SMAŻONA FETA Z SYROPEM KLONOWYM RUKOLĄ I OLIWKAMI SHAKSHUKA CUKINIOWO MARCHEWKOWA GALETTE COMPLÈTE NALEŚNIKI PO BRETOŃSKU NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI KOTLETY JAJECZNE Z PAPRYKĄ NALEŚNIKI SIATKOWE Z OWOCAMI SAŁATKA Z RZODKIEWKĄ I MOZZARELLĄ Chlebki naan z tzatziki rzodkiewką rukolą i bazylią: – Czosnkowe, aromatyczne, pyszne – Idealne na śniadanie(...)domu ILOŚĆ PORCJI: 4 / 8 PLACKÓW CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Mąka pszenna – 300g + do podsypywania – Jogurt naturalny do ciasta – 150g – Suche drożdże opakowanie – 7g – Woda pół szklanki – Jajko – Sól – 1 łyżeczka – Cukier trzcinowy – 1 łyżeczka – Oliwa z oliwek do placków – 3 łyżki – Bazylia – garść świeżych listków – Rzodkiewka – pęczek – Rukola – duża garść – Jogurt naturalny do tzatziki – 150g – Ogórek gruntowy
globuskulinarnyczerwonej Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy w osolonej wodzie. 2. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną i drobno pokrojoną cebulę. 3. Wbijamy jajko, wsypujemy sól, majeranek oraz trochę bułki tartej. 4. Wlewamy śmietanę, doprawiamy przyprawą do grosa i dokładnie mieszamy. 5. Robimy dużej wielkości płaskie kotleciki, obtaczamy w bułce tartej(...)Ziemniaki po ugotowaniu odlewamy, dodajemy łyżkę masła oraz koper i ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. 8. Pomidora oraz ogórka kroimy w plasterki a paprykę w paski. 9. Kotlety po upieczeniu, kroimy wzdłuż na połowę, na jeden połowie układamy liść sałaty, łyżkę ziemniaków, plasterki ogórka, pomidora oraz paprykę i przykrywamy drugą połową kotleta
Kulinarna ChwilaKlopsy mielone i kotlety schabowe wszyscy dobrze znamy i lubimy. Czasami jednak warto coś zmienić i tradycyjne mielone podać inaczej. Dzisiaj zrobiłam właśnie klopsiki mielone w sosie serowo-śmietanowym. Jest to tzw. danie jednogarnkowe, ponieważ ziemniaki zapiekamy razem z mięsem i bezpośrednio po upieczeniu możemy podawać na stół. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego 700 g ziemniaków(...)selera 500 g śmietanki 36% 1 kajzerka 1 cebula 1 jajko 100 g serka topionego 100 g sera pleśniowego mleko do namoczenia kajzerki 1 łyżka masła 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz, zioła prowansalskie, rozmaryn (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kajzerkę namoczyć w mleku. 2. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. 3. Seler i ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w cienkie plasterki
Danka Pichciryba, np. dorsz Cebulkę drobno poszatkować – ręcznie bądź w malakserze. Zeszklić na maśle i odstawić. Ziemniaki ugotować i przepuścić przez praskę lub zagnieść w dużej misce. Do masy dodać jajko, mąkę zwykłą, mąkę ziemniaczaną, wcześniej usmażoną cebulkę oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. W razie gdyby masa zbytnio się kleiła ( to zależy od rodzaju ziemniaków), wówczas można dodać więcej(...)dodać odrobinę zimnej wody. Z przygotowanej masy formować niewielkie kotleciki i smażyć na tłuszczu ok. 2 min. z każdej strony na średnim ogniu, uważając by się zbytnio nie przyrumieniły (kotlety można również obtoczyć w bułce tartej i są równie dobre, ale ja osobiście wolę je bez). SOS BAZYLIOWY: Orzechy, bądź migdały podprażyć lekko na patelni, ostudzić i drobno pokroić, bądź
Calzonella.comJarskie kotlety z dodatkiem twarogu są smaczne i dobrze znane. Warto jednak czasem zastąpić twaróg niskokalorycznym, wegańskim zamiennikiem. Tofu jest twarożkiem sojowym popularnym głównie w Japonii i w Chinach. Nie zawiera cholesterolu, ale jest bogate w białko. Stanowi wartościowy dodatek do składników posiadających zdecydowany smak, gdyż samo tofu nie ma wyrazistego, dominującego smaku. 1 kalafior 150 g tofu 1 puszka(...)czerwonej fasoli ½ pęczka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka roztopionego masła 1 jajko 1/3 szklanki bułki tartej + kilka łyżek do panierowania 2 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia Kalafior umyć, podzielić na różyczki i ugotować do miękkości w posolonej wodzie. Dobrze odcedzić. Tofu rozdrobnić widelcem. Fasolę odcedzić i rozgnieść widelcem. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki połączyć, doprawić solą
Trzeci talerzWieprzowe klopsiki pieczone w piekarniku u mnie w pikantnej, mocno przyprawionej wersji. Soczyste i mocno pomidorowe. Nieco lżejsza wersja bez dodatkowego tłuszczu i stania przy patelni
Krylowa KuchniaZaskoczenie w kuchni i na stole przełamuje codzienną rutynę w gotowaniu. Wystarczy do zwykłych mielonych dodać kasze kuskus a potrawa ta zyska na smaku i będzie
Wanilia i KardamonW mojej kuchni prym wiodą kasze. Kasza jaglana i kasza gryczana to moje ulubione. Dziś pomysł na wykorzystanie jednej z nich nieco inaczej. U nas podczas
IzaGotujeWitajcie :) Dziś bardzo klasycznie. Jedzenie, które każdy lubi :) A tak naprawdę powinniśmy powiedzieć "SWOJSKIE JADŁO" Każdy z nas pamięta domowe jedzenie u mamy :) Na samą myśl
vegetaniewystarczy mieć podstawowe składniki i obiad gotowy 600g ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę 1 jajko plus 1 żółtko ,białko można zamrozić i jak się uzbiera upiec sernik z białek 4 łyżki mąki wrocławskiej resztki wędliny sera żółtego np pieczarek olej ,sól ,pieprz Ugotowane ziemniaki i resztę składników dajemy do miski i wyrabiamy na jednolitą masę. Na talerz dajemy troszkę mąki(...)zanim będziemy nabierać ziemniaki ręce posypmy mąką żeby nam się nie kleiły do rąk .Teraz nakładamy ziemniak spłaszczamy i na to dajemy nadzienie ,dłońmi formujemy kotlet i obtaczamy w mące ,smażymy na oleju .podajemy z surówką i sosem
Moje WyrobyWiększość z Was zna kotlety mielone. Są pod postacią tradycyjną oraz coraz częściej propagowane urozmaicenia w postaci różnych dodatków oraz form przyrządzenia tego dania. Ja dzisiaj przychodzę do Was z niesamowitą propozycją, chwaloną przez każdego, jedzoną nawet przez moją córkę, co jest wielką dla mnie pochwałą, bo to niejadek do potęgi n-tej. Potrzebujemy: 500 g mielonego mięsa z łopatki(...)wieprzowej 1/ czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 2 łyżki kaszy manny mąka TOTA 1 jajko 1/4 szklanki ciepłej wody 2 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz bułka tarta olej do smażenia Ciasto: 90 g mąki pszennej typ 750 mąka TOTA 180 g ciepłej wody 10 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 10 g oliwy z oliwek Paprykę kroimy w małą kosteczkę
MamaOskarkaosób o nich nie słyszało. A szkoda, bo są bardzo smaczne, u mnie w domu przygotowywane są zawsze w okresie świątecznym. Najczęściej robimy z nich takie kuleczki, wyglądające jak kotlety mielone, zalane zalewą octową z dużą ilością cebuli. Są doskonałą przekąską nie tylko na świąteczny stół, ale także na wszelkie imprezy jako zakąska do wódki. Gdyby ktoś nie wiedział(...)mocno nasolone więc nie trzeba ich moczyć. Niestety nie można ich długo przechowywać na surowo (dzień lub dwa) ale można je mrozić. Składniki: 1 kg zielonych śledzi 2 jajka 4-5 łyżek bułki tartej 2 ząbki czosnku 1 cebula sól pieprz bułka tarta do smażenia tłuszcz do smażenia na zalewę: 1 litr wody 1 szklanka octu płaska łyżka soli
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDoskonała alternatywa dla pieczarkowych kotletów mielonych. Proste i smaczne danie, które może być również idealną imprezową przekąską. Właśnie po raz pierwszy poczęstowano mnie tym przysmakiem na małym przyjęciu dziwiąc się, że nigdy wcześniej nie jadłam faszerowanych pieczarek. Rzeczywiście muszę przyznać, że choć pieczarki faszerowane(...)nowością i zrobiłam je po raz pierwszy. Składniki: 10-12 pieczarek średniej wielkości 300 g mięsa mielonego /wieprzowe/ 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 3 -4 łyżki bułki tartej ½ łyżeczki słodkiej papryk 1/2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki posiekanej zielonej pietruszki sól i pieprz /do smaku oraz: jajko i bułka tarta /do panierowania tłuszcz
Zakamarki mojej kuchniTosty francuskie z awokado i jajkiem to zdrowa propozycja na niedzielne śniadanie. Tosty będą z dodatkiem awokado, które dzięki zawartym składnikom odżywczym bardzo pozytywnie wpływa na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ziemniaki? Smaczne pieczone ziemniaki to już połowa sukcesu. Takie dodatki jak czosnek, wędzona papryka, tymianek, lubczyk sprawiają że prosty ziemniak smakuje znakomicie. Nieważne czy poda się do niego kotlet schabowy, kotlet mielony, sznycel po wiedeńsku, pieczony kurczak czy też tylko zsiadłe mleko lub maślankę zawsze smakuje. Do pieczonych ziemniaków poza gamą mięs podaje się takie surówki jak: colesław(...)pieczone ziemniaki. A jakie pieczone ziemniaki Ty lubisz? Może ziemniaki pieczone w mące i Tobie posmakuję? Zapraszam na przepis! 🙂 Ziemniaki pieczone w mące ziemniaki 0,5 kg Panierka jajko 1 wędzona papryka 1 łyżeczka czosnek suszony 1 łyżeczka 0stra papryka 1/3 łyżeczki mąka kukurydziana 1 szklanka Jak zrobić ziemniaki pieczone w mące Ziemniaki obierz i dokładnie opłucz
Dieta moja pasjałyżki majonezu 2 łyżki ketchupu 1 łyżka musztardy rosyjskiej sól, pieprz 1/2 łyżeczki curry (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kajzerkę namoczyć w mleku. Mięso przełożyć do miseczki, dodać jajko, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Białą cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Przestudzić i dodać do mięsa mielonego. Kajzerkę(...)masę. Podzielić na 4 części i uformować płaskie, okrągłe klopsy o średnicy nieco większej niż przekrojona bułka do burgerów. Następnie usmażyć na patelni z obu stron do zrumienienia. Usmażone kotlety odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. 2. Składniki sosu połączyć ze sobą. 3. Pomidory umyć, pokroić w plasterki. Ogórki pokroić w plasterki. Cebulę czerwoną obrać i pokroić
Danka PichciSiekane kotleciki z dorsza Super pomysł na rybę. Rumiane kotleciki z dorsza z dodatkiem warzyw. Pysznie chrupiące z zewnątrz i mięciutkie oraz soczyste w środku. Te
Blog z Apetytemwarzywna ze szczypiorkiem. Świetnie smakuje jako samodzielna przekąska lub dodatek do obiadu. Sałatka warzywna gości na moim stole zazwyczaj przy większych uroczystościach. Osobiście bardzo ją lubię jako dodatek do kotletów z indyka zamiast ziemniaków lub ryżu. Sałatka jest bardzo zdrowa pod warunkiem, że nie przesadzimy z ilością majonezu. Sałatka będzie mniej kaloryczna, jeśli część majonezu zastąpimy naturalnym jogurtem greckim. Sałatkę(...)porcji: 5 Czas przygotowania: 50 minut Składniki na sałatkę warzywną ze szczypiorkiem: 2 duże marchewki 1 korzeń selera 1 pietruszka 3 ziemniaki 1 cebula (opcjonalnie) 2 ogórki kiszone 3 jajka 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku 1 pęczak szczypiorku 2 - 3 łyżki majonezu pieprz i sól do smaku Jak przygotować sałatkę warzywną ze szczypiorkiem? Warzywa bez obierania gotować
Gotuj w domuDzisiaj przepis na mięsne danie główne. Gniazda z mielonego mięsa z pieczarkami i serem to świetna alternatywa dla kotletów mielonych. W dodatku w przeciwieństwie do mielonych są mniej tłuste, bo nie smażymy ich na tłuszczu tylko pieczemy w piekarniku. Ja przygotowałam je z wieprzowiny, a konkretnie z karczku, ale Wy możecie użyć dowolnego mięsa. Tak samo możecie kombinować z farszem(...)warzywa, zioła, czy inne sery. Ogranicza Was tylko wyobraźnia Gniazda z mielonego mięsa z pieczarkami i serem Składniki: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowina) 3 ząbki czosnku 1 jajko 4 łyżki bułki tartej ulubione przyprawy (u mnie papryka słodka, papryka ostra, mielone ziele angielskie) 500 g pieczarek łyżka masła 125 g mozzarelli lub innego sera pieprz sól Pieczarki ścinamy
PatiGotujeminut! Gwarantuję - goście będą zachwyceni. Składniki: 1 szklanka mąki 1 jajko 1/4 szkl. cukru szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g margaryny tabliczka mlecznej czekolady Przygotowanie: 1. Mąkę, jajko, cukier, sól, proszek do pieczenia i margarynę wymieszać dłońmi do uzyskania jednolitej masy. 2. Czekoladę pokroić na drobną kosteczkę, połączyć z wyżej wyrobioną masą. 3. Formować kulki, następnie rozpłaszczać(...)zarumienią. Z tego przepisu wychodzi do 15 ciasteczek. Zajrzyj również: 1. Pączki z serków homogenizowanych 2. Ciasto do pizzy 3. Piersi z kurczaka inaczej czyli siekane kotlety
My World by Dagmara RekDanie „dwa w jednym”. Takie lubię najbardziej. Tak jakby jednogarnkowe, tylko pieczone na blasze w piekarniku :) 2-3 porcje 100 g kaszy pęczak (ja
Kucharzycatartej bułki po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, mięty, koperku i kolendry 2 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżka mielonego kuminu 2 łyżeczki kaparów, posiekanych 1 jajko Dodatkowo 350 g bobu 4 gałązki tymianku 6 ząbków czosnku, pokrojonych na plasterki 8 dymek, pokrojonych w kostkę 2,5 łyżki soku z cytryny 0,5 l bulionu drobiowego sól, pieprz(...)pupety włożyć do dużej miski. Dodać 3/4 łyżeczki soli, dużo czarnego pieprzu, najlepiej młotkowanego i wymieszać dobrze rękami. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i smażyć, aż się zrumienią. Usmażone kotlety zdjąć z patelni i wytrzeć ją do czysta. Bób zblanszować przez 2 minuty w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić i zahartować pod zimna wodą. Połową bobu obrać z łupinek
Pieguskowa Kuchnialatin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 kg piersi z kurczaka 3 ząbki czosnku 2 jajka czerstwa bułka 3 łyżki suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta ostrej papryki 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól, pieprz bułka tarta Żółtka oddzielić od białek. Bułkę(...)natkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Przełożyć do mięsa, delikatnie wmieszać, dodać taką ilość bułki tartej aby można było uformować kotlety (ja dałam 6 łyżek). Zwilżonymi w wodzie dłońmi, formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomidigotuje.blogspot.com Znudziły się Wam tradycyjne schabowe? A może nie macie pomysłu na kawałek schabu? Takie mięsko w ciecie francuskim to doskonała alternatywa dla zwykłego kotleta. Świetnie sprawdzi się na przekąskę lub obiad - podany z zestawem surówek. Dodatkowo danie jest proste w przygotowaniu i możecie przygotować je wg własnego smaku. Ja użyłam tylko cebuli, ale w tym przypadku można(...)dowolne warzywa. Pycha! 4 plastry schabu (cienkie) Przyprawy: papryka w proszku (ostra i słodka) sól, pieprz Dodatkowo: 1 płat ciasta francuskiego (duży) 2 czerwone cebule (średnie) 1 jajko Plastry schabu dokładnie natrzeć przyprawami i odstawić do lodówki - minimum na 30 minut. (Mięso pokroiłam na grubość około 3 mm, ale można grubiej i następnie delikatnie rozklepać je za pomocą
Di gotujeSoczyste, delikatne i mega smaczne. Kto raz spróbuje porzuci już na zawsze klasyczne kotlety schabowe, bo te z udźca kurczaka są o niebo smaczniejsze. Ja kupuję udka już wytrybowane, ale jeśli nie macie takich w sklepie, gdzie robicie zakupy spróbujcie wytrybować sami. W internecie jest mnóstwo instruktażowych filmików jak to zrobić, i wierzcie mi nie jest(...)trudne. Składniki: udka z kurczaka (bez kości i skóry) - ilość zależy od tego, ile porcji, chcemy uzyskać sól pieprz tymianek słodka papryka czosnek granulowany masło klarowane 2-3 jajka bułka tarta Wykonanie: Udka rozbijamy delikatnie tłuczkiem (przez folię najlepiej). Posypujemy ulubionymi przyprawami.Odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut. Po tym czasie obtaczamy w rozkłóconym jajku, bułce tartej
Walijskie Pichceniemnie dzisiaj na obiad sznycelki lub jak kto woli kotlety mielone. Starsza część moich domowników bardzo za nimi przepada- mogliby jeść je na okrągło. Pracy przy nich nie dużo. Sznycelki są bardzo dobre, delikatne, mięciutki i soczyste, wręcz rozpływające się w ustach. Mogą być fajną alternatywą dla wędliny, wystudzone wystarczy położyć na chlebku i pyszna kolacja gotowa. Serdecznie(...)zapraszam ;) Składniki: o,5 kg łopatki 0,5 kg karkówki 4 cebule 5 ząbków czosnku 2 czerstwe bułki mleko 50 ml wody 2 jajka sól do smaku pieprz do smaku domowa wegeta do smaku bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Mięso oczyścić z błon, wymyć, pokroić na kawałki i zmielić w maszynce. Cebulę i czosnek
Krakowskie smaki Ani