kotlety jajka - 1000 przepisów (strona:7/67)

Klasyka na trzy sposoby: Kotlet schabowy. Klasyczny, ziołowy, owsiany. 200

trzy wersje panierowanego schabowego :) A jak to wygląda u Was? Może macie inne propozycje? Jakiś szczególny schabowy, który często gości na Waszym stole? 1. KLASYCZNY KOTLET SCHABOWY Składniki: - schab wieprzowy - mąka - bułka tarta - jajko - pieprz - sól - olej Przygotowanie: Mięso kroimy na plastry dowolnej grubości, według upodobań. Zawijamy je w folię spożywczą i rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem - każdy z plastrów(...)jajku oraz bułce tartej i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy na złocisty kolor. Ważne, by pamiętać, że wieprzowina nie powinna być różowa. Voila! 2. ZIOŁOWY KOTLET SCHABOWY Składniki: - schab wieprzowy - mąka - bułka tarta - jajko - pieprz ziołowy - zioła prowansalskie - sól czosnkowa - olej Przygotowanie: Mięso kroimy na plastry dowolnej grubości, według upodobań. Zawijamy je w folię spożywczą i rozbijamy. Doprawiamy solą czosnkową

Życie zamknięte w smaku
Kotlety schabowe w parmezanowej panierce / Parmesan-Crusted Pork Chops 216

chrupiący, taki jak chciał i był bardzo zadowolony. Polecam więc tego schabowego, nie tylko dla kulinarnych konserwatystów Scroll down for recipe in English Kotlety schabowe w parmezanowej panierce (4 porcje) Składniki: 2 duże jajka 1 szklanka bułki tartej 3/4 szklanki startego parmezanu 4 kotlety schabowe (każdy około 150-200 g) sól i pieprz 6 łyżek oleju roślinnego Przygotowanie: W głębokim(...)talerzu roztrzep jajka, na płaski talerz wysyp bułkę tartą i na trzeci talerz wysyp starty parmezan. Dopraw kotlety solą i pieprzem i obtocz w parmezanie. Uklep aby dobrze przywarł po czym zanurz w jajku i obtocz w bułce tartej. Można je delikatnie rozbić przed panierowaniem, ja jednak lubię takie „naturalne”:). W dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej

karmelowy
Kotlet schabowy z parmezanem alla Milanese 339

sposób na kotleta w panierce, w oryginale prosto z Włoch zwany Milanese. W chrupkiej panierce z jajka i parmezanu. Miami, mniam, mniam.. Na 4 kotlety - 500 g schabu wieprzowego lub cielęciny - 2 jajka - duża szczypta soli - około 1/2 szklanki bułki tartej - około szklanki parmezanu - pól szklanki masła klarowanego lub oleju Mięso umyj, osusz i podziel na kotlety. Stłucz tłuczkiem

Pasje Jolki
Schabowy lekko pikantny 197

polędwica sos Salsa Mexicana jajka  vegeta bułka tarta Schab pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem, posmarować z obu stron sosem salsa mexicana.Jajka roztrzepać razem z vegetą.Kotlety namoczyć w  jajkach, a następnie obtoczyć w bułce tartej.Usmażyć na rumiano z obu stron

Moje domowe kucharzenie
Kotlety mielone z jajkiem. 263

raczej mięsne kule nadziane jajkiem, albo raczej jajko gotowane na twardo otulone aromatyczną mięsną masą. Tak czy inaczej są przepyszne! Oglądaliśmy kiedyś z mężem program Kudłaci kucharze i tam właśnie przygotowywali takie cudeńka, jako popularną potrawę piknikową. Niestety nie spisałam przepisu, toteż należało tę potrawę odtworzyć według własnej inwencji. Przygotowałam danie na jedną z karnawałowych imprez i było prawdziwym hitem(...)pół, do tego sos czosnkowy i...zniknęły w oka mgnieniu. Polecam, bo świetnie się prezentują, są miłą odmianą i co najważniejsze, są po prostu przepyszne!!! Składniki na kotlety mielone z jajkiem 8 jajek ugotowanych na twardo 500 g mięsa mielonego 1 spore surowe jajko 1 bułka namoczona w mleku 1 mała cebula pokrojona w drobną kosteczkę 2 ząbki czosnku przeciśnięte

Rozpustne gotowanie
Saszetki schabowe 163

porcje 4 kotlety schabowe 3  papryki (najlepiej po jednym kolorze) 5 dużych pieczarek 1 cebula olej do smażenia sół, pieprz do smaku  1 jajko  bułka tarta Wykonanie Kotlety porządnie rozbić, oprószyć solą i pieprzem  Cebule,papryki pokroić w paski i podsmażyć ( tak aby lekko zmiękły ) Przełożyć do miski ( głębszego pojemnika ) Pieczarki pokroić i podsmażyć (muszą puścić(...)odlewamy a pieczarki miksujemy i przekładamy je do papryk. Dokładnie mieszamy doprawiamy solą i pieprzem. Farsz kładziemy łyżką na kotlet i składamy go na pół , jak pieroga. Moczymy w jajku i bułce tartej . Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron . Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika 160 stopni na pół godziny

Eli Gotowanie
Tradycyjne kotlety de volaille "devolay" 170

płaty około 3 mm grubości. Następnie ułożyć rozbite filety na tatce, po środku ułożyć wałeczki masła, po czym zawinąć brzegi tak aby zachodziły jeden na drugi. Uformować kotlety, umoczyć w rozbitym jajku, a następnie obtaczać w tartej bułce.   Kotlety należy przyrządzić bardzo starannie, aby nie wypłynęło ze środka masło, które stopi się podczas smażenia. Smażyć kotlety w dużej ilości

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety mielone z jajkiem i sosem musztardowym 195

Idealne połączenie jajka, sosu musztardowego i dodatkowo mięsa mielonego. A podane z surówką z kiszonej kapusty to…pycha. Składniki: Kotlety 500 gram mięsa mielonego 1 jajko Sól vegeta Pieprz 2 łyżki siekanej natki pietruszki ½ szklanki bułki tartej 100 ml mleka 4 jajka ugotowane na twardo olej Sos musztardowy 500 ml bulionu wołowego ( lub innego ) 3 spore łyżeczki musztardy(...)słodkiej śmietany 2 łyżeczki mąki Wykonanie: Bułkę tartą zalewamy mlekiem ( dzięki temu kotlety nie będą suche ).Do mięsa mielonego dodajemy 1 jajko, posiekaną pietruszkę oraz namoczona bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem i vegetą. Ugotowane jajka na twardo, obieramy i przekrawamy na połówki ( wzdłuż ). Z mięsa mielonego formujemy placki i zawijamy w nie ½ jajka. Otaczamy w bułce tartej i smażymy

Smaki Ewy
Kotlety mięsne z sosem cebulowym 184

Kotlety mielone polane sosem cebulowym przyrządzonym z esencji sosu  Knorr ..Sosik pyszny , gęsty..polecam od czasu do czasu wykorzystać taką gotową esencję do sosu. 50 dkg mięsa mielonego  1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej Oleofarm cebula(...)łyżki ketchupu sól przyprawa gosposi Rafex esencja do sosu cebulowego Knorr cebula 1 łyzka oleju 200 ml wody Mięso wymieszać z jajkiem, dodać pokrojoną cebulę. Dodać ketchup i przyprawy.Dokładnie wymieszać, uformować kotlety i smażyć na rozgrzanym oleju. Cebulę pokroić, zeszklić na oleju.Dolać wodę , dodać esencję do sosu cebulowego.Wymieszać i gotować około 5 minut. Esencja stworzona na bazie

Moje domowe kucharzenie
do pieczywa kotlety schabowe marynowane w natce pietruszki... 181

Składniki: kotlety schabowe 4 sztuki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, sok z cytryny 1 łyżeczka, natka pietruszki 2 łyżki, jajka 2 sztuki, bułka tarta - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba schab bez kości umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na 1,5 cm porcje i dobrze wymieszać w marynacie z oleju, pieprzu, kucharka, cytryny(...)posiekanej drobno natki pietruszki i schować do lodówki na całą noc każdy kotlet z marynatą włożyć do woreczka i rozbić tłuczkiem na nie za grube kotlety rozbity kotlet maczać w roztrzepanych jajkach z każdej strony, obtaczać w tartej bułce na gorącym oleju rzepakowym smażyć rumiane kotlety schabowe, odkładać na ręcznik papierowy kotlety są soczyste, aromatyczne i najlepiej smakują mężowi

W Mojej Kuchni Lubię
Roladki ze schabu z serem i pieczarkami 198

Przy tym przepisie brak mi słów, to po prostu trzeba zrobić i posmakować. Składniki: kotlety schabowe pieczarki cebula majeranek oregano ser masło sól pieprz bułka tarta 2 jajka 3 łyżki mleka olej Wykonanie: Pieczarki udusić na maśle z cebulą, majerankiem i oregano następnie odcedzić z nich(...)wodę. Pieczarki przyprawić solą i pieprzem. Kotlety rozbić tak aby były jak największe, osolić i popieprzyć. Zrobić panierkę, do jednego talerza wsypać bułkę tartą do drugiego jajka, mleko które należy roztrzepać. Na brzeg kotleta nakładać pieczarki i po pasku sera, całość zawinąć i spiąć wykałaczkami. Roladkę należy umaczać w jajku, później obtoczyć w bułce następnie znów w jajku i drugi

Pychotkaaa
Schabowe kule 251

praktycznie nie zwiększając ilości pracy w przygotowaniu. Składniki : (na 1 kulę) 1 kotlet schabowy  mały kawałek boczku  ok 20 gr startego żółtego sera bułka tarta jajko sól, pieprz Przygotowanie: Kotleta rozbijam po okręgu na bardzo cienko, środek tylko leciutko. Doprawiam solą i pieprzem. Kawałek boczku (zob. film) rozbijam tłuczkiem i szatkuję nożem. Na środku koleta układam boczek(...)zręcznie podwijam boki kotleta dobrze uciskając. Na sam koniec kulkę dobrze uciskam pozbywając się "powietrza" ze środka. Kulki wpierw obtaczam w bułce tartej następnie w rozbełtanym jajku i ponownie w bułce tartej. Smażę na głębokim oleju na złoty kolor. Rada :  Kule warto przygotować wcześniej (nawet dzień) trzymając je w lodówce a panierować i smażyć dopiero przed podaniem. Smacznego

Mechanik w kuchni
Schabowe z kuskusem i sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych 219

Tradycyjny schabowy z pyszna kaszą kuskus i soczystymi pomidorkami koktajlowymi. Szybki obiad dla strudzonych po pracy :) Ja robię zawsze więcej kotletów, aby było na następny dzień ;) Składniki: pół kg chudego schabu sól, pieprz mąka 2 jajka odrobina mleka 1/2 szklanki kaszy kuskus 1/2 szklanki wrzącej(...)wody rukola pomidorki koktajlowe oliwa Przygotowanie:   Schab porcjuję na kotlety i tłukę je z obu stron w foliowym woreczku. Oprószam sola i pieprzem z obu stron. Kotlety obtaczam w mące jajku i ponownie mące (nie dodaję bułki tartej, aby były bardziej delikatne w smaku, mięciutkie). Wkładam na rozgrzana patelnię i duszę ok 15-20 minut pod przykryciem. Pod koniec

ChilliJemy
Roladki schabowe w panierce sezamowo kokosowej 171

Rolowania” ciąg dalszy.  Wczoraj były tosty francuskie rolowane, a dzisiaj… roladki schabowe w panierce sezamowo kokosowej.      Składniki: - 6 kotletów schabowych- 2 jajka- mąka tortowa (do panierowania)- ½ czerwonej papryki- kawałek młodego pora- 6 plasterków sera żółtego- 6 plasterków schabu wędzonego (lub szynki)- 80g wiórków kokosowych- 150g sezamu- sól morska- świeżo zmielony pieprz- olej kokosowy Odcinamy nadmiar tłuszczu, część(...)pozostawiając, aby mięso nie było za suche. Kotlety bardzo dokładnie i cienko rozbijamy (oczywiście najlepiej wkładając kolejno do woreczka na mrożonki). Lekko solimy i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Szykujemy 6 porcji nadzienia – kawałki papryki, por, schab wędzony, plasterki żółtego sera. Każdą porcję kładziemy na mięso i zawijamy. Na tarce ścieramy skórkę z wyparzonej cytryny, którą nakładamy i wcieramy w roladki

mojewypiekiinietylko
"Cordon Bleu" z kurczaka - najsmaczniejszy kotlet 9010

Cordon Bleu - najsmaczniejszy z kotletów. Cienko rozbity płat mięsa z piersi kurczaka (w orginale cielęciny) nadziewany serem i szynką, następnie panierowny w mące, jajku i bułce tartej. Rozpuszczony ser nadaje mu specyficznego, pysznego smaku. Na temat pochodzenia istnieje wiele teorii, żadna nie jest potwierdzona. Ponieważ panierowane mięso to ulubiony sposób przygotowania  przez Szwajcarów, im przypisuje się pochodzenie kotleta. Nazwa(...)niż płat mięsa. Na połówce rozłożyć słupki sera i złożyć kotleta na pół. Ser pokrojony w grube słupki dużo lepiej się sprawdza, niż plasterki sera kotlety panierować w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Przy przekładaniu najlepiej pomóc sobie widelcem smażyć na maśle do zrumienienia po 3-4 minuty z każdej strony. Podawać natychmiast po upieczeniu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!