kotlety z jajek - 6082 przepisów (strona:315/406)

Pulpety z tołpygi w sosie pomidorowym 95

Ryba w innej odsłonie. Doskonale sprawdza się pasteryzowana w słoikach ( zalana sosem pomidorowym )           Składniki:           Sos :1/2

R'n'G Kitchen
Pulpeciki z dorsza w sosie pomidorowym 100

Delikatne pulpety rybno-ryżowe w sosie pomidorowym. Małe klopsiki to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny i fajny sposób na przemycenie dzieciom ryby z ryżem

karolgotuje
Chrupiące paluszki z kurczaka + pieczone ziemniaczki 804

będę kryła zachwytu – te paluszki smakowały wybornie! Wyszły mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Panierka z płatków kukurydzianych nadała zwykłym mielonym drobiowym kotletom całkiem innego charakteru – właśnie przez tą chrupkość. Mielone mięso drobiowe lubię i dosyć często przygotowuję. Można by pomyśleć, że w takiej sytuacji nic już nie może zaskoczyć. A jednak! Oczywiście nie jest(...)pieczone ziemniaczki. Polecam! Paluszki z kurczaka 500 g mięsa drobiowego  (piersi kurczaka lub mieszanka piersi i udek bez skóry i kości) 1 średniej wielkości cebula 1 małe jajko  3-4 łyżki bułki tartej sól, pieprz ok. 2 szkl. płatków kukurydzianych Sos: 3 łyżki majonezu 3 łyżki łagodnego ketchupu sól, pieprz Płatki kukurydziane rozdrabniamy na mniejsze części (w rozdrabniaczu

Smaki Na Talerzu
Drobiowe pulpety w sosie dyniowo-kurkowym 189

Na blogach kulinarnych od dawna pachnie jesienią i grzybami. Do mnie dopiero dociera urok tego sezonu, tutaj tak nieobecnego. Nie mogłam się powstrzymać przed wprowadzeniem do

Zielona Kuchnia
Rybne klopsiki w ziołach 130

Unikam ostatnimi czasy smażonego jak ognia. Głównie ze względów zdrowotnych. Dlatego też szukam przeróżnych przepisów na gotowaną rybkę. Delikatne lekkie klopsiki z sosem pachnącym świeżym koperkiem

Zielona Kuchnia
"Bosacka po polsku" Nowoczesne przepisy kuchni polskiej 144

mięso, warzywa, na co mamy zwracać uwagę przy zakupach.  Książka podzielona jest na: przystawki zimne : znajdziemy tutaj śledzia w konfiturze, kaszi z wędzonym łososiem, kolorowe jajka na twardo, zimne nóżki z jajem, pasztet z musem żurawinowym i kremem chrzanowym i wiele innych kolorowych propozycji :-) przystawki gorące: takie jak mini gołąbki botwinowe z burakiem i orzechami(...)inne dania główne: pstrąg w maku, łosoś z miodem i lazurem, ryż pietruszkowy, sajgonki warzywne, gęś owsiana podawana z zielonymi kopytkami i czerwoną kapustą, schabowy w maślance, mini kotlety mielone z sosem czosnkowo - ogórkowym, puree z groszku, obsmażana marchewka i wiele innych przepisów oraz desery: mnie urzekły pierogi czekoladowe z jabłkiem i serem, ajerkoniak z jezynami, tarta makowa z bezą

kruche babeczki
Bułeczki hamburgerowe 106

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Jeśli zostały Wam kotlety mielone z obiadu i nikt nie ma na nie ochoty wystarczy, że upieczemy do nich pyszne bułeczki. W lodówce na pewno tez znajdzie się sałata i kilka warzywnych dodatków(...)przypadły do gustu mojej rodzinie. Składniki: 700 g mąki pszennej 1 i 3/4 szklanki mleka 60 g masła 25 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko Wykonanie: Z drożdży, połowy szklanki ciepłego mleka oraz łyżki cukru zrobić zaczyn i odstawić na ok.15 minut. W między czasie rozpuścić masło w pozostałym mleku, pilnować aby się nie zagotowało

W garach u Gosi
Kotleciki makaronowe z serem 263

Kuchnia czeska podlega wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski , Bawarii , Austrii , Węgier i Słowacji. Będąc tam kilka razy z przyjemnością kosztowałam tamtejszej kuchni. Na talerz trafiły zarówno

Ostra na Słodko
13 sposób na oszczędności w domowym budżecie 197

resztki z obiadu? Zjedzmy je na drugi dzień. Nie lubimy jeść dwa dni pod rząd tego samego? Przeróbmy to co zostało. Niedojedzone spaghetti zamieńmy na zapiekankę, ziemniaki na puree, kotleta na tortille J Nabiału kupuj tyle ile potrzeba i każdej innej szybko psującej się żywności. Mimo że lubię robić zakupy na cały tydzień to zawsze dobrze się zastanawiam ile kupić(...)sobie wybrać jakiś jeden produkt. W trakcie całych zakupów może zmieniać ten produkt w zależności od tego co mu „wpadnie” w oko, ale finalnie jest to jedna rzecz np. jajko niespodzianka. Pozwoli nam to zaoszczędzić w sklepie kłótni, pieniędzy oraz nerwów

Kolizje Smaków
Kotlety z pomarańczy z sosem z granatu 123

Na koniec dnia mam dla Was szybką, smaczną i zdrową przekąskę. Plastry pomarańczy w panierce z mąki kokosowej z odrobiną sosu z owocu granatu. Chcesz zabić

Kuchnia PROzdrowotna
PLACKI Z CUKINII 5793

gotowe. bardzo łatwe, prawda?      Kiedy przygotowujemy cukiniowe placki, warto najpierw podgotować lub nasolić startą cukinię i cebulę, a następnie dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. Dzięki temu kotlety z cukinii nie będą rozpadać się podczas smażenia. Tartą cukinię można ułożyć na papierowym ręczniku i mocno zwinąć, aby powstała kulka, następnie mocno ścisnąć, aby usunąć nadmiar wilgoci. Placki(...)działać.     Placki z cukinii najlepiej smakują świeże, jednak w szczelnym pojemniku można je przechować w lodówce 2-3 dni. Nie polecam jednak zamrażania cukiniowych placków.   Kotlety z cukinii tartej można podgrzać w kuchence mikrofalowej, ale dla uzyskania najlepszego smaku i chrupkości najlepiej odgrzewać placuszki na patelni. Te zdrowe placki z cukinii, polane syropem klonowym lub sosem

Moja Książka Kucharska
Polska - Schabowy z selera 136

lubi schabowe z selera, a cześć nawet chwaliła się, że robi podobne z buraków! Początkowo sceptycznie podchodziłem do tej wersji schabowych, które zazwyczaj u nas były z boczniaków lub kotletów sojowych, ale muszę przyznać, że selerowe schabowe okazały się być bardzo miłym zaskoczeniem! Składniki (4 porcje): - pół selera - sól, pieprz Proporcje do panierki na oko: - pół szklanki mąki pszennej - pół(...)przez około 7 minut, aż seler będzie miękki (ale raczej al dente niż całkiem rozgotowany) 3) Plastry selera przepłukujemy zimną wodą, posypujemy solą i pieprzem, panierujemy w mące przennej, jajku z mąki z ciecierzycy i bułce tartej. 4) Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju po około 1-2 minuty z każdej strony

Roślinożerni urlopowicze
Kotlety z brokuła i ciecierzycy z guacamole 133

Dziś zdrowo - kotlety z brokuła i ciecierzycy podane z guacamole i śmietaną. W smaku przypominają trochę falafele, ale różnica taka, że nie smaży ich się w głębokim tłuszczu. Do podania proponuje guacamole i trochę śmietany. Pyszny, zdrowy, wegetariański obiad. Wiosna w pełni, lato się zbliża - przyda nam się trochę lekkości na talerzu. Ja do przygotowania używam ugotowanej uprzednio ciecierzycy(...)reszty robię hummus. Kotle ty z brokuła i ciecierzycy z guacamole 1 brokuł 1 cebula 1 ząbek czosnku 100 g suchej ciecierzycy (albo puszka ciecierzycy w zalewie) 2 jajka duża garść kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka soli pieprz pół łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka soku z cytryny do podania: guacamole, opcjonalnie- śmietana Ciecierzycę namoczyć

Smaczny zeszyt
Najlepsze klopsy na świecie 173

Mielone mięso jest bardzo wszechstronnym produktem. Może posłużyć za bazę mięsnego nadzienia do wielu dań, jest świetnym materiałem na hamburgery czy kotlety. Ten przepis na klopsy to moja własna wersja najbardziej soczystych, zwartych i jednocześnie mięciutkich klopsików.   Mielone mięso ogrzewamy do temperatury pokojowej, umieszczamy w misce. Dużą pszenną bułkę, najlepiej taką, która już podeschła w chlebaku, a przynajmniej jest(...)miski z mięsem wrzucamy pietruszkę, przestygniętą cebulkę i czosnek, pieprz, vegetę, dwie czubate łyżki kaszy manny. Namoczoną wcześniej bułkę dokładnie odciskamy i również dodajemy do mięsa. Wbijamy całe jajko i całość dokładnie wyrabiamy dłonią, do całkowitego wymieszania i równomiernego połączenia wszystkich składników. Masa będzie lekko lepka, ale nie wsypujcie już ani kaszy, ani mąki czy bułki tartej. Zwilżamy dłonie wodą

Karo in the Kitchen
Kiełbaski wieprzowo-ziemniaczane na "Małą Wielkanoc" 194

rodziną i przyjaciółmi brać udział w piknikach. Zabierają ze sobą potrawy, które można wygodnie zjeść na dworze. Może to być  Torta Pasqualina , czyli tarta ze szpinakiem i jajkami, lub jej wersja z szynką , albo frittata z dzikimi szparagami i miętą lub po prostu resztki pieczonej jagnięciny ze świątecznego obiadu. Czasem też rozpalają ogniska i w oparach wina pieką jagnięco(...)przygotować to danie w tradycyjny sposób). Kiełbaski smażone na patelni mają ekstra chrupiącą skórkę - myślę, że to dzięki wytapiającemu się tłuszczowi ze słoniny. Mój Mąż stwierdził, że przypominają mu kotlety mielone jego Babci , których skórka była równie mocno wysmażona i chrupiąca. Mi z wyglądu kojarzą się z bałkańskimi Ćevapčići. A jak smakują? Są niezwykle aromatyczne, a to dzięki dodatkowi

Chilli Czosnek i Oliwa