kostka słonecznik - 1344 przepisów (strona:45/90)

Babeczki z ciasta francuskiego z cukinią i suszonymi pomidorami 267

pomidorów (po odsączeniu; ½ słoiczka) 30 g słonecznika łuskanego ½ łyżeczki soli (opcjonalnie) Przygotowanie: Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na 15 – 20 minut, aż puści sok. Następnie wycisnąć nadmiar wody. Do cukinii dodać posiekane suszone pomidory i pokrojone w niewielką kostkę lub starte na tarce sery. Całość(...)specjalnych sylikonowych foremek na muffinki lub bezpośrednio do foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Na ciasto wyłożyć farsz i posypać każdą babeczkę ziarnami słonecznika. Piec w 220 stopniach około 20 minut. Krok po kroku: 1. Zetrzeć cukinię i posolić 2. Do cukinii dodać pozostałe składniki na farsz 3. Wyciąć

KuchniaWeDwoje.pl
Potrawka z brokułem cukinią, ziemniakami i pestkami słonecznika 229

średniej cukinii ½ brokułu 2 duże łyżki nasion słonecznika 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 7 ziarenek pieprzu 3 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego ½ łyżeczki soli himalajskiej 1/3 łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki tymianku 450 ml wody Przygotowanie: Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki, obrane ziemniaki i cukinię (ze skórką) w dość dużą kostkę, brokuły dzielimy na różyczki. Do garnka wlewamy połowę

Moja Mama Gotuje
Pasta do chleba ze słonecznika i suszonych pomidorów 250

przedstawiam na moim blogu. Jest to jedna z moich ulubionych past na kanapki, ze względu na niepowtarzalny smak i walory odżywcze. Koniecznie ją wypróbuj!  SKŁADNIKI: 150 g pestek słonecznika łuskanych 1 słoik z suszonymi pomidorami w oleju ( ok. 280 g) 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka cukru ciemnego 1 łyżka soku z cytryny  kilka łyżek przegotowanej wody(...)czasie odlać wodę na sicie. Obrać cebule, pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto. Lekko przestudzić. Do malaksera włożyć suszone pomidory, cebulę i wlać minimum połowę oleju ze słoika. Dodać cukier i obrane, pokrojone w plasterki ząbki czosnku i zmiksować ( można za pomocą blendera). Dodać pestki ze słonecznika. Zmiksować kilka minut. Ja staram się miksować wszystko tak, aby wyczuć

Calzonella.com
Sałatka z jajkami, kukurydzą i prażonym słonecznikiem 55774

kształcie ryżu;150 g ziaren słonecznika;Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu 285 g);4 jaja;4 łyżki majonezu;2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Sól;Pieprz. Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Wystudzić.Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić w drobną kostkę. Dodać do makaronu.Słonecznik uprażyć na gorącej

Gospodyni Miejska
Sałatka z jajkiem, brokułem i kurczakiem 462

mniejsze kawałki. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką oraz przyprawą do kurczaka i usmażyć na złoty kolor. Wystudzić. W misce warstwami układać: brokuła, kurczaka i jajka. Majonez wymieszać z jogurtem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gotowym sosem polać sałatkę. Słonecznik uprażyć na patelni i posypać nim sałatkę

My simple kitchen
Aromatyczna sałatka z ciecierzycą, kaszą quinoa, warzywami oraz świeżą miętą 195

micha ;). Zapraszam: Skladniki: 300 g ugotowanej uprzednio ciecierzycy 100 g ugotowanej kaszy quinoa 2 marchewki 1 młoda cukinia 2 szalotki 1 ząbek czosnku 1 garść rodzynek 1 garść prażonego słonecznika 1 garść świeżych liści mięty sól morska  opcjonalnie 1 szczypta pieprzu  1 szczypta pieprzu cayenne  1 szczypta kurkumy  1 szczypta mielonej kolendry 1/2 łyżeczki słodkiej, mielonej(...)oraz czosnek, cukinię umytą i osuszoną pokroić w małą kostkę.  Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy, dodać szalotkę i czosnek, zeszklić, dodać marchew (al dente), przyprawić chwilę podsmażyć, przełożyć do miski. Następnie podsmażyć na tej samej patelni cukinię (al dente), lekko posolić . Przełożyć do miski. Na suchej patelni uprażyć słonecznik, dodać do warzyw. Kaszę quinoa ugotować według przepisu

Wino Francja Kuchnia
Aromatyczna sałatka z ciecierzycą, kaszą quinoa, warzywami oraz świeżą miętą 246

micha ;). Zapraszam: Skladniki: 300 g ugotowanej uprzednio ciecierzycy 100 g ugotowanej kaszy quinoa 2 marchewki 1 młoda cukinia 2 szalotki 1 ząbek czosnku 1 garść rodzynek 1 garść prażonego słonecznika 1 garść świeżych liści mięty sól morska  opcjonalnie 1 szczypta pieprzu  1 szczypta pieprzu cayenne  1 szczypta kurkumy  1 szczypta mielonej kolendry 1/2 łyżeczki słodkiej, mielonej(...)oraz czosnek, cukinię umytą i osuszoną pokroić w małą kostkę.  Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy, dodać szalotkę i czosnek, zeszklić, dodać marchew (al dente), przyprawić chwilę podsmażyć, przełożyć do miski. Następnie podsmażyć na tej samej patelni cukinię (al dente), lekko posolić . Przełożyć do miski. Na suchej patelni uprażyć słonecznik, dodać do warzyw. Kaszę quinoa ugotować według przepisu

Wino Francja Kuchnia
Pasta z brokuła i jajka 159

jedzcie brokuły, link . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: -1 brokuł -2 jajka na twardo -sól, pieprz -2 łyżki słonecznika łuskanego -jogurt (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Z brokuła oddzielamy różyczki i gotujemy je w lekko osolonej wodzie do miękkości. 2. Jajka kroimy w kostkę, ostudzonego brokuła również możecie na połówki pokroić. 3. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, przyprawiamy, dodajemy jogurt wedle

Zdrowie i pysznie na talerzu
Puszkowa sałatka od Laury 177

białego ryżu paraboloid   * puszka kukurydzy  * puszka ananasa  * puszka czerwonej fasoli * 100g uprażonego słonecznika * 3 łyżki majonezu * sól, pieprz, curry, czosnek i czerwona mielona papryka do smaku  Przygotowanie : Ryż ugotować z solą i odrobiną curry. Kurczaka pokroić w kostkę. Przyprawić i usmażyć. Wszystkie puszki otworzyć i odlać wodę. Wymieszać z majonezem. Doprawić solą i pieprzem

Magiczne Życie Marty
Sałatka z burakiem i serkiem wiejskim 167

pietruszki 2 szczypty suszonego tymianku sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Buraka obieramy ze skóry. Kroimy w dużą kostkę. Rozkładamy na talerzu. Na wierzchu układamy serek wiejski. Całość posypujemy posiekaną natką i suszonym tymiankiem. Doprawiamy do smaku. Sałatkę można wzbogacić dodając ulubione orzechy, słonecznik, suszone figi lub posypać czarnuszką

Moja smaczna kuchnia
Zielona pasta twarogowa 184

Składniki (na 4 porcje) - pół kostki twarogu półtłustego (ok. 100 g), - 3 łyżki jogurtu (ok. 60 g), - ogórek gruntowy (ok. 36 g), - 2 łyżki szczypiorku (ok. 16 g), - łyżka nasion słonecznika (ok. 10 g), - przyprawy: sól i pieprz kolorowy. Sposób przygotowania 1. Twaróg rozgniatamy widelcem i łączymy z jogurtem. 2. Ogórka obieramy ze skóry i kroimy w drobną

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Treściwy omlet ze szparagami, szynką parmeńską, pomidorem i kiełkami słonecznika 132

plastry szynki parmeńskiej 1 pomidor malinowy 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 żółtej papryki garść kiełków słonecznika szczypta soli i pieprzu 2 łyżki śmietany 12% 1 łyżka serka homogenizowanego (można pominąć) Na patelni smażymy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz pokrojone szparagi (główki odkładamy na bok) i smażymy 3-4 minuty, doprawiamy. W tym czasie

Mango Papaja
Wegańskie medaliony z sosem pomidorowym 215

blend ujemy na pastę.  Słonecznik mielimy blenderem na proszek. Po ugotowaniu dokładnie mieszamy amarantu, soczewicę i słonecznik dodając przyprawy i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Formujemy kulki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Sos: Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Medaliony podajemy

W kuchennej krainie
Sałatka z rukolą i suszonymi pomidorami, czyli coś dla fanów wyrazistego smaku 300

pomidorów suszonych w oleju 2 łyżki oleju (zalewa z pomidorów suszonych) 125g pomidorków cherry 50g pestek słonecznika 20g nerkowców  PRZYGOTOWANIE: Rukolę wypłukać i dokładnie odsączyć Pomidory suszone przepłukać w gorącej wodzie i również odsączyć Pomidory suszone i mozzarellę pokroić w drobną kostkę Pomidorki cherry umyć i pokroić na połówki lub ćwiartki  Wszystkie składniki wymieszać w jednej misce

peanutbuttermonster
Sałatka szpinakowa 445

świeżych liści szpinaku 4 łyżki kaparów 100 g zielonych oliwek 1/4 słoiczka suszonych pomidorów garść mieszanki pestek słonecznika i dyni 4 łyżki oliwy (z suszonych pomidorów) Przygotowanie : Szpinak umyć, jeśli liście sa duże to porwać na mniejsze kawałki Pomidory pokroić w małą kostkę i dodać do lisci Dodać pozostałe składniki, wymieszać Smacznego

pyszne zdrowości