sześć godzin. Następnie postawić na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści, po czym na mocnym ogniu gotować przez sześć minut I ostudzić. Wrzucić goździki i gotować powtórnie do zgęstnienia konfitury i jeżeli jest za słodka zakwasić kwaskiem cytrynowym pod koniec gotowania . Gorącą konfiturę przelać do wyparzonych gorących słoików, dobrze zakręcić przykrywkami
Tradycyjna Kuchniaszklanki mąki 2 1/2 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżeczki cukru 4 łyżki mleka 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia odrobina oleju do smażenia do podania cukier puder i konfitura żurawinowo-jabłkowa Przygotowanie: Żurawinę umieszczam w misie blendera i ją rozdrabniam. Wszystkie składniki, wraz z rozdrobnioną żurawiną umieszczam w misce i za pomocą widelca łączę w jednolitą masę. Placuszki kładę(...)stołową łyżką na rozgrzaną patelnię (z odrobiną oleju) i smażę z obu stron. Podczas smażenia najlepiej lekko poruszać patelnią, aby placuszki nie przywarły. Podaję z cukrem pudrem i konfitura żurawinowo-jabłkowa . Proste, smaczne i szybkie danie, idealne zwłaszcza dla najmłodszych domowników. Smacznego
Słodkie okruszkijagód i aromatycznej róży! Składniki kluski: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 jajko nadzienie: 1,5 szklanki jagód 3 łyżki konfitury z płatków róży (lub innej ulubionej) 6 łyżek jogurtu greckiego śmietanka kremówka cukier Sposób przygotowania Kluski: ziemniaki zmielić na gładko. Ważne aby nie pozostały żadne grudki. Ziemniaki łączymy z ¾ ilości(...)użytej odmiany ziemniaków. Dodajemy jej tyle by konsystencja była dość zwarta, ale miękka i nie przyklejająca się d dłoni. Dosalamy do smaku. Nadzienie: jagody łączymy z jogurtem greckim i konfiturą. Dokładnie mieszamy starając się nie rozgniatać jagód. Odrywamy porcje ciasta i rozgniatamy w dłoni tworząc mały placuszek. Na jego środku umieszczamy łyżkę nadzienia i zaklejamy formując okrągłą kluskę. W garnku
Pyry na Gazcałkowicie wchłonie, nie krócej jednak niż 5 minut. Gotowe ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy ciasto do wyrośnięcia na około 15 minut. NADZIENIE: 150 g lekko podgrzanej konfitury z róży 80 g zmielonych migdałów Konfiturę odsączamy z nadmiaru syropu i mieszamy z migdałami. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat
Rozpustne gotowaniepłynie / 50g cukru) 3 łyżki ciepłego melka 4-5 jajek 300g miękkiego masła oraz: dużo, dużo rabarbaru :) pociętego w dużą kostkę słodzik / cukier do zasypania rabarbaru opcjonalnie konfitura truskawkowa Do dzieła: Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, 1 łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki, wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy na 10 minut przykrywając ściereczką. W między czasie do dużej(...)ciasta formujemy kulki i układamy je obok siebie w formie do pieczenia. Później robimy w nich małe zagłębienie i wkładamy tam odsączony rabarbar. Tutaj możecie dodać również konfiturę. Ciasto pieczemy ok. 20-30 minut w 180*C, aż będzie rumiane. Smacznego
Spektrum Smakuzamrożone :) 1 szklanka mąki pszennej 0/5 szklanki wody gazowanej 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki soku z pomarańczy 2 łyżki wody różanej duże jajko 2 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżeczki konfitury różanej łyżka wiórków koksowych lody śmietankowe lub inne dowolne 2 łyżki masła klarowanego truskawki cukier różany Składniki na ciasto miksujemy ze sobą i na rozgrzanej patelni smażymy 6 naleśników. Odstawiamy(...)całkowitego wystudzenia. Każdego z nich smarujemy połową łyżeczki konfitury i posypujemy wiórkami. Jeśli chcecie użyć domowych lodów to najlepiej zamroźcie je w prostokątnym, wysokim na ok. 2 cm pojemniku. Wtedy łatwiej będzie pokroić je w podłużne kawałki. Jeśli używacie sklepowych lodów to najwygodniej nakładać je płaską łyżką. Na środek każdego naleśnika nakładamy prostokątną porcję lodów (nie podaję konkretnej ilości, wszystko
Mienta blogpszenną. Tradycyjnym i obowiązkowym dodatkiem jest kwaśna, gęsta śmietana i owoce. Jako że mamy sezon na świeżutkie owoce, nie będziecie mieli problemu z ich wyborem. Oladuszki podałam z domową konfiturą jagodową i sokiem brzozowym, aby bardziej poczuć klimat wschodni :) Składniki : pół szklanki mąki owsianej pół szklanki maślanki/kefiru ewentualnie jogurtu naturalnego pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko(...)będzie sucha. Następnie usmażyć drugą stronę. Jagody umieścić w garnku, podlać wodą, dodać miód i rozgnieść. Gotować do odparowania wody. W razie potrzeby odlać nadmiar. Oladuszki podawać z konfiturą i gęstą śmietaną. Smacznego
Chocolate Muffin Blogodsyłam TUTAJ . Potrzebujemy: 1 kg czarnej porzeczki 250 g daktyli, ja użyłam daktyli suszonych z GR Pliczko Czarną porzeczkę gotujemy wraz z daktylami cały czas mieszając. Ja konfitury przygotowuję bardzo szybko, dzięki temu w takim dżemie pozostają jeszcze całe owoce. Co moim zdaniem jest pożądane. Moje gotowanie trwa około 15 minut. Chodzi o to, aby całość doprowadzić(...)wrzenia i gotować około 5 minut. Następnie płyn przelewamy do wyparzonych słoiczków i szybko zakręcamy. Następnie kładziemy do góry dnem, aż do ostygnięcia. Konfitura słodzona daktylami będzie bardzo gęsta. Skomentuj
MamaOskarkanatłuszczonej foremki na tartę. Spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 15 – 20 min. w 170 st. C. Następnie ciasto wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia. składniki na nadzienie: 4 łyżki konfitury z czerwonej porzeczki 150 g świeżych owoców czerwonej porzeczki 120 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 białka 1 szczypta soli wykonanie: Porzeczki szypułkujemy, myjemy i odsączamy. Białka ubijamy(...)solą na sztywno, dodajemy mąkę ziemniaczaną a następnie stopniowo cukier, cały czasy ubijamy. Następnie dodajemy porzeczki i delikatnie mieszamy. Na podpieczony spód rozsmarowujemy konfiturę. Wykładamy bezę. Pieczemy 20 min w 200 st. C, aż wierzch lekko się zrumieni
Domowy Smak Jedzeniazmielonego trzykrotnie 400 g śmietany 18% 200 g drobnego cukru 50 g budyniu waniliowego lub śmietankowego 5 jajek 400 g jagód Dekoracja: 200 g jagód 100 g niskosłodzonej konfitury z jagód Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka lekko roztrzepać z cukrem, dodać śmietanę, wymieszać trzepaczką. Następnie po trochu dodawać zmielony ser. Wsypać budyń, wymieszać łyżką. Na końcu delikatnie(...)lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do ostygnięcia. Wyjąć ciasto z piekarnika, wystudzić. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc. Wierzch zimnego sernika posmarować konfiturą z jagód, posypać równomiernie pozostałymi jagodami. Przechowywać w lodówce. Smacznego! :-) __________________________________________________________________________________ ZOBACZ TAKŻE
maniapieczeniaSkładniki dla 3 osób: 350-400 g polędwicy wieprzowej 1 łyżka oleju sól, pieprz 1 łyżka konfitury żurawinowej 2-3 łyżki masła 100 g suszonej żurawiny 50 g obranych, drobno posiekanych migdałów 50 g rodzynek 1/2 obranego jabłka, pokrojonego w kostkę sok z 1/2 cytryny 50 ml whiskey kilka- kilkanaście plastrów wędzonego boczku 275 g ciasta francuskiego (1 opakowanie(...)Polędwiczkę myjemy, osuszamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Polędwicę obsmażamy ze wszystkich stron na złoty kolor przez około 8 minut. Przekładamy na talerz, doprawiamy solą i pieprzem, smarujemy konfiturą z żurawiny, odstawiamy na 20 minut. 2. Na tej samej patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy suszoną żurawinę, migdały, rodzynki i jabłko, skrapiamy sokiem z cytryny. Przesmażamy, aż jabłko się rozpadnie. Dodajemy whiskey
My Culinary Artzamknąć trochę słońca w słoiczku na szaro-bure wieczory zimowe. Oczywiście nie przesadzamy z ilością, ja jestem zwolennikiem robienia po kilka-kilkanaście małych słoiczków, ale za to różnych konfitur czy dżemów. Teraz przygotowałam już na zimę i jesień, konfiturę z truskawek, taką jaką lubię najbardziej, czyli kiedy widać w niej całe owoce ;-). Zapraszam! składniki: - 2 kg słodkich, czerwonych truskawek
SMYKWKUCHNImąki 500 ml zsiadłego mleka 2 łyżki miodu 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczki sody szczypta soli olej do smażenia dodatkowo do podania: owoce sezonowe, konfitury wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy na gładkie ciasto. Na patelnię wlewamy olej. Przy pomocy łyżki kładziemy niewielkie placki i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy ciepłe z owocami lub konfiturą
Domowy Smak Jedzeniacukier, smażymy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu aby nie przywarły do dna rond.la Cytrynę, limonkę sparzamy gorącą wodą, trzemy skórkę na tarce, dodajemy do smażonych czereśni. Konfiturę smażymy do wyparowania nadmiaru soku około 3 do 4 godzin pod koniec smażenia wlewamy sok wyciśnięty z cytryny, limonki. Przestudzoną konfiturę wkładamy do wymytych słoiczków.Wstawiamy do wyłożonego ściereczką garnka
kgwjanczewo