Składniki: jajka ugotowane na twardo 5 sztuk, kasza jęczmienna 2 szklanki/sucha, pietruszka 1 pęczek, jajka 2 sztuki, bułka tarta 3/4 szklanki, przyprawa pesto peperoncino Royal Brand
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: mięso mielone z łopatki 50 dag, cebula zeszklona 1 sztuka, przyprawa do steków 1 łyżka bułka namoczona w wodzie 1 sztuka, jajka 1 sztuka, olej
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: warzywa mrożone 50 dag, groszek konserwowy 1 puszka, por 1 średni, olej rzepakowy 1/4 szklanki, mięso mielone wieprzowe 50 dag, jajka 1 sztuka, bułka tarta
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: ziemniaki ugotowane 3/4 kg, marchew 4 średnie, jajka 1 sztuka, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, bułka tarta 3/4 szklanki, ser żółty 15
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: mięso mielone wieprzowe 3/4 kg, ząbki czosnku 5 sztuk, bułka tarta 1/2 szklanki, śmietana gęsta 1 łyżka, musztarda 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, jajka 1
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1 podwójna pierś z kurczaka, 1/4 szklanki olej rzepakowy, 1,5 łyżeczki sól wędzona Royal Brand, 1 łyżeczka papryka chilli suszona Royal Brand, 2 sztuki
W Mojej Kuchni Lubięmusi być barszczyk. Grzyby w starożytnym Rzymie uważano za pokarm bogów. Odgrywają magiczną rolę. Oby nie przeniosły nas zbyt szybko w niebiosa. Uszka z grzybami prawdziwymi , kotlety z grzybów ,kapusta z grzybami dają siłę i zdrowie. Rośliny strączkowe wpływają korzystnie na płodność. Fasola gotowana z miodem i imbirem ponoć ma „moc przyciągania pieniędzy”. O znaczeniu kasz(...)Gryka na pewno daje bogactwo. Jęczmień ,który „narodził” się z mężczyzny” ,obdarza męską potencją i płodnością. Pszenica „narodziła się kobiety” i wyraża pieniądze i bogactwo. Oczywiście mak gwarantował domowi dostatek na cały przyszły rok ,musi być makowiec lub mak z bakaliami czy kluski z makiem. Potrawy z maku często łączono z miodem „jadłem niebiańskim”, zapewniającym boską miłość
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 6 jajek 1 czerstwa bułka średnia cebula ok. 4 plastry szynki bułka tarta 1 łyżka musztardy pieprz sól przyprawa do jajek tłuszcz do smażenia Przygotowanie
Ciastka - domowe słodkościSkładniki: 1/2 kg mielone mięso, 1 sztuka bułka namoczona w wodzie, 1 sztuka jajka, 2 łyżki przyprawa grill barbecue Royal Brand, 1 mniejsza cebula,1 łyżka
W Mojej Kuchni Lubiędesery i chcielibyśmy w danym miesiącu przyrządzić np. tiramisu lub inną wymyślną i droższą potrawę. No i nie można zapominać o tym, że jedzenie nie może zrujnować naszego domowego budżetu, więc menu warto przeplatać - raz przyrządzać coś tradycyjnego i niedrogiego, a raz coś, na co możemy pozwolić sobie jedynie od święta. 6. Menu dopasujcie do swoich smaków My z Dominikiem(...)które mieliśmy jakiś czas temu ochotę listę dań, których chcielibyśmy spróbować listę naszych "stałych bywalców', czyli potrawy, które pojawiają się u nas w każdym miesiącu (jak np. ukochane kotlety "włoskie" Dominika) Zobaczycie, że kartki się szybko zapełnią i jeszcze będziecie musieli wybierać pomiędzy kilkoma potrawami na dany dzień. ;) 7. Zróbcie listę zakupów To ważne, by przy przyrządzaniu potraw nie zabrakło
Cooking Monsterniedzielę znowu odwiedziliśmy Ogród. Tym razem Syncio był na warsztatach dla dzieci a ja obserwowałam, uczyłam się. Na szczęście zaplanowałam na ten dzień szybki obiad. Domowe hamburgery z mnóstwem dodatków. Raz na jakiś czas można pozwolić sobie na taką rozpustę :) Koncept pochodzi z książki Donny Hay. Hamburger z cheddarem i boczkiem 500 g mielonego mięsa(...)przecieru pomidorowego 10 plasterków boczku 5 plasterków cheddara 5 bułek pomidor, korniszon, ogórek, cebula, ketchup jako dodatki Mięso mielone łączymy z czosnkiem, sola, pieprzem, sosem i przecierem. Formujemy 5 kotletów. Każdy z nich owijamy 2 plasterkami boczku. Smażymy na teflonowej patelni po 4 minuty z każdej strony, by boczek się zrumienił a mięso doszło. Przykrywamy plasterkami ser, czekamy aż się
Dzieje kuchennej Wiewiórysmakowało. Dawniej co jakiś czas po tego typu hiciory sięgałem nie ze względu na cenę, a na smak. Moim zdaniem połączenie smaków w paprykarzu jest bezbłędne. Co prawda ten domowej roboty, w dodatku w wegańskiej wersji, moim zdaniem jest o niebo lepszy, ale nie umniejsza to klasykowi swojej roli w historii „kulinarnej” Polski. Paprykarz szczeciński w moim wykonaniu(...)był pełny i jak najbardziej zbliżony do pierwowzoru. Co do użycia kaszy jaglanej to po pierwsze jest ona bardzo wdzięcznym produktem, dlatego bardzo wygodnie tworzy się z niej pasty, kotlety czy pasztety, ale też jest po prostu zdrowszą alternatywą dla białego ryżu. Oczywiście, jeśli chcesz możesz poszaleć i zamieniać kaszę jaglaną na dowolne inne kasze i ryże
BlendmanJeśli jesteście na diecie to te kotleciki będą dla Was idealne - z chudego mięsa, bez tłuszczu i pieczone w piekarniku.Możemy użyć dowolnych przypraw. Składniki: 1/2
Kuchnia domowa Anitłuszczu, ale są zazwyczaj dużo droższe. Kup całego kurczaka i podziel go własnoręcznie, a kości użyj np. jako bazę do zupy. Dotyczy to również innych rodzajów mięs. 8. Domowy zielnik- zasadź własne zioła. Jest wiele odmian, które można z powodzeniem hodować przez cały rok. 9. Nie bój się sklepowych marek!- Wiele osób myśli, że smakują inaczej albo są gorsze(...)przyrządzać je samemu. Gotowe są drogie i często zawierają wiele zbędnych konserwantów. 11. Suchy chleb, bułki- nie wyrzucaj ich, lecz wykorzystuj np. jako bułka tarta, grzanki lub dodatek do kotletów. 12. Resztki- postaraj się je wykorzystywać do przygotowania innych potraw. Ważne, aby pozostałości po niezjedzonym posiłku przełożyć w miarę szybko do umytych i czystych pojemników. Szczelnie zamknąć i przełożyć
Tradycyjna KuchniaDomowy hamburger to domowym, nie ma lepszego. Jedną sztuką możemy najeść się do syta i przynajmniej wiemy co jemy. składniki: 8 bułek do hamburgerów 1 kg mięsa mielonego, u mnie wieprzowo-wołowe 1 jajko 1 łyżka natki pietruszki sól,pieprz mielony imbir słodka i ostra paryka dodatki, u mnie: sałata pomidor rzodkiewka keczup majonez Do mięsa mielonego dodać przyprawy(...)smaku, jajko oraz natkę pietruszki i dokładnie wyrobić. Następnie z masy uformować płaskie kotlety-hamburgery, mi wyszło 8 szt. Patelnię grillową skropić olejem i grillować kotlety z obu stron aż się dobrze przyrumienią. Bułki rozkroić, jeśli mamy zimne można lekko podgrzać na patelni grillowej. Na bułkę położyć kotleta z dodatkami polać keczupem/majonezem, przykryć drugą połówką bułki. I można zajadać
Monia miesza i gotuje