Chyba każdy kojarzy boczniaka smażonego w panierce typu schabowy, albo boczniaka, który udaje wigilijnego śledzia. Te grzyby są popularne, bo dobrze smakują, ale też dostarczają łatwo przyswajalnego białka. W sklepach można kupić je głównie jesienią i w grudniu (kiedy jest sezon na “śledzia”. Ale poza sezonem każdy może hodować z boczniaki w domu i to nie tylko te zwykłe szare(...)papryka i sól Przepis na kanapkę z panierowanym boczniakiem Jajko mieszamy z przyprawami, maczamy w nim boczniaka, obtaczamy w bułce i smażymy po kilka minut z każdej strony. Kiedy kotlety z boczniaka będą gotowe, smarujemy bułkę keczupem, wykładamy na nią boczniaka, a potem dekorujemy ogórkiem, pomidorem i kiełkami. WARZYWA Z PIEKARNIKA Z BOCZNIAKIEM I CIELĘCINĄ Składniki na 2 porcje: ćwierć
Ugotowane pozamiatanewszystko! Polecam też pozostałe przepisy, które świetnie pasują jako obiad na Wielkanoc i Poniedziałek Wielkanocny: polędwiczka wieprzowa pieczona w rękawie z boczkiem , indyk po cygańsku , żeberka w sosie miodowym , schabowe z curry , polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym , filety z kurczaka w cieście naleśnikowym , krem z pomidorów i papryki , krem z pora , pierś z kurczaka w sosie kurkowym . Pomysły na niedzielny(...)łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka oregano ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu Mięso pokrój w plastry o grubości około 1,5 cm i lekko rozbij. Oprósz każdy kotlet mieszanką przypraw (oregano, sól i pieprz) i podsmaż na mocno rozgrzanym oleju (maksymalnie 1 minuta smażenia każdej strony kotleta). Gdy zdejmiesz mięso, do pozostałego po smażeniu oleju dodaj masło
Rozdomowiona