Ekologicznego „U Rydzewskich ”, kopiasta łyżka posiekanego koperku, 3 szalotki, pieprz, 3 -4 łyżki oleju z pestek słonecznika (u mnie olej z podlaskiej firmy Olejowy Raj ), 1-2 łyżki soku z cytryny, Rybę obrać z ości i rozdrobnić. Ogórki i szalotkę posiekać w drobną kostkę. Połączyć rybę, szalotki, ogórki (nie dodawać wszystkich ogórków od razu, może się okazać, ze wystarczy mniej
królestwo garówgarście fasolki szparagowej 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki pestek dyni (prażonych) 2 łyżki pestek słonecznika (prażonych) curry papryka słodka i ostra sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia 2-3 łyżki majonezu Grzanki: 3 kromki pieczywa Pierś umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Mięso wymieszać z przyprawami (curry, papryką, solą i pieprzem), a następnie usmażyć na niewielkiej ilości oleju
Di gotujedodajemy sosu sojowego, który nada specyficzny smak. Na końcu dodajemy nasz makaron i pokrojony w kostkę omlet. Na talerz wykładamy roszponkę a na nią nasz makaron. Posypujemy startym serem. Co ja będę się tu rozpisywać. Czym tylko chcemy. Możemy dodać orzeszków, sezamu, słonecznika. Najważniejsze, to na początku zrobić omlet z rozkłóconego jajka z dodatkiem sosu sojowego. Makaron
Karczma Honoriettypieczenia płaska łyżeczka soli 150-200 g żółtego sera oraz nasiona sezamu, słonecznika ,dyni , orzeszki piniowe itp. /do dekoracji Wykonanie: -Do miski wbić jajka, wlać kefir , olej i wymieszać. -W osobnym naczyniu wymieszać wszystkie sypkie składniki. -Ser pokroić w kostkę. -Masę płynną przelać do sypkich składników, dodać połowę sera i wymieszać do połączenia się składników(...)Foremki do muffinków wyłożyć papilotkami /można wykorzystać również foremki silikonowe/. -Nałożyć ciasto do ¾ wysokości foremek. -Na wierzchu ułożyć pozostałe kostki sera, posypać dowolnie ziarenkami i wstawić do nagrzanego piekarnika. -Piec ok.25 minut w temperaturze 180 st.C
Zakamarki mojej kuchnipół zółtej papryki kilka pomidorków koktajlowych kilka krążków czerwonej cebuli 6 szprotek z oleju 2 łyżki słonecznika bazylia pól łyżeczki oregano pól łyżeczki tymianek pół łyżeczki sól,pieprz olej lniany Wykonanie: Do salaterki wykładamy miks sałat , na nie połówki pomidorków, paprykę pokrojoną w kostkę ,krążki cebuli, szprotki osączone. Posypujemy pestkami, zioła mieszamy ze sobą, łączymy z olejem, polewamy sałatkę
Z Majeczką w kuchnigotować do miękkości, powinny być al dente. Ser feta pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy.Sałatkę układać warstwami: brokuły, kurczak, kukurydza, ser feta.Jogurt wymieszać z majonezem i polać sałatkę. Można na końcu posypać wierzch sałatki uprażonymi ziarnami słonecznika lub drobno posiekanymi i uprażonymi orzechami.Jak zauważyliście kolejny raz użyłam patelni grillowej
Codzienna kuchnia niecodziennasmażymy często mieszając przez ok 10 minut. Następnie dolewamy wywar z warzyw, który można zastąpić kostką rosołową, gotujemy pod przykryciem do momentu, aż warzywa zmiękną. Po ostudzeniu blendujemy zupę na gładką masę. Jemy na ciepło, np z dodatkiem prażonych ziaren dyni lub słonecznika :) Zachęcam Was do wypróbowania przepisu i dzielenia się uwagami
Taste Of My Dayduże cukinie 4 ząbki czosnku ok. 250 g świeżego szpinaku 3 łyżki oleju ok. 100 g dyni 2 łyżki cukru ser tarty grana padano 3 łyżki ziaren słonecznika Łyżeczka soli szczypta pieprzu Jak przygotować : Na rozgrzany olej wrzucamy 2 ząbki czosnku - cienko pokrojonego w plastry - następnie dodajemy szpinak. Mieszamy, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Specjalną obieraczką(...)cukinia wchłonęła smak szpinaku i czosnku. Dynię kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną łyżkę oleju. Lekko przypiekamy - następnie dodajemy 2 łyżki cukru i karmelizujemy. Ciepły makaron z cukinii wymieszany ze szpinakiem i czosnkiem układamy na talerzu, następnie układamy na nim skarmelizowaną dynię i posypujemy serem granna padamo, posypujemy prażonym słonecznikiem. Dodajemy pieprz i sól dla smaku. Wszystkiego smacznego
dlaSmaQfeta;Puszka kukurydzy;100 g łuskanego słonecznika;MajonezJogurt grecki2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego czosnku;Sól;Pieprz;Szczypta cukru. Sposób przygotowania:Brokuł umyć, podzielić na różyczki, ugotować na parze lub w lekko osolonej wodzie. Pilnować przed rozgotowaniem. Ostudzić.Fetę odsączyć z zalewy, delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w miarę równą kostkę.Kukurydzę odsączyć z zalewy.Słonecznik wsypać(...)czosnku, soli, pieprzu i szczypty cukru przygotować sos czosnkowy. Sałatkę układać warstwowo, w następującej kolejności: różyczki brokuła, sos czosnkowy, ser feta, sos czosnkowy, kukurydza, sos czosnkowy, uprażony słonecznik.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jogurt grecki można zastąpić gęstą śmietaną o zwartości tłuszczu 18%;Majonez można całkowicie wykluczyć z przepisu, używając w jego miejsce jogurt grecki lub śmietanę;Sałatka ładnie się prezentuje
Gospodyni Miejskaowsianych górskich3 kostki ciemnej czekolady (ja użyłam Lindt 70% zaw. kakao) Przygotowanie Mąkę, masło, proszek i cukier puder łączmy w blenderze, bądź wyrabiamy ręcznie- jak kto woli, ja użyłam do tego blendera. Czekoladę kroimy na kawałki. Ciasto przekładamy do miski, jeśli klei się zbyt mocno dodajemy jeszcze trochę mąki. Wsypujemy pestki dyni i słonecznika oraz pokrojoną czekoladę
Symfonia Smakówwłaściwości lecznicze. Powinniśmy sięgać po niego jak najczęściej. Składniki: 1 op. rukoli (100-125 g) 2-3 małe buraki 4 małe oscypki (ja dałam niewędzone) garść nasion słonecznika 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu szczypta papryki ostrej sól, pieprz Wykonanie: Buraki dokładnie myjemy, ale nie obieramy ze skóry. Umyte buraki osuszamy(...)myjemy na sitku i osuszamy. Oscypki kroimy w kostkę. W kubku mieszamy oliwę z sokiem z cytryny. Dodajemy miód, musztardę oraz przyprawy i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Sałatkę możemy podać na talerzu lub w salaterce. Na talerz wykładamy rukolę, a na nią pokrojone buraki i oscypki. Posypujemy nasionami słonecznika. Całość polewamy przygotowanym sosem. Natomiast, gdy chcemy podać
Kuchnia MagdaLenyząbki czosnku • 2 garście ziaren słonecznika • garść płatków owsianych • 1 łyżka słodkiej papryki • 1 łyżka majeranku • 1 łyżka pieprzu ziołowego • 1 łyżeczka soli • liść laurowy • 2 ziarna ziela angielskiego • natka pietruszki • olej Przygotowanie: 1. Kaszę gotujemy w wodzie (proporcje 1:3) razem z liściem laurowym i zielem angielskim (można dodać pół kostki warzywnego kostki) 2. Cebulę(...)pokroić w drobną kostkę. Marchew, seler i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Na oleju podsmażyć cebulę, a po jej zeszkleniu dodać pozostałe warzywa. Chwilę poddusić. 3. Po ugotowaniu kaszy dodać wszystko do warzyw i przyprawić. Wycisnąć na prasce dwa ząbki czosnku, dodać pokrojoną natkę pietruszki i garść płatków owsianych. Dobrze wymieszać, ostudzić i zmielić lub zblenderować. 4. Foremkę wysmarować masłem
VegUlkaOdświeżamy racuchy! i zrobimy je w zupełnie nowej odsłonie :). Zamiast mąki pszennej kukurydziana, zamiast jabłek pieczony bakłażan na górę kleks ze śmietanki i posypka z podsmażonego słonecznika. To będzie świetna kolacja pod warunkiem że wcześniej sobie podpieczemy bakłażana. Bakłażan to jak każde niemal warzywo magazyn dobrych składników dla organizmu. Co ciekawe bakłażan pomaga w trawieniu tłustych potraw, ma więcej błonnika(...)słonecznikowy BIOŚmietana 18% do sosówPrzygotowanie:1/ Bakłażan kroimy w małe kostki a do miski odmieżamy mąkę, jogurt i wbijamy 2 jaja ubite mikserem. Energicznie mieszamy do powstania jednolitej konsystencji 2/ Do ciasta kukurydzianego dodajemy drobno pokrojony bakłażan i przyprawy - mieszamy3/ Na patelni z odrobiną oleju przesmażamy lekko słonecznik soląc go w trakcie smażenia. Następnie uprażony wykładamy do miski
Kuchnia PROzdrowotnacoś dostaniemy, gotujmy! Mus z gęsich żołądków, musztardą francuską, prażonym słonecznikiem i czarnuszką Do gotowania używamy szybkowaru, dzięki któremu przygotujemy twarde żołądki w dość krótkim czasie. Jeśli takowego nie posiadamy, czeka długie duszenie aż uzyskamy niemal rozpadające się gęsie żołądki. Cebulę i marchewkę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na złoty kolor na oleju rzepakowym. Po kilku minutach dorzucamy(...)solą i koniecznie dodajemy sporą ilość świeżo mielonego pieprzu czarnego. Na sam koniec mus łączymy dokładnie z dwoma żółtkami. Formę smarujemy tylko olejem i przekładamy nasz mus. Posypujemy prażonym słonecznikiem i odrobiną czarnuszki. Mus z gęsich żołądków wkładamy do piekarnika - 20 minut, 200 stopni. Wyciągamy mus z piekarnika i czekamy do przestygnięcia. Gotowe. PS Gdy mus ostygnie będzie bardziej zwarty
Right Behind The Kitchenczosnkowym. Ciekawy, szybki i niezawodny pomysł na kolację lub na przyjęcie. Polecam! Składniki: 1 brokuł 15 dkg szynki 5 jajek 10 pomidorków koktajlowych 2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika Sos: 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz, cukier *** Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie około 4-5 minut(...)Szynkę kroimy w niedużą kostkę i połowę jej wykładamy na sałatkę *** *** W miseczce mieszamy majonez z jogurtem. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem (cukru około pół łyżeczki) *** *** Sałatkę polewamy połową sosu. Następnie ponownie układamy takie same warstwy składników: resztę brokuła, jajka, pomidorki i szynka *** *** Całość polewamy pozostałym sosem *** *** Na końcu sałatkę posypujemy ziarnami słonecznika *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: NAJLEPSZE
Blog z Apetytemgarście zielonej fasolki szparagowej (ok. 100 g), - 8 pomidorków koktajlowych (ok. 160 g), - 1/3 kostki sera typu feta (ok. 89 g), - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g), - ząbek czosnku, - łyżka soku z cytryny (ok. 10 ml), - przyprawy: sól, pieprz, - łyżka nasion słonecznika (ok. 10 g). Sposób przygotowania 1. Komosę ryżową dokładnie płuczemy i gotujemy według przepisu na opakowaniu
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachsezonie dodajemy świeże zielone szparagi (obrane gotujemy ok. 1o minut w wodzie z solą i kostką cukru . Składniki mała główka sałaty frisee 3 serca karczochów (ze słoika) 6 jaj przepiórczych 6 pomidorków czereśniowych 1 marchewka zielone szparagi ( ze słoika ) gruszka z octu kiełki słonecznika szczypiorek pęczek rzodkiewki oliwa z oliwek sok z cytryny sól pieprz cukier Przygotowanie
R'n'G Kitchengarść winogron 2 figi 60 g sera pleśniowego ziarna słonecznika, sezamu, dyni kilkanaście listków rukoli kilka roszponek oliwa sok z cytryny Winogrona kroimy na pół, figi na małe cząsteczki, dodajemy listki roszponki i rukoli i pokrojony w kostkę ser. Posypujemy ziarnami, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy oliwą
Gotowanie jest łatwełyżki soku z cytryny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki pestek dyni lub słonecznika 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziół do pizzy szczypta ostrej papryki sól i pieprz do smaku po 1/4 czerwonej i zielonej papryki pokrojonej w drobną kostkę Bób z miksować z natką, pestkami, sokiem z cytryny, oliwą, ziołami, ostrą papryką. Dodać przeciśnięty przez praskę
Czerwień i błękitpomidory, rzodkiewkę, fasolkę, słonecznik, szczypiorek oraz jajko. Składniki : 1/2 pomidora 1 łyżka ziaren słonecznika 1 jajko 2 małe rzodkiewki garść roszponki lub innej sałaty 2 łyżki ugotowanej fasolki szparagowej 1 łyżka szczypiorku 2 łyżki sosu winegret Pomidora i rzodkiewkę pokroić w kostkę. W misce wymieszać resztę składników. Polać sosem winegret lub innym ulubionym. Smacznego
Chocolate Muffin Blogktórych ją przygotowałam :) Główne składniki to brokuł, ser feta, kukurydza i prażone migdały (*z prażonym słonecznikiem lub dynią smakuje równie wyśmienicie). Brokuł podziel na drobne kawałki, ugotuj w lekko osolonej wodzie. W tym czasie upraż migdały* na suchej patelni. Przygotuj fetę pokrojoną w kostkę, odsącz kukurydze (1 puszka) i sos (majonez: jogurt 1:1, łyżeczka chrzanu, ząbek czosnku) Wymieszaj
Gotuj z Natkąpokrój w kostkę, Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż krótko na oliwie. Dodaj pomidory, liść laurowy i zioła prowansalskie i duś ok. 20 minut. Dolej wodę, kostkę rosołową i zagotuj. Wyciągnij liść laurowy i zmiksuj całość. Dodaj śmietanę i przypraw do smaku. Składniki na pesto: pęczek bazylii 3-5 ząbków czosnku 4 łyżki pestek słonecznika 4 łyżki startego parmezanu sól
chwile dla mnie