Smaczny kotlet z piersi kurczaka w chrupiącej złotej panierce wypełniony w środku masłem i zieloną pietruszką. Klasyk który smakuje chyba każdemu. Idealny do podania na rodzinny obiad. Na 4 porcje Filet z kurczaka 4 szt pojedyncze ok 3 łyżki zimnego masła 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki sól, pieprz Klarowane masło do smażenia Do panierowania mąka(...)pszenna roztrzepane jajko bułka tarta Filety myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym, odcinamy polędwiczki i górną grubszą część mięsa Następnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa ( najlepiej użyć do tego folię spożywczą) ,delikatnie aby nie było dziurek, boki nieco cieniej Przyprawiamy solą i pieprzem, na środku układamy masło i zieloną pietruszkę Szerszą część mięsa zakładamy do środka, boki delikatnie zbijamy tłuczkiem
Andzia Pichcitradycyjnych kotletów mielonych zrobiłam ostatnio na obiad pulpeciki w sosie pomidorowym i się nimi zachwyciliśmy. Szybkie, proste do wykonania maleństwa z mięsa mielonego takie na dwa kęsy zatopione w sosie z kawałkami pomidorów, aż kuszą żeby zrobić je ponownie :) Składniki na 2-3 porcje: (inspiracja: " Ósmy kolor tęczy ") Pulpety: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko kilka łyżek bułki
Simply Food8/10- kotlet nie zachwycił mnie w 100 %, minusem jest to, że dość szybko się przypala i trzeba smażyć na wolnym ogniu. Myślę, że lepiej pokruszyć chleb na mniejsze kawałki niż ja to zrobiłam. ½ kg - piersi z kurczaka 1 - zółtko czerstwa bułka namoczona w mleku 2 łyżki - masła klarowanego natka pietruszki sól pieprz masło klarowane do smażenia 1 - jajko czerstwe pieczywo
Kubki smakujaglane kotlety :) Samo zdrowie na talerzu, a przy okazji wbrew pozorom są bardzo syte jak te mięsne! Mnie oczarowały swym kolorem a was? Składniki : 2 torebki kaszy jaglanej duży pęczek botwiny 1 średni buraczek 1/2 pęczku koperku 1/2 pęczku natki pietruszki 1 cebula 3 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 pełna łyżeczka cukru 2 jajka
W kuchennej krainiejajkiem i bułką tartą. Ma za to wyraźniejszy smak. Smażenie nastręczało mi trochę trudności. Mięso przywierało do patelni, choć smażyłam je na maśle klarowanym, a odwracałam na druga stronę szeroką łopatką. Składniki : schab musztarda olej zioła prowansalskie Przygotowanie : Pokrojony na cienkie plastry schab rozbiłam tłuczkiem Musztardę i olej rozprowadziłam w garnuszku, dodałam odrobinę ziół prowansalskich Wszystkie kotlety posmarowałam miksturą
Proste PotrawyZwykłe kotlety mielone można urozmaicać na naprawdę wiele sposobów. Kilka przepisów jest już na blogu, dzisiaj mam dla Was następny. Tym razem są to pieczone pulpeciki, z dodatkiem otrębów owsianych, dietetyczne i z dużą ilością warzyw. Całość pokrywa kołderka z mozarelli. Naprawdę pyszne! Składniki: 300g mięsa mielonego, por, cukinia, marchewka, 1/2 bakłażana, czerwona papryka, puszka(...)pomidorów krojonych, jajko, łyżka musztardy, 2 czubate łyżki otrębów owsianych, sól, pieprz, czosnek, ostra papryka, świeża bazylia, 200g mozarelli. Wykonanie Pora dokładnie umyć i pokroić w półtalarki. 2 łyżki dodać do mięsa wraz z odrobiną suszonego czosnku, jajkiem, otrębami, łyżka posiekanej bazylii, łyżką wody oraz solą i pieprzem do smaku. Wyrobić
Z miłości do słodkościtradycyjnych kotletów z filetu z kurczaka. Takie roladki przygotowuje się dosłownie w kilka minut a efekt smakowy i wizualny jest ciekawy. Polecamy zarówno na codzienny jak i na odświętny obiadek. Roladki z kurczaka z serem feta i szpinakiem SKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka 10 liści szpinaku 2 plasterki sera feta przyprawa do kurczaka olej do smażenia 1 jajko bułka tarta
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikukurydzianych Kotlety z marchewką i ryżem Kurczak w 5 smakach Miodowe skrzydełka Mix warzyw podany z ryżem Muffinki z kurczaka Pieczeń z makaronem Pieczona kaczka, faszerowana jabłkami z miodem Pieczone żeberka Pieczony schab z kaszą gryczaną Polędwiczki wieprzowe Polędwiczki w sosie szałwiowym Rolada z grzybami i kurczakiem Roladki z kabanosem Roladki ze szpinakiem Roladki ze szpinakiem i jajkiem Roladki
Aga w kuchnimiseczce mieszamy majonez z jogurtem i pesto z suszonych pomidorów. Doprawiamy szczyptą soli i ponownie mieszamy. Wierzch dekorujemy pozostałym pesto. PANIERKA : Do miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Wbijamy jajko. Wlewamy połowę mleka i używając rózgi dokładnie mieszamy. Stopniowo, cały czas mieszając dolewamy pozostałe mleko. PŁATKI KUKURYDZIANE rozdrabniamy w malakserze lub przesypujemy do woreczka strunowego i rozbijamy tłuczkiem do mięsa(...)pół , a następnie grubszą część dodatkowo wzdłuż na 2 cieńsze filety. Doprawiamy z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. Przykrywamy arkuszem folii spożywczej i rozbijamy na cienkie kotlety. Panierujemy w przygotowanej masie, a następnie w płatkach kukurydzianych. Smażymy na ok. 0,3 cm warstwie dobrze rozgrzanego oleju, po około 3 minuty z każdej strony. Pilnujemy, aby kotleciki zbyt
cool and mintyprzepis powinien Ci przypaść do gustu! Gorąco zapraszamy! Zrazy z mięsa mielonego z pieczarkami Składniki: Zrazy: mięso mielone wieprzowe: 600 g bułka tarta: 1 – 2 łyżki + do obtoczenia jajka: 2 szt. cebula: 1 szt. majeranek: 1 łyżka sól i pieprz do smaku olej: 2 łyżki Farsz: pieczarki: 250 – 300 g cebula: 1 szt. sól i pieprz do smaku(...)jeszcze doprawiamy. Następnie dodajemy jajko i ponownie wyrabiamy dobre kilka minut. Masa powinna zrobić się kleista, co będzie oznaczać, że uwolnił się kolagen. W naszym przepisie na masę nie ma namoczonej bułki, dlatego dodaliśmy dwa jajka, aby zrazy były zwarte i nie pękały w trakcie smażenia. Jeśli zdecydujesz się dodać namoczoną bułkę, wystarczy wówczas jedno jajko. Pieczarki kroimy w plasterki
Kuchnia Na WypasieMięsne kotlety w kształcie cygara. Hilary pali tylko cygara i chociaż to nie najzdrowsze dożył do 99 lat . Dalej cieszy się zdrowiem i dzieli się z nami swoimi starymi przepisami. Mięso mielone Hilary robi zawsze w kształcie cygara i dodaje też duuużo czosnku. Ja proponuję mięsne cygara z przyprawą tandoori masala. zmielone mięso wieprzowe 500 g 1 duże jajko
Smaczne mojeDzisiaj przepis na krokiety z cukini, nietypowe, warzywne i smaczne. Można je przygotować na obiad lub przekąskę. Polecam podać je z ulubionym sosem. SKŁADNIKI :
Kulinarne Fantazje Mariolismażonych kotletów mielonych. Ale żeby i te w sosie się nie znudziły można je za każdym razem przyrządzić w inny sposób. Tym razem dodałam do sosu kukurydzę konserwową i suszone oregano, przez co sos stał się jeszcze smaczniejszy, aromatyczny. Podane z makaronem lub ryżem tworzą idealne danie obiadowe. Składniki: Na pulpeciki: * około 500 g mięsa mielonego wieprzowego * 1 jajko
Zrób to smaczniePyszna i prosta w przygotowaniu zupa pieczarkowa ze słodką śmietanką. Na wywarze warzywnym lub drobiowym. Ja ugotowałam ją na bulionie drobiowym, który powstał podczas przygotowania kotletów
Moja DelicjaZ okazji 100. Rocznicy Odzyskania Niepodeległości RP przygotowałam dla Was najlepsze i najpopularniejsze polskie przepisy , które znajdziecie na blogu. Fasolka po bretońsku Kluski śląskie Bigos Knedle
Moja smaczna kuchniaDoskonała propozycja na obiad. Niewiele potrzeba wysiłku, aby je przygotować, a obiad będzie inny i smaczny. Składniki: 500 g mielonego z szynki lub łopatki 150 g
Przepisy BabciWitam Was w Tą Piękną Sobotę ;) Większość z Was na pewno jeszcze przed obiadem a ja mam pyszną propozycję ;) Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
Gotowanie Patkikotletach jest pyszna - klik . Takie placuszki paprykowe są świetną propozycją na śniadanie kolacje, na przekąskę... aj zawsze i wszędzie to dobry pomysł! Idealnie smakują na ciepło - jak jeszcze ser apetycznieee się ciągnieeee, ale lubię je podjadać nawet i zimne. Polecam! (około 11 sztuk) 100g kaszy jaglanej 1 cebula 3 łyżki mąki pszennej (płaskie) 5 łyżek mleka 1 jajko
Di gotujekotlety mielone. Przygotowanie ich zajmuje niewiele czasu co jest ich atutem. Wybór mięsa jest dowolny bo cały urok tkwi w panierce, a raczej w dodatku jaki w niej się znajduje. Nasza propozycja to klasyczne kotleciki mielone wieprzowe z dużą ilością czosnku panierowane w zmielonych serowych natchosach... Mielone w natchosach Składniki : 500 g mięsa mielonego (mielona łopatka) 1 jajko
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikotlety mielone) 2 średnie cebule 1 jako Bułka tarta Sól i pieprz wykonanie: Na rozgrzaną wysoką patelnię wlewamy około 2 łyżek oleju wrzucamy uprzednio pokrojoną cebulę, dusimy ją około 2-3 minut następnie mieszamy ją z dodanym mięsem. Wszystko razem dusimy do miękkości pod przykryciem od czasu do czasu mieszając aby uniknąć przypalenia. Pod konie duszenia dodaję jajko, sól
Ania i Marcin gotująrobię kotlety mielone. Dziś podam Wam podstawowy przepis na kotleciki, które zwykle przygotowuję dla rodziny . Wiadomo, że w każdym domu przygotowuje się je ciut inaczej, każda gospodyni ma jakiś swój ulubiony dodatek, który sprawia, że rodzina uważa je za jedyne i niepowtarzalne ;) 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego 1 mała kajzerka 1/2 cebuli ząbek czosnku jajko sól
Smakołyki Asirobiłam kotlety mielone miałam pewne obawy co do tego czy dobrze je przyprawie (bo nie uśmiechało mi się próbowanie surowego mięsa) lub czy potem dobrze je usmażę żeby nie były surowe w środku... Na szczęście moje obawy były zbędne bo surowe mięso nie było takie straszne a klopsiki wyszły pyszne.:) Składniki: -pół kilo mięsa mielonego -1 bułka -1 jajko -przyprawy
Magia jedzenia.przygotowuje się je prawie tak jak kotlety mielone, tyle że nie ma w nich ani grama bułki. Kasza gryczana sprawia, że są bardzo sycące, a jednocześnie zdrowe. Sama nazwa kotletów pochodzi od słowa gryka - inaczej hreczka. Ja przygotowałam jeszcze zdrowszą wersję hreczanyków. Zamiast mięsa mielonego wieprzowego użyłam mięsa mielonego, ale z kurczaka. Można też użyć mięsa z indyka. Smak(...)mocno podkręca spora ilość czosnku. Jedyny ich minus to to, że straaasznie szybko znikają.. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego 250g kaszy gryczanej (w wersji oryginalnej 1/2kg) 3 jajka 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu Przygotowanie: Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia. W misce mieszamy mięso z kaszą gryczaną, jajkami i czosnkiem
CzarnawisienkaKotleciki są bardzo smaczne i pożywne , możemy przyrządzić je na piątkowy obiad . Przygotowałam je z kapusty która została nam z gotowania gołąbków . Składniki: 1 główka młodej
Bajeczna Kuchniajeszcze kotlety ugotować w sosie (ale wtedy śmietanę dodajemy na sam koniec, po około 25-30 minutach gotowania gołąbków w sosie). Co więcej - nadmiar (bez sosu) możemy zamrozić i wyciągnąć w leniwy lub zabiegany dzień, gdy się nie chce lub nie ma czasu na gotowanie :) Składniki: Gołąbki: 3 szkl. ryżu 2 szkl. soczewicy zielonej 1/2 kapusty pekińskiej 3 jajka
Kolorowy Przepisownikbędących na diecie bezglutenowej. Ma wiele właściwości zdrowotnych i odżywczych, jednak o tym nie będę się tutaj rozpisywać. Skupmy się na gotowaniu ;) Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne kotlety z mięsa mielonego z dodatkiem quinoa. Niezwykle delikatne, aromatyczne dzięki przyprawom i sycące. Z sosem śmietanowo- koperkowym tworzą danie idealne na obiad! Są również świetnym pomysłem jako wkładka do bułki(...)można z nich zrobić rewelacyjnego, zdrowego burgera! Polecam! SKŁADNIKI: * mięso mielone ( u mnie mielone łopatka ) – 250 g * kasza quinoa – 0.5 szkl * chleb pszenny – 2 kromki * duże jajko – 1 szt * koperek – 1 pęczek * bułka tarta 4 łyżki * papryka czerwona – 0,5 szt * sol , pieprz , chili , czosnek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kaszę quinoa gotujemy kilkanaście minut w osolonej
Ostra na SłodkoKotlety pożarskie robiłam po raz drugi jednak tym razem dodałam łyżkę majonezu. Przepisów na te kotleciki jest bardzo dużo i jest w czym wybierać. Śmiało mogę powiedzieć, że kotleciki zachwyciły moich domowników i zajadali je na ciepło jak i na zimno :) Składniki: 1 pierś podwójna 1 duża cebula 1 łyżka majonezu(...)łyżki masła sól, pieprz 2 jajka 1 bułka namoczona w mleku 1 jajko duże lub 2 małe bułka tarta masło klarowane Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Dwa żółtka
Amatorka kuchennaChyba wszyscy lubimy kotlety mielone- klopsy-sznycle-karminadle...w różnych rejonach, różnie nazywane. To chyba zaraz po schaboszczaku jedno z najpopularniejszych polskich dań. Najczęściej serwuję je z buraczkami, tym razem dla odmiany podałam z surówką z pekinki :) Składniki: 1kg mięsa wieprzowego (ja miałam karkówkę) cebula sól, pieprz, majeranek ząbek czosnku (jeśli lubimy) 1 namoczona w mleku(...)kajzerka bułka tarta, jajko olej do smażenia Wykonanie: Mięso zmielić w maszynce do mielenia wraz z cebulą i odciśnietą bułką . Wymieszać z jajkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Dodać roztarty ząbek czosnku. Z mięsa uformować kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na gorącym tłuszczu po obu stronach na złoty kolor. Podawać polane tłuszczem lub z sosem
Walijskie Pichcenie