kotlet mielony - 4506 przepisów (strona:148/301)

Bezglutenowa panierka 181

diecie wykluczony zostaje gluten, a mamy straszną ochotę np. na kotleta schabowego to co zrobić? Jak obie poradzić skoro nie wolno nam użyć bułki tartej? Z pomocą przychodzi mielony len i mąka ryżowa. Myślę, że one spokojnie wystarczą jako zamienniki zamiast białej mąki i bułki tartej, a będziemy się mogli cieszyć ponownie smakiem kotleta. No może nie będzie taki

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kotlety schabowe w panierce z płatków owsianych 222

płatków owsianych Składniki 2 grube plastry schabu 1 jajko ¼ szklanki mąki pszennej ½ szklanki płatków owsianych ¼ szklanki bułki tartej sól, pieprz mielona ostra papryka czosnek granulowany łyżka sosu sojowego łyżka masła olej Zawijamy mięso w folię, lub woreczek jednorazowy. Kotlety rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy. Przygotowujemy panierkę. Mieszamy płatki owsiane z bułką tartą. Do miski wbijamy jajo, roztrzepujemy widelcem. Przesypujemy mąkę pszenną

Mania Gotowania
Kotlety mielone z farszem serowym 185

ViolaPassion Kotlety z serem???? czemu NIE !!!!!!!!!! Składniki: 500 dag. Mięsa wieprzowego albo drobiowego  mielonego ja robię na przemian i oba są  smaczne 4 ząbki czosnku 1 cebula 2 surowe jajka 1 łyżka majeranku Pieprz,sól 3 łyżki bułki tartej(wedle uznania) Przyprawa do mięsa wieprzowego 2 łyżki 1 sucha bułka namoczona w wodzie Smalec albo olej. Żółty(...)drobno, tartą cebulę, majeranek ,sól trochę pieprzu ,przyprawę do mięsa i wyciśniętą bułkę Mieszamy tak by uzyskać jednolita masę Możemy  dodać  trochę bułki tartej Formujemy nasze kotlety pamiętajmy że nie powinny być mocno grube . Rozbijamy w miarę płasko W środek dodajemy żółty tarty ser Znów formujemy kotlety dla ułatwienia proponuję moczyć ręce  w surowej wodzie dzięki

Viola cooks with passion
Wtorek: Polędwiczki w parmezanie 160

Panierka nie musi być nudna. Wystarczy dodatek parmezanu, żeby zwykły kotlet zmienić w coś wyjątkowego. Czas : 40 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcj i: 2 Płatki owsiane, płatki kukurydziane, wiórki kokosowe, mielone orzechy, starty drobno kalafior – różnych sposobów człowiek się ima, żeby zastąpić starą, dobrą bułkę tartą i w oryginalny sposób zapanierować kotlety. Rzeczywiście panierka z bułki bywa

Niedzielny kucharz
Roladki wieprzowe z piekarnika 239

Pieczarki 15 dag Papryka kolorowa 20 dag Sól i pieprz do smaku Cebula biała ½  szt. Papryka słodka mielona do smaku 1 łyżeczka Szynka parmeńska 4 plasterki Ser żółty 4 plasterki Masło 1-2 łyżki Tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Kotlety rozbić bardzo cienko, oprószyć pieprzem i solą i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Paprykę, pieczarki, cebulę, oczyścić

Tradycyjna Kuchnia
Tagliatelle z łososiem i rukolą 181

jest znaleźć chwilę na ugotowanie obiadu. Dlatego znów na blogu makaron. Nie znaczy to, że od środy samym makaronem się żywimy. Były mielone z buraczkami, była pomidorowa. Ale tagliatelle z łososiem wyszło niesamowicie dobre (zresztą, kotlety i zupa również;), więc chętnie dzielę się sposobem na jego przyrządzenie. Cały sekret to ugotowanie makaronu w wodzie z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Dzięki

Obiad gotowy
Kotlety pożarskie 327

mielonej piersi z kurczaka1 żółtko1 czerstwa bułka namoczona w mleku2 łyżki masła1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzuBułka tarta do panierkiOlej do smażeniaDodatkowo:3 łyżki siekanej natki pietruszkiPrzepis:Mielone mięso łączymy z namoczoną bułką, żółtkiem, miękkim masłem, solą oraz pieprzem. Całość mieszamy tak, aby wszystkie składniki się połączyły. Następnie formujemy podłużne kotleciki i obtaczamy je z każdej strony(...)przypadku dwóch kotlecików najpierw obtoczyłam je w natce pietruszki i dopiero potem w bułce tartej. Tak przygotowane kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju, na złoto z każdej strony. Po usmażeniu kotletów, umieszczamy je razem z patelnią w piekarniku nagrzanym do 180C, na 5 minut. Kotleciki podałam w towarzystwie pieczonych ziemniaczków i ogórków kiszonych

Emcia Pichci
Pulpety z serkiem topionym w sosie koperkowym 321

bułka kajzerka -sól, pieprz -majeranek, zioła prowansalskie -1 opakowanie serka topionego w kostce (opakowanie 100 g) * -bułka tarta do obtoczenia kotletów -1-2 łyżki mąki pszennej -olej do smażenia -pęczek posiekanego koperku -natka pietruszki Przygotowanie --> Do miski przekładamy mięso mielone, wcześniej pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę, jajko, bułkę tartą (lub namoczoną i odciśniętą kajzerkę) oraz przyprawy. Wszystko mieszamy(...)Mięso dzielimy na 12 części. Każdą kulkę mięsa spłaszczamy, w środek wkładamy kostkę sera, formujemy okrągłe kotleciki. Obtaczamy delikatnie w bułce tartej i smażymy na patelni do zrumienia. Podsmażone kotlety przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 15 minut. Pod koniec gotowania sos zagęszczamy mąką wymieszaną z odrobiną wody. Dodajemy kawałek pozostawionego serka, mieszamy do rozpuszczenia. Na koniec dodać

Marta Gotuje
do pieczywa kotlety schabowe marynowane w natce pietruszki... 203

Składniki: kotlety schabowe 4 sztuki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, sok z cytryny 1 łyżeczka, natka pietruszki 2 łyżki, jajka 2 sztuki, bułka tarta - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba schab bez kości umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na 1,5 cm porcje i dobrze wymieszać w marynacie z oleju, pieprzu, kucharka(...)cytryny,posiekanej drobno natki pietruszki i schować do lodówki na całą noc każdy kotlet z marynatą włożyć do woreczka i rozbić tłuczkiem na nie za grube kotlety rozbity kotlet maczać w roztrzepanych jajkach z każdej strony, obtaczać w tartej bułce na gorącym oleju rzepakowym smażyć rumiane kotlety schabowe, odkładać na ręcznik papierowy kotlety są soczyste, aromatyczne i najlepiej smakują mężowi

W Mojej Kuchni Lubię
Wołowe kotlety mielone zapiekane z serem i pomidorem 143

takich z mięsa wołowego. Kilka minut i gotowe:). 400g mięsa mielonego wołowego 100g tartego, żółtego sera 2 pomidory  sól, pieprz 1. Mięso mielone doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyrabiamy do momentu aż mięso będzie dobrze się kleić. Wtedy formujemy kule, spłaszczamy je.  2. Gotowe kotlety układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch układamy

Szefowa kuchni
Kotlety z łososia z kaparami i oliwkami 187

jest, bo zrobiłam kotlety z łososia z kaparami i oliwkami. Składniki: 600 gram łososia 150 gram świeżego boczku 14 oliwek Łyżka kaparów Pieprz Sól Bułka tarta Olej do smażenia Wykonanie: Z ryby usuwamy skórę, kroimy na mniejsze kawałki i wraz z boczkiem mielimy. Kapary i oliwki siekamy lub miksujemy dosyć drobno. Dodajemy do mielonej masy. Doprawiamy solą i pieprzem(...)pamiętając, że kapary są słone i oliwki również. Formujemy kotlety ( gdy się lepią, ręce zwilżamy wodą ). Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron. Do kotletów warto zrobić sos z kaparów, przepis podany w łososiu w sosie kaparowym. SMACZNEGO

Smaki Ewy
KOTLETY Z KARCZKU Z PIEKARNIKA 238

ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę) sól pieprz zioła prowansalskie 2 szalotki 5-6 dużych plastrów żółtego sera 2 łyżki majonezu mielona słodka papryka A jak to zrobić: Mięso delikatnie rozbić, tak żeby nie było zbyt cienkie. Każdy kotlet oprószyć solą i pieprzem, następnie dokładnie natrzeć przecierem z czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Tak przygotowane mięso, odstawić do lodówki, najlepiej

Kuchnia w opałach
Kasza gryczana biała z dodatkami 135

ruszą nawet palcem. Ruszyli. Nawet nie wiedzieli co jedli. Składniki - kasza gryczana biała  KUPIEC - 500 g mięsa mielonego jagnięcego + jajo+ pół szklanki tartego parmezanu+ garść siekanej natki pietruszki+ sól i pieprz do smaku- uformuj kotlety , usmaż - pomidory, ogórki - różyczki brokułu gotowane na parze - tarty parmezan ( Parmezan jest źródłem białka (ok.40 gr na 100 gr) tłuszczu (30gr

Z Kuchni Do Kuchni
Aromatyczne kotlety mielone z indyka 189

Kotlety przygotowałam z dodatkiem przypraw od firmy  Rafex , użyłam przyprawy po Lubusku oraz pieprzu tureckiego. Kotlety po usmażeniu są bardzo smaczne i soczyste, maja fajny wyraźny smak. Składniki: 0,5 kilograma mięsa mielonego 1 kajzerka 1 jajko 1 łyżeczka musztardy Sól morska Pieprz turecki od  Rafex 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka po Lubusku od  Rafex(...)Bułka tarta do obtoczenia Olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, przyprawę do kurczaka po Lubusku oraz musztardę, doprawiamy do smaku solą morską i pieprzem tureckim. Masę dokładnie wyrabiamy, formujemy małe owalne kotlety, obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron. Podajemy z dowolną

Bajeczna Kuchnia
Kotlety rybne 120

filetów rybnych, 2 cebule, 1 sucha kajzerka, 3 – 4 łyżki bułki tartej, 1 jajko, sól, pieprz świeżo mielony, imbir suszony, cukier, olej do smażenia, bułka tarta do oprószenia kotletów Cebule pokroić w kostkę. Poddusić, nie rumieniąc na tłuszczu, dodając szczyptę soli i cukru. Kajzerkę namoczyć. Odcisnąć. Rybę, cebulę i bułkę zemleć w maszynce do mięsa. Doprawić do smaku solą

królestwo garów
Kotlety z indyka z dynią 182

Uwielbiamy kotleciki mielone, oczywiście te przygotowane w domu. Prosty, smaczny i tani obiad. Kotlety będą jeszcze bardziej ekonomiczne, gdy wzbogacisz je dodatkiem warzyw lub grzybów. Te z pieczarkami znajdziesz  tutaj , z dodatkiem buraka  tu  lub z dodatkiem włoskiej kapusty  tu . Dzisiejsze w jesiennym wydaniu są z dodatkiem dyni. Pyszne, pulchne, a dzięki dodatkowi dynii mają

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Grillowany Schab z kością 196

łyżeczka Mielonego kuminu 1 łyżeczka Suszonego oregano 1 Mała cebula 1 łyżeczka Koncentratu czosnkowego Hotz (lub zmielone 2 ząbki czosnku) Szczypta Mielonej papryki chipotle (opcjonalnie) Szczypta soli i pieprzu Podziel schab na kotlety rozcinając go pomiędzy poszczególnymi żebrami. Cebulę obierz i starkuj na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj razem z resztą składników marynaty. Dodaj marynatę do mięsa

Oslov.
KOTLETY Z PIECZONEGO ŁOSOSIA 192

bułce tartej i smażę na oleju do lekkiego zrumienienia.  Podaję z pysznym sosem śmietanowo-cytrynowym oraz ugotowanym na parze ryżem . SKŁADNIKI / 6 KOTLETÓW 500-600 g filetu z łososia 1 jajko 2 łyżki mielonych migdałów lub bułki tartej 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżeczka ziarenek różowego pieprzu przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili w proszku

cool and minty
Ziemniaki puree – jak zrobić? 457

puree kwaśną śmietanę, więc także zachęcam do takiego urozmaicenia przepisu – wtedy ziemniaczki mają bardziej wyrazisty smak. Ziemniaki puree możecie podawać do kotletów, pieczonych mięs czy gulaszy. Zobacz też: Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym Ziemniaki z boczkiem i brukselką Placuszki z marchewki i ziemniaków Przepis na ziemniaki puree Drukuj przepis Porcji: 2-3 Czas gotowania: 30 minut Składniki

Kuchnia Bazylii
Klasyka z odrobiną awangardy 262

pewien czas z wielkim smakiem wracam do typowych, klasycznych potraw. Taką potrawą są mielone, które chyba nam się nigdy nie znudzą. Mielone z buraczkami to przepis znany, lecz ja wprowadzam troszkę awangardy. Kotlety są bardzo puszyste i smaczne. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Foremki, wałki, wykrawaczki czyli slow kilka o gadżetach do wypieków 195

smarowało się masłem a nie wykładało papierem do pieczenia, ciasto zagniatało ręką a potem wałkowało na stolnicy dużym, drewnianym wałkiem. Ser na rogaliki mama mieliła ręczną, stalową maszynką montowaną do stolnicy a tylko do zrobienia kotletów odpalała swój cud techniki jakim była elektryczna maszynka rodem z Czechosłowacji. Ja w swojej kuchni sprzętów i gadżetów do wypieków mam zdecydowanie więcej. Niektórych

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zawijance z pieczarkami. 147

cebula przyprawa do wieprzowiny 2 łyżki masła klarowanego WYKONANIE: schab rozbijamy, posypujemy przyprawą, pieczarki smażymy z cebulą pokrojoną w kostkę, usmażone pieczarki i ogórki mielimy na grubych oczkach, jeśli trzeba doprawiamy, farsz nakładamy na rozbite kotlety, zawijamy brzegi, zwijamy rolady, zapinamy wykałaczką, smażymy na maśle do zrumienienia, następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego na około 1/2 godz. (przykryć folią aluminiową)- mięsko

Kuchnia Beaty
Sczab z sucharkami 151

tartej się już przejadł trzeba zasięgnąć czegoś nowego. I tak powstało to danie obiadowe, polecam do wypróbowania, smaczne. Zapraszam… Schab z sucharkami 5 kotletów schabowych Ok. 10 sucharków 1 duże jajko Musztarda rosyjska Papryka mielona słodka Sól,pieprz Sucharki mielimy najlepiej w blenderze lub wkładamy do ręcznika lub foliówki i tłuczemy tłuczkiem ale nie w pył, dodajemy przyprawę paprykę

Kubki smaku
Hamburger z cheddarem i boczkiem czyli Niedzielne Mielenie odc.32 208

łyżce sosu Worcestershire i przecieru pomidorowego 10 plasterków boczku 5 plasterków cheddara 5 bułek pomidor, korniszon, ogórek, cebula, ketchup jako dodatki Mięso mielone łączymy z czosnkiem, sola, pieprzem, sosem i przecierem. Formujemy 5 kotletów. Każdy z nich owijamy 2 plasterkami boczku. Smażymy na teflonowej patelni po 4 minuty z każdej strony, by boczek się zrumienił a mięso doszło. Przykrywamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rumiane placki z cukinii 294

zależy od tego, jak się ją doprawi. Możecie użyć do tego swoich ulubionych ziół, a jeśli Wasi domownicy są przekonanymi mięsożercami i wolą kotleta od cukiniowych placków, doprawcie je mieszanką przyprawową np. do mięsa mielonego. Gwarantuję, że będą im smakować! Składniki (na placki dla 2-3 osób): 3 niezbyt duże cukinie (u mnie - 0,9 kg) 1 jajko

W SMAK
Kotleciki z rzodkiewką i koperkiem 233

masy mięsnej polecamy dodać posiekany koperek i tarte rzodkiewki, wszystko doprawić na ulubiony smak... Kotlety idealnie komponują się z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i z domową mizerią Kotleciki z rzodkiewką i koperkiem  SKŁADNIKI :  500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego 1 jajko 1 czerstwa kajzerka 5 rzodkiewek 3-4 gałązki koperku świeżego sól

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Roladki schabowe z boczkiem wędzonym i serem żółtym. 2562

większych plastrów schabu - 6 plastrów wędzonego boczku - 6 plastrów sera żółtego - czosnek mielony, cebulka prażona, domowa wegeta , majeranek, kminek mielony, papryka mielona - olej Wykonanie Plastry schabu rozbijam przy pomocy tłuczka na cienkie kotlety, na każdy z nich układam po plastrze boczku i plastrze sera, całość zwijam w roladkę, po bokach spinam wykałaczkami. Tak przygotowane roladki nacieram wszystkimi

Kuchnia z widokiem na ogród
Fasolowe burgery wesolej krowki czyli Niedzielne Mielenie odc.19 197

powiedział, że mielić można tylko mięcho??? tym razem na niedzielny obiad postanowiłam zrobić kotlety, burgery, całkowicie wegańskie. Przepis, podobnie jak ten na surówkę, zaczerpnęłam z książki "15 minut w kuchni" Jamiego Olivera (proporcje lekko zmieniłam). Burgerki są szybkie w przygotowaniu, pełne smaku, aksamitne w konsystencji i jeszcze kuszą zielonymi akcentami bobu i kolendry

Dzieje kuchennej Wiewióry
schabowy w pomidorowej marynacie czyli Pudliszki – pomidorowe inspiracje – mięso 199

Składniki: MARYNATA: koncentrat pomidorowy Pudliszki 1 łyżka, kucharek 3/4 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, jajka 2 sztuki, olej rzepakowy 1 łyżka DODATKI: kotlety schabowe 4 sztuki, bułka tarta 3/4 szklanki, mąka pszenna 1/2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, buraczki konserwowe 1 słoik 300ml, natka pietruszki - ile potrzeba wszystkie składniki marynaty dobrze rozmieszać widelcem kotlety

W Mojej Kuchni Lubię
American Dream według Magdy (Gessler) 787

smaku, wkropiłam cytrynę. Podałam z kleksem śmietany.  mięso mielone100ml bulionupieprz cytrynowy, sól, papryka słodkaplaster żółtego seraogórek kiszonycebulapapryka czerwonaketchup, musztarda, majonezbułki do burgerówMięso mielone doprawiłam przyprawami, zalałam zimnym bulionem i dobrze wyrobiłam. Uformowałam okrągłe kotlety, następnie jest spłaszczyłam jak spodki i smażyłam na patelni. Bułki podgrzałam w piekarniku.  No to teraz pozostaje złożyć burgera... bułkę przekroiłam na pół

bastalena