owoce, które po pewnym czasie nie wyglądają apetycznie, choć nadal nadają się do spożycia. Wtedy najlepiej je przetworzyć. Banany których skórka zaczyna brązowieć doskonale nadają się do przygotowania koktajlu albo ciasta bananowego zwanego też chlebkiem bananowym. Sekretem udanego ciasta/chlebka bananowego są właśnie przejrzałe banany, które im ciemniejsze tym słodsze. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymaga użycia
Smakowity Blog Kulinarnyparapetówkę, wpadłam na pomysł drinka arbuzowego z mrożonymi jeżynami i rumem. Nie każdy lubi napoje o takiej konsystencji, ale na pewno zasmakuje wielbicielom smoothie's czy warzywno-owocowych koktajli. Jeśli taki napój przygotujemy bez dodatku alkoholu, wtedy będą mogły go wypić także dzieci. Jestem pewna, że moim gościom przypadnie on do gustu 😊 Składniki: świeży arbuz mrożone jeżyny biały rum dodatkowo
Codzienna kuchnia niecodziennaczas. Obowiązki przejęła moja mama, która przejęła porzeczkowe przetwórstwo. Z porzeczek co roku robimy soki i dżemy, które akurat bardzo lubię Pieczemy także ciasta , czasem robimy lody i koktajle . Dziś wpadłam na nowy pomysł, choć trzeba przyznać, że nie jest to wielkie odkrycie – domowy kisiel porzeczkowy . Prostota, smak, którego nie da się opisać i ten zapach, który wypełnia całą
365 dni dookoła kuchniowoce kończy się zdecydowanie za szybko... plusem jest to, że można je przechować w postaci dżemów, konfitur czy mrożonek na jesienno-zimową porę. Truskawki idealnie sprawdzają się do robienia koktajli czy ciast, ale równie dobrze można je w ykorzystać do zrobienia domowego czekokremu. Co prawda najlepiej go zjeść w ciągu kilku dni więc do zimy raczej nie przetrwa ale może
Health-Fit-LifeSezon na jagody w pełni. Swoje kupiłam na targu i zamiast koktajlu upiekłam jagodzianki z mąki orkiszowej jasnej. Odrywane, wyrastały w tortownicy, dzięki czemu nie popękały, choć ja lubię te popękane. Składniki: 500 gram mąki + do podsypywania 3 żółtka cukier trzcinowy nierafinowany ok 3/4 szklanki pół kostki drożdży ( u mnie 50 gram) niepełna szklanka ciepłego mleka pół kostki rozpuszczonego
AZgotuj!Smoothie bowl” za granicą cieszy się ogromną popularnością. Jest to miska wypełniona ulubionym koktajlem, posypana owocami i bakaliami. Ja proponuje jej kolejna odsłonę , tym razem w kolorze zielonym. Pomysłów oraz przepisów na smoothie bowls można tworzyć nieskończenie wiele. Możecie przygotowywać je praktycznie w dowolnej kombinacji składników tworząc piękne warianty kolorystyczne i smakowe. Taka... Artykuł Zielone smoothie bowl czyli zielona
Fit Food BrunetkiCzekoladowe smoothie bowl to kolejna z propozycji koktajli w miseczce. Pyszny deser który można zjeść na śniadanie. Bardzo popularne i bardzo pyszne, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Można mieszać urozmaicając je o różne składniki, dzięki czemu za każdym razem będziemy mieć inne ale równie pyszne śniadanie czy deser. Składniki: 2 mrożone banany, 2 łyżki... Artykuł Czekoladowe smoothie bowl pochodzi
Fit Food Brunetkimedytacji. Jest tu bardzo przytulnie, miło i kolorowo. Najpierw na nasz stół trafiają napoje: chai masala - indyjska herbata z mlekiem i przyprawami (11 zł) mango lassi - indyjski jogurtowy koktajl z mango (12 zł) adrak chai - rozgrzewający i poprawiający trawienie napój imbirowy (10 zł) jako czekadełko dostajemy cienkie i chrupiące chlebki z mąki z ciecierzycy z sosami. Bardzo fajnym pomysłem
Kulinarne przygody Gatitywielkości kciuka, 5 g wanilii mielonej. Wykonanie : Rabarbar i imbir kroimy na kawałki. Następnie umieszczamy w kielichu blendera o dużej mocy.* Dolewamy wodę i resztę składników i blendujemy. Powstały "koktajl" rabarbarowy umieszczamy w garnku, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, często mieszając, przez ok 30 minut. Następnie przelewamy do wysterylizowanych słoików, dokładnie zakręcamy wieczka i umieszczamy w piekarniku (temperatura 120 stopni
Jeść, by żyć w zdrowiudużą ilość witamin. Dzięki mocnym smakom owoców, które są bazą tego napoju botwinka jest praktycznie niewyczuwalna, więc to smoothie można przygotować również dla osób, którym pomysł dodawania warzywa do koktajlu wydaje się dziwny ;) Do tego dodajemy wyraźny smak kokosa oraz lekki dodatek mięty. Smaczne i mocno orzeźwiające
Milion Smakównapoju roślinnego (użyłam kokosowo-ryżowy) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki oleju kokosowego (opcjonalnie) Przygotowanie: Placki zmiel na mąkę, a banana z mlekiem zmiksuj na koktajl. Wszystkie składniki ze sobą wymieszaj wraz z proszkiem do pieczenia. Na patelni rozgrzej olej i nakładaj po łyżce masy. Smaż do pojawienia się pęcherzyków, a następnie przewróć na drugą stronę
Zdrowie na języku :Płaknienie, Spirulina ma szerokie zastosowanie. Spotkamy ją w formie proszku lub tabletek. Najlepiej kupować ją w aptece lub w dobrych sklepach zielarskich. W formie proszku możemy dodawać ją do koktajli owocowych, warzywnych sałatek, kanapek, dipów , sosów nadaje potrawie wyrazisty smak. Ponadto spirulina wykorzystywana jest w kosmetyce, możemy nakładać maseczki ze spiruliny. Osoby, które nigdy wcześniej nie korzystały z alg powinny
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ciasto mojego dzieciństwa! Obok koktajlu i pianki truskawkowej to głównie biszkopt z truskawkami królował na moim rodzinnym stole w sezonie truskawkowym. Do dziś pamiętam, że jako dziecko zajadałam się tylko biszkoptem z kremem maślanym. Galaretkę z owocami musiała zjadać mama, ponieważ dla mnie najlepszą częścią w tym cieście był właśnie słodki krem maślany :). Może dlatego nie mam dziś nic przeciwko
Słodki PomysłMiesiąc temu wrzucałam przepis na koktajl różany , a dziś propozycja bardziej sycąca. Czytaj więcej
Kasia SarnaMleko owsiane może być zamiennikiem mleka zwierzęcego dla osób z nietolerancją laktozy, alergików lub wegan. Takie mleko roślinne doskonale sprawdzi się do przygotowania koktajli, naleśników, puddingów i wielu innych potraw. Można też wypić je bezpośrednio po przygotowaniu, dosładzając odrobiną syropu klonowego lub miodu. Przygotowanie mleka z płatków owsianych jest wyjątkowo proste i możemy sporo zaoszczędzić, robiąc je samemu. Kupne
Oryginalny smak