kokosowe - 19941 przepisów (strona:593/1330)

Koktajl mango 139

Składniki (na 1 porcję) - ½ mango (ok. 121g), - ½ szklanki soku pomarańczowego (ok. 125 ml), - 3 łyżki mleka kokosowego (ok. 30g). Sposób przygotowania 1. Miksujemy mango z sokiem i mlekiem kokosowym. Koktajl jest bogaty w: - β-karoten (pochodzący z mango), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 276 ml   Energia: 194,0 kcal

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Babeczki z kokosowym kremem z białą czekoladą 188

miękkiego masła - 0,75 szklanki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 3 jajka - 2-3 łyżki mleka - różowy barwnik spożywczy - szczypta soli - kieliszek likieru kokosowego *krem: - 250 g mascarpone - 2 tabliczki białej czekolady (200g) - 4 łyżki wiórek kokosowych *dodatkowo: - maczek truskawkowy - cukrowe perełki - mini żelki owocowe Przygotowanie:  Masło i cukier utrzeć na puszystą masę

W poszukiwaniu inspiracji
Duża porcja zdrowej, naturalnej i chrupiącej granoli :) 158

płatków jęczmiennych  100 g ziaren słonecznika 100 g masła orzechowego 100% (u mnie crunchy) 100 g syropu daktylowego  30 g płatków migdałowych  35 g wiórków kokosowych  Dodatki: 60 g jagód goji 100 g rodzynek niesiarkowanych (Targroch) 50 g nasion chia 80 g płatków kokosowych  50 g siemienia lnianego złocistego (Targroch) 100 g moreli niesiarkowanych (Targroch

Zdrowie na języku :P
Jaglanka ze świeżymi owocami 229

macie pomysłu na kaszę jaglaną, to polecam z czystym sumieniem...z owocami! Zawsze smakuje, szybko się robi i jest niesamowicie zdrowa! Składniki kasza jaglana ugotowana na sypko olej kokosowy virgin do podgrzania kaszy białe winogrona jeżyny 2 łyżki soku z acerola opcjonalnie kiwi gold granat Wszystkie owoce odpowiednio przygotuj, podziel. Ugotowaną kaszę jaglaną podpraż na oleju kokosowym. Wsyp wszystko

Z Kuchni Do Kuchni
Bułki do hot dogów 183

konserwantów, polepszaczy i innych niepotrzebnych składników.  Składniki: 1,5 szkl mleka 55 g masła 650 g mąki pszennej typ 500 15 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru kokosowego 1 łyżeczka soli 1 jajko Do posmarowania 1 jajko 1 łyżka mleka złoty i czarny sezam Przygotowanie: Pół szklanki mleka podgrzać dodać łyżeczkę cukru kokosowego, drożdże, wymieszać i pozostawić żeby zrobił

Ala piecze i gotuje
Kasza jaglana na śniadanie, z jabłkiem tartym, siemieniem lnianym i granatem 196

taka oto wersja jaglanki. Składniki kasza jaglana ugotowana na sypko, nie podaję ilości każdy wie ile jej zje cynamon duże i soczyste jabłka sok z połowy cytryny- opcjonalnie olej kokosowy do uprażenia kaszy jeśli jest zimna z lodówki listki mięty owoc granatu orzechy pecan lub włoskie nasionka siemienia lnianego migdały płatki migdałów  Skworcu Kaszę jaglaną ugotuj na sypko, jeśli(...)masz już zimną, upraż na niewielkiej ilości oleju kokosowego. Odłóż. Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na dużych oczkach lub na zapałkę. Kaszę wymieszaj z jabłkami , posyp cynamonem i polej sokiem z cytryny. Na suchej i gorącej patelni upraż orzechy i siemię lniane, możesz delikatnie przykryć, bo strzela! Ja dostałam w oko. Także ostrzegam. Wymieszaj wszystko razem. Na rozgrzanej patelni upraż

Z Kuchni Do Kuchni
Szybki ucierany torcik bezglutenowy z czarną porzeczką 152

pokojową: 110 g Mix-C Schar 5 g bezglutenowego proszku do pieczenia 65 g masła 100 g cukru trzcinowego łyżeczka domowego cukru waniliowego 2 jajka 65 ml domowego mleka kokosowego szczypta soli DODATKOWO: masło i mąka do foremki 6-8 łyżek domowej konfitury z czarnej porzeczki cukier puder do oprószenia WYKONANIE: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, oddzielić żółtka(...)temperatury 180 stopni (160 z termo obiegiem). Miękkie masło utrzeć z połową cukru trzcinowego i cukrem waniliowym, następnie pojedynczo dodać żółtka, a następnie porcjami przesianą mąkę i mleko kokosowe. Masę wymieszać dokładnie, aby nie było grudek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać porcjami pozostały cukier. Pianę przełożyć do masy i delikatnie wymieszać łopatką. Ciasto

Kuchenne zapiski Edyty
Kilka pomysłów na... 146

jakieś pomysły/przepisy na to w czym się sprawdzi, oczywiście oprócz tofurnicy do której muszę się zabrać w najbliższym czasie :D  miłej niedzieli :)  jaglane kluski buraczane, z kokosowym sosem chrzanowym*, brokuły (vegan) *z mleczka kokosowego i chrzanu  kluski śląskie z sosem pieczarkowym  (vegan) pierogi gryczane z farszem z czerwonej fasoli-suszonych śliwek-tahini (vegan) muszę jeszcze

More food, love and dreams
Kawowa tapioka 222

truskawkowego lub wersję czekoladową z wiśniami. Składniki: 90 g tapioki (1/2 szklanki) 2 szklanki mleka 1 szklanka kawy z 2 łyżeczek 3-4 łyżki cukru (do smaku) trochę mleka kokosowego lub jogurtu naturalnego Tapiokę zalać zimnym mlekiem i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie do mleka wsypać szczyptę soli, cukier i wlać szklankę mocnej kawy. Całość wymieszać i gotować(...)tapioka nie przywarła do garnka. Gdy tapioka będzie szklista i miękka to garnek zdjąć z ognia. Przykryć pokrywką. Przygotowany pudding przełożyć do pucharków. Ewentualnie wierzch deseru ozdobić odrobiną mleczka kokosowego lub jogurtu naturalnego. Deser dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno

Ugotować
Gryczane wegańskie racuchy 177

jabłka 80g mąki gryczanej 1 łyżeczka lnu mielonego 5 łyżek mleka roślinnego (lub więcej) 1 łyżeczka stewii + do posypania 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka drożdży instant  Olej kokosowy do smażenia Przygotowanie: Drożdże mieszamy z mąką. Len zalewamy 3 łyżkami ciepłej wody. Dodajemy do mąki razem ze stewią i cynamonem. Dolewamy mleko. Kroimy 1/2 jabłka w malutką kosteczkę. Dorzucamy(...)ewentualnie mleko lub wodę aby masa była dobra do formowania, ale nie za rzadka. Odstawiamy na 20 minut miske w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką.  Smażymy na oleju kokosowym. Gotowe racuchy podajemy posypane stewią lub cukrem pudrem

Czarnawisienka
Krem kakaowy z awokado z alkoholizowanymi wiśniami 172

dojrzały banan 3 łyżki kakao naturalnego 1 czubata łyżka masła orzechowego 1-2 łyżki syropu z agawy (opcjonalnie; można zastapić płynnym miodem lub syropem klonowym) 1-2 łyżki mleka kokosowego (do nadania rzadszej konsystencji, można pominąć) 2 garści wiśni w alkoholu (można też użyć dowolnych owoców-świeżych lub mrożonych lub owocowej konfitury i dodać odrobinę alkoholu, np rumu lub brandy(...)mniejsze części i wkładamy do misy blendera. Dodajemy kakao, masło orzechowe i ewentualnie syrop z agawy. Blendujemy wszystko razem, aż powstanie gładki krem. Jeśli jest za gęsty-rozrzedzamy mlekiem kokosowym. Tak przygotowany krem jest w zasadzie gotowy, ale polecam jeszcze przełożyć go do miski krótko miksować (około pół minuty), aby nadać mu puszystości. Na dnie pucharków układamy owoce

Zawsze głodna!
Chleb który odmienia życie, bez glutenu, bez laktozy 115

szklanka płatków gryczanych pół szklanki płatków jaglanych pół szklanki płatków quinoa 1 szklanka rodzynek 8 łyżek zmielonego siemienia lnianego 1 łyżeczka soli 1 łyżka agawy 4 łyżki roztopionego masła kokosowego 400 ml wody Do miski wsypałam suche składniki: ziarna słonecznika, ziarna siemienia lnianego, płatki gryczane, płatki jaglane, płatki quinoa, zmielone siemie lniane, sól i rodzynki. W drugiej misce wymieszałam mokre(...)składniki: wodę, agawę i masło kokosowe. Następnie połączyłam suche składniki z mokrymi składnikami. Masę przełożyłam do keksówki (ja używam silikonowej, która nie wymaga dodatkowego smarowania) i odstawiłam na 2 h.  Piekarnik rozgrzałam do temp. 180 ° C i wstawiłam keksówkę. Chlebek piekłam 50 min.  Po ok. 2 h wyjęłam chlebek z keksówki i pozostawiłam do ostygnięcia (najlepiej odczekać całą

nietadieta
Kruche ciasteczka kokosowe bez glutenu, bez laktozy, bez jajek i bez cukru 222

Kruche ciasteczka Składniki: 10 łyżek zmielonych wiórek kokosowych 3/4 szklanki mąki ryżowej + do podsypania 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki agawy 2 łyżki oleju 1 łyżka zimnej wody 100 g masła kokosowego Wszystkie składniki wymieszałam i ręcznie wyrobiłam ciasto. Ciasto wstawiłam do lodówki na 20 minut. Następnie ciasto rozwałkowałam, podsypując mąką ryżową. Wykroiłam ciasteczka

nietadieta
Ciasto ze śliwkami. Wegańskie i bezglutenowe 123

Ciasto śliwkowe Składniki: 1 szklanka mąki ryżowej pół szklanki mąki z ciecierzycy pół szklanki mąki ziemniaczanej pół szklanki oleju roślinnego pół szklanki mleka roślinnego pół szklanki wiórek kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g suszonych śliwek 2 łyżki siemienia lnianego pół słoiczka dżemu  Suszone śliwki zmiksowałam na gładko za pomocą blendera, (5-6 sztuk zostawiłam na pozniej). Siemie(...)lniane zalałam wrzątkiem, by utworzyło gluta. Do miski wsypałam mąki, proszek do pieczenia, dodałam zmiksowane śliwki, siemie lniane, wiórki kokosowe, olej i mleko. Na koniec dodałam dżem, by raczej dodał słodkości, niż smaku. Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą miksera. Dodatkowo wrzuciłam kilka pokrojonych śliwek, wymieszałam łyżką i przełożyłam do keksówki. Jeśli ciasto jest zbyt gęste należy dodać mleka. Ciasto piekłam

nietadieta
Muffinki z wiśniami, bez glutenu, bez laktozy i bez jajek 129

Muffinki z wiśniami Składniki: 1 szklanka mąki ryżowej pół szklanki mąki kokosowej pół szklanki mąki gryczanej 100 ml oleju kokosowego 1 banan 1 szklanka mleka ryżowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO syrop z agawy/miód dżem wiśniowy Banana zmiksowałam na gładko, dodałam mąki, olej, agawę/miód oraz proszek do pieczenia. Wszystko wymieszałam i ponownie zmiksowałam. Do foremek nałożyłam

nietadieta