Pysznie i zdrowo. Połączenie mięsa wołowego z otrębami owsianymi i sok z cytryny nadaje kotletom niesamowitego "góralskiego" aromatu. Składniki 500 g mielonej wołowiny 10 łyżek otrąb owsianych 400 ml mleka 2% 2 jajka sok z cytryny sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Otręby zalewamy mlekiem i odstawiamy na 20 min ,następnie odsączamy. Do mielonego mięsa
R'n'G KitchenPrzedstawiam Wam efektowny przepis na pyszną potrawę Produkty: 1 pierś/wychodzą cztery kotlety/ 2 pieczarki średniej wielkości 1 łyżka oleju 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 łyżeczka przyprawy gyros pieprz ,papryka słodka i ostra
Ugotujmy Cośdoprawione czosnkiem, rozpływa się w ustach. Smakuje i dużym i małym. Robi się je dużo szybciej niż tradycyjne drobiowe, panierowane kotlety i zawsze to jakaś odmiana :) Składniki - podwójna pierś z kurczaka - ser żółty w kostce ok.15 dkg - 2 jajka - 4 łyżki mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - czosnek granulowany - domowa wegeta Wykonanie Piersi z kurczaka myję, osuszam, wycinam zbędne chrząstki
Kuchnia z widokiem na ogródpołowie piersi i zwijać od tej strony, gdzie ser został ułożony Zrolowane piersi opanierować najpierw w mące, potem w jajku z dodatkiem przypraw, a na końcu w bułce tartej (ja panieruję dwa razy, pomijając za drugim mąkę) Kotlety smażyć na małym ogniu z czterech stron Dzisiaj podałam z brokułami oraz ziemniakami posypanymi szczypiorkiem Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.combyć bez mięska :)Proporcje trzeba samemu dopasować do liczby konsumentów;) Z tego przepisu spokojnie naje się cztery osoby ;)Kotlety ryżoweSkładniki:woreczek ryżuworeczek ryżu z warzywami30 dag pieczarek2 cebule2 ząbki czosnku3 jajkasuszony koperekpieprzsólpapryka słodka vegetaPrzygotowanie:Gotujemy na twardo 2 jajka, studzimy i kroimy w kostkę.Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu do miękkości.Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, cebulę kroimy
Lawendowe Niebotarce o grubych oczkach. Mieszamy wszystkie składniki razem. Pokrojony kurczak, ser żółty, pieczarki, pokrojony drobno koper, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, mąkę, sól, pieprz.Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Gdy nasza masa będzie już gotowa formujemy kotleciki na wzór kotletów mielonych. (można sobie pomóc mocząc lekko dłonie w zimnej wodzie). Gdy nasz kotlecik będzie gotowy obtaczamy go w bułce tartej
Kuchnia moimi oczamiOj bardzo jesienne u nas ostatnio, królują placki, kluski, kotlety z dyni, z ziemniaków. Aż wstyd się przyznać ale przez tyle lat nigdy nie
Smaczne Zdroweselera, pietruszki, gotowanych na twardo jajek, ogórków kiszonych, soli i pieprzu, odrobiny musztardy oraz obowiązkowo majonezu Winiary. Taka sałatka jarzynowa jest u nas obowiązkowa podczas Świąt i różnych uroczystości, u mnie w rodzinnym domu też tak było. Po prostu dlatego, że nam ta sałatka bardzo smakuje, szczególnie jak ją się poda do panierowanych kotletów schabowych lub do domowej wędliny, szynki(...)sprawdził się w tej potrawie, jest to pewne urozmaicenie. Oczywiście nie mogło się obejść bez kotletów schabowych, które Piotrek również usmażył, Warzywa wykorzystywane do sałatki gotowane są ze skórą, a ziemniaki w tzw. mundurkach. Ugotowane warzywa, kiszone ogórki dokładnie są krojone w drobną kostkę. Jajka na twardo rozdrabnia się za pomocą specjalnego siekacza do jajek. Czasami dodajemy do sałatki groszek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKotlety z brokułów to świetna alternatywa dla zwykłych mielonych, poza tym to prawdziwa bomba witaminowa. Kluczem ich niezwykłego smaku są odpowiednie proporcje przypraw, dlatego podczas ich robienia masę trzeba kilkukrotnie spróbować. Intensywny zielony kolor oraz złocista chrupiąca skorupką sprawiają, że można się najeść samym patrzeniem na nie :) SKŁADNIKI(na 15 szt)2 brokuły1 jajko1 cebula10(...)osolonej wodzie, a następnie rozgnieść (nie za mocno, mogą zostać małe różyczki) i ostudzić. Dodać jajko i pokruszony ser feta. Cebulę obrać, umyć i posiekać. Koper umyć i posiekać. Dodać do brokułów cebulę, koper oraz 2 łyżki kaszki kukurydzianej i przyprawić. Formować kotlety, obtaczać w pozostałej kaszce i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać z ryżem.Smacznego
Złote przepisyłyżka sosu sojowego 2 jajkaolej do smażenia sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodkaWbić jajka do kaszy. Dodać marchewkę startą na tarce o grubych oczkach. Nać z pietruszki i selera posiekać bardzo bardzo drobno. Czosnek przecisnąć. Dodać tyle mąki, żeby można było usmażyć kotlety. Na koniec dorzucić zieleninę przyprawić przyprawami. . Smażyć na wolnym ogniu z każdej strony aż się
pieprzny smaczekpszennej bułeczce, bez zbędnych dodatków. Ależ mój mąż był szczęśliwy! Soczyste mięsko, które sam upiekł, do tego jeszcze ciepła bułeczka, trochę keczupu i żadnej zieleniny! Ja wsunęłam pod kotleta kawałek sałaty i okazało się to zmyślnym posunięciem! Hamburgery podałam w swojskich bułeczkach, na które przepis znajdziecie tutaj (jednak upiekłam zamiast 10 tylko 8, za to nieco większych bułeczek), zamiast(...)posiekane 1 jajko sól pieprz papryka ostra oliwa Mięso przekładamy do sporej miski, dodajemy jajko, cebule, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną papryki, dokładnie wyrabiamy. Masę dzielimy na 8 części. Papier do pieczenia tniemy na 8 kwadratów nieco większych niż kotlety. Dłonie smarujemy oliwą i formujemy z mięsa dość sporego hamburgera, układamy na papierze, z resztą kotletów postępujemy
Rozpustne gotowaniefoliowy na cienkie płaty do zawinięcia.Smarujemy równomiernie majonezem po łyżeczce na każdego kotleta, oprószamy solą i pieprzem do smaku,suszone pomidory i por kroimy na małe kawałki posypujemy mięso na wierzch kładziemy starty ser żółty. 2. Zawijamy ściśle roladki panierujemy w mące pszennej oraz rozkłóconym jajku oraz w bułce tartej wymieszanej dokładnie z mielonymi orzechami.Smażymy na wolnym ogniu
Wanilia i KardamonKilka miesięcy temu na mojego blogowego maila napisał Maciej. Podesłał mi przepis na kotlety ziemniaczane. Czas jakiś minął i wreszcie te kotlety zrobiłem. I okazały się naprawdę smaczne. Takie proste domowe danie, jak chcemy szybko coś zrobić, a niewiele akurat przypadkiem w domu rzeczy mamy. Maciej pisze, że jego mama pochodzi w Wilna i stamtąd właśnie ten przepis przywiozła(...)żeby możliwie najmniej wody w nich było. Rozgniatamy/mielimy na papkę i zostawiamy do ostygnięcia. Dodajemy jajko, trochę pieprzu do smaku, drobno posiekaną natkę pietruszki i zagniatamy na jednolitą masę. Masa powinna być na tyle ścisła żeby dało się z niej formować kotlety. Jak jest za luźna to dosypujemy nieco mąki. I formujemy kotleciki. Takie na jakieś
Marder&Marder ManufactureDobrze przygotowany i przyprawiony kotlet z kaszy w wegetariańskim hamburgerze, nie jednego może przekonać, że zajada prawdziwego, mięsnego hamburgera. bułka do hamburgerów - 6 sztuk kasza jęczmienna - 100 gram kostka rosołowa - 1 sztuka jajka - 3 sztuk bułka tarta - 3 łyżk pomidor - 2 sztuki ogórek - 1/2 sztuk cebula czerwona - 1 sztuka cebula biała - 1 sztuka serek topiony w plastrach - 6 sztuk sałata(...)niej jajka, bułkę tartą, sporo vegety, sól i pieprz. Całość wyrobić na jednolitą masę. Formować okrągłe placki wielkości bułek i grubości ok 2 cm i usmażyć na oleju. Pomidory, ogórki i cebulę czerwoną pokroić w plastry. Bułki przeciąć na pół i podpiec w rozgrzanym piekarniku przez około 3-4 minuty. Do każdego hamburgera włożyć gorące kotlety oraz warstwami warzywa
Jadło i czytadłoKotlety z mięsa mielonego wcale nie muszą być nudne, urozmaicone smakują też dobrze, a może i lepiej ;). Kapusta dodała im fajnego smaku, troszkę przypominającego gołąbki. Kotleciki są soczyste i aromatyczne. Składniki: 500 g mięsa mielonego 300 g białej kapusty 200 g pieczarek 1 duża cebula 1 jajko łyżka posiekanej natki pietruszki łyżka posiekanego koperku(...)łyżce oleju aż woda odparuje, po czym odkładamy do ostygnięcia. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, zieleniną, bułka tartą i podsmażoną kapustą, pieczarkami, cebulą, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli mięso nie będzie się kleić można dodać jeszcze troszkę bułki tartej. Formujemy kotlety ( u mnie wyszło 10 sztuk). Mieszamy wszystkie składniki na ciasto do utworzenia jednolitej masy
Symfonia smakowaPierwszy post - więc się przedstawię. Jestem Iza :)16 letnia miłośniczka fotografowania, gotowania i robienia wszystkiego co ciekawe/dziwne i interesujące.Co jeszcze? Najważniejsze chyba wiecie.A po co
Czarnawisienka