kotlety z jajek - 6082 przepisów (strona:189/406)

Kotleciki mielone z indykiem 171

mięsa , dzisiaj postanowiłam je troszkę zmienić i dodałam mięso z indyka. Kotlety wyszły pyszne i wszystkim smakowały :)    Składniki : Około 0,5 kg mielonego z indyka Około 0,5 kg mielonego wieprzowego ( może być z karkówki ) 1 cebula duża Czosnek  Przyprawa Magi Bułka tarta 2/3 jajka 1 szklanka mleka Oliwa do smażenia Wykonanie; Zmielić mięso wieprzowe(...)ząbków czosnku. Dodać pieprz, i vegetę , przyprawę magi  do smaku iwymieszać. Jajka roztrzepać widelcem . Około 1/2 szk bułki tartej rozmieszać w 1 szklance mleka dodać do mięsa. Wszystkie składniki dobrze wyrobić. Jeśli masa mięsna wyda wam się za gęsta dodajcie troszkę wody . Formować kotlety , obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej oliwie. Ilość produktów możecie zmniejszyć . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Filet z kurczaka z lawą sera 3687

łyżeczki sosu BBQ 2 jajka 2 szklanki bułki tartej sól , ostra papryka ( lub łagodna , kwestia upodobań ) , granulowany czosnek do smaku Filety z piersi kurczaka , rozklepujemy cieńko , tłuczkiem do mięsa . Warto to zrobić, przez woreczek , nie będą się rozpadać i kleić Każdy solimy , posypujemy papryką i czosnkiem . Czosnku sypnijcie trochę więcej , kotlety będą wtedy smaczniejsze , bo ser tuszuje dużo jego aromatu

Ogrodnik w podróży
Małe co nieco o rosyjskiej kuchni 214

zupa solianka itp. Niestety, nie zawsze udało się zrobić zdjęcia, ale pomimo tego zgromadziłam jakieś przykładowe obiadki, zapraszam więc do obejrzenia! Zupa okroszka na kefirze - taki chłodnik z koperkiem, jajkiem, szczypiorkiem, ziemniakami, marchewką i ogórkiem- bardzo orzeźwiająca propozycja, idealna na upały. Wareniki - mini pierożki z nadzieniem, u mnie z gotowanymi ziemniakami, podane z bardzo popularnym tu dodatkiem do różnego rodzaju(...)lepiej niż ta z kefirem, i muszę przyznać, że smak jest zaskakujący. A teraz tam bardziej w polskim stylu - kotlet de volaille z ziemniaczkami i surówką. Drożdżowe pierogi pieczone - czyli malutkie bułeczki z nadzieniem tj. ryż z mięsem czy jajko ze szczypiorkiem. W Rosji mają naprawdę dużo rodzajów, zarówno wytrawnych, jak i tych na słodko. Przykładowe dodatki do obiadu, spora

psgotujemy
Kotlety z indyka z marchwią 152

takich kotletów można dodać także ugotowany uprzednio ryż lub kaszę gryczaną. Będzie pysznie! A kotlety podać z ziemniakami i surówką, na ciepło z buraczkami tartymi lub marchewką z groszkiem (pyszna klasyka! ). Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 2 większe marchewki 1 jajko L 1 cebula 2 rozgniecione ząbki czosnku około 0,5 szklanki gazowanej (lub nie) wody sól, świeżo(...)tartą marchewką (trę na małych, czasem dużych oczkach), dodaję jajko, wodę i czosnek, ugniatam ręką. Posiekaną drobno cebulę szklę na 2 łyżkach oleju, lekko studzę, dodaję wraz z olejem (tu jest cały smak) do miski z mięsem, mieszam dokładnie, przyprawiam. Rozgrzewam olej (może być masło klarowane, smalec), formuję kotlety, panieruję w bułce, smażę na złoto z obu stron po kilka

Zasmakuj Kuchni
"Włoskie" kotlety z kurczaka 211

Buddy'ego Valastro na to danie i jego składniki możecie znaleźć TUTAJ i TUTAJ . Panierowane kotlety: 0,5 kg piersi z kurczaka (2 piersi)  ok. 1 szklanki bułki tartej ok. 50 g startego Parmezanu lub Grana Padano ok. pół szklanki mąki pszennej 2 jajka roztrzepane widelcem 1 ząbek czosnku przepuszczony przez praskę 1,5 łyżeczki przyprawy do pizzy(...)solą i pieprzem obtaczamy najpierw w mące, następnie maczamy w jajku i panierujemy w bułce tartej. I gotowe. :) Piersi smażymy na rozgrzanym tłuszczu po ok. 2-3 minuty z każdej strony, do uzyskania chrupiącej złocisto-brązowej skórki. Następnie wykładamy je na ręcznik papierowy, by osiąknęły z nadmiaru tłuszczu. Kotlety podałam z ziemniaczanym purée oraz mizerią. Purée ziemniaczane

Cooking Monster
Kotlety z kaszy gryczanej i kurczaka 208

ciągnie… Kotlety z kaszy gryczanej i kurczaka   Drukuj Prep time 15 min Cook time 30 min Total time 45 min   Ingredients ¾ szklanki suchej kaszy gryczanej ( ja miałam niepaloną) 200 g szpinaku pół łyżeczki oliwy 1 ząbek czosnku podwójna pierś z kurczaka pół pęczka szczypiorku 1 łyżka soku z cytryny 1 cebula 1 jajko 1 łyżka majonezu(...)dodać pierś z kurczaka i chwilę zmiksować. Dodać szpinak, kaszę, sok z cytryny, majonez, sól, pieprz i jajko- zmiksować na masę. Do masy dodać szczypiorek i cebulę ( i ewentualnie bułkę tartą), wymieszać, w razie potrzeby dodać soli i pieprzu, Uformować małe kotlety, obtaczać z bułce i smażyć z obu stron na brązowo. Podawać z sosem ( jogurtowy, pomidorowy) i sałatką

Cooking for Emily
Jajka po szkocku 232

Jajka po szkocku pewnie już znacie. Przypomniało mi się o nich wczoraj i pomyślałam, że zrobię je na obiadek. U mnie mówią w domku na to kotlety mielone z niespodzianką. Robi się je w miarę szybko. Można je jeść na ciepło lub na zimno. Świetnie smakują z sosem chrzanowym lub musztardowym. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to polecam, a jeżeli już

O kuchni z uczuciem
5 pysznych przepisów i test patelni WOLL Diamond 204

razie czego można rozcieńczyć sos wodą i doprawić), sól, pieprz. Przygotowanie: Kapustę cieniutko szatkujemy, przekładamy do miski. Dodajemy mięso mielone, jajko, przyprawy, bułkę tartą, ugotowany ryż i podsmażoną cebulkę. Całość dokładnie mieszamy ręką. Z masy formujemy mniejsze kotlety. Podsmażamy je (bez tłuszczu) na patelni Woll z obu stron. Zdejmujemy z patelni. Przygotowujemy w niej sos. Należy zagotować bulion, po czym(...)niewielką ilością soli, mieszamy. Dusimy pod przykryciem na mniejszym ogniu jeszcze około 15 minut. Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy. Cynamonowa chałka z nutą pomarańczy Składniki: 1 mała chałka 1 jajko około 2 łyżki mleka duża szczypta cynamonu aromat pomarańczowy 2/3 łyżki masła cukier puder do podania Przygotowanie: W misce mieszamy jajko, mleko, cynamon i aromat. Chałkę kroimy na grubsze kromki. Maczamy

Słodkie okruszki
Fishburgery z dorsza z sosem cytrynowo-kaparowym 230

całe jajko. Całość doprawiamy i mieszamy widelcem, do połączenia składników.   Na dużej patelni grzejemy pozostały olej roślinny. Bułkę tartą wsypujemy do głębokiego talerza i posypujemy nią deskę. Masę rybno-ziemniaczano-bułkową szybko wyrabiamy dłonią do pełnego połączenia. Dłońmi (możecie posmarować dłonie olejem, będzie wygodnie!) nabieramy porcje masy (podzielcie sobie ją na 6 części) i formujemy z nich kotlety wielkości(...)sosem cytrynowym czy majonezowo-kaparowym i frytkami bądź ziemniakami z wody. Z tej porcji wychodzi 6 solidnych kotletów wielkości przekroju standardowej bułki hamburgerowej. SKŁADNIKI 400-450g filetu z dorsza 250g mącznych ziemniaków (po obraniu, nie młodych) mały pęczek koperku 1 jajko M 2 łyżki mąki pszennej 2/3szklanki + 2 łyżki stołowe z lekkim czubem bułki tartej 1 łyżeczka przyprawy

Karo in the Kitchen
Rumsztyk z siekanej wołowiny 298

wołowej przystawki przygotował obiad dla wygłodniałych mięsożerców. Rumsztyk z cebulką to konkretny obiad dla głodomorów. Do przyrządzenia rumsztyku wołowego został wykorzystany udziec wołowy. Rumsztyk wołowy to są pyszne siekane kotlety z wołowiny, a dodatek podsmażonej cebuli dopełnia ich smaku. Przy tym, robi się je niezwykle szybko. Najlepiej jest poszatkować w szatkownicy lub nożem chudą wołowinę, w ostateczności ją zmielić, potem(...)sztuki Przygotowanie: Cebulę białą i czerwoną drobno siekamy i podsmażamy, studzimy. Mięso wołowe drobno siekamy, dodajemy wodę, jajko, świeżo zmielony pieprz, sól do smaku, podsmażoną cebulkę, dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Moczymy ręce w wodzie, formujemy średniej wielkości okrągłe kotlety. Układamy je na przygotowaną deskę i delikatnie naciskamy je tępą stroną noża, (powinny wyglądać tak jak na zdjęciu poniżej). Smażymy kotlety

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotleciki z paluszków surimi nadziewane mozzarellą 190

digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój).  Kotlety smakują rewelacyjnie i są doskonałą propozycją na danie obiadowe lub po prostu przekąskę - podawaną na ciepło lub zimno. Ich ł agodny smak wspaniale komponuje się z zimnymi sosami, surówkami, czy sałatkami. Pasują również do frytek.   (5 sztuk) 200g paluszków surimi 1 jajko 1 łyżeczka mąki pszennej (opcjonalnie) 1/2 pęczka posiekanego szczypiorku 1/3 łyżeczki(...)mozzarelli Dodatkowo: mąka do obtaczania (opcjonalnie) masło/olej do smażenia Paluszki surimi dokładnie podusić widelcem. Dodać jajko, posiekany szczypiorek, opcjonalnie odrobinę mąki oraz curry i gałkę muszkatołową. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Masę podzielić na pięć równych porcji. Z każdej uformować kotlet nadziewając go kawałkiem mozzarelli. Kotleciki można obtoczyć w mące (nie jest to konieczne) i smażyć

Di gotuje
Kotlety ziemniaczane z wędzonym śledziem 193

Kolejne na moim blogu typu:  kotlety ziemniaczane. Przepis ten pochodzi z Pomorza i Kaszub ( znalazłam go w książce Kuchnia Polska – H. Szymanderskie j ). Ciekawe połączenie ziemniaków i wędzonych śledzi. A smak bardzo interesujący. Zresztą sami spróbujcie. Składniki: 30 dag wędzonych śledzi Ok. 800 gram ugotowanych ziemniaków 2 jajka Sól, pieprz Bułka tarta Olej Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach(...)ziemniaki obieramy i przepuszczamy przez praskę, dodajemy do nich zeszkloną na oleju drobno pokrojoną cebulę, dodajemy jajka oraz śledzie obierane ze skóry, pozbawione ości i drobno pokrojone. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Formujemy wałek, który kroimy na kawałki. Z kawałków formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Burger z sosem z Big Mac’a! 281

dodatkiem  wiosennych warzyw. Burger wcale nie musi ociekać tłuszczem, aby uchodził za tego "mniam" :) Składniki na 6 burgerów: Kotlety: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 ząbek czosnku Szczypta papryki ostrej w proszku Szczypta gałki muszkatołowej Szczypta rozmarynu 1 jajko Sól Pieprz Sos: 1 średni ogórek kiszony ½ - ¾ łyżeczki musztardy sarepskiej – do smaku 1 łyżeczka drobno pokrojonej cebuli 2 łyżki(...)rzodkiewki Pół pomidora 1 większy ogórek konserwowy ¼ małej cebuli – może być czerwona Dodatkowo: 6 plastrów sera żółtego - może być light 6 bułek pełnoziarnistych- u mnie kupne kajzerki fit Przygotowanie: Kotlety: Podane wyżej składniki na kotlety do burgerów połączyć ze sobą. Formułować z mięsa kulki, które następnie rozpłaszczyć. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do zrumienienia

Fabryka pomysłów
Kotlety z młodą kapustą i kaszą manną w sosie koperkowym 219

Smaczne delikatne kotlety z mięsa wieprzowo-wołowego z młodą kapustą i kaszą manną. Sos koperkowy idealnie pasuje do tego wiosennego dania. Z podanych proporcji można przygotować około 14 kotlecików. Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 1/2 niewielkiej główki młodej kapusty 1/2 szklanki kaszy manny 1 cebula 2 jajka 2 łyżki bułki tartej + kilka łyżek do panierowania 2 płaskie łyżki(...)nadmiar soku. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce masła. Do kapusty dodać mięso, cebulę, kaszę mannę, jajka, 2 łyżki bułki tartej, sol i pieprz. Wyrobić masę i uformować niewielkie kotleciki. Panierować je w bułce tartej, wymieszanej pół na pół z mąką. Kotlety usmażyć, a później zalać na patelni wrzątkiem (około 2 szklanki). I dodać rozdrobnioną kostkę rosołową (jeśli kotlety

Trzeci talerz