kolacja - 33757 przepisów (strona:923/2251)

Kapuśniak z młodej kapusty 138

warzywa w zupie. Taka zupa smakuje najlepiej właśnie o tej porze roku, bo później już mamy inne świeże warzywa. To moja propozycja na lekką letnią kolację. Składniki: • 1 mała młoda kapusta • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 małego selera i pora • 1 duża cebula • 1 mały por • 5 średnich ziemniaków • 5 łyżek oliwy • 2 łyżki masła

To co kocham
Rolada z indyka faszerowana brokułem 307

można wyczarować zgrabną roladę z indyka, z zielonym farszem na bazie brokuła i serka białego. To moja propozycja na niecodzienny obiad lub elegancką kolację. Końcowy efekt zależy od dokładności w zwijaniu rozłożonych płatów mięsa z farszem. Taką zwiniętą roladę należy najpierw zawinąć szczelnie w folię spożywczą, następnie w folię

To co kocham
Sałata rzymska z kurczakiem i jajkiem 121

warzywa. Jest więc dość sycąca i doskanale zastępuje obiad w gorące dni lata, a słodko-kwaśny sos dodaje jej konkretnego smaku. Doskonała na kolację z chrupiącą bagietką z masłem. Składniki: • 2 małe główki sałaty rzymskiej • 1 pierś kurczaka gotowanego w rosole • 1 ogórek zielony średni • 1 duży pomidor • 4 jajka ugotowane • sos słodko

To co kocham
Zupa kalfiorowa z marchewką 130

Letnią porą mogę jeść same zupy warzywne, które praktycznie gotuję na okrągło. Jem na obiad i na kolację, a czasem nawet na śniadanie. Tym razem powstała kalafiorowa z dużą ilością marchewki i zieleniny. Latem gotuję zupy niezabielane śmietaną, tylko czasem dodaję odrobinę mleka dla uzyskania jaśniejszego koloru. Składniki: • 1 kalafior • 4 ziemniaki • pęczek

To co kocham
Sałatka arabska tabbouleh z quinoą 159

zmian. Można również przyrządzić ją na bazie kaszy kuskus lub jaglanej, jak moja poprzednia Sałatka z kaszy jaglanej po arabsku. Sałatka jest orzeźwiająca, idealna na kolację letnią porą. Składniki: • 3/4 szklanki komosy ryżowej czerwonej • 2 średnie ogórki zielone • 1 szklanka ugotowanego i obranego ze skórki bobu • pęczek natki pietruszki • kilkanaście liści mięty • sól, pieprz

To co kocham
Pieczarki faszerowane ryżem i szpinakiem 117

Pieczarki nafaszerowane ryżem ze szpinakiem to moja propozycja na lekką kolację. Składniki: • 8 większych pieczarek • 3 brykiety szpinaku mrożonego lub 2 garści świeżego • 1 szklanka ryżu ugotowanego • 1 cebula • sól, pieprz do smaku • 2 plastry sera żółtego • 8 łyżeczek kwaśnej, gęstej śmietany • posiekany szczypiorek • 3 łyżki oliwy Wykonanie: • Pieczarki umyć i odciąć korzonki. Korzonki pokroić

To co kocham
Zdrowe kanapki z awokado i kiełkami 162

Upały nie sprzyjają ciężkim, gorącym obiadom czy kolacjom. Sięgamy po coś szybkiego, lekkiego i orzeźwiającego. Dzisiaj polecam zdrowe kanapki na kukurydzianych ultracienkich waflach z awokado i kiełkami. Składniki: • wafle kukurydziane cienkie • 1 awokado • ćwiartka cytryny • kiełki rzodkiewki i soczewicy Wykonanie: • Z awokado wyjąć miąższ i rozgnieść widelcem. • Wafle posmarować awokado, skropić sokiem

To co kocham
Pulled pork czyli szarpana wieprzowina w bułce 153

się na włókna, a dodatek octu balsamicznego powoduje, że mięso szybciej kruszeje. Soczyste, aromatyczne, pikantne mięso, które samo się rozpada, podałam w bułce na kolację. Takie kanapki okazały się hitem wieczoru i chłopaki wciągnęli po 3 sztuki. Miła i zdrowa odmiana popularnych hamburgerów. Amerykanie pieką taką wieprzowinę w garnku slow cooker

To co kocham
Torcik rybny z łososiem 159

torcik rybny na jakąś imprezę domową. Cieszył się wtedy bardzo dużym powodzeniem i szybko zniknął ze stołu. Niedawno przypomniałam sobie o nim przy okazji kolacji, na której gościłam smakoszy ryb. I znowu torcik był strzałem w dziesiątkę, bo bardzo wszystkim posmakował. Ciasto jest miękkie, łatwo się kroi i ma wyczuwalny smak łososia

To co kocham
Pulpeciki z dorsza i łososia 133

praktycznie przygotować z każdego gatunku filetów rybnych, ale moja wersja jest ekskluzywna, bo użyte ryby są dość drogie. Takie pulpeciki można podać na elegancki obiad lub kolację, czy też na Wigilię. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Z przygotowanych składników wychodzi ok. 15 sztuk pulpetów. Składniki: • 300 g filetu

To co kocham
Sałatka z jarmużem i cieciorką 146

witamin. Jadłam ją na zimno i na ciepło. Sałatka jest idealna do zapakowania sobie na wynos do pracy. Można ją jeść na śniadanie, kolację, czy jako przekąskę między posiłkami. Składniki: • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy pęczak • 1 puszka cieciorki • 1 marchewka • 4 łyżki ziaren słonecznika • 4 liście jarmużu Sos • 4 łyżki oliwy

To co kocham
Musztardowe śledzie z cebulką 1422

oleju z cebulką. Najlepsze na drugi dzień, kiedy to wszystkie składniki przegryzą się. Dobre na wigilię i na imieniny, albo na zwykłą kolację. Składniki: • 500 g śledzi solonych • 3 łyżki musztardy • 3 cebule • 1/3 szklanki oleju Wykonanie: • Śledzie moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin. • Pokroić filety na mniejsze kawałki

To co kocham
Zapiekanka z czerstwych bułek 440

jajeczną. Zrób remanent w lodówce i zobacz, które sery nadają się recyklingu, by po niedługim czasie cieszyć się pachnącą zapiekanką na leniwe niedzielne śniadanie albo kolację. Składniki: – 3 bułki czerstwe – 1 kula mozzarelli – kawałek sera żółtego, ok. 3 łyżek po starciu – 3 jajka – kilka plasterków wędliny – 1/2 szklanki śmietany

To co kocham
Białkowe pizzerinki z pieczarkami (fit) 227

omlet, ni to pizza, ale z pewnością jest to bardzo smaczny posiłek na kolację w zdrowej wersji. Dodatki na wierzch możemy dobrać wg własnych upodobań smakowych. Ja postawiłam na pieczarki, które akurat miałam w lodówce. Inspirację zaczerpnęłam od Eweliny . Składniki na 3 sztuki dla 1 osoby: 3 białka jaj 1,5 łyżki mąki kukurydzianej sól pieprz oregano bazylia Dodatki: przecier

Fabryka pomysłów
“Słoiki na słodko i na słono” jako pomysł na klub obiadowy w pracy 191

miał ktoś inny. Było to znacznie wydajniejsze i szybsze, niż robienie zakupów, zmywanie i gotowanie codziennie dla siebie. Zwłaszcza że byłam wtedy singlem i na śniadanie był jogurt, a kolacje jadłam na mieście. Kolejnym plusem takiego systemu było integrowanie się i wspólne rozmowy, bo nie jadłam wtedy sama przed komputerem, nie odzywając się do nikogo, co mi się niestety zdarza

Ugotowane pozamiatane