Można planować to danie specjalnie -można wykorzystać pozostałości po rosole. U mnie jest do potrawa z cyklu dla dzieci , chorych i na diecie ( pomijam sos chrzanowy
Buniabaje w kuchniPomysł na zapiekankę powstał spontanicznie - w planie były rybne kotlety jako jedno z dwudziestu dań na wigilijnym stole, ale że zegar w ten szczególny dzień zdawał się odmierzać czas zdecydowanie szybciej niż zwykle, skończyło się na zapiekance. Pomimo dużej ilości konkurencyjnych potraw, spisała się smakowicie i wiem, że nie będziemy czekać do grudnia, by zaprosić ją ponownie na kolację:) Zapiekanka(...)rybno-ziemniaczana Składniki: 500 dkg filetów ulubionej ryby 1 kg ziemniaków 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 por (biała część) 2 łyżki soku z cytryny 2 jajka 1/2 cebuli 1 łyżka chrzanu 1 łyżka musztardy sól i pieprz oliwa z oliwek Ziemniaki obrać, ugotować w posolonej wodzie (gotować krócej niż standardowo, około10-15 minut), wystudzić, zetrzeć na tarce
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPyszne kotleciki pieczone w piekarniku. O wiele lżejsze od tych tradycyjnych, a równie smaczne. Składniki: mały kalafior 500 g mięsa mielonego 2 małe bułki 2 jajka 3 ząbki czosnku zioła prowansalskie, papryka ostra sól, pieprz mleko lub woda do namoczenia bułek Przygotowanie Surowy kalafior ścieramy na drobnej tarce. Bułki zalewamy mlekiem lub wodą, odstawiamy do namoczenia na około(...)mięso, kalafior, żółtka, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz odciśniętą bułkę. Wszystko dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy pianę z białek i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Z masy formujemy niewielkie kotlety, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy ok 45 min w temp
e-PrzepisyKulinarneKulki prosto od "chińczyka" czy "wietnamca" czyli słynny kurczak w cieście. Pyszny, domowy i przede wszystkim usmażony na świeżym tłuszczu. Smakuje wspaniale! Składniki: 1 podwójna pierś
Gotowanie i blogowanieSmaczne kotleciki z ryżem i soczewicą możecie podawać w towarzystwie ulubionych sosów. Kotleciki sprawdzą się doskonale, jako lunch do pracy – zrobicie je w ciągu niecałej
Kuchnia BazyliiKasza manna często kojarzy się wyłącznie z potrawkami dla małych dzieci. Ja ją jednak używam często do przygotowania dań głównych (np. knedle serowe z kaszą manną
Tradycyjna KuchniaStudia to dopiero były czasy! Do tej pory z nostalgią wspominam kulinarną mekkę i ostoję pokarmową ka żdego studenta - uniwersytecką stołówkę - z nieśmiertelnym sznyclem ziemniaczanym z jajem sadzonym, albo kotletem pożarskim z ziemniakami z wody. Kiedy godziny wykładów nie pozwalały jednak udać się do tego przybytku studenckiej rozpusty kulinarnej, trzeba było napełnić żołądek w inny sposób. Akademicka lodówka(...)więc czym się ratowała głodna studentka żądna gorącego posiłku? Ano chlebem smażonym :) Zawsze jakiś kawałek bochenka udało się zachomikować między podręcznikami, a z socjalnej lodówki uratować ostatnie jajko, kapkę mleka i kawałek mocno już podeschniętego sera żółtego. W ten sposób powstawało danie, będące klasyką studenckiego odżywiania w nagłej potrzebie! Do tej pory mam do niego ogromny sentyment
Grunt to przepis!Składniki: mięso mielone wieprzowe 1 kg, jajka 2 sztuki "L", bułka namoczona w mleku 1 sztuka, śmietana kremówka 2 łyżki, cebula 2 sztuki,curry mielone Royal Brand 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, bułka tarta 4 łyżki, bułkę namoczyć w mleku lub wodzie i potem odcisnąć ją z płynu, wszystkie składniki z mięsem dokładnie wyrobić(...)kleistej masy, formować okrągłe koltlety z 2 cm grubości i układać je na blaszce z piekarnika piekarnik nagrzać na 200 C, grzanie góra/dół, piec kotlety z 30 minut, następnie z 10 minut w 160 C na termoobiegu kotlety z blaszki zdejmować przy pomocy łopatki, kotlety sa nie tłuste i za mocno kaloryczne - smakują na ciepło na obiad
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: kalafior 1 średni, marchew 2 sztuki, jajka 1 sztuka, bułka tarta 1 szklanka, kucharek 1 łyżeczka, koperek siekany 1/2 pęczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba kalafior różyczki, pokrojoną marchew ugotować w osolonej wodzie na "al dente" i wylać na sito - wywar można wykorzystać do zupy jarzynowej kalafior i marchew rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków i dodać(...)pozostałe składniki /bez oleju/ i dobrze wymieszać masa ma być zwarta, jeśli trzeba to dosypać odpowiednią ilość więcej tartej bułki i formować z 1,5 cm grubości kotlety smażyć na rumiano na bardzo gorącym oleju i odkładać na ręcznik papierowy te kotlety my lubimy najlepiej na zimno jako przegryzka z sosem tzatziki, keczupem.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięrazem postanowiłam tradycyjne placki ziemniaczane nieco zmodyfikować :) Większą część ziemniaków zastąpiłam więc cukinią.Uważam że takie rozwiązanie jest jak najbardziej trafione. Kotlety mielone również w tym wydaniu nie są zwykłymi mielonymi. Podałam je w formie szaszłyków co bardzo przypadło moim domownikom do gustu. Całość została wzbogacona mixem sałat z pomidorkami koktajlowymi i oczywiście sosem czosnkowym. I tak oto wydawało(...)OKOŁO 12 SZT. 1 starty duży ziemniak 1 starta i odsączona cukinia (startą cukinie posolić i odstawić na 20 min.następnie lekko odcisnąć) 1/4 posiekanej drobno czerwonej cebuli 1 jajko 2 łyżki otrąb 1 łyżka mąki 1 łyżka bułki tartej 1starty ząbek czosnku sól, pieprz,bazylia. oliwa do smażenia A jak to zrobić: Wszystkie składniki należy dokładnie ze sobą
Kuchnia w opałachDynia jest wspaniałym warzywem. Ma wszechstronne zastosowanie. Można ją wykorzystać zarówno w daniach słodkich np. w muffinkach, sernikach, ciasteczkach czy w daniach wytrawnych jako sos, dodatek do placków, kotletów czy farsz do naleśników. Dopiero po upieczeniu lub ugotowaniu dynia zyskuje inny wymiar smakowy. Przy okazji kupienia dyni, możemy również wykorzystać jej pestki, które wysuszone nadadzą się do różnych sałatek. Jednak(...)śmietanki 30%. Efekt końcowy jest ukazany na zdjęciu. Miłego gotowania! Kluski dyniowe z serem pleśniowym porcja dla 4 osób Składniki: kluski: 1,5 szklanka puree z upieczonej dyni 2 jajka 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej (typ 700) 80 g startego parmezanu szczypta soli szczypta cukru sos: około 180 ml śmietanki 30% 1/2 pora 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki cukru sól
Jaglusiakiszony kilka pieczarek marynowanych pół cebuli trochę octu łyżka cukru sól pieprz toskańskie frytki: ziemniaki szałwia świeża tymianek świeży czosnek 5 ząbków sól morska olej Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Odstawiamy. Przekrawamy bułki i wstawiamy do piekarnika. Kroimy ziemniaki w grube słupki (wcześniej myjemy - zostają w skórce). Osuszamy i wrzucamy na zimny olej (oleju(...)jeszcze ok 5-10 min. Na koniec dodajemy świeże zioła. Odcedzamy frytki, wykładamy na papierowy ręcznik i posypujemy solą morską. W trakcie przygotowywania frytek, robimy hambuksy. Formułujemy 6 kotletów i smażymy. Następnie podsmażamy bekon. Teraz robimy sos. Drobno siekamy cebulę, pieczarki i ogórki i łączymy z resztą składników. Sos gotowy! :) Kroimy na plastry pomidora, czerwoną cebulę, ogórek konserwowy
Brzuszki ŁakomczuszkiPomysł powstały w wyniku zalegającej w lodówce polędwicy z indyka. Mimo, że naprawdę smaczna i dobrej jakości, jakoś żaden z domowników nie przepada za kanapkami z
Kuchenna KontrrewolucyaMoje nowe odkrycie kulinarne :) Nie spodziewałam się, że z ryżu można przygotować tak pyszne "kuleczki". Może nie są zbyt dietetyczne, ale od czasu do czasu na
Tradycyjna KuchniaPyszne, proste w przygotowaniu, błyskawicznie znikają z talerza. Świetnie smakują z dipem jogurtowo-paprykowym zarówno na ciepło i na zimno. Nadają
Pora na pora i pomidora