Idealny koktajl na lato. Z kilku zaledwie prostych składników. Z truskawkami, jagodami i mlekiem. Ma delikatną, puszystą konsystencję i pyszny owocowy smak. Najczęściej przygotowuję go z dodatkiem mleka kokosowego, ale pysznie smakuje także ze zwykłym mlekiem krowim lub mlekiem migdałowym. Najlepiej przygotować go przed samym spożyciem. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 szklanka pokrojonych truskawek 1/2 szklanki jagód 1/2 szklanki mleka
cool and mintyBardzo zdrowy koktajl, który możemy przygotować na śniadanie lub podwieczorek. Pomimo niezachęcającego koloru jest pyszny w smaku! 1 szklanka truskawek 1 banan 1 szklanka mineralnej wody lekko gazowanej Garść świeżych liści szpinaku 1 łyżka miodu gryczanego Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Banana kroimy na mniejsze kawałki. Szpinak płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze, podlewamy lekko
VioletoweKucharzenieSzybciutki koktajl jogurtowy z jagodami <3 Zapraszam na przepis :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldPonieważ powoli przychodzi czas na jagody, muszę opróżnić swoje zapasy. A jak dla mnie, kolor koktajlów z jagodami jest nieziemski :) Dodać tylko jak w tym przypadku banana i sama słodycz. Idealna propozycja na drugie śniadanie - można zapakować do słoiczka i zabrać ze sobą do pracy czy szkoły (tfuu przecież mamy wakacje :-) ) Składniki: 1 banan 2 łyżki jagód szklanka mleka mały
Gotowanie z pasjąDzisiaj przychodzę z propozycją na drugie śniadanie lub podwieczorek. Czasami moje dziecię miewa humory i stwierdza, że jednak truskawek nie lubi 😏A tak to w koktajlach jestem w stanie przemycić Jej wiele. Skoro truskawki to dla mnie pierwsze połączenie - banan. Do tego mleko, jogurt i gotowe. Składniki: 1 banan kilka truskawek mały jogurt naturalny 1/2 szklanki mleka Przygotowanie: banana obieramy
Gotowanie z pasjąZimny, schłodzony koktajl warstwowy z arbuzem, truskawkami, bananami i ananasem ugasi pragnienie w ciepłe dni. Smaki idealnie się komponują. 2 porcje: 190 g jogurtu naturalnego 1 szklanka truskawek 3 plastry arbuza bez pestek 1 łyżka miodu rzepakowego 1,5 banana 3 plastry ananasa Garść borówek Mięta do dekoracji Do wysokich szklanek rozkładamy jogurt naturalny. Truskawki miksujemy z arbuzem i miodem
VioletoweKucharzenielipcowe śniadanie serwuję pyszny koktajl na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem czerwonych porzeczek i banana. 400 ml jogurtu naturalnego 1 szklanka obranych czerwonych porzeczek 1 banan Porzeczki i banana zmiksować z jogurtem. Przelać do szklanek i wypić na zdrowie
Kolorowa kuchnia Elkitylko zdrowe ale i smaczne! Można jeść zarówno świeże jak i suszone - same lub jako dodatek do wielu dań. Poniżej moja propozycja - suszona figa jako dodatek do koktajlu z pomarańczy, banana i awokado! SKŁADNIKI: 2 pomarańcze 1 banan 1/2 awokado suszone figi jako dodatek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Nic prostszego! Świeże owoce (pomarańcze, banan, awokado) obieramy ze skórki, a następnie miksujemy
wege i kropkajogurtem, a następnie dorzucamy garść jarmużu i natki pietruszki. Wszystko ponownie blendujemy na gładką masę. Przed podaniem warto schłodzić :) Smacznego! Przyznaję, że jarmużem zainspirowała mnie znajoma, która podobny koktajl podała swojemu 14-miesięcznemu synkowi! Wypijał ze smakiem
wege i kropkamniejsze kawałki blendujemy. Dodajemy sok z cytryny, dodatkowo według upodobań 1 łyżeczkę cukru trzcinowego. Mi wystarczyło trochę cukru na brzegu szklanki - te chrupiące drobinki cukru dostarczają ciekawych doznań ;) Koktajl przed podaniem należy schłodzić :) Smacznego
wege i kropkapraktycznie codziennie. Sięgamy po nią w okresie przeziębień. Używamy jej do marynat, sosów, ciast, lodów, deserów. Sok z cytryny to także kluczowy składnik lemoniady oraz wielu drinków i koktajli. Można ją kisić, peklować i mrozić. Jest to owoc o najbardziej wszechstronnym wykorzystaniu w wielu dziedzinach. A na „Letnie orzeźwienie” – cytrynada. Składniki: - 1 l schłodzonej, gazowanej wody mineralnej - 3 wyszorowane
mojewypiekiinietylkoLato to czas kiedy należy się dobrze nawadniać. Dzisiejszy koktajl, to kolejny wymyślony "na biegu", ze składników które miałam w lodówce:) Składniki na cztery półlitrowe szklanki : 1 duży ogórek szklarniowy 2 duże garście bazylii ( może być kolorowa jak na zdjęciu ) 2 cytryny 2-3 łyżki miodu rzepakowego 1l wody mineralnej szklanka lodu Ogórka i cytryny obrać ze skórki
Jemy PijemyMamy akurat teraz taki czas, gdy sezon truskawkowy się powoli kończy, a na borówki dopiero zaczyna. Warto sięgnąć po pyszne połączenie tych owoców w postaci koktajli. Składniki: niepełna szklanka truskawek garść leśnych borówek mleko ewentualnie miód do posłodzenia Sposób wykonania: 1. Truskawki umyć, odszypułkować. Borówki delikatnie opłukać wodą. 2. Owoce umieścić w kielichu, dodać mleka wedle uznania, ewentualnie miodu. Zmiksować
Kuchnia domowa Anidzieciństwie uwielbiałam truskawki rozgniecione widelcem, zmieszane ze śmietaną i osłodzone cukrem lub miodem. Postanowiłam połączyć smak dzieciństwa z potrzebami dojrzałej kobiety i w ten sposób powstał zdrowy koktajl w dwóch kolorach 😋 Składniki : 1/3 szklanki maślanki naturalnej 3 łyżeczki nasion babki płesznik truskawki miód Do szklanki wlać maślankę i dosypać nasiona babki płesznik. Wymieszać dokładnie i włożyć całość do lodówki
Weekendy w domu i ogrodzieumyj, usuń szypułki, pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do blendera. Orzechy rozłup, usuń skorupki, wrzuć do blendera. Dodaj maślankę lub kefir, dosłodź do smaku, zmiksuj na jednolitą masę. Gotowy koktajl rozlej do szklanek, od razu wypij. Szklankę możesz ozdobić truskawką
Przepisy i porady kulinarne