Muffiny kokosowe...Miękkie, wilgotne i puszyte.Oblane białą czekoladą.Oprószone wiórkami kokosowymi.Nikt się im nie oprze.Komu jedną? Serdecznie zapraszam! Składniki:3 jaja;220 g mąki;160 g cukru;2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;125 ml oleju;200 ml jogurtu greckiego;Kilka kropel aromatu śmietankowego;6 łyżek wiórków kokosowych;Szczypta soli.Dodatkowo, na wierzch:100 g białej czekolady;1 łyżka mleka(...)dokładnie wymieszać.Do ubitych żółtek z cukrem, stale miksując, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, olej, jogurt grecki. Miksować, aż do całkowitego połączenia się skałdników.Do ciasta dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać masę łyżką (najlepiej drewnianą).Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywno. Sztywne białka dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać masę.Powstałą masę przełożyć do formy
Gospodyni MiejskaJuż bardzo dawno nie piekliśmy muffinek, aż do wczoraj, bo właśnie tak mnie jakoś "naszło" że postanowiłam coś wykombinować. I pokombinowałam: zużyłam resztę mleka kokosowego (pozostało od pieczenia ciasteczek), przeanalizowałam dotychczas przez nas pieczone muffinki i stworzyłam na ich bazie nowy twór, dodając nasze ulubione dodatki, wyszły cudowne- delikatne, mięciutkie i bardzo wilgotne i co najważniejsze nic nie tracą(...)pszennej troszkę mniej)- 1 łyżeczka (z lekkim czubkiem) proszku do pieczenia- 2 szczypty sody- 1/3 łyżeczki soli- 3/4 szklanki ksylitolu (lub cukru)Składniki mokre:- 2 jajka- 200ml mleka kokosowego- 50g oleju kokosowego- 1/3 szklanki mleka ryżowego lub owsianego (ewentualnie zwykłego)Dodatkowo:- po ok.3 maliny mrożone na muffinkę- trochę wiórków kokosowych do posypania (nie trzeba)W jednej trochę większej misce wymieszać
Smaczne Zdroweciasteczek, zup, mięsa, a nawet kawy! Znajdziesz go w najlepszych kremach do pielęgnacji ciała, ale, jeśli chcesz, możesz go też użyć do... czyszczenia mebli. Zdziwiona/y? Co to takiego? Olej kokosowy! Czy kiedykolwiek o nim słyszałaś/eś? Mnie przedstawiła go moja ciocia, zapalona miłośniczka i odkrywca wszystkiego, co zdrowe, naturalne, dobre. Przed wyjazdem na Wyspy Kanaryjskie, zaczęłam mieć problemy(...)oczy otworzyły się szeroko. Nie wierzyłam własnym uszom! Postanowiłam nie do końca wierzyć na słowo i wypróbować na sobie. Zgarnęłam słoiczek i...od tamtego czasu uzależniłam się. Drzewo kokosowe jest uważane za DRZEWO ŻYCIA przez ludy Południowej Azji, Indii czy Filipin. W sanskrycie palma kokosowa to "kalpa vriksha", co tłumaczy się jako "drzewo dostarczające wszystkiego, co potrzebne do życia
Gotowanie to kochaniePiernik który jest wilgotny i pachnący przyprawą do pierników. Po upieczeniu nadaje się do jedzenia nie musi odczekać kilku dni by zmiękł. Po raz pierwszy przełożyłam piernik masą kokosową i do tego tradycyjnie powidłami. Jednak masa kokosowa to był strzał w dziesiątkę. Piernik smakuje wybornie. Składniki:125 g margaryny Palma z Bielmar200 g cukru2 łyżki miodu2 łyżki powideł śliwkowych4 łyżeczki(...)około 50-60 minut do suchego patyczka.Po upieczeniu piernik wyjąć z formy odkleić papier i studzić na metalowej kratce. Zimny piernik przekroić trzy razy uzyskując 4 placki. Masa kokosowa:Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, wymieszać i odłożyć do napęcznienia. Do garnka przełożyć wszystkie składniki i na wolnym ogniu mieszając gotować około 10 minut. Zdjąć z ognia dodać napęczniałą
Ala piecze i gotujeBardzo zdrowe i smaczne, niby zwykle nalesniki z serem, jednak niezwykle.Przy ich smazeniu roznosil sie w kuchni cudny,delikatny ,kokosowy zapach.Zdrowsze ,bo uzylam maki orkiszowej pelnoziarnisej.A powstaly jak zwykle przez przypadek i beda na pewno czesciej goscic na moim stole.Zostalo mi po prostu mleko kokosowe i nie za bardzo wiedzialam jak je spozytkowac I tak wyladowalo w nalesnikach.W smaku nalesnikow(...)kokos jest ledwo wyczuwalny.Przez uzycie mleczka kokosowego nalesnki sa delikatniejsze w smaku,ale ten zapach przy smazeniu ....Sami spobujcie!Przepis na 8 srednich nalesnikow: Ciasto: 1 szklanka maki orkiszowej pelnoziarnistej150 g mleka kokosowego( u mnie 60 % )150 g zwyklego mleka ( 1,5 % tluszczu)1 lyzeczka miodu (zeby sie zarumienily)1 jajko 1 lyzka oleju1/4 lyzeczki soliNadzienie: 300-400 g twarozku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tylko zdrowy, ale gęsty i bardzo pożywny. Przygotowuję go na mleku kozim, tylko w takiej formie moje Dzieci je akceptują:) Aby koktajl był jeszcze lepszy dodaję do niego wiórki kokosowe i organiczny olej kokosowy (do kupienia w każdym eko-sklepie), którego regularne spożywanie ma szereg korzyści zdrowotnych. Należą do nich m.in. zdrowsza skóra i włosy, wzmocnienie układu odpornościowego czy obniżenie(...)poziomu cholesterolu. Olej kokosowy wzmacnia również kości i pomaga chronić przed nowotworami. Koktajl możecie zabrać ze sobą w słoiczku do pracy i popijać go, gdy tylko poczujecie głód. Jest on naprawdę świetną alternatywą dla tradycyjnego śniadania.SKŁADNIKI (porcja dla dwóch osób):1,5 szklanki koziego mleka (można użyć krowiego lub innego ulubionego)300 g truskawek3-4 łyżki płatków żytnich (mogą
Słodko-Słony Świat IlonyPachnące cynamonem, aromatyczne, typowo jesienne ciasto dyniowo-kokosowe z ananasem i słonecznikiem. Ciasto, które w jesienne, chłodne dni doskonale smakuje z kubkiem gorącej herbaty:) Jest ciężkie i wilgotne, ma piękny, dyniowy kolor, ananas dodaje jeszcze słodyczy, a słonecznik wspaniale chrupie w tle. Do ciasta używam pulpy kokosowej, ktora zostaje mi z produkcji domowego mleka kokosowego. Ale z powodzeniem możecie użyć(...)nienaruszonych" wiórków kokosowych, smak będzie jeszcze intensywniejszy:) Z tego ciasta możecie rówież upiec dyniowe muffinki:) Powinno bez problemu wyjść 12 sztuk. Bardzo polecam!SKŁADNIKI:1 szklanka puree z dyni*1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki brązowego cukru0,5 szklanki oleju (użyłam rzepakowego)0,5 szklanki domowego mleka kokosowego (można użyć z puszki lub krowiego albo roślinnego)3/4 szklanki
Słodko-Słony Świat IlonyPrzepyszny deser z dość ciekawym połączeniem kokosu i granatu. Powiązanie tych smaków idealnie ze sobą komponuje tworząc eksplozje smaków na naszych podniebieniach. Jedwabista, wręcz kremowa, kokosowa panna cotta złamana orzeźwiającą galaretką z granatów, a wszystko polane rubinowym syropem - poezja zamknięta w kieliszku...Kokosowa Panna Cotta z Galaretką i Syropem z Granatów - Składniki: (ok. 8 deserów)galaretka z granatu:2/3 szklanki(...)żelatynę z wodą - dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy ziarenka granatu - odstawiamy do ostygnięcia. Lekko tężejąca galaretkę przelewamy do pucharków i umieszczamy w lodówce do całkowitego stężenia.Kokosowa Panna Cotta:Żelatynę rozpuszczamy w ok. 4 łyżkach ciepłej wody.Śmietankę i mleko podgrzewamy wraz z wiórkami kokosowymi, cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem. Gdy tylko zacznie się gotować ściągamy
Słodka Stronalodówki wołała otwarta puszka z mlekiem skondensowanym. W książeczce Czekolada z serii Z kuchennej półeczki (którą swoją drogą naprawdę bardzo lubię) znalazłam przepis idealny. Krychy, herbatnikowy spód i kokosowa masa na wierzchu. Wszystko miałam w domu, więc czym prędzej zabrałam się za pieczenie. Efekt wyszedł... Nie do końca taki, jakiego oczekiwałam. Niestety, ale w przepisie podano zbyt długi czas pieczenia(...)Przy drugim podejściu jednak okazało się, że skracając czas do raptem 20 minut mogę osiągnąć coś naprawdę smakowitego. Spód jest chrupki i dość mocno kakaowy, masa na wierzchu intensywnie kokosowa, ciągnąca i lepka. Mmm... Pycha! I choć nie jest to jeszcze typowo wiosenne ciasto, zachęcam do wypróbowania. Zniknie, zanim wiosna zdąży się na dobre zadomowić.Kokosowe pyszotkiSkładniki:(na formę 20x20
Pożeraczka, czyli raz adobrzebabeczki to strzał w dziesiątkę dla wszystkich miłośników kokosu – delikatne ciasto z dodatkiem mleczka kokosowego i biały lukier posypany kokosowymi wiórkami. Wraz z czekoladowym nadzieniem i subtelną walentynkową dekoracją świetnie sprawdzą się także w roli prezentu.Mleczko kokosowe jest dostępne w delikatesach, np. w Almie, można znaleźć je także w marketach na dziale z kuchnią azjatycką, ja kupiłam je jakiś czas(...)ktoś wymyśli do czego je wykorzystać :)Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mleka5 łyżek mleczka kokosowego+ wiórki kokosowe, gorzka czekoladaSkładniki na lukierSuche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej, mleko oraz mleczko kokosowe dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę
Ciastkozercytortownicę o śr. ok. 24 cm) Spód 300 g pierniczków 100 g stopionego masła Masa cytrynowa 500 g serków homogenizowanych 2 galaretki cytrynowe 2 łyżki cukru pudru Masa kokosowa 500 g Serka Mascarpone 2 łyżki żelatyny 10 łyżek likieru kokosowego 3-4 łyżki cukru pudru Wykonanie Spód Pierniczki drobno pokruszyć najlepiej blenderem, dodawać stopniowo dodać stopione(...)odstawić aby wystygła. Serki utrzeć z cukrem pudrem, dodać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Gdy masa cytrynowa zacznie tężec wylać na schłodzone pierniczki, i wstawić do lodówki. Masa kokosowa Żelatynę rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody. Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem, cały czas miksując na najniższych obrotach dodawać po łyżce likier kokosowy, na końcu dodać przestygniętą żelatynę
RAROSSAtejże spontanicznej wersji, z której wszyscy byli bardzo zadowoleni. Jedynie co jest nam potrzebne to: kruche herbatniki, orzeszki ziemne, śmietanka kremówka, skórka z cytryny, batony Princessa i wiórki kokosowe. Czyż nie brzmi pysznie, że aż lekko? Nie za słodko, a w sam raz - deser idealny na wakacyjy urlop bez piekarnika! Zapraszamy kochani: Składniki: 4 opakowania herbatników (po 50g każde) garść(...)słonych orzeszków ziemnych + mała ilość do posypania wierzchu 90-100g masła 100g wiórek kokosowych + odrobina do posypania wierzchu3 150gramowe batoniki kokosowe ( preferowane Princessa)1 łyżeczka startej skórki z cytryny lub limonki 300ml mocno schłodzonej kremówki spółdzielni mleczarskiej w Gostyniu 30% 1 małe opakowanie śmietan fixu (opcjonalnie) Przygotowanie: Herbatniki i orzeszki ziemne rozdrabniamy w moździerzu, za pomocą
Symfonia Smakówsernik z dodatkiem mleka skondensowanego. Mimo początkowych obaw (masa była bardzo rzadka) okazało się , że był to szczał w dziesiątkę. Obecnie jest to mój ulubiony sernik. Polecam!! Sernik kokosowy z rosą i mlekiem skondensowanym Składniki: Spód: · 200 g zimnego masła · 2 żółtka(...)cukru · 60 g wiórek kokosowych · 1 łyżeczka proszku do pieczenia · 400 g mąki Masa serowa: · 500 g twarogu zmielonego do serników · 4 żółtka
Mania Gotowaniacurry. W Brazylii - gotowana w winie, z dodatkiem cynamonui kardamonu - przemienia się w wyborny deser.A ja, Karmel-itka... Zrobiłam z niej pudding. Lecz nie byle jaki!Niesamowicie lekki, kokosowy - na kokosowym mleczku, podany z musem z banana. Od tej chwili to mój ulubiony deser, a tapioka zagości w mojej kuchni na stałe. KOKOSOWY PUDDING Z TAPIOKI. (inspiracja: W Krainie Smaku(...)pomysł na smak i formę; wykonanie: autorskie;) na 2 osoby 400 ml mleczka kokosowego (jedna puszka) 100 ml przegotowanej wody 3 pełne łyżki kuleczek tapioki 3-4 łyżki cukru pudru 1 banan wiórki kokosowe Wodę wymieszałam w kubku z cukrem pudrem. Mleczko kokosowe wlałam do rondelka, dodałam wodę z cukrem, a kubek wypłukałam dodatkowo odrobiną (ok. łyżki) wody. Rondelek
W kuchni Karmel-itkiDelikatne, malinowe, bezowe serduszka przełożone przepysznym kokosowym kremem z dodatkiem likieru to pomysł na własnoręcznie zrobiony smakowity prezent na Walentynki, Dzień Matki, a także każdą inną okazję kiedy chcecie komuś powiedzieć jak bardzo jest dla Was ważny. Polecam! Składniki: Bezowe serduszka ok. 24 szt.: 4 białka 200 g cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki koncentratu soku(...)początku narysować wszystkie serduszka - a następnie kolejno pogrubiać je. Suszyć 2,5 - 3h. Wyjąć z piekarnika. Zostawić na blaszkach do całkowitego wystudzenia. Bezy można przygotować dzień wcześniej. Krem kokosowy: 250 g schłodzonego serka mascarpone 170 g schłodzonej śmietany kremówki 36% 90 g wiórek kokosowych 6 łyżek likieru kokosowego 1 łyżka cukru pudru Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone. Dalej
maniapieczenia