kotlet mielony - 4506 przepisów (strona:67/301)

Serowe kotlety mielone pod pieczarkami 120

Kotlety mielone nigdy się nie znudzą:). Warto jednak urozmaicić je dodatkami, które nadadzą im nowego smaku i powiewu świeżości. Dziś w wersji serowo-pieczarkowej:).  500g mięsa mielonego 2 cebule 150g sera cheddar 1/2 pęczka natki pietruszki 1 jajko L 5 łyżek bułki tartej + 1/4 szklanki do obtaczania 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól, pieprz(...)dużej misce mieszamy ze sobą mięso, pokrojoną w kostkę cebulę, starty na tarce ser cheddar, posiekaną natkę pietruszki, jajko, bułkę tartą i wszystkie przyprawy. 2. Formujemy sporej wielkości kotlety, które lekko spłaszczamy, obtaczamy w bułce tartej, smażymy z dwóch stron na mocno rozgrzanym oleju przez 10-15 minut. Odsączamy na ręczniku papierowym. 3. Pieczarki kroimy, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Doprawiamy

Szefowa kuchni
KLOPSIKI I BOROWIKI 113

tylko suszone i marynowane ale i smażone. Zachęcam do przygotowywania samodzielnie takich grzybów podczas jesiennych zbiorów, bo teraz smakują one równie wyśmienicie. SKŁADNIKI: na klopsy 500 g mięsa mielonego 1 czerstwa bułka (namoczona, odsączona) 1 szalotka drobno posiekana 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 jajko sól, pieprz ziarenka smaku mąka olej bulion 2 łyżki przecieru pomidorowego na grzyby(...)mrożonych borowików 1 cebula drobno posiekana 3 łyżki śmietany sól, pieprz olej A jak to zrobić: Wszystkie składniki na klopsy dobrze wyrobić na jednolitą masę , dokładnie tak, jak na kotlety mielone. Uformować mięsne kulki i obtoczyć je w mące. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim przygotowane klopsy, aby nabrały lekko złotego koloru. W garnku zagotować bulion

Kuchnia w opałach
Drobiowe burgery z mega chrupiącymi ziemniaczkami 138

lepsza alternatywa dla smażonych frytek, a dzięki magicznej sztuczce, są mega chrupiące. Spróbujcie także tych kotletów drobiowych nie tylko w formie burgerów – można je podać zamiast tradycyjnych kotletów mielonych. Pycha! Składniki (na 6 małych burgerów): 500g mielonego mięsa z piersi z kurczaka 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 mała szalotka 2 łyżki bułki tartej sól i pieprz(...)pieprz do smaku pół łyżeczki suszonego rozmarynu szczypta granulowanego czosnku   Zaczynamy od przyrządzenia mięsa na burgery, ponieważ przed usmażeniem burgery odstawać swoje w lodówce. Mięso z kurczaka mielimy w maszynce lub rozdrabniamy w robocie kuchennym. Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, posiekane bardzo drobno zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną szalotkę. Doprawiamy do smaku solą

Smaczna Strona
Kasza jaglana z suszonymi pomidorami i cukinią 114

zarówno słodkich jak i słonych. Stanowi idealny zamiennik dla standardowych ziemniaków w daniach obiadowych. Mój dzisiejszy przepis to połączenie kaszy z suszonymi pomidorami i cukinią. Do tego domowe mielone kotleciki i wspaniały, zdrowy lunch gotowy! Składniki: 1 woreczek kaszy jaglanej 5 suszonych pomidorów pół zielonej cukinii pokornej w plasterki pół żółtej cukinii pokrojonej w plasterki sól, pieprz Przygotowanie: Kaszę(...)opakowaniu. Pomidory kroimy w paseczki i przekładamy do miseczki. Dodajemy kaszę, sól oraz pieprz, a następnie mieszamy. Tak przygotowaną kaszę podajemy udekorowaną plasterkami zielonej oraz żółtej cukinii z kotletami mielonymi, schabowymi, piersią z kurczaka czy jajkiem sadzonym. Smacznego! Przepis dodaję do akcji „Warzywa dyniowate 2018” na durszlak.pl

Życie ze smakiem
Kotlety mielone z marchewką i dymką 171

Zapraszam na kotlety mielone z piersi indyka z dodatkiem startej marchewki oraz drobno pokrojonej dymki. W ten sposób przemycimy trochę warzyw do codziennej diety. Polecam Składniki: 200 g mięsa mielonego z piersi indyka 2 średnie marchewki 2 małe dymki ze szczypiorkiem 1 jajko 3 łyżki bułki tartej+ do obtoczenia 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, słodkiej papryki i ziół prowansalskich(...)ścieramy na tarce o dużych oczkach wprost do miski. Do marchewki wkładamy mięso oraz pokrojoną drobno dymkę ze szczypiorkiem. Dokładamy pozostałe składniki i wyrabiamy ręką masę mięsną. Formujemy małe kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy np.: z puree ziemniaczanym i surówką. Smacznego Przepis

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Kotlety mielone z jabłkiem i porem 186

mielonej łopatki wieprzowej, 2 niezbyt duże jabłka, 1 mały por (lub połowa normalnej wielkości), 1 duże jajko, 1 przeciśnięty ząbek czosnku, 1 bułka kajzerka (czerstwa), 2 łyżki bułki tartej, 1/2 łyżeczki soli, 2 szczypty pieprzu. Dodatkowo: olej(...)smażenia, bułka tarta do panierowania. Czasami wystarczy dodać kilka dodatkowych składników do klasycznej potrawy, żeby uzyskać zupełnie nowe danie. Dzięki dodaniu jabłka i pory, dziś zaproponowane przeze mnie kotlety mielone uzyskują zupełnie nowy smak i niepowtarzalną soczystość. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jeśli są bardzo soczyste, odcisnąć sok. Białą część pora pokroić na cieniutkie plasterki

Świat Domowej Kuchni
Kotleciki z mięsa z rosołu i ryżu 188

zrobić. Takie kotleciki najlepiej podać z pieczonymi warzywami lub warzywami na patelnię. Oczywiście możecie dobrać do nich ulubioną surówkę czy też ziemniaki. Kotleciki smakują podobnie jak kotlety mielone. Zrobiłam je z mięsa z kurczaka, jednak można je przygotować także z wołowiny czy mięsa indyka. Zobacz też: Kotleciki z kurczaka z pieczarkami Kotleciki ryżowe z soczewicą Przepis na kotleciki(...)ryżu 2 jajka szklanka bułki tartej średnia cebula ząbek czosnku łyżeczka tymianku łyżeczka słodkiej papryki sól i pieprz do smaku olej do smażenia Przepis 1 Mięso, cebulę i czosnek mielimy maszynką do mięsa, a następnie mieszamy z ryżem. 2 Dodajemy jajka, przyprawy i wyrabiamy na jednolitą masę - masa ma mieć taką konsystencję, aby swobodnie formowała się w kotelciki. Kiedy jest

Kuchnia Bazylii
Kotlety mielone z kurczaka w sezamie 162

jego ulubionego zwykłego kotleta w panierce oj ile miałam do słuchania. Zapraszam... Skala smaku 7/10- niestety sezam się szybko przypala więc w czasie smażenia trzeba być czujnym :) Kotlety mielone z piersi kurczaka - składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 1 kajzerka mleko do namoczenia kajzerki sól i pieprz do smaku szklanka sezamu(...)oczyść. Kajzerkę namocz w mleku. Kiedy zmięknie, odciśnij. Mięso, kajzerkę i cebulę zmiel. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, dopraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj. Z masy formuj kotlety, obtaczaj w sezamie i smaż na gorącym oleju na złoty kolor

Kubki smaku
Marchewkowo-porowa surówka obiadowa - smak i prostota 158

niej, lekko ją udoskonaliłam i... teraz nie mogę się nią najeść ;) Spróbujcie i Wy. Składniki: kawałek pora (około 50 g) 4 sztuki marchewki (około 140 g) 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu szczypta soli 3 łyżki majonezu 2 1/2 łyżki jogurtu typu greckiego Przygotowanie: Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Por kroimy w cieniutkie plasterki. Do marchewki(...)łyżki jogurtu typu greckiego, wszystko dobrze mieszamy. Następnie doprawiamy naszą surówkę solą i pieprzem, próbujemy. Odstawiamy na czas przygotowania obiadu do lodówki, aby smaki dobrze przeszły. Podajemy do domowych kotletów mielonych , chrupiących kawałków kurczaka lub innych dań głównych. Smacznego

Słodkie okruszki
Pieczeń rzymska, klops 114

zmielić go samemu lub też w sklepie poprosić o zmielenie. Wiemy co jemy. Oczywiście, jeśli macie lenia lub po prostu nie macie czasu, to korzystacie z gotowego mięsa mielonego. Oczywiście, z mięskiem możecie zmielić np warzywa z rosołu, wtedy pieczeń będzie delikatniejsza. Pieczeń możemy przechowywać w lodówce kilka dni. Ja zawijam ją w folię aluminiową i wtedy nie obsycha(...)czsie pieczenia tłuszcz i na jego bazie robię potem sos do mięsa np pieczarkowy świetnie się sprawdzi. Sam proces produkcji jest bardzo łatwy, bo przypomina wyrabianie mięsa na kotlety mielone. Znajoma w przepisie pisała o natce, ale ja oczywiście w ferworze walki, zapomniałam ją dodać Także moja pieczeń rzymska jest gładziutka jak pupcia niemowlęcia, ale pewnie z natką smakowałaby

Mieszam w Garnku
Kotlety z zielonej soczewicy 165

Kotlety z zielonej soczewicy – danie, które podbije serca nie tylko wegetarian i wegan, ale również mięsożerców Moim zdaniem ich smak można porównać do tradycyjnych kotletów mielonych. Przepis na to cudo pochodzi z najnowszej książki Jadłonomii , którą jestem naprawdę zachwycona i gorąco Wam ją polecam. Znajdziecie w niej mnóstwo przepisów na tradycyjne, polskie potrawy, jednak w nieco zmienionej wersji(...)każdy powinien mieć ją na półce A co do kotlecików to moim zdaniem najlepiej smakują w towarzystwie sosu pieczarkowego, młodych ziemniaczków i młodej fasolki szparagowej Spróbujcie, bo naprawdę warto Kotlety z zielonej soczewicy Składniki na 8 kotletów: 120 g zielonej soczewicy 2 łyżki sosu sojowego szczypta soli 100 g ryżu jedna, mała cebula ząbek czosnku 70 g nasion słonecznika

365 dni dookoła kuchni
Żółwiki z mięsa i parówek na Dzień Dziecka 228

Jutro Dzień Dziecka i z tej okazji zachęcamy do przygotowania dla dzieci specjalnego obiadku. Proponujemy kotlety mielone z parówkami podane w formie żółwia. Na dzieciach, którym je serwowałam żółwiki zrobiły duże wrażenie. Żółwiki z mięsa i parówek     SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 5 parówek 1 czerwona cebula 6 ziarenek pieprzu łyżka oliwy sól, pieprz(...)dodajemy natkę pietruszki, odrobinę pieprzu i mieszamy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy do niego cebulę z patelni, jajko i dosypujemy tyle bułki tartej aby zagęścić masę i łatwo formować kotlety. Masę doprawiamy solą. Z masy fomujemy spore kotlety. Trzy parówki przekrajemy wzdłuż i wkładamy je w mięso. Pozostałe 2 parówki kroimy na 3 części. Trzy zewnętrzne części parówki nacinamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kotlet siekany z piersi kurczaka 124

przygotowaniu. Ot, wziąć kawałek mięsa, stuknąć parę razy tłuczkiem, obtoczyć w panierce i wrzucić na patelnię. Ewentualnie, jak ma się nieco więcej czasu, to można pokusić się o kotlety mielone. Z tym pracy jest nieco więcej. A jak zupełnie czasu się nie ma to można po prostu wziąć pierś kurczaka, natrzeć przez 10 sekund przyprawami i tak po prostu(...)szybkiej kuchni polskiej. Dzisiaj właśnie chcielibyśmy pokręcić się w temacie kurczaka. Jeżeli macie na przygotowanie obiadu nieco więcej czasu niż tylko kilka minut (np. kilkanaście) to polecamy te właśnie kotlety siekane z piersi kurczaka. Ta potrawa rzuci na kurczaka zupełnie nowe światło. Niby kurczak, ale w takiej formie, że smakuje zupełnie inaczej. Myślimy, że warto żebyście spróbowali odmienić swój jadłospis

Marder&Marder Manufacture
KOTLETY MIELONE Z CUKINIĄ I PIECZARKAMI + FILMIK 134

Kotlety mielone z cukinią i pieczarkami są wyjątkowo smaczne, delikatne, pachnące, pyszne. Dodatek warzyw wspaniale wzbogaca mięso, przez co smakują każdemu.  SKŁADNIKI :  500 -600 g mięsa mielonego  1 średniej wielkości cukinia 1 cebula 1 jajko  5 -6 pieczarek  1 i 1/2 duża bułka namoczona i wyciśnięta  pokrojona natka pietruszki ( opcjonalnie(...)płaska łyżka mąki wymieszanej z wodą  PRZYGOTOWANIE :  Cukinię, pieczarki i cebulę ścieramy na tarce jarzynowej, posypujemy solą i odkładamy na 15 minut aby puściły sok.  Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy przyprawy, jajko, namoczoną bułkę i wyciśnięte warzywa. Wszystko dokładnie mieszamy.  Z masy formujmy owalne kotleciki i obtaczamy je w mące.  Smażymy na rozgrzanym

Kulinarne Fantazje Marioli
Wieprzowe kotleciki z kaszą pęczak w sosie pomidorowym 129

Klopsiki, pulpeciki czy też tradycyjne kotlety mielone goszczą u nas bardzo często. Dzisiaj postanowiłam, że do mięsa wieprzowego dodam ugotowaną kaszę pęczak. Nie trzeba nikogo przekonywać, że kasza ta jest świetna, ma ona wielu zwolenników, a to połączenie pozwala uzyskać proste i smaczne danie obiadowe. Dla podkreślenia smaku zostały podgotowane w sosie pomidorowym co sprawiło, że stały się jeszcze(...)jajko sól pieprz kasza manna 1 szklanka bułki tartej olej rzepakowy do smażenia 500 ml wody 1 kostka bulionowa 300 ml zbledowanych pomidorów 1 - ½ łyżki mąki PRZYGOTOWANIE: Mięso mielimy, przekładamy do miski, dodajemy ugotowaną kaszę pęczak,  wyciśniętą namoczoną bułkę czerstwą,  wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy masę. Dodajemy kaszę mannę by masa nie była zbyt luźna

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania