warzywa w zupie. Taka zupa smakuje najlepiej właśnie o tej porze roku, bo później już mamy inne świeże warzywa. To moja propozycja na lekką letnią kolację. Składniki: • 1 mała młoda kapusta • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 małego selera i pora • 1 duża cebula • 1 mały por • 5 średnich ziemniaków • 5 łyżek oliwy • 2 łyżki masła
To co kochammożna wyczarować zgrabną roladę z indyka, z zielonym farszem na bazie brokuła i serka białego. To moja propozycja na niecodzienny obiad lub elegancką kolację. Końcowy efekt zależy od dokładności w zwijaniu rozłożonych płatów mięsa z farszem. Taką zwiniętą roladę należy najpierw zawinąć szczelnie w folię spożywczą, następnie w folię
To co kochamwarzywa. Jest więc dość sycąca i doskanale zastępuje obiad w gorące dni lata, a słodko-kwaśny sos dodaje jej konkretnego smaku. Doskonała na kolację z chrupiącą bagietką z masłem. Składniki: • 2 małe główki sałaty rzymskiej • 1 pierś kurczaka gotowanego w rosole • 1 ogórek zielony średni • 1 duży pomidor • 4 jajka ugotowane • sos słodko
To co kochamLetnią porą mogę jeść same zupy warzywne, które praktycznie gotuję na okrągło. Jem na obiad i na kolację, a czasem nawet na śniadanie. Tym razem powstała kalafiorowa z dużą ilością marchewki i zieleniny. Latem gotuję zupy niezabielane śmietaną, tylko czasem dodaję odrobinę mleka dla uzyskania jaśniejszego koloru. Składniki: • 1 kalafior • 4 ziemniaki • pęczek
To co kochamzmian. Można również przyrządzić ją na bazie kaszy kuskus lub jaglanej, jak moja poprzednia Sałatka z kaszy jaglanej po arabsku. Sałatka jest orzeźwiająca, idealna na kolację letnią porą. Składniki: • 3/4 szklanki komosy ryżowej czerwonej • 2 średnie ogórki zielone • 1 szklanka ugotowanego i obranego ze skórki bobu • pęczek natki pietruszki • kilkanaście liści mięty • sól, pieprz
To co kochamPieczarki nafaszerowane ryżem ze szpinakiem to moja propozycja na lekką kolację. Składniki: • 8 większych pieczarek • 3 brykiety szpinaku mrożonego lub 2 garści świeżego • 1 szklanka ryżu ugotowanego • 1 cebula • sól, pieprz do smaku • 2 plastry sera żółtego • 8 łyżeczek kwaśnej, gęstej śmietany • posiekany szczypiorek • 3 łyżki oliwy Wykonanie: • Pieczarki umyć i odciąć korzonki. Korzonki pokroić
To co kochamUpały nie sprzyjają ciężkim, gorącym obiadom czy kolacjom. Sięgamy po coś szybkiego, lekkiego i orzeźwiającego. Dzisiaj polecam zdrowe kanapki na kukurydzianych ultracienkich waflach z awokado i kiełkami. Składniki: • wafle kukurydziane cienkie • 1 awokado • ćwiartka cytryny • kiełki rzodkiewki i soczewicy Wykonanie: • Z awokado wyjąć miąższ i rozgnieść widelcem. • Wafle posmarować awokado, skropić sokiem
To co kochamsię na włókna, a dodatek octu balsamicznego powoduje, że mięso szybciej kruszeje. Soczyste, aromatyczne, pikantne mięso, które samo się rozpada, podałam w bułce na kolację. Takie kanapki okazały się hitem wieczoru i chłopaki wciągnęli po 3 sztuki. Miła i zdrowa odmiana popularnych hamburgerów. Amerykanie pieką taką wieprzowinę w garnku slow cooker
To co kochamtorcik rybny na jakąś imprezę domową. Cieszył się wtedy bardzo dużym powodzeniem i szybko zniknął ze stołu. Niedawno przypomniałam sobie o nim przy okazji kolacji, na której gościłam smakoszy ryb. I znowu torcik był strzałem w dziesiątkę, bo bardzo wszystkim posmakował. Ciasto jest miękkie, łatwo się kroi i ma wyczuwalny smak łososia
To co kochampraktycznie przygotować z każdego gatunku filetów rybnych, ale moja wersja jest ekskluzywna, bo użyte ryby są dość drogie. Takie pulpeciki można podać na elegancki obiad lub kolację, czy też na Wigilię. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Z przygotowanych składników wychodzi ok. 15 sztuk pulpetów. Składniki: • 300 g filetu
To co kochamwitamin. Jadłam ją na zimno i na ciepło. Sałatka jest idealna do zapakowania sobie na wynos do pracy. Można ją jeść na śniadanie, kolację, czy jako przekąskę między posiłkami. Składniki: • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy pęczak • 1 puszka cieciorki • 1 marchewka • 4 łyżki ziaren słonecznika • 4 liście jarmużu Sos • 4 łyżki oliwy
To co kochamoleju z cebulką. Najlepsze na drugi dzień, kiedy to wszystkie składniki przegryzą się. Dobre na wigilię i na imieniny, albo na zwykłą kolację. Składniki: • 500 g śledzi solonych • 3 łyżki musztardy • 3 cebule • 1/3 szklanki oleju Wykonanie: • Śledzie moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin. • Pokroić filety na mniejsze kawałki
To co kochamjajeczną. Zrób remanent w lodówce i zobacz, które sery nadają się recyklingu, by po niedługim czasie cieszyć się pachnącą zapiekanką na leniwe niedzielne śniadanie albo kolację. Składniki: – 3 bułki czerstwe – 1 kula mozzarelli – kawałek sera żółtego, ok. 3 łyżek po starciu – 3 jajka – kilka plasterków wędliny – 1/2 szklanki śmietany
To co kochamomlet, ni to pizza, ale z pewnością jest to bardzo smaczny posiłek na kolację w zdrowej wersji. Dodatki na wierzch możemy dobrać wg własnych upodobań smakowych. Ja postawiłam na pieczarki, które akurat miałam w lodówce. Inspirację zaczerpnęłam od Eweliny . Składniki na 3 sztuki dla 1 osoby: 3 białka jaj 1,5 łyżki mąki kukurydzianej sól pieprz oregano bazylia Dodatki: przecier
Fabryka pomysłówmiał ktoś inny. Było to znacznie wydajniejsze i szybsze, niż robienie zakupów, zmywanie i gotowanie codziennie dla siebie. Zwłaszcza że byłam wtedy singlem i na śniadanie był jogurt, a kolacje jadłam na mieście. Kolejnym plusem takiego systemu było integrowanie się i wspólne rozmowy, bo nie jadłam wtedy sama przed komputerem, nie odzywając się do nikogo, co mi się niestety zdarza
Ugotowane pozamiatane