kotlety jajka - 1000 przepisów (strona:15/67)

Mielone z niespodzianką 151

Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej+ troszkę do obtoczenia kotletów 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku Natka pietruszki Koperek Sól i pieprz Kawałek żółtego sera Przygotowanie: Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, 2 łyżki bułki tartej, drobno posiekaną cebulę, natkę pietruszki oraz koperek. Następnie dodać przeciśnięty

The Sweet Damsel
Kotlety mielone z szynki i wędzonego boczku 237

zupełnie niepotrzebnie rozchodzą się po większej objętości masy. Zupełnie niepotrzebnie dodaje się również całe jajko. Ja dodaję wyłącznie żółtko i tylko dlatego, że lubię jajka, a nie dlatego, że jego brak wyrządzi jakąś krzywdę moim kotletom. I choć dzięki tego rodzaju „zapychaczom” uzyska się pewnie jeden albo i dwa kotlety więcej, to czy „jajecznica na bułce” na pewno będzie lepsza(...)szynki wieprzowej i wędzonego boczku, z dodatkiem siekanej szalotki. Poznaj nasze techniki, dzięki którym zrobisz najlepsze mielone kotlety. Zapisz przepis Drukuj Składniki 600g mielonej szynki lub biodrówki wieprzowej 150g średnio przerośniętego parzonego wędzonego boczku bez skóry i kości 3 szalotki 1 duże jajko 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego kilka łyżek bułki tartej

Kulinarna Pokusa
Kotlety zapiekane z serem i frytki z batatów 208

odrobiną soli. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Kotlety : pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy na kotlety i rozbijamy. Przyprawiamy pieprzem i solą. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron po 2 minutki. Następnie układamy kotlety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy na nich

Aga w kuchni
Schabowy z serem żółtym 139

pieczarek 1 duża cebula 4 grube  plastry sera żółtego 3 łyżki oleju do smażenia 4 łyżki masła 2 jajka łyżka mąki bułka tarta do panierowania sól i pieprz przepis Mięso myjemy ,osuszamy i rozbijamy delikatnie . Brzegów kotleta nie rozbijamy zbyt mocno , wówczas podczas smażenia utworzą się tzw. kołyski . Mięso oprószamy solą i pieprzem . Cebulę kroimy w kostkę , pieczarki(...)niezbyt  cienkie  plasterki , wrzucamy na patelnie  i dusimy  na maśle , doprawiamy. Sznycelki oprószamy mąką , panierujemy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej . Smażymy na oleju na małym ogniu na złocisty kolor  . W zagłębienia usmażonych kotletów , nakładamy farsz z pieczarek i cebuli , formując niewielkie kopczyki . Następnie każdą porcję nakrywamy plastrem żółtego sera . Układamy sznycle na brytfance wysmarowanej

Smakowite Dania
Drobiowy zawijaniec kaszą gryczaną nadziany w doborowym towarzystwie, czyli de volaille po Mężowsku 176

pierś z kurczaka ugotowana kasza gryczana (4-5 łyżek) 2 ogórki kiszone  starty ser żółty  2-3 drobno posiekane orzechy włoskie sól, pieprz jajko, bułka tarta Przygotowanie: Mięso dzielimy na kotlety i rozbijamy cienko.Kotleciki nadziewamy kaszą wymieszaną z orzechami. Układamy paski ogórka kiszonego i posypujemy tartym serem. Zawijamy ścisło w ruloniki. Obtaczamy w jajku i bułce. Smażymy

Kuchnia po mojemu
Kuleczki z sosem pomidorowym 173

Składniki kotlety 0,5 kg mięsa mielonego 2 jajka sól pieprz olej do smażenia sos 2 duże pomidory 2 żabki czosnku 1 duża cebula sól pieprz zioła prowansalskie Wykonanie: Wszystkie składniki na kotlety dokładnie wyrobić ze sobą. Formować małe kuleczki i smażyć na "małym" tłuszczu z każdej strony. Pomidory pokroić na mniejsze cząstki i podsmażyć razem z cebulą

Pychotkaaa
Kotleciki z kalafiora 200

Składniki: 1/2 średniego kalafiora 4 nieduże ziemniaki (objętościowo powinno być mniej więcej tyle co kalafiora) 2 cebulki szalotki 1 łyżka posiekanego koperku 1 jajko tarta bułka - 2 łyżki do kotletów i więcej do panierowania 1 łyżka startego na drobnych oczkach parmezanu 1/2 łyżeczki soli, pieprz do smaku olej do smażenia   Przygotowanie: Ziemniaki i kalafiora ugotować do miękkości

Kulinarne Inspiracje
Roladki z piersi kurczaka z serem 174

jajka - zioła prowansalskie - sól Przygotowanie: Pierś rozcinamy na grubości, dzieląc ją na kotelety. Lekko rozbijamy, przez folię. Doprawiamy solą i ziołami prowansalskimi. Układamy na każdym kotlecie ser i zwijamy. Wkładamy do mąki, jajka i bułki. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Zrazy mielone z lubczykiem i pietruszką. 242

obtoczenia kotletów, WYKONANIE: mięso mielimy, cebulę i czosnek siekamy drobno, smażymy na maśle, łączymy wszystkie przyprawy z mięsem, cebulą, czosnkiem, bułką i wodą oraz jajkiem, odstawiamy do lodówki przynajmniej na 1 godz., formujemy kotlety, obtaczamy bułką, smażymy na maśle klarowanym z obu stron na bardzo małym ogniu, aby nie przypalić mięska

Kuchnia Beaty
Kotlety mielone. 195

domu kotlety mielone są bardzo lubiane przez dzieci. Gdy nie ma ich dłużej, to się dopytują kiedy mamusia zrobi mięsko z cebulką.  Składniki: ( na 6 kotletów) 400g mięsa mielonego, 1/2 cebuli, 1 jajko, bułka tarta, kilka łyżek mleka, sól, pieprz, majeranek, olej do smażenia. Przygotowanie:   Do miski wbić jajko, dodać mięso mielone,posolić, popieprzyć, dodać majeranku i pokrojoną

W kuchni u Moniki
Schabowe troszkę inaczej, czyli gotowanie z przeszkodami 159

kotlety ze schabu środkowego sól pieprz ostra papryka w proszku przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią mąka pszenna do oprószenia 2 białka – można wziąć całe jajko płatki kukurydziane olej do smażenia Wykonanie: Kotlety opłukałam, osuszyłam, cienko rozbiłam tłuczkiem. Z obu stron oprószyłam solą, pieprzem i ostrą papryką. Z jednej strony posypałam przyprawą pomidorową. Dostałam telefon od męża

Kuchenne zapiski Edyty
sałatka z panierowanym schabem 429

panierka została przygotowana z bułki tartej wymieszanej z ostrą czerwoną papryką Ta sałatka to odczarowanie nudnego kotleta schabowego Najlepsza sałatka z panierowanym schabem: SKŁADNIKI: 1 sałata lodowa 3 plastry schabu 3 pomidory sól i pieprz do smaku 1 czerwona cebula ½ papryki 1 jajko + 1 łyżka mleka bułka tarta ½ łyżeczka ostrej czerwonej papryki olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Bułkę tartą mieszamy wraz(...)Plastry schabu wkładamy między folię spożywczą i dokładnie rozbijamy tłuczkiem na cienkie płaty. Oprószamy je solą i kolorowym pieprzem, zanurzamy w rozbitym z 1 łyżką mleka jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy kotlety schabowe na patelni z rozgrzanym olejem. Po usmażeniu układamy je na papierowym ręczniku aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu,, następnie kotlety schabowe kroimy w cieniutkie paski. Połowę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety mielone "pogołąbkowe" 190

bardzo pyszne i soczyste. Świetnie nadają się też do zamrożenia i w sytuacji kryzysowej ,zawijamy kotlety pojedynczo w folię aluminiową i pieczemy przez 30 min w temperaturze 200°C. Składniki 100 g ryżu 250 g mielonej karkówki 1/2 pęczka koperku cebula łyżka smalcu jajko sól ,pieprz bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie Ryż gotujemy(...)dente ,bez soli. Dodajemy do ostudzonego ryżu mięso mielone. Cebulę kroimy w kostkę ,szklimy na rozgrzanym smalcu. Dodajemy do całości. Mieszamy razem z posiekanym koperkiem i jajkiem do smaku doprawiamy solą i pieprzem.Formujemy kotlety ,obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron

R'n'G Kitchen
Kotlety kalafiorowe 128

bezmięsny obiad polecam kotlety z kalafiora. Są pyszne i delikatne w smaku. Składniki: kalafior jajko cebula 3 łyżki kaszy manny 5 łyżek bułki tartej 2 ząbki czosnku łyżeczka musztardy sól, pieprz, papryka ostra Ponadto: bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Przygotowanie Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i dokładnie rozgniatamy tłuczkiem lub blendujemy. Studzimy. Do kalafiora dodajemy(...)jajko, posiekaną drobno cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, kaszę manną i bułkę tartą oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy. Masa będzie raczej rzadka, ale powinno się z niej uformować kotlety. W razie konieczności dodajemy bułkę tartą lub kaszę manną. W dłoniach formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju

e-PrzepisyKulinarne