kotlety z jajek - 6082 przepisów (strona:172/406)

Kurczak w sosie cebulowym z tymiankiem 155

podwójna pierś z kurczaka * sól, pieprz * 1 duża cebula * 25 dag pieczarek * szklanka kremówki * zupa cebulowa w proszku * 1 jajko * płaska łyżka tymianku * tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Piersi przekrawamy wzdłuż na pół, tak żeby powstały 4 kotlety. Lekko rozbijamy. Solimy i pieprzymy z obu stron. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Jak cebula zmięknie dodajemy pieczarki pokrojone

Pobite gary Barbary
Pieczone kotlety mielone ze szpinakiem (106 kcal) 138

Lżejsza odsłona tradycyjnych kotletów mielonych. Do tego, jak dla mnie, o wiele smaczniejsza. Kotleciki mają chrupiącą skórkę i są mięciutkie w środku. Jeśli wykorzystamy dość chude mięso wieprzowe to jeden kotlecik będzie miał jakieś 100 kcal. Składniki (na ok 10 sztuk): 500 g mięsa mielonego (wieprzowe) 100 g szpinaku mrożonego 2 ząbki czosnku jajko 3-4 łyżki bułki tartej łyżeczka

e-PrzepisyKulinarne
Wegetariańskie fit kotlety z kaszy jaglanej (porcja ok. 435 kcal) 221

bakłażana (ok. 1/5 całego) 45 g pora (kawałek ok. 10 cm) 35 g pomidora (ok. 2 grube plastry) 20 g roztrzepanego jajka (ok. 1/3 dużego) +olej do smażenia: 1 łyżeczka do smażenia warzyw 1 łyżka do smażenia kotletów przyprawy: sól, pieprz, tymianek, oregano, słodka papryka Przygotowanie:  1. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2. Bakłażana najpierw kroimy w plastry(...)smażymy i dusimy do miękkości: paprykę, bakłażana i pora, jak zmiękną dodajemy pomidory, przykrywamy i dusimy na malutkim ogniu. 6. Do przestudzonej kaszy dodajemy przestudzone warzywa z patelni oraz jajko i przyprawy, mieszamy. 7. Wilgotnymi dłońmi lepimy niewielkie kotleciki, które smażymy na łyżce rozgrzanego tłuszczu. Uwagi: Kotleciki mają tendencję do rozpadania się, więcej tłuszczu powoduje, że rozpadają się trochę mniej

Malowane smakiem
Oszukany de volaille... 180

Kotlet z mielonego mięsa , zawijany z masłem i koperkiem, usmażony w głębokim tłuszczu. -- Skład: 1 kg mięsa mielonego z indyka, 2 jajka, sól, pieprz, masło 200 g, koperek 1 pęczek,  bułka tarta 1/2 szkl.Do panierki potrzebujemy tylko  4 jajka, szklankę mąki, szklankę bułki tartej. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, opcjonalnie papryką i innymi przyprawami, dodajemy 2 jajka

chleba naszego
Lekkie kotlety drobiowe z kalafiorem 111

często zdarza się przy wykorzystaniu mięsa drobiowego. Kotlety drobiowe z kalafiorem można usmażyć na patelni grillowej lub zwykłej bez tłuszczu. Świetnie sprawdzą się dla osób na diecie, np. cukrzycowej. Składniki /ok. 17 szt/: 400 g mięsa mielonego z indyka lub kurczaka 300 g surowego kalafiora 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko sól, pieprz 2 łyżeczki oregano 1/3 łyżeczki harissy(...)wody – razem poddusić cebulę z kalafiorem do miękkości. Odstawić do ostudzenia. Do miski przełożyć mięso mielone, wbić jajko, dodać ostudzone warzywa i wymieszać. Doprawić do smaku, dodać posiekany koperek i połączyć do uzyskania jednolitej masy. Uformować kotlety, smażyć na rozgrzanej patelni grillowej lub zwyklej z obu stron. Podawać z ulubionymi dodatkami. Ja swoje połączyłam z grillowanymi szparagami i frytkami

Pasja Smaku
Kotlety mielone z pokrzywami 148

Dzisiaj polecam przepis na pyszne kotlety mielone z dodatkiem pokrzywy. Pokrzywa to roślina mająca szerokie właściwości lecznicze i odżywcze. W kuchni można ją wykorzystać do przygotowania wielu potraw. Warto sięgnąć po tę roślinę.  SKŁADNIKI: 500g karkówki wieprzowej bez kości, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 pęczek świeżych pokrzyw, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, olej, ziemniaki, Zasmażana(...)przez maszynkę do mielenia mięsa. Z pokrzyw usuwam łodygi. Liście drobno siekam nożem.  2. Do zmielonego mięsa dodaję pokrzywę, jajko, bułkę tartą oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie łączę wszystkie składniki. 3. Z masy formuję owalne, lekko spłaszczone kotlety. Kotlety smażę na rumiano z dwóch stron na rozgrzanym oleju.  4. Kotlety podaję z ziemniakami i zasmażaną kapustą

Tradycyjna kuchnia Kasi
Roladki schabowe z orzechami. 174

orzechów włoskich 2 żółtka 1 jajko 2 płaskie łyżki masła (temp. pokojowa) 2 łyżki chrzanu tartego 2 łyżki tartego parmezanu bułka tarta do panierowania pieprz,sól olej do smażenia Wykonanie: Schab opłukać,osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na plastry o grubości około 1,5 cm i rozbić je tłuczkiem. Każdy kotlet posolić, popieprzyć o na chwilę odstawić(...)miseczce roztrzepać 2 żółtka widelcem, a następnie dodać masło, posiekane drobno orzechy, ser, chrzan i dokładnie wymieszać. Każdy kotlet posmarować z jednej strony masą orzechową posypać parmezanem i  zwinąć w roladki. Spiąć wykałaczką. Roladki panierować w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Podawać z pieczonymi ziemniakami

O kuchni z uczuciem
Kotlety z mięsa po rosole 355

domu niedziela jest dniem gotowania rosołu. A co zrobić z mięsem pozostałym po rosole? Najprościej jest je zjeść… zrob ić pasztet … paszteciki do b arszczu… lub kotlety drobiowe Poniżej podaję Wam przepis na takie kotleciki z dodatkiem pieczarek i cebuli Doskonale pasują do… gotowanych ziemniaków… frytek… ryżu… ulubionej surówki lub sałatki obiadowej. Smaczne(...)chwilę do przestudzenia. Zmiel je maszynką do mielenia lub rozdrobnij w malakserze wraz z mięsem z rosołu (oddzielonym od kości) . Dodaj jajko, 2 łyżki bułki tartej i przypraw solą oraz pieprzem. Masa powinna być dobrze doprawiona, by kotlety miały wyrazisty smak. Z gotowej masy formuj małe kotleciki – każdy obtocz w bułce tartej i usmaż na złoty kolor.   Zamiast

Kulinarne S.O.S.
Kotlety z mięsa po rosole 355

domu niedziela jest dniem gotowania rosołu. A co zrobić z mięsem pozostałym po rosole? Najprościej jest je zjeść… zrob ić pasztet … paszteciki do b arszczu… lub kotlety drobiowe Poniżej podaję Wam przepis na takie kotleciki z dodatkiem pieczarek i cebuli Doskonale pasują do… gotowanych ziemniaków… frytek… ryżu… ulubionej surówki lub sałatki obiadowej. Smaczne(...)chwilę do przestudzenia. Zmiel je maszynką do mielenia lub rozdrobnij w malakserze wraz z mięsem z rosołu (oddzielonym od kości) . Dodaj jajko, 2 łyżki bułki tartej i przypraw solą oraz pieprzem. Masa powinna być dobrze doprawiona, by kotlety miały wyrazisty smak. Z gotowej masy formuj małe kotleciki – każdy obtocz w bułce tartej i usmaż na złoty kolor.   Zamiast

Kulinarny S.O.S.
Kotlety jaglane z mięsem 115

Połączenie kaszy jaglanej z mięsem wieprzowym idealnie się komponuje. Moje kotlety wyszły smaczne i aromatyczne. Na obiad w sam raz. Składniki: 2 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 25 dag mielonego mięsa wieprzowego papryka mielona słodka do smaku 1 biała cebula 1 łyżka smalcu(...)jako sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierki olej do smażenia Wykonanie: Ugotowaną kaszę, rozgnieść widelcem, wymieszać z mięsem, jajkiem, posiekaną i zrumienioną na smalcu cebulą, natką pietruszki i przyprawami do smaku. Dokładnie wyrobić masę, formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z dowolnym sosem do obiadu

Tradycyjna Kuchnia
Meksykańskie kotleciki drobiowe 1179

drobiowe Chrupiące, soczyste i aromatyczne kotleciki z kurczaka w pysznej panierce. W trakcie marynowania mięso kruszeje i nabiera delikatności. Kotlety możemy podać z frytkami, ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką.     Składniki: 2 filety z kurczaka Marynata: 1 jajko 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1/4 szklanki mąki Przyprawy: 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki(...)marynatę: do miski wbijamy jajko, dodajemy majonez, jogurt, mąkę oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji *** *** Rozbite mięso przekładamy do marynaty, delikatnie mieszamy i odstawiamy na kilka jedną godzin (można także włożyć do lodówki nawet na całą noc) *** *** Po tym czasie przygotowujemy panierkę: bułkę tartą mieszamy z papryką, posiekaną pietruszką oraz sezamem *** *** Kotlety wyjmujemy z marynaty

Blog z Apetytem
Roladki z marchewką 136

biała cebula 2 ząbki czosnku ½ szklanki rosołu lub bulionu warzywnego 3 łyżki słodkiej śmietanki 12% lub 18% sól, czarny pieprz   500g   schabu sól, pieprz, papryka, tymianek, majeranek jajko mąka do panierowania bułka tarta do panierowania olej do smażenia   Sposób przygotowania: Farsz marchewkowy: W małym garnuszku rozgrzewamy masło klarowane, a na nim przesmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek (uwaga(...)kotlety. Przyprawiamy z obu stron świeżo mielonym czarnym pieprzem, tymiankiem, majerankiem i solą. Na każdy kawałek mięsa nakładamy farsz marchewkowy, boki kotletów zawijamy do środka   i zawijamy ściśle w roladkę. Zawinięte roladki panierujemy kolejno w: mące, jajku i bułce tartej a następnie smażymy na rozgrzanym oleju na złoto ze wszystkich stron. Serwujemy na ciepło z ziemniakami i ulubiona surówką

Pyry na Gaz
KOTLETY Z KALAFIORA 174

kalafior był miękki. Odcedzam. Za pomocą tłuczka do ziemniaków dokładnie rozgniatam kalafiora. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaję bułkę, jajka oraz sól i pieprz. Natkę myję i drobno siekam również dodaję do masy. Dokładnie mieszam. Formuję kotlety, obtaczam w bułce tartej. Na patelnię wylewam olej i smażę kotleciki z obu stron na rumiano. Podaję np. Z sosem czosnkowym, gulaszem warzywnym

Gotowanie Patki
Karminadle z szynką, camembertem i pomidorami 146

Klasyczne karminadle to potrawa kuchni śląskiej, czyli kotlety z mielonej wieprzowiny. Urozmaiciłam je dodając małe kawałki aromatycznej szynki gotowanej, delikatnego klasycznego sera camembert wraz ze świeżo skrojonym czerwonym pomidorem w towarzystwie bazylii i chili. Karminadle z szynką, camembertem i pomidorami Składniki: 500 g mięsa zmielonego wieprzowego 1 jajko 1 średni pomidor 4 plastry szynki gotowanej (lub innej Waszej ulubionej(...)sól, pieprz, chili, bazylia, czosnek – wedle uznania masło klarowane do smażenia lub olej Wykonanie: W misce wymieszaj mięso, jajko, drobno skrojony ser, pomidor i szynkę, przypraw, dolej wodę i dokładnie wymieszaj. Z mięsa formuj większe w kształcie elipsy kotlety, smaż na rumiano na rozgrzanym tłuszczu, odsącz na papierowym ręczniku. Smacznego Podawaj z puree ziemniaczanym i buraczkami lub marchewką

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania