawami i jeśli chcemy możemy posmarować je musztardą. Pozostawiamy na czas przygotowania mięsa mielonego. 3. Mięso przyprawiamy jak na kotlety mielone z tym że dodajemy majeranek do środka. Tak przygotowane mięso rozkładamy na filetach. 4. Teraz przy pomocy folii aluminiowej staramy się zrolować filety w roladę na końcu mocno zawijając folie
Gotowanie...to proste !