konfitura - 2028 przepisów (strona:44/136)

Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim - zdjęcia krok po kroku 203

Składniki dla 3 osób: 350-400 g polędwicy wieprzowej 1 łyżka oleju sól, pieprz 1 łyżka konfitury żurawinowej 2-3 łyżki masła 100 g suszonej żurawiny 50 g obranych, drobno posiekanych migdałów 50 g rodzynek 1/2 obranego jabłka, pokrojonego w kostkę sok z 1/2 cytryny 50 ml whiskey kilka- kilkanaście plastrów wędzonego boczku 275 g ciasta francuskiego (1 opakowanie(...)Polędwiczkę myjemy, osuszamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Polędwicę obsmażamy ze wszystkich stron na złoty kolor przez około 8 minut. Przekładamy na talerz, doprawiamy solą i pieprzem, smarujemy konfiturą z żurawiny, odstawiamy na 20 minut. 2. Na tej samej patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy suszoną żurawinę, migdały, rodzynki i jabłko, skrapiamy sokiem z cytryny. Przesmażamy, aż jabłko się rozpadnie. Dodajemy whiskey

My Culinary Art
Konfitura z truskawek! 216

zamknąć trochę słońca w słoiczku na szaro-bure wieczory zimowe. Oczywiście nie przesadzamy z ilością, ja jestem zwolennikiem robienia po kilka-kilkanaście małych słoiczków, ale za to różnych konfitur czy dżemów. Teraz przygotowałam już na zimę i jesień, konfiturę z truskawek, taką jaką lubię najbardziej, czyli kiedy widać w niej całe owoce ;-). Zapraszam! składniki: - 2 kg słodkich, czerwonych truskawek

SMYKWKUCHNI
placuszki ze zsiadłego mleka i z owocami 174

mąki 500 ml zsiadłego mleka 2 łyżki miodu 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczki sody szczypta soli olej do smażenia dodatkowo do podania: owoce sezonowe, konfitury wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy na gładkie ciasto. Na patelnię wlewamy olej. Przy pomocy łyżki kładziemy niewielkie placki i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy ciepłe z owocami lub konfiturą

Domowy Smak Jedzenia
Konfitura czereśniowa 200

cukier, smażymy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu aby nie przywarły do dna rond.la Cytrynę, limonkę sparzamy gorącą wodą, trzemy skórkę na tarce, dodajemy do smażonych czereśni. Konfiturę smażymy do wyparowania nadmiaru soku około 3 do 4 godzin pod koniec smażenia wlewamy sok wyciśnięty z cytryny, limonki. Przestudzoną konfiturę wkładamy do wymytych słoiczków.Wstawiamy do wyłożonego ściereczką garnka

kgwjanczewo
Cynamonowe placuszki dyniowe - kolejne zdrowe pyszne śniadanie 192

łyżka roztopionego masła (lub oleju) 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 jajko 1/2 szklanki mąki (u mnie dziś pełnoziarnista orkiszowa) 1 łyżeczka proszku do pieczenia cynamon Dodatkowo 1 łyżka konfitury malinowej 1 łyżka suszonej żurawiny Puree miksujemy z masłem (można użyć oleju, ale mi bardziej smakują z masłem) i jogurtem, dodajemy jajko, mąkę, proszek do pieczenia i cynamon, dokładnie mieszamy. Smażymy(...)złoty kolor. Ja polewam je konfiturą malinową mojej mamy i posypuję suszoną żurawiną, ale można je polać jogurtem naturalnym, też będzie pysznie. Ponieważ mam w zwyczaju ograniczać spożywany cukier, a dynia jest dość słodka, nie dodaję go do ciasta, ale jeżeli ktoś lubi bardziej na słodko, to radzę dodać 2 łyżki cukru lub miodu. Dla wszystkich, którzy rano kochają dłużej

Cynamonowe szczęście
Pierogi z truskawkami, różą i migdałami 234

miekkie i bardzo smaczne a farsz nieco odmieniony nutą róży i chrupiącymi migdałami. SKŁADNIKI: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej Szklanka wody 2jajka M ¼ łyżeczki soli Nadzienie: truskawki płatki migdałów konfitura z owoców róży WYKONANIE: Truskawki myjemy, osuszamy i odszypułkowujemy. Jesli sa duże przekrawamy na pół. Płatki migdałow rumienimy na suchej patelni. Z mąki, wody, jajek i soli zagniatamy elastyczne ciasto(...)Zostawiamy na około 15 minut przykryte czystą ściereczką. Cieniutko rozwałkowujemy. Wycinamy szklanką kółka i nakładamy na środek każdego truskawkę, kilka płatków migdałów oraz trochę konfitury z róży. Kółka zginamy na pól i formujemy pieroga.   Najlepiej gotują się pierogi mrożone, dlatego warto umieścić je na talerzu posypanym mąką w zamrażalce. Gdy stwardnieją można przełożyć je do pojemnika.   Gotujemy

Pyry na Gaz
Góralska pizza z oscypkiem i sosem żurawinowo- pomidorowym 157

orkiszowej jasnej 1/2 szklanki letniej wody 1/2 szklanki letniego mleka 7-8 g suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy z oliwek sos 4 łyżeczki konfitury żurawinowej  4 łyżeczki dobrego koncentratu pomidorowego ( użyłam pudliszki) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 ząbek czosnku 1 gałązka świeżego rozmarynu świeżozmielony pieprz dodatki 1 oscypek(...)zagniatamy elastyczne ciasto. Trwa to około 5-8 minut. Ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 40 min. W kubeczku mieszamy koncentrat z konfiturą żurawinową. Dodajemy olwię, ocet, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz posiekany drobniutko rozmaryn i mieszamy. Na koniec przyprawiamy świeżozmielonym pieprzem i odstawiamy aby smaki się przegryzły. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie

DefinicjaSmaku
Warzywne samosy 176

aromatyczne smażone pierożki. A ochota wzmogła się po obejrzeniu filmu pt. " The Mistress of Spices ". Najwyższy zatem czas na ich przygotowanie :) Dodatkiem do nich były domowej roboty konfitura z czerwonej cebuli i chutnej z dyni, jabłek i chili. Składniki : Nadzienie 7 małych młodych ziemniaków 3 łyżki mrożonego groszku marchew pół cebuli ok. 2 cm świeżego imbiru płaska łyżeczka mielonej kolendry(...)stron na złoty kolor. Wykładać na ręcznik papierowy, by odsączyć samosy z tłuszczu.   Podawać ciepłe ze zdecydowanymi w smaku dipami lub chutneyami. Ja zaserwowałam je z konfiturą z czerwonej cebuli wymieszaną z sosem sambal oelek.oraz z chutneyem z dyni, jabłek i chili. I jeszcze zdjęcie pierożka, o którym pisałam we wstępie

Weekendy w domu i ogrodzie
Puszyste gofry 187

poniższego przepisu są delikatne niczym chmurki wafle z cieniutką chrupiącą skórką otaczającą niezwykle puszyste i rozpływające się w ustach wnętrze. Nie za słodkie, przez co doskonałe do podania z konfiturą, świeżymi owocami czy syropem klonowym. Wspaniałe weekendowe śniadanie lub przekąska do popołudniowej kawy z ulubionymi gośćmi.  Składniki: 3 szklanki jasnej mąki orkiszowej (typ 700)  3 łyżki brązowego cukru(...)nałożeniem ciasta delikatnie ją natłuść. Nakładaj ciasto chochlą, równomiernie rozprowadź i smaż kolejne partie do momentu, aż gofry będą zarumienione. Najlepsze są zaraz po upieczeniu - jeszcze ciepłe; podawaj z konfiturą, świeżymi owocami, jogurtem sojowym lub z czymkolwiek chcesz.  Z podanej ilości ciasta uzyskałam 12 gofrów

Roślinna - blog wegański
Ciasto Czekoladowe bez Nabiału 1400

łyżki kakao 240 g cukru kryształu 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 5 łyżek oleju 250 ml wody pół słoiczka ulubionej konfitury (u mnie z czarnej porzeczki) W naczyniu mieszamy mąkę, kakao, sodę i sól. Dodajemy cukier i ponownie mieszamy. Następnie wlewamy ocet, ekstrakt z wanilii, olej i wodę. Całość mieszamy łyżką(...)stopniach przez około 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, po czym przekrawamy wzdłuż, uzyskując dwa blaty. Pierwszy blat ciasta smarujemy konfiturą i przykrywamy drugim blatem. Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietany kremówki lub 100 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietanki kokosowej * Śmietanę wlewamy do garnka. Stawiamy na palniku i doprowadzamy

Made By Mom And Son
Konfitura truskawkowa z wanilią 166

słoików o pojemności 250-300 gram): 2,5 kg truskawek- najlepiej wybrać ładne, jędrne, lepiej żeby nie były poobijane 1 szklanka cukru (lub więcej jeśli ktoś lubi baaaardzo słodkie konfitury, ja wolę czuć smak owoców) 2 opakowania żelfiksu 3:1 (ja daję mniej cukru niż jest napisane na opakowaniu, zawsze wychodzą) 1 laska wanilii Truskawki myję, pozbawiam szypułek i zasypuję(...)gotuję całość jeszcze 5 minut na małym ogniu. Następnie zestawiam z ognia i mieszam tak długo aż pozbędę się piany (ja nie miałam jej prawie w ogóle). Gotową konfiturą napełniam wyparzone słoiki i zakręcam. W tym momencie można słoiki postawić do góry dnem na jeden dzień i dżem będzie gotowy oraz odpowiednio zakonserwowany. Ja jednak, korzystając z wieloletniego doświadczenia mojej

Mango Papaja
Tarta z advocaatem, białą czekoladą i czarną porzeczką 302

minut. Wyjmujemy i odstawiamy. Nadzienie : 250 g serka mascarpone 100 ml advocatu 150 g białej czekolady, rozpuszczonej  Składniki zmiksować na gładką masę bez grudek. Dodatkowo: 1/2 słoiczka konfitury z czarnej porzeczki Na wystudzony spód wyłożyć konfiturę z czarnej porzeczki. Na wierzchu rozprowadzić masę z białą czekoladą. Schłodzić 12 godzin. Można udekorować borówkami Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Grillowe warsztaty z Jakością QAFP 231

doprawiamy solą i pieprzem, po czym grillujemy d) pieczony oscypek, oscypek kroimy w plastry i grillujemy, podajemy z dressingiem malinowo chrzanowym e) dresing malinowo chrzanowy (chrzan tarty , ocet malinowy , konfitura malinowa ) w misce łączymy chrzan, ocet ,konfiturę i maliny, doprawiamy sokiem z cytryny f )maliny, kilkoma malinami dekorujemy danie 4. Sałatka ziemniaczana  z grillowanym kabanosem   a) ziemniaki

upichcona
Muffinki czekoladowe z truskawkami, czekoladą, siekanymi migdałami i kremem kawowym 283

pszennej, 25 g kakao, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, szczypta soli, 100 g cukru, 30 g rozpuszczonego masła, 75 ml maślanki, 1 jajko, 100 g konfitury truskawkowej 200 g mascarpone, 130 ml śmietanki 30 %, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki wrzątku + 1 pełna łyżeczka kawy rozpuszczalnej gorzka czekolada, siekane migdały, truskawki W misce wymieszać ze sobą(...)wszystkie suche składniki - mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz cukier. W drugiej misce wymieszać wszystkie mokre składniki - rozpuszczone i przestudzone masło, maślankę, roztrzepane jajko oraz konfiturę truskawkową. Następnie mokre składniki wlać do suchych i wymieszać do połączenia. Masę przełożyć do blachy na muffinki wyłożonej papilotkami - podzielić na 10 części - piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około

Plate of Joy