kolor świeżego owocu. Awokado to odżywczy owoc, który można jeść na słodko i ostro (jest delikatne, orzechowe, łagodne, maślane) w połączeniu z dodatkami wzbogaca smak. Możemy dodawać je do koktajli, delikatnych sałatek, wegańskich potraw, farszy, past, makaronów, zup w postaci kremów, podawać z pieczywem, można łączyć z przyprawami. Smakuje jako dodatek z jajkiem, wędzonym łososiem, szynką parmeńską, warzywami. Dojrzały owoc
ProstePesto.plMałe jabłko. Obiad Pomidorowa zupa krem z 2 łyżkami makaronu razowego. Pieczona ryba doprawiona ziołami (bez soli!). Kawałek brokuła ugotowanego na parze. Do picia sok z warzyw (szklanka). Podwieczorek: Koktajl przygotowany na bazie kefiru (1 szklanka), kilku truskawek (6-7 sztuk) i łyżki siemienia lnianego. Przekąska: 3 dowolne orzechy lub 2-3 suszone śliwki Kolacja: Wiosenny twarożek
Słodkie okruszkipoziom cholesterolu. Bogate jest w wapń. Posiada właściwości uspokajające. Duża zawartość żelaza znajdująca się w mleku pomocna jest przy leczeniu anemii. Mleko świetnie nadaje się do kawy, płatków śniadaniowych, koktajli, jako dodatek do wypieków, lodów, naleśników. Witaminy jakie znajdziemy w mleku owsianym to: B1, B2, B3, B6, E. Składniki mineralne to: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor. Składniki jakie
Zdrowy Styl Joannykulinarnej klęski należy obniżyć temperaturę pieczenia o 10-15 stopni. Syrop z agawy nadaje się również jako polewa do naleśników i pancaków. Można dodawać go również do owsianek i koktajlów. Jego karmelowy smak doskonale dopełnia każdy deser. Co więcej, syrop ten dobrze komponuje się również z wieloma daniami wytrawnymi, a w szczególności z owocami morza
Moja smaczna kuchniapoziom cholesterolu. Bogate jest w wapń. Posiada właściwości uspokajające. Duża zawartość żelaza znajdująca się w mleku pomocna jest przy leczeniu anemii. Mleko świetnie nadaje się do kawy, płatków śniadaniowych, koktajli, jako dodatek do wypieków, lodów, naleśników. Witaminy jakie znajdziemy w mleku owsianym to: B1, B2, B3, B6, E. Składniki mineralne to: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor. Banan jest
Zdrowy Styl Joannyratować żywność by nie marnowała się, lubię kreatywnie ją wykorzystywać. Przede wszystkim takie banany mrożę, ale też suszę, robię z nich placki, gofry, chlebek bananowy, ciasta na zimno, lody, koktajle, zapiekanki. Dzisiaj przepis na gofry z 4kilku jedynie składników! Polecam! PRZEPIS GOFRY Z DOJRZAŁYCH BANANÓW Składniki (na 4 banany dajemy 1 jajko i 8 łyżek mąki): 12 dojrzałych bananów
Dorota Smakujesię także w ziarna, na przykład: – nasiona chia – pełne omega 3, witamin i minerałów. Stanowią świetny składnik deserów, budyniów i puddingów. Można dodawać je do sałatek i koktajli, – nasion sezamu – ze zdrowymi tłuszczami, głównie wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi i Omega-6, – nasiona lnu, które zawierają kwasy tłuszczowe omega-3. Udowodniono, że zmniejszają ryzyko chorób serca
Zdrowy Styl JoannyDrink Mimosa (Mimoza) to jeden z najprostszych do zrobienia koktajli alkoholowych, który zrobisz tylko z dwóch składników. Najczęściej podaje się go wiosną i latem. - tylko 2 składniki - gotowy w 5 minut - podawany jako aperitif
AniaGotuje.plproduktem w kuchni. Przepisy na limonkę: Orzeźwiające lody na patyku mojito Orzeźwiająca lemoniada agrestowa z limonką Espresso Tonic – esencja kawy z gorzkim tonikiem Idealnie nadają się do przygotowania: napojów, koktajli, drinków, świeżych, orzeźwiających soków, do przygotowania gęstych sosów, używanych w kuchni indyjskiej, są składnikiem niektórych marynat, skórka z limonki znajduje zastosowanie w przygotowaniu orientalnych potraw zwłaszcza przepisach kuchni chińskiej, indyjskiej
ProstePesto.pldeserów, wypieków, jeść na surowo w połączeniu z innymi owocami, w postaci suszu, dodawać do sałatek, do płatków owsianych lub musli w połączeniu z mlekiem jako śniadaniowy dodatek, jako koktajl bananowy w połączeniu z owocami oraz warzywnymi. Banany to również składnik dań obiadowych, nadają się do białych mięs, do smażenia i grilowania. Artykuł Banany. Zdrowa, tropikalna, bananowa kuchnia pochodzi
ProstePesto.pluwielbiamy! Najważniejsze w zdrowej diecie jest to, aby była ona urozmaicona i pełna kolorów. Nie ograniczajcie się zatem tylko do standardowych dodatków, ale postawcie na różnorodność Spróbuj także: orzeźwiający koktajl z awokado i cytryną, orzechowy deser z awokado. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności
Natka Pietruszkipoprawnemu trawieniu. Zastosowanie kefiru / zsiadłego mleka. Kefir / zsiadłe mleko orzeźwia i doskonale gasi pragnienie. Idealnie pasuje do pysznego obiadu w nieprzetworzonej postaci. Na ich bazie można stworzyć także pyszne koktajle owocowe lub chłodniki. Bardzo często wykorzystuje się kefir / zsiadłe mleko jako zaczyn do naleśników, chleba, babeczek i ciast . Na bazie kefiru czy zsiadłego mleka, wytwarzam także domowy twaróg (znany
Ania gotujewypełni bułkę największą ilością jagód. Możemy się ścigać, albo część jagód zamrozić i cieszyć ich smakiem przez cały rok. Mrożone jagody możemy dodawać do pierogów, słodkich wypieków lub do koktajli. Znacie to urządzenie? To „maszynka” do zbierania jagód, zwana również grzebieniem. Czy zbieram tym sposobem jagody? Nie! Zbieranie jagód ręcznie jest poprawne ekologicznie i społecznie. Owoce czarnych jagód powinno się
Tajemnice Smakuzrobić z nich różne pyszności. Najczęściej takie banany wrzucam do zamrażarki i robię pyszne kremowe lody , piekę muffinki lub babkę albo miksuję i robię deser lub koktajl . A ostatnio zrobiłam sernik na zimno. Mocno bananowy bo bananów było dużo. Bardzo dojrzałe banany szybko ciemnieją i niezbyt apetycznie wyglądają dlatego też aby ukryć kolor dodałam czekoladę
Monia miesza i gotujedziałają na wzrok, wpływają na obniżenie ciśnienia, poprawia pamięć i – jak wszystkie owoce jagodowe – działa antynowotworowo. Budyń owsiany na mleku owsianym Takie borówki pasują oczywiście do wszelkich koktajli, a także deserów na zimno. Ja jestem fanką wszelkiego rodzaju puddingów i budyniów roślinnych, więc nie mogłam nie przyrządzić takiego właśnie budyniu z borówkami:) Budyń przygotowałam z płatków owsianych
Wiszniówka