300g wędzonego na zimno łososia Mowi (2 opakowania po 6 plastrów) Krem rzodkiewkowy: 150g rzodkiewek 1 czerwona cebula 250g twarożku śmietankowego, kanapkowego 2 łyżki śmietany 18% sól pieprz Krem koperkowy: 300g twarożku śmietankowego, kanapkowego 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki posiekanego koperku 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz Krem szpinakowy: 50g świeżego szpinaku 260g twarożku śmietankowego(...)minut. Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. Następnie serek przełożyć do miski, rozgnieść widelcem, dodać śmietanę, rzodkiewki, cebulę, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 2. Krem koperkowy: Ser przełożyć do miski, rozgnieść widelcem, dodać śmietanę, posiekany koperek, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i sok z cytryny. Doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać
Szalona Kuchnia EwelinyPotrawa kuchni włoskiej w mojej odsłonie. Ravioli wypełnione po brzegi farszem z delikatnym łososiem i polane koperkowo-orzechowym masełkiem smakują obłędnie i szybko znikają z talerzy domowników. Naprawdę warto poświęcić troszkę więcej czasu aby przygotować to pyszne danie, a uśmiech i zadowolenie na twarzach rodziny wynagrodzi ten trud. Składniki: Ciasto: 300g mąki 3 jajka 2 łyżki oleju około 2 łyżki(...)rozkłócone białko do posmarowania ciasta Farsz: 300g świeżego, surowego łososia pure Mowi (2x150g) 250g sera ricotta 2 łyżki sok z cytryny 2 łyżki posiekanego koperku sól pieprz olej Koperkowo- orzechowo masełko: 100g masła 1 ząbek czosnku 1 pęczek koperku 80g orzechów włoskich Wykonanie: 1. Farsz: Filety z łososia umyć, osuszyć, natrzeć olejem, polać sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem
Szalona Kuchnia EwelinyZaczynamy od ugotowania plastrów selera, które następnie doprawiamy do smaku i panierujemy jak tradycyjnego schabowego - w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano i podajemy z sosem koperkowo-czosnkowym oraz opcjonalnie także ziemniaczanym puree. Najchętniej przygotowuję to danie, wykorzystując seler pozostały po ugotowaniu bulionu warzywnego. Można także wykorzystać seler z rosołu. SKŁADNIKI / 2-4 PORCJE 1/2 dużego(...)łyżki mąki 1/2 szklanki bułki tartej 4 łyżki tartego parmezanu sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano masło klarowane lub olej do smażenia SOS KOPERKOWY 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 mały ząbek czosnku, starty na tarce 2 łyżki posiekanego koperku 1/2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego sól WYKONANIE Selera obieramy
cool and mintyrodzinnym, świątecznym stole to jedna z tradycyjnych potraw, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Delikatne, wypełnione po brzegi farszem ze świątecznej ryby i polskich grzybów, polane koperkowo-orzechowym masełkiem smakują obłędnie i z pewnością będą hitem Bożonarodzeniowej kolacji. Składniki: Ciasto: 500g mąki 2 łyżki oleju około 1 szklanki ciepłej wody szczypta soli Farsz: 650g świeżego karpia bez ości(...)skóry 2 cebule 3 ząbki czosnku 60g suszonych grzybów 80g kaszy mix ( bulgur, quinoa) 3 łyżki masła sól pieprz Koperkowo- orzechowo masełko: 100g masła 2 ząbki czosnku 1 pęczek koperku 70g orzechów włoskich Wykonanie: 1. Farsz: Płaty karpia umyć, pokroić na mniejsze części i zmielić maszynką do mielenia mięsa. Kaszę ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie i odcedzić
Szalona Kuchnia Ewelinymiesiąca Zupka cukiniowa dla malucha (od 6 miesiąca) Zupa brokułowa dla dzieci Ryżanka dla malucha (od 6 miesiąca) Od 7 miesiąca Pierwsza zupka z mięsem dla niemowlaka (koperkowa)z mięsem dla niemowlaka (koperkowa) Zupka dyniowa z mięsem dla niemowlaka (od 7 miesiąca) Zupa porowa krem – dla całej rodziny Zupka z fasolką i selerem naciowym (od 7 miesiąca) Krem
Dieta bez mlekamałe klopsiki urzekły moje serce, są przepyszne. Można je podawać na przeróżne sposoby, dziś w sosie koperkowym. Idealne danie na sierpniowy dzionek, polecam. Pieczone klopsiki z dorsza czarnego w sosie koperkowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemięsa. Taki „drobiazg” nie mógł powstrzymać mnie przed podtrzymaniem tradycji, dlatego przygotowałam wegetariańską wersję wspomnianego przysmaku, w śmietanowym sosie koperkowym. I [...] Artykuł WEGETARIAŃSKI ŚLEDŹ W SOSIE KOPERKOWYM pochodzi z serwisu sandrafrej.com
SandraFrej.comparze. Do nadzienia użyłam quinoy zamiast ryżu i tuńczyka zamiast mięsa, a żeby było jeszcze bardziej wiosennie wykorzystałam młodą pokrzywę i liście rzodkiewki. Całość polana jest sosem śmietanowo -koperkowym, oczywiście bez żadnych zbędnych zasmażek. Zapewniam Was, że to danie przypadnie do gustu nie tylko tym, którzy zrzucają oponkę na lato. Podaję przepis na małą porcję, mi wyszło 5 gołąbków(...)podgrzewamy, aż sos się zredukuje i zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Cały czas mieszamy, żeby się nie zważył, na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowane gołąbki podajemy z sosem koperkowym, smacznego :) Was również zachęcam do eksperymentowania w kuchni i brania udziału w konkursie na www.konkurstunczyk.eu #MasterTuńczyk
Quinoa Raz!dniem: cukinie faszerowane kaszą jaglaną i warzywami. Można je podawać z cięższymi sosami, na przykład mięsnym, który pozostał z poprzedniego dnia. Doskonale smakuje z klasycznym sosem pomidorowym, czy też koperkowym lub grzybowym. Sosy na zimno, te na bazie jogurtów czy śmietany, także smacznie harmonizują. Sami spróbujcie 😊 Składniki: 4 cukinie - moje miały wagę około 1,5 kg 100 g pora(...)temperaturze 180 stopni C przez około 25-30 minut. W połowie pieczenia można opcjonalnie wlać do formy sos (np. pomidorowy) i całość lekko nakryć. Podawać z ulubionymi sosami: koperkowym, pomidorowym lub mięsnym. Doskonale smakuje także z zimnymi sosami na bazie jogurtu. Jeśli nie macie pomysłu jak wykorzystać pozostały po wydrążeniu środek cukinii, to polecam Wam pyszną, kremową zupę
Codzienna kuchnia niecodziennatych, którzy lubią proste dania bez mięsa zapiekane skórki ziemniaczane będą jak znalazł. Śmiało można podać je na piątkowy obiad . Ale nie tylko. Ja jadłam je podane z sosem koperkowym. Pieczone ziemniaki i sos bardzo fanie razem się komponują. Możecie oczywiście użyć innego sosu albo zaserwować je jako dodatek do dania mięsnego. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu(...)ziemniaczane. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez 15 minut. Przygotowanie sosu: Koperek drobno pokroić, wymieszać z jogurtem, śmietaną i odrobiną soli. Upieczone ziemniaki podawać z koperkowym sosem. Zapiekane skórki ziemniaczane O czym warto pamiętać przygotowując pieczone skórki ziemniaczane. Warto wybierać do pieczenia takie ziemniaki, które do pieczenia najlepiej się nadają. Tutaj sprawdzą się np. odmiany
mecookskoperkowym często polewam makaron. Mój sos to połączenie delikatnego koperku i ostrego czosnku. Jeśli wolisz łagodny sos, to polecam dodać tylko jeden ząbek. To naprawdę rewelacyjny sos koperkowy do łososia
AniaGotuje.plPyszne, lekkie i pięknie prezentujące się pulpeciki z piersi kurczaka, w delikatnym sosie koperkowym. Artykuł Pulpeciki z piersi kurczaka w sosie koperkowym pochodzi z serwisu
NiePieprz.plszparagową, brokułami czy zielonym groszkiem). Zobacz także: Pasta z wędzonym łososiem i orzechami Z kawałka wędzonego łososia można przyrządzić pyszne rzeczy.... Pulpeciki w sosie koperkowym Pulpeciki w sosie koperkowym (klopsiki) to chyba jedna z pot... Sałatka z kurczaka, cukinii i czerwonego ryżu Sałatka z kurczaka, cukinii i czerwonego ryżu najlepiej smak... Ropucha w dziurze, czyli Toad
Poezja smakuDziś zapraszam Was na szybki pomysł na prosty obiad. Makaron z kiełbasą myśliwską w sosie śmietanowo-koperkowym. Pyszne, sycące i wręcz ekspresowe danie. Lubicie obiady(...)bazie makaronu? Ja uwielbiam. W szczególności te z kolorowym makaronem. Bo nie tylko są pyszne, ale też cieszą oczy. Spróbujcie mojego prostego makaronu z kiełbasą myśliwską w sosie śmietanowo-koperkowym. Składniki: 2 garście makaronu – u mnie kokardki z mąki durum z dodatkiem pomidora i szpinaku Makarony Babuni EkoMak 2 małe kiełbaski myśliwskie 1/2 cebuli około 2 łyżki oleju
Słodkie okruszki