kotlety jajka - 1000 przepisów (strona:54/67)

Hamburgery wołowe z domowymi bułkami z olejem rzepakowym. 162

blaszce. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok półtorej godziny. Do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni wkładamy a sam spód naczynie żaroodporne/ blaszkę wypełnioną szklanką wody. wkładamy lekko przyklepane, posmarowane jajkiem i posypane sezamem bułeczki. Pieczemy ok 10 min. Kiedy wetkniemy w nie wykałaczkę powinna być sucha.Hamburgery wołowe: 1 kg mięsa mielonego wołowego(najlepiej z antrykotu lub innej niezbyt chudej części(...)wlewamy wodę. Mocno je wybijamy, co sprawi, że nasze burgery będą idealne :). Gotowe mięso dzielimy na 4- 6 części ( w zależności od tego jakiej wielkości chcemy uzyskać) i formujemy kotlety Mocno je dociskając ( ja użyłam pudełeczka po serku mascarpone. Wyłożyłam je folią, włożyłam mięso mocno docisnęłam i zawinęła w folię i wyjęłam gotowe kształtne burgery.). Średnica uformowanego mięsa musi być

Malinowe Pocałunki
GRILLOWANE MIELONE SZASZŁYKI Z KAPARAMI I SOSEM CZOSNKOWO KOPERKOWYM 161

Zamiast tradycyjnych mielonych można pobawić się trochę,  dodać kapary,przyprawę do gyrosa i wyjdą pyszne grillowane szaszłyki. Do nich sos czosnkowo-koperkowy z kiszonym

potrawyregionalne
Domowe hamburgery 230

Hamburgera wymyślił w 1904 roku garncarz Fletcher Davis. Podejmował się on gotowania podczas wystaw garncarskich, a także prowadził bar w Teksasie. Zaproponował on swoim gościom mielony kotlet na grzance z sałatą, musztardą i majonezem… Podawanie hamburgera w bułce jest tak powszechne, że często tę nazwę odnosi się do takiego właśnie sposobu podania tej potrawy. ” Kto nie kocha hamburgerów? Pewnie znajdą(...)czasu. W tym przepisie, prym wiodą bułki. Z poniżej podanych proporcji upiekłam 8 naprawdę sporych sztuk.Składniki:       - 710 g mąki tortowej- 200 g jogurtu greckiego- 60 g  masła- 1 jajko + 1 żółtko- 1/2 szklanki mleka- 12 g suchych drożdży- na rozczyn 50ml wrzątku, 1łyżeczka cukru, 100 ml zimnej wody- 1 łyżeczka soli- dodatkowo jajko do smarowania bułek- sezam  posypania

mojewypiekiinietylko
Kotlety buraczkowe z kuskusem 134

Jak wiecie uwielbiam wszelkiego rodzaju racuchy i kotleciki.Z kaszy … z ryżu … z ciasta naleśnikowego czy też warzyw.Dziś mam dla Was przepis na nietypową

Ostra na Słodko
Farszynki z mięsem – bez laktozy 190

Mięso i ziemniaczki – proszę bardzo!Co prawda nie w wydaniu klasycznego obiadu na talerzu , a w formie rewelacyjnych kotlecików , ale zdecydowanie warto wziąć je pod

Ostra na Słodko
Najlepsze klopsy na świecie 204

Mielone mięso jest bardzo wszechstronnym produktem. Może posłużyć za bazę mięsnego nadzienia do wielu dań, jest świetnym materiałem na hamburgery czy kotlety. Ten przepis na klopsy to moja własna wersja najbardziej soczystych, zwartych i jednocześnie mięciutkich klopsików.   Mielone mięso ogrzewamy do temperatury pokojowej, umieszczamy w misce. Dużą pszenną bułkę, najlepiej taką, która już podeschła w chlebaku, a przynajmniej jest(...)miski z mięsem wrzucamy pietruszkę, przestygniętą cebulkę i czosnek, pieprz, vegetę, dwie czubate łyżki kaszy manny. Namoczoną wcześniej bułkę dokładnie odciskamy i również dodajemy do mięsa. Wbijamy całe jajko i całość dokładnie wyrabiamy dłonią, do całkowitego wymieszania i równomiernego połączenia wszystkich składników. Masa będzie lekko lepka, ale nie wsypujcie już ani kaszy, ani mąki czy bułki tartej. Zwilżamy dłonie wodą

Karo in the Kitchen
Kiełbaski wieprzowo-ziemniaczane na "Małą Wielkanoc" 225

rodziną i przyjaciółmi brać udział w piknikach. Zabierają ze sobą potrawy, które można wygodnie zjeść na dworze. Może to być Torta Pasqualina, czyli tarta ze szpinakiem i jajkami, lub jej wersja z szynką, albo frittata z dzikimi szparagami i miętą lub po prostu resztki pieczonej jagnięciny ze świątecznego obiadu. Czasem też rozpalają ogniska i w oparach wina pieką jagnięco(...)przygotować to danie w tradycyjny sposób). Kiełbaski smażone na patelni mają ekstra chrupiącą skórkę - myślę, że to dzięki wytapiającemu się tłuszczowi ze słoniny. Mój Mąż stwierdził, że przypominają mu kotlety mielone jego Babci, których skórka była równie mocno wysmażona i chrupiąca. Mi z wyglądu kojarzą się z bałkańskimi Ćevapčići.A jak smakują? Są niezwykle aromatyczne, a to dzięki dodatkowi

Chilli Czosnek i Oliwa
Poniedziałkowe menu - Krokiety ziemniaczane :) 177

Witajcie po weekendzie :) Weekend był niezwykle gorący, mamy nadzieję, że spędziliście go gdzieś nad wodą, gdzie można było się schłodzić. My spędzaliśmy go na działce kosząc

vegetanie
Hreczniaki – kotlety z kaszy i sera 207

   Hreczniaki ( Wiele z Was zapewne złapie się za głowę , słysząc tę nazwę ). Jest to bardzo znane i stare danie , charakterystyczne dla kuchni kresowej.    Są to proste

Ostra na Słodko
Hamburger wegetariański z kotletem serowym 191

celowo pominęłam główny składnik tradycyjnego hamburgera- jakim jest oczywiście kotlet z wołowiny to chciałabym przy tej okazji przytoczyć kilka ciekawostek na temat tego pysznego mięsnego wynalazku. Początki najsłynniejszego "kotleta" sięgają już początku XIX wieku. Przypadkowo na pomysł wpadli Tatarzy, którzy podczas podróży wkładali wołowinę pod siodła, w ten sposób rozgniatając ją na miazgę. Żeby ją zjeść musieli ją najpierw zeskrobać(...)roku powstała pierwsza restauracja w której podawano głównie hamburgery. Składniki: 1 opakowanie bułek „Hamburger”- 4 szt. ½ kg sera żółtego salami 1 duży mięsisty pomidor 2-3 jajka Małe opakowanie oliwek (polecam z pastą paprykową) Pęczek natki pietruszki Mała główka czosnku Zielona sałata Mleko Ziarno sezamowe Wykonanie: Bułkę podpiec w piekarniku w temperaturze 230 stopni przez około 2 minuty. Ser żółty

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety mielone w waflu 304

Już od kilku dni mięso mielone leżało w lodówce i czekało na swoją kolej.   Sznycelki … zrazy … spaghetti zdecydowanie mi się przejadły , dlatego postanowiłam wykorzystać

Ostra na Słodko
Pieczeń rzymska z pieczarkami i marchewką 246

zwana jest u nas w domu pieczenią rzymską lub pieczonym klopsem. Pieczeń rzymska pojawia się w naszym domu bardzo regularnie w różnych konfiguracjach smakowych, to jest bardziej wyrafinowana wersja kotleta mielonego. Jej zaletą jest niska cena i prostota wykonania. Bardzo dobrze też smakuje, zarówno na ciepło pokrojona w grube plastry podana z ziemniakami sosem na obiad, jak i na zimno(...)gdyż dodałam do mięsnej masy podsmażone z cebulką pieczarki, tartą marchewkę, oraz domowej roboty mieszankę suszonego czosnku i cebuli. Można do pieczeni oczywiście dodawać ulubione przyprawy, zioła, warzywa, ugotowane jajka tym sposobem tworząc niezliczone warianty tego mięsnego przepisu. Polecam też wersję : Pieczeń rzymska z prażoną cebulką oraz pieczeń z dodatkiem kaszy jaglanej . Nasze inne przepisy na domowe mięsiwa obiadowe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Placuszki z tuńczykiem - zdrowa przekąska dla małych i dużych;) 224

już nie jest maluch, któremu można wcisnąć papkę łyżeczką... ona teraz chce jeść sama, to co sama sobie wybierze. Nie daje sobie w kaszę dmuchać dziewczyna;) Ostatnio postanowiła zjeść.... kotleta schabowego! W ogóle - najbardziej lubi to, co można wziąć w małe łapki i jedząc np. podwieczorek -  kontynuować zabawę. Lubi też konkretne, wyraźne smaki, jak coś jest dobrze przyprawione(...)świetnie! Dla małej smażyłam je bez tłuszczu. Składniki: 2 puszki tuńczyka w zalewie własnej 150g mąki gryczanej 100g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml mleka 2 jajka czubata łyżka drobno startego żółtego sera (może być parmezan, ale nie musi) 1 duża cebula pęczek natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Jajko roztrzepać z mlekiem. dodać odsączonego z zalewy tuńczyka

Kulinarne Inspiracje
Niebo w gębie czyli kalafiorowe chmury! 36344

dodatków . Kalafiorowe chmury Składniki: 1 kalafior zalewa: 1,5 litra wody 1/2 szklanki mleka 1 łyżka cukru 1/2 łyżki soli 2 łyżeczki soku z cytryny ciasto: 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1/4 szklanki mleka szczypta soli olej do smażenia dip miętowy:- 200ml jogurtu naturalnego- 2 gałązki  mięty- szczypta cukru- szczypta soli- parę kropel cytryny(uwaga: kalafiorowe chmurki(...)zanurzać różyczki kalafiora (trzymając za ogonki;) i smażyć powoli na  patelni, na rogrzanym oleju/oliwie. Można smażyć w głębokim tłuszczu, ja jednak użyłam ilości nieco większej niż standardowe kotlety a  w trakcie smażenia obracałam by równomiernie zrumienić boki.Miętę drobno posiekać, wszystkie składniki dipu dokładnie wymieszać (można zmiksować), schłodzić przed podaniem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała