Konkretnie – czyli treściwy obiad, ciepła kolacja… Coś słodkiego – zdrowe słodycze, nietypowe lody czyli najlepsza cukiernia świata w Twojej kuchni Na zdrowie – wypijmy za kolejne spotkanie przepisy na zdrowe napoje, koktajle itd… Źródło: http://fotozakupy.pl/kinga-paruzel-nie-zwykla-kuchnia-bo-kazdy-jest-inny-z-autografem/40125s Książkę Kingi zamówiłam ze strony fotozakupy.pl zaraz po tym, jak Kinga ogłosiła wiadomość o tym, że można kupić książkę z jej autografem. 10 minut
ClauditteMissCookingSmoothie, to wspaniała bomba witaminowa. Ten orzeźwiający koktajl jest dla mnie idealnym rozpoczęciem dnia. Polecam go również na spotkania towarzyskie, itp. Dziś wersja łącząca mango, truskawki i banana. Czyli jedne z moich ukochanych owoców. Ich słodycz doskonale się uzupełnia. Zdrowo, smacznie i pięknie, bo kolor smoothie cieszy oczy. Składniki: 1 mango około 10 truskawek (mrożonych) 1 średni banan Przygotowanie: Truskawki
Słodkie okruszkimłodości... Nie dość, że złapałam paskudną infekcję i wywaliło mi migdały to dodatkowo jestem w trakcie leczenia stomatologicznego - stąd całkiem spore problemy z dziobem i gardłem. Zobacz jaki pyszny koktajl może zrobić ze szpinaku! Niestety, mój strach przed wizytą u dentysty wcale z wiekiem nie osłabł chociaż staram się pilnować tych spraw. Jednak nie zawsze to się udaje a poza
Smaczna Pyzałatwo stracić przy tym głowę;) Wersja w sałatce z fetą i miętą, wspaniałomyślnie rozpowszechniona przez Nigellę, to już klasyka w naszym letnim menu. Nie licząc drinków, koktajli i chłodnika, arbuz jawi się jako dość mało użyteczny w kuchni. Wiem, wiem, że najchętniej wszyscy zjadają go "na golasa", ale przyszła mi ochota na jakąś nową, ciekawą kreację. Sauteed watermelon brzmiało
KUCHARNIAdopiero ma przyjść. Obejmują tu i teraz - dojrzały smak lata zapisany jeżynowym atramentem. Pierwsze zbiory wprost ze splątanych krzaków trafiają wprost do buzi. Druga porcja obowiązkowo zawiruje w koktajlu. Trzecia popłynie kroplami jeżynowego soku. Cała reszta czeka na to, co przyjdzie mi do głowy. A przyszła mi parę lat temu chęć na jeżynową galaretkę . Odtąd ma stałe miejsce
KUCHARNIAZdjąć z ognia i dodać 1,5 szklanki białego rumu. Od razu studzić syrop z żurawinami zanurzając rondel w zimnej kąpieli (misce z zimną wodą i lodem). KOKTAJL KLEMENTYNA /nazwa i pomysł własny, proporcje na 1 osobę/ 60 ml soku ze świeżo wyciśniętych klementynek 60 ml syropu żurawinowy 50 ml białego rumu /lód opcjonalnie
KUCHARNIAbakłażan z czosnkiem, granatem i sosem jogurtowym 2. Krem malinowo-buraczany z miętą 3. Risotto milanese 4. Szafranowo-kardamonowa panna cotta z pistacjowym krokantem i karmelizowanym mango 5. Koktajl miłości „Love potion” 6. Pieczone gruszki z gorgonzolą, miodem i orzechami 7. Lody z kolorowym pieprzem (klik) 8. Trufle w hibiskusowym, różanym i truskawkowym pudrze (klik) 9. Czekoladowe serca
KUCHARNIAdwóch odsłonach: SŁODKO – 21.09. o godz. 10.00 WYTRAWNIE – 20.09 o godz. 15.00 Podczas warsztatów uczestnicy przygotują m.in. : SŁODKO * ciasto gryczane z owocami jaglaną tartę owocowo-ziołową budyń owsiany koktajl amarantusowy batony pełne ziaren trufle z białej kaszy * w zależności od dostępności składników menu może ulec zmianie WYTRAWNIE * polentę w w dwóch odsłonach sałatka z kaszy z pomarańczami w szalotkowym vinaigrette
KUCHARNIAUwielbiam awokado- jego smak i kolor - w pastach, sałatkach, koktajlach albo pokrojone z innymi dodatkami na kanapkach. Najprostszą pastą jest guacamole - tu moja jej wersja podstawowa :) SKŁADNIKI 1 dojrzałe awokado 1 łyżka oliwy 2 łyżeczki soku z limonki (lub cytryny) 1 ząbek czosnku sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Awokado obieramy i rozgniatamy widelcem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,oliwę
Moje Kuchenne Rewelacjeprostu odstawiam na chwilę. Warzę dosłownie 15 minut i przelewam całość na sitko z gazą, delikatnie, aby grudki się nie rozleciały. Oczywiście serwatki nie wylewam, ale robię z niej koktajl . Twaróg odciskam, zawiązuję i odstawiam do ostygnięcia...Potem wstawiam do lodówki i gotowe ! Następnie robię pyszną kanapkę !! Miłego
Życie na widelcułyżka soli 1 łyżka ostrej papryki 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego Pomidory parzymy, obieramy ze skórki. Obieramy cebule. Pomidory i cebule miksujemy w kubku do robienia koktajlu (można blenderem). Porcję należy podzielić na dwie części. Następnie wlewamy sos do jak najszerszego garnka, dodajemy pozostałe składniki i zagotowujemy. Potem na małym ogniu gotujemy około 2 h, Wyciągamy
Humanistka w kuchni3 kiwi 1 banan 2 pomarańcze 2 łyżeczki miodu małe opakowanie jogurtu naturalnego Owoce umyć, obrać i zmiksować. Dodać jogurt i miód. Ponownie zmiksować
Humanistka w kuchniznudziły często zmieniam farsz, korzystając z tego co mam w lodówce. W ubiegłym roku polubiłam jarmuż, dlatego często gości na naszym stole. Jest zdrowy, przyrządzam z niego sałatki, koktajle zielone, a tym razem połączenie z mięsem. Dodatek boczku jest dla faceta, który jak widzi coś zielonego to kręci nosem, a tak jak zobaczył, że roladka jest owinięta boczkiem zjadł
NA MOIM TALERZUtylko wyśmienity napój pobudzający nasze ciało i zmysły. Możemy zrobić niezliczoną ilość deserów, ciast, jak również używać jej do przygotowania dań głównych, przystawek... Dziś zapraszam na pyszny koktajl kawowy z lekko elektryzującą dawką %. Składniki: 200 ml ostudzonego mocnego naparu kawy maragogype , 4 łyżki ulubionego likieru (u mnie amaretto) kilka łyżek spienionego mleka kakao do dekoracji ewentualnie cukier
Malinowe Pocałunkipikantności. Idealnie nadaje się do tłustych mięs oraz sosów, zup rozgrzewających, pasztetów, dań z ryżu i warzyw. Głównie stosowany w potrawach pochodzących z kuchni orientalnych. Jest dodatkiem do koktajli odchudzających, naparów oczyszczających organizm a także herbat pomocnych w leczeniu przeziębienia. Należy do przypraw antynowotworowych, stosowany przy dolegliwościach związanych z układem trawiennym
Życie na widelcu