kolacja - 33757 przepisów (strona:917/2251)

Ziemniaki otulone boczkiem 110

boczku i aromatyczny tymianek wzajemnie się dopełniają i czynią zwykłego ziemniaka niezwykłym i niecodziennym. Świetnie pasują jako dodatek do mięsnego obiadu, my jedliśmy na kolację jako samodzielne danie. Składniki: • 12 małych ziemniaków • 12 plastrów wędzonego boczku • 6 łyżeczek musztardy sarepskiej • sól do smaku • świeży tymianek Wykonanie: • Ugotować obrane ziemniaki w osolonej wodzie. • Każdy

To co kocham
Zupa krem z selera 121

Zupa krem z selera jeszcze nie gościła ani w mojej kuchni, ani na blogu, jest to więc absolutna premiera. Inspiracją była kolacja u Dagmary i Roberta i ich pyszna zupa selerowa. Nie każdy pewnie wie, że seler jest niczym skład apteczny zamknięty w porowatej, guzowatej i niepozornej bulwie, której

To co kocham
Niby pizza na cieście francuskim 125

konieczności przygotowania ciasta drożdżowego, wystarczy tylko gotowe ciasto francuskie i dodatki. W natłoku obowiązków przedświątecznych jest to pomysł na bardzo szybką i smaczną kolację. Tak naprawdę to też pomysł na czyszczenie lodówki z zalegających resztek. Składniki: • 1 płat ciasta francuskiego • 2 łyżki keczupu • 1 kulka mozzarelli 100 g • 3 plastry szynki konserwowej

To co kocham
Pstrągi pieczone w całości 135

tych pstrągach od Moniki, która degustowała je w domu swojego chłopaka Davida. W końcu zagościły u nas w domu na kolacji, którą dzieciaki urządzały dla swojego przyjaciela z Belgii. David samodzielnie je przygotował i muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem. Pstrągi wyszły niezwykle okazale, mięso kruchutkie i aromatyczne

To co kocham
Pieczona papryka ze szpinakiem i jajkiem 122

mój obiad, który syci, ale nie powoduje nadmiernego obciążenia organizmu zbędnym i śmieciowym jedzeniem. Taka papryczka to również doskonała propozycja na lekką kolację. Składniki: • 4 małe czerwone papryki • 4 duże jajka • 3 brykiety mrożonego szpinaku w liściach, • 1 ząbek czosnku • 1 łyżka masła • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Z papryki ściąć część

To co kocham
Serowa terrina wiosenna z jajkiem 164

wiosnę proponuję delikatny twarożek, rzodkiewki, ogórek i zieleninkę. Dobrze schłodzony, zestalony żelatyną, obłędnie smakuje, a prezentuje się równie dobrze. To propozycja na śniadanie, kolację czy zdrową, dietetyczną przekąskę. Taka terrina będzie również smaczną dekoracją wielkanocnego stołu. Ja użyłam ricotty, czyli miękkiego włoskiego sera o delikatnej konsystencji, który produkowany jest z serwatki

To co kocham
Pieczone bataty z pomidorową salsą 146

trochę egzotyki w kuchni, bo bataty tak się jeszcze niektórym kojarzą. O ich właściwościach zdrowotnych pisałam już poprzednio. Bardzo zdrowa i szybka przekąska na podwieczorek, kolację lub jako starter do dania głównego. Składniki na 8-10 plastrów: • 1 duży batat • 2 pomidory • 1 łyżka pokrojonych czarnych oliwek • sól, pieprz do smaku • świeża bazylia

To co kocham
Faszerowane pieczarki w cieście francuskim 136

Taka francuska koperta wypełniona nafaszerowaną pieczarką może być świetną przekąską imprezową, dodatkiem do czerwonego barszczu, wykwintną przystawką lub samodzielną kolacją. Smaczny farsz jajeczny przyjemnie chrupie dzięki orzechom, a całość rozpływa się w ustach. Składniki na 6 sztuk: • 1 płat ciasta francuskiego • 6 dużych pieczarek • 3 łyżki orzechów włoskich posiekanych • 1 jajko ugotowane na twardo

To co kocham
Klops gryczano-pieczarkowy 122

kogoś, kto lubi kaszę gryczaną i pieczarki. Może być samodzielnym daniem obiadowym na gorąco z dodatkiem ulubionego sosu, np. pomidorowego. Może być również smaczną kolacją na zimno z ogórkiem konserwowym czy kiszonym, albo przekąską do pracy na drugie śniadanie lub podwieczorek. Ostatnio nasza kuchnia wyparła makarony i ziemniaki właśnie

To co kocham
Zupa truskawkowa z fetą i ryżem 138

ugotowany ryż, który nadaje jej objętości. Dla mnie bomba smakowa, a jadłam na gorąco, na ciepło i na zimno, na obiad, na kolację i na podwieczorek. Dla lubiących bardziej słodko zalecam dodanie cukru według uznania. Składniki: • 500 g truskawek • 100 g sera feta • 5 łyżek cukru • 1 łyżeczka cynamonu • 1/2 szklanki ryżu

To co kocham
Koktajl jagodowo-bananowy z mlekiem kokosowym 142

poprzednim urządzeniu). Cóż, latem surowizna owocowo-warzywna smakuje zdecydowanie lepiej. A to jeden z moich ulubionych, bardzo pożywny koktajl, który wyśmienicie może zastąpić latem śniadanie lub kolację. Fioletowy, gęsty i nie za słodki. Pycha! Składniki: • 1 szklanka jagód • 1 puszka mleka kokosowego • 1 duży jogurt • 2 banany • 4 łyżki miodu • 1/2 szklanki mleka • szczypta cynamonu

To co kocham
Chrupiące ogórki greckie 116

ogórków gruntowych i jogurtu greckiego. Chrupiące ogórki z chrupiącymi orzechami i gęstym, aksamitnym jogurtem tworzą bardzo ciekawe połączenie smakowe. Dla mnie idealne na lekką, dietetyczną kolację. Może to być również dodatek do obiadu lub przekąska między głównymi posiłkami. Zamiast sezamu czarnego można użyć zwykły jasny lub inne ziarna, np. słonecznika czy pestki dyni

To co kocham
Zielona sałata z cykorią i serem feta 138

sosem śmietanowym i ziołowym serem to udane połączenie smaków. Lekka, orzeźwiająca, kwaskowa sałatka z nutką cykorianej goryczy może być dodatkiem do wykwintnego obiadu lub kolacją z pajdą chleba ziarnistego z masłem. Pycha! Składniki: • 1 krucha sałata masłowa • 1 duży ogórek szklarniowy • 2 małe cykorie • 1 opakowanie kostek sera fetikos

To co kocham
Dip z awokado do kalarepki 181

gęstą, aksamitną konsystencję, dzięki temu nie spływa z kalarepki i marchewki. Na przekąskę, na mały głód, na podwieczorek, a nawet na kolację dla dbających o linię. Składniki: • 1 dojrzałe,miękkie awokado • 1 mały jogurt naturalny • 10 listków bazylii • szczypta soli do smaku • kalarepka • marchewka Wykonanie: • Przekroić awokado na pół, wyjąć

To co kocham
Sałatka z kurczaka i cieciorki 120

kurczaka, cieciorka z orzechowym posmakiem i pomidorki tworzą tu udane połącznie. Sałatka jest bardzo sycąca dzięki dużej zawartości białka. Idealnie nadaje się na zdrową kolację lub nawet na lekki obiad. Składniki: • 4 ugotowane udka, np. z rosołu • 1 puszka cieciorki • 1 szklanka pomidorków koktajlowych • pęczek szczypiorku • 2 łyżki majonezu • 1 łyżeczka musztardy • sól, pieprz

To co kocham

Proponowane wyszukiwania