kotlet z jajka - 1000 przepisów (strona:36/67)

Kotlety szwajcarskie 196

niej to idealne połączenie. ;) My też z chęcią zjedliśmy dla odmiany coś niezdrowego i kalorycznego. :) Kotlety szwajcarskie Składniki: 6 plastrów schabu 6 grubych słupków sera żółtego 6 cienkich słupków sera gorgonzola 3-4 ząbki czosnku pieprz ziołowy pieprz czarny, sól słodka papryka jajko, mąka, bułka tarta do panierowania masło ghee (sklarowane) do smażenia Plastry schabu niezbyt mocno rozbiłam tłuczkiem(...)drugim na talerzu, odstawiłam na 2 h do lodówki Na każdy plaster mięsa kładłam na brzegu słupek sera żółtego, na niego słupek gorgonzoli, posypywałam papryką słodką i zawijałam kotlety jak krokiety.  Kładłam na rozgrzane masło, obsmażyłam na średnim ogniu.  Ułożyłam w naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem zapiekłam w piekarniku nagrzanym  do 180°C przez ok. 1/2 h. Zdjęłam

Kuchnia Prezydentowej
Kotlety z indyka z pieczarkami i parmezanem . 161

macie pomysłu na obiad to   zaprasza dzisiaj na pyszne kotlecik z indyka z pieczarkami i parmezanem  , do kotletów użyłam wyśmienitych przypraw od firmy Eco Blik  , zdrowych i ekologicznych . Zapraszam :)   Składniki : 500 g mięsa mielonego z indyka 3 jaka 1/2 szklanki startego parmezanu lub żółtego sera 4 pieczarki duże 4 ,5 łyżek bułki tartej 100 ml wody(...)indyka. Pieczarki i cebulę obieramy i myjemy , ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach . Do mięsa wbijamy jajka , dodajemy wodę 4,5 łyżek bułki tartej , ser żółty lub parmezan  , i przyprawy , dobrze wyrabiamy masę mięsną . Ręce maczamy w wodzie i formujemy kotlety , następnie obtaczamy je w bułce tartej . Smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron aż się upieką . Podajemy

Sama słodycz i szczypta chili
Dietetyczne wege-burgery z pieczarek i rzeżuchy (jeden kotlet 35 kcal!) 314

Jestem wręcz zakochana w wege-burgerach! Po co zajadać się mięsnymi kotletami (pełnymi tłuszczu), hamburgerami z byle budki czy "maka". W domu można zrobić jeszcze lepsze, smaczniejsze i sprawdzone burgery. Zajmie nam to chwile, fakt.. łatwiej jest wyskoczyć do knajpki niedaleko lub zadzwonić i zamówić cheeseburger'a, ale czy wiemy na pewno co jemy? No właśnie, niestety nie.Zachęcam(...)pieczarek. Rozdrabniamy blenderem (u mnie na gładką masę, ale jeśli ktoś lubi nie trzeba aż tak dokładnie). Wbijamy jajko, wrzucamy otręby i bułkę tartą. Dokładnie mieszamy. Przyprawiamy odrobiną soli i pieprzem. Rozgrzewamy patelnie, polewamy odrobinką oleju i smażymy tak jak zwykłe kotlety. Trzeba bardzo uważać przy przewracaniu. Są one dość "gibkie" i gdy za szybko uznamy, że można je przewracać

Czarnawisienka
Kotlet (burger) z soczewicy i fasoli z surówką z marchwi 164

połączenia wyszły kotlety na obiad i burgery do kanapek na jutrzejsze śniadanie. Szklankę fasoli po opłukaniu namoczyłam na dwie godziny we wrzątku, który odlałam. Fasolę ponownie zalałam wrzątkiem, wsypałam czubatą łyżeczkę cząbru i gotowałam przez ok. 30 minut. Część zużyłam dziś, jutro wymyślę zastosowanie na resztę. Składniki: pół szklanki pomarańczowej soczewicy 4 łyżki gotowanej fasoli borlotti 2 jajka łyżeczka czerwonej(...)dente (ok. 20 minut). Odsączyć z niej wodę i odstawić do ostygnięcia. 2. Soczewicę, fasolę, jajka i kawałki bułki zmielić na pulpę np. blenderem lub w malakserze. 3. Doprawić do smaku solą i czubrycą. 4. Na patelni rozgrzać tłuszcz. 5. Mokrymi rękoma formować płaskie kotlety - wziąć garść ciasta, uformować w dysk, a następnie kilka razy (ok. 8) przerzucać zdecydowanymi ruchami

Weekendy w domu i ogrodzie
Kotlety mielone z pieczarkami panierowane w płatkach owsianych 234

następnie dodać pokrojone pieczarki. Smażyć aż pieczarki się zarumienią i odparują wodę. Przesmażone pieczarki wystudzić. Do mięsa mielonego dodać jajko oraz wystudzone pieczarki, sól pieprz do smaku. Dokładnie wszystko wyrobić aby składniki się wymieszały. Z mięsnej masy uformować kotlety i dokładnie obtoczyć je w płatkach owsianych. Gotowe kotlety smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Kotlety podałam

Monia miesza i gotuje
Piersi kurczaka nadziewane serem korycińskim i papryką marynowaną 256

Piersi kurczaka nadziewane serem korycińskim i papryką marynowaną podane z kaszą kuskus Składniki: kotlet: - piersi z kurczaka - papryka marynowana - ser koryciński (u mnie "Swojski" Czesławy Zarzeckiej z czosnkiem i pieprzem kolorowym) panierka: - jajko - sól, pieprz, suszona bazylia - bułka tarta dodatki: - kasza kuskus - sos pomidorowy lub paprykowy (u mnie słodko-pikantny sos chilli Tao-Tao) - ogórki konserwowe - olej rzepakowy do smażenia

Kuchnia co dnia
Kotlet drobiowy z pieczonego kurczaka z kapustą kiszoną i grzybami 170

wody ,dodajemy liść laurowy i gotujemy przez godzinę na średnim ogniu. Mięso i kapustę łączymy ze sobą ,dodajemy cebulę i jajko (jeśli masa jest „lejąca” możemy dodać bułkę tartą) ,składniki mieszamy ,doprawiamy solą i pieprzem. Z przygotowanej masy kształtujemy kotlety ,obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron

R'n'G Kitchen
Keftedes, czyli kotlet mielony w cypryjskim stylu 237

Chrupiące na zewnątrz, delikatne wewnątrz. Takie właśnie są frykadele z Cypru. Idealne w ramach odskoczni od zwyczajnych, przeze mnie znienawidzonych kotletów mielonych. 500g mielonej jagnięciny (można użyć innego mięsa mielonego, jednak oryginalnie jest to jagnięcina) 1 surowy ziemniak 1 jajko 1 grubo posiekana cebula cynamon mielony pęczek natki pietruszki sól, pieprz mąka do panierki tłuszcz do smażenia Ziemniaka obieramy

Kuchenna Kontrrewolucya
Razowa tarta z boczniakami 203

boczniaki ze świeżym szpinakiem, co może wydać się dla niektórych zaskakujące, szczególnie, że najbardziej znanym przepisem na boczniaki są kotlety lub boczniakowe flaczki.  Składniki na ciasto do tarty: 100 gramów mąki pszennej 100 gramów mąki pszennej razowej 1 jajko 10 gram świeżych drożdży 60 ml wody 2 łyżki oleju lub oliwy 1/2 łyżeczki soli Składniki na nadzienie: 250 gramów

Garniec Magalie
Kotlety z kapusty kiszonej i otrębów owsianych 237

mąki z ciecierzycy) - 1 jajko - pieprz, zioła (czosnek,oregano, papryka słodka, kurkuma) Przygotowanie : Kapustę delikatnie zblendować, następnie dodać otręby, mąkę jajko, przyprawy i w razie potrzeby dosypać mąki lub otrębów, żeby masa była dość zwarta i dały się lepić kotlety, uformować kotlety i piec przez ok 20 minut w temperaturze 175 stopni. Smacznego

zdrowa vege kuchnia
kotlety marchewkowo-ziemniaczane z serem... 203

gotować, wylać ugotowane na sito - ugotować najlepiej wieczorem na nastepny dzień - wszystko pognieść tłuczkiem, mają byc małe grudki, wymieszać z jajkiem, kucharkiem pieprzem, tartą bułką - jeśli masa jest za luźna to dosypać tartej bułki na bardzo gorący olej kłaść kotlety 2 cm grubości i nie za duże smażyć na rumiano z każdej strony i odkładać na ręcznik papierowy bardzo smaczne

W Mojej Kuchni Lubię
MIELONE Z KALAFIOREM 185

ziół powansalskich bułka tarta do panierkiWykonanie:Kalafiora dzielimy na rozyczki, obgotowujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy. Mięso mielone doprawiamy, dodajemy jajko, bułkę tartą. Mieszamy. Bierzemy porcję na dłoń spłaszczamy, na środku układamy rózyczkę kalafiora, oblepiamy masą mięsną. Formujemy kształt kotleta. Panierujemy w bułce tartej, smażymy na głebokim oleju na rumiano

Z Majeczką w kuchni
Hamburgery według przepisu Magdy Gessler 757

hamburgerów w jednym z odcinków „Kuchennych rewolucji”. Poniżej odtworzyłyśmy skład tych przypraw. Wszystkie zmieszałyśmy w moździerzu i dodałyśmy do mięsa. Kotlety wyszły wyśmienite, a hamburgery zniknęły w mgnieniu oka. Ilość porcji: 6 Składniki: Na hamburgera: 500g mielonej wołowiny 1 jajko 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 świeża papryczka chili ½ łyżka kolendry ½ łyżka imbiru w proszku 4 łyżki oleju Odrobina sosu

Kolizje Smaków
Kotlety z ryżu 185

twardo, 1 surowe 2 łyżki koperku łyżka masła lub oleju bułka tarta, sól pieprz Jak robimy Jajka drobno posiekać i wymieszać z ryżem , dodać jako surowe , łyżkę masła lub oleju, siekaną zieleninę, sól , pieprz i dobrze wyrobić.. Z masy uformować kotlety, obtaczać w bułce i smażyć na tłuszczu  z obu stron. Podawać z pikantnym sosem  pomidorowym

W kuchennym oknie Ewy
Kotleciki z piersi kurczaka z papryką 454

serwisie Trendy Kosmetyczne, którego gospodynią jest Malinka - pozdrawiam Cię, Malinko :)Lubię kurczaka. Pod każdą postacią :) Najprościej jest upiec w piecyku lub zrobić z piersi kotlety panierowane a la schabowe. Czasem jednak chciałoby się coś "innego". Przepis, który dziś Wam polecam, dostałam wiele lat temu. Pamiętam jak mnie urzekł smak i aromat gotowych kotlecików. Byłam zaskoczona(...)cebulę pokroić w jak drobną kostkę i połączyć z mięsem. Dodać jajka i przyprawy. Dobrze wymieszać. Wyjdzie z tego dość luźna i lejąca masa, więc stopniowo dodawać suchą bułkę tartą. Zwiąże ona nam wszystko do pożądanej konsystencji. Formować kotlety i smażyć tak, jak zwyczajne mielone czyli obtaczając w bułce tartej. Kiedyś nie dodałam

Codzienna kuchnia niecodzienna