Propozycja dla tych, którym znudziły się tradycyjne mielone kotlety. Chrupiący bekon i ciągnący ser w środku nieco urozmaicą codzienne menu i na pewno każdemu posmakują. 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 ząbki czosnku szalotka kajzerka jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka przyprawy gyros sól, pieprz do smaku ok 100 g żółtego sera 14 cienkich plasterków bekonu olej(...)mięsa. Całość przyprawić do smaku i wyrobić na gładką masę. Ser pokroić w kostkę. Nakładać sporą łyżkę masy mięsnej, w środek wkładać po kawałku sera i formować kotleciki. Kotlety owinąć 2 plasterkami bekonu i smażyć na niewielkiej ilości oleju na niedużym ogniu z każdej strony aby dobrze się wysmażyły. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z ziemniaczkami
Smakołyki Asiprzepisy na kurczaka. Składniki 3 pojedyncze piersi z kurczaka 2 jajka 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki sezamu sól olej do smażenia Piersi z kurczaka pokroić na kotlety i lekko rozbić. Jajka roztrzepać widelcem, dodać mąkę, sezam i mleko i posolić. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Każdy kotlet obtoczyć w cieście i smażyć na rumiano
O kuchni z uczuciemkuchni polskiej. Zrazy wołowe z cebulą, ogórkiem i boczkiem. Tego dania nie trzeba nikomu przedstawiać. Zna każdy, lubi wielu. Idealne na danie niedzielne i dzień powszedni. Składniki: 6 kotletów z wołowiny sól i pieprz do smaku 6 łyżeczek musztardy delikatesowej 3 małe ogórki kiszone 2 duże cebule 200 g boczku surowego, wędzonego olej do podsmażenia zrazów 4 ząbki czosnku(...)duszenia. Wołowinę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i rozbijamy tłuczkiem z obu stron. Musimy uzyskać dość cienkie kotleciki. Mięso najlepiej jest włożyć do woreczka i rozbijać przez folię. Każdego kotleta dość mocno solimy i pieprzymy oraz smarujemy łyżeczką musztardy (z jednej strony). Ogórki i cebulę kroimy w kostkę, boczek w cienkie paseczki. Na każdym kawałku wołowiny kładziemy boczek, cebulę oraz
Smak mojego domuPrzepis na nieco odmienne od tradycyjnych kotlety mielone. Są bardzo smaczne i stanowią pyszne urozmaicenie obiadu. Składniki: 250 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego mały por 6-7 pieczarek łyżka majonezu średni ziemniak jajko sól, pieprz, pieprz ziołowy, majeranek, papryka ostra bułka tarta Przygotowanie Pora kroimy w kostkę, pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Oba składniki podsmażamy(...)Ziemniaka ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mięso, jajko, przyprawy, ziemniaka, majonez i pora z pieczarkami przekładamy i dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt luźna dodajemy bułki tartej. Formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na złoto, następnie przekładamy na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu
e-PrzepisyKulinarneKotlety siekane są świetna alternatywą dla zwykłego kotleta drobiowego czy tradycyjnego schabowego. Delikatne, mięciutkie, soczyste w środku, chrupiące na zewnątrz. Pycha, polecam. Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 cebula 10 g parmezanu 2 jajka 2 łyżki mąki 3 łyżki majonezu olej do smażenia czosnek granulowany sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, pokroić w drobną kostkę, doprawić solą, pieprzem oraz
magiczna kuchnia Kasizrobić mleko z ciecierzycy (które swoją drogą nie przypadło mi do gustu) przez co została mi spora ilość ciecierzycowej okary. Zrobilam z niej małe kotlety, które usmażyłam i postanowiłam ugotować w sosie pomidorowym, tak aby wyszły pulpety. Wszystko szło bardzo dobrze dopóki kotlety nie zaczęły
wegujemysię widząc na półce to mleko. Kosztuje ok. 5 zł. Te dwie mąki, a właściwie ich połączenie jest zdecydowanie moim ulubieńcem. Idealne do kruchego ciasta jak i do kotletów. Polecam! Jeżeli chodzi o posiłki to kotlety sojowe w cieście kokosowym były moim ulubionym daniem w poprzednim miesiącu. Każdy kto ich spróbował był nimi zachwycony. O masce
wegujemyPrzepis na pyszne kotlety z młodej kapusty. Świetna alternatywa dla mięsnych kotletów. Składniki: główka młodej kapusty pęczek koperku marchew 3 jajka 4 łyżki mąki 4 łyżki bułki tartej sól, pieprz olej Przygotowanie Kapustę szatkujemy. Pokrojoną przekładamy do miski i solimy. Kapustę z solą ugniatamy rękami. I odstawiamy na godzinę. Koperek siekamy, marchew ścieramy na tarce. Kapustę dokładnie odsączamy z wody
e-PrzepisyKulinarneSkładniki: filet z indyka (ilość w zależności od potrzeb) łyżka lub 2 oliwy łyżka przyprawy grillowej klasycznej 1/2 łyżki ulubionych ziół (u nas mieszanka śródziemnomorska) Przygotowanie: Filet kroimy na kotlety grubości ok 1 cm. Przygotowujemy marynatę mieszając zioła z oliwą (można wzbogacić marynatę odrobiną miodu). Smarujemy nasze kotlety (nietłuczone) powstałą papką. Zamarynowane przez noc mięsko układamy w naczyniu żaroodpornym. Wylewamy
Kuchnia po mojemuGłosowanie wybraliście burgery. Jak wspomniałam wcześniej możecie je podać na dwa sposoby. Po pierwsze, jako burger w bułce, który stanowi świetną odmianę od tego mięsnego. Po drugie, w formie kotletów, które wystarczy skomponować z lekką sałatką lub kaszą z warzywami. Inspiracja: pink envelope Składniki na 7 burgerów 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 średnie marchewki 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku(...)Dodać przecier pomidorowy i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz oregano. Dusić chwilę do odparowania wody z pomidorów. Bułki przekroić na pół, posmarować sosem i układać na niej sałatę, kotlety z soczewicy, ulubiony ser, ogórka lub inne ulubione dodatki. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówmąki pszennej, 2 łyżki bułki tartej, 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej, 1 łyżeczka oregano, szczypta pieprzu cayenne, sól i pieprz do smaku, olej rzepakowy do smażenia. Dzisiaj u mnie kotlety z piersi kurczaka i papryki. Ciekawe połączenie dwóch smacznych składników. Kotlety robi się błyskawicznie - a stanowić one mogą smaczną przekąskę serwowaną z ulubionym sosem, lub danie obiadowe w połączeniu
Świat Domowej Kuchniobiadu bez mięsa, młody człowiek też dopomina się o "mięśko". Ja natomiast staram się robić coraz częściej jarskie posiłki, po których czuję się lekko. Główną pomysłodawczynią różnego rodzaju i kotletów bezmięsnych zawsze była moja Babcia. Najlepsze były jej kotleciki z płatków owsianych, które mam zamiar kiedyś też tu zaprezentować. Dziś jednak pieczarki. Alternatywa mielonych, które zasmakują nie tylko wegetarianom. Składniki(...)bułce lub płatkach owsianych. Smażyć na suchej patelni, ewentualnie na odrobinie oleju na złoty kolor z obu stron (uwaga! obracać bardzo delikatnie, bo łatwo się rozpadają). Ja podałam kotlety z moją ulubioną surówką z marchwi, selera i pora, doprawioną sporą ilością pieprzu, solą i kapką oleju rzepakowego. I obiad doskonały gotowy
Cakes By Kejtłyżka śmietany Kaszę i ryż ugotować.Kapustę i cebulę drobno posiekać.Do mięsa dodać kaszę, ryż, kapustę,cebulę, jajka .Wymieszać,dodać bułki tartej tyle , aby można było formować kotlety, doprawić do smaku .Wymieszać i formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju.Przełożyć do naczynia żaroodpornego , zalać sosem [ z przecieru i wody], dodać susz i przyprawy. Piec
Moje domowe kucharzenieklarowanego sól pieprz Kapustę kiszoną włożyć do garnka, wlać dwie szklanki wody i gotować około 20 minut. W razie potrzeby uzupełnić wodę. Odcedzić kapustę na sicie. Schab pociąć na kotlety o grubości 1 cm i rozbić i delikatnie rozbić do grubości około 0,5 cm. Każdy kotlet oprószyć z dwóch stron solą i pieprzem, a następnie usmażyć na rozgrzanym maśle
O kuchni z uczuciemłyżki Musztardy kremskiej Parczew 1/2 łyżeczki Koncentratu chili Proeco Polska 500 ml wody 2 łyżeczki domowej vegety pieprz do smaku 3 łyżeczki mąki 5 kotletów schabowych bułka tarta do obtoczenia sól, pieprz do smaku 2 jajka 2 łyżki mleka olej do smażenia Wykonanie sosu: Połowę wody wlać do garnka, następnie dodać 2 łyżki musztardy, vegetę, 1/2 łyżeczki(...)gotującego wywaru, gotować aż zgęstnieje.Jeśli lubicie bardzo ostre potrawy to dodajcie całą łyżeczkę koncentratu chili, ale uprzedzam jest bardzo ostry. Mięso umyć, osuszyć ręczniczkiem i rozbić kotlety. Następnie oprószyć solą i pieprzem. Jajka roztrzepać z mlekiem, zanurzać płat mięsa i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron. Podawać polane sosem musztrdowym. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chili