Składniki: 3 garście bezglutenowego makaronu penne Sotelli 1/2 czerwonej cebuli 3 garście dowolnych warzyw na patelnię (użyłam miksu różnych – zielona fasolka, brokuły, kukurydza, marchew) około 2 łyżki oleju kokosowego sól i pieprz do smaku posiekana natka pietruszki opcjonalnie ulubione przyprawy – u mnie najczęściej Zioła Małgorzaty 3 pełne łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu(...)Cebulkę kroimy, podsmażamy na oleju kokosowym. Dodajemy warzywa, podsmażamy pod koniec doprawiając solą i pieprzem. Co jakiś czas mieszamy. Gdy warzywa odpowiednio zmiękną dodajemy ugotowany makaron, mieszamy. Ściągamy z palnika, dodajemy jogurt. Szybko mieszamy, próbujemy. Opcjonalnie doprawiamy solą i/lub pieprzem oraz ulubionymi przyprawami. Mieszamy, posypujemy posiekaną zieloną pietruszką. Podajemy od razu. S macznego
Słodkie okruszkiPRZEPIS NA DYNIOWE PANCAKES Składniki na placuszki: 1/2 szklanki pure z dyni 1/2 szklanki maślanki 2 jajka 3 pełne łyżki mąki jaglanej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: olej kokosowy do smażenia miód banan lub inne owoce Przygotowanie dyniowych pancakes 1. Do miski wlać maślankę, dodać jajka i pure z dyni - wymieszać. 2. Mąkę jaglaną połączyć z proszkiem do pieczenia(...)Sypkie składniki dodać do mokrych - dokładnie wymieszać lub zmiksować. 4. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego. Kłaść porcję ( 1 łyżka ) ciasta, formując kształtny placuszek. Smażyć na małym ogniu około 2 minuty z każdej strony. Dyniowe panckes podawać z ulubionymi owocami, polane odrobiną miodu. Smacznego
kolorowotorcikowosię sprawdzi w diecie małego dziecka. Bez dodatku pora taką zupkę można podać maluszkowi już od 6 miesiąca życia. Po 8 miesiącu życia można ją zabielić odrobiną domowego mleczka kokosowego . 4 różyczki kalafiora pół średniego ziemniaka 1 średnia pietruszka mały kawałek pora mały kawałek selera 1 łyżeczka oleju rzepakowego/ oliwy z oliwek/nierafinowanego oleju kokosowego Do gotującej się wody wrzucamy pokrojonego
Dieta bez mlekaKolejny mój faworyt w placuszkach warzywnych. Dynię można przyrządzić na słono jak i słodko. Ja przygotowałam w wersji na słodko z dodatkiem mąk kokosowej i ryżowej. Palce lizać! Składniki: 2 jaja 10 tabletek słodziku 1 łyżka mąki kokosowej 2 łyżki mąki ryżowej szczypta proszku do pieczenia aromat dynia (ok.200-300g) Sposób przygotowania: Jaja ucieramy ze słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy
Truskawkowa Fiestainnego jak jajka sadzone w sosie pomidorowo- paprykowym. Podawane ze świeżym twarożkiem, ziołem, pieczywem ( najlepiej ciemnym ze słonecznikiem) Danie posiada około 700 kcal. Produkty potrzebne: olej kokosowy- 2łyżeczki papryczka chili lub peperoni- 1 sztuka malutka domowy słoiczek przecieru pomidorowego - 1 słoiczek kolendra lub natka pietruszki - posiekany drobno pęczek twarożek biały- 200 gram jajka- 4 sztuki pomidorki(...)łyżeczka sól- 2 łyżeczki pieprz kolorowy- ugnieciony w moździeżu 2 łyżeczki Sposób przygotowania: Kroimy drobno imbir, papryczkę ostrą, paprykę czerwoną, czosnek, na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy kminek, czosnek,imbir,papryczka, paprykę, smażymy od czasu do czasu mieszając przez 5 minut na średnim ogniu. Następnie dodajemy, pomidorki w puszcze, przecier i pomidorki cherry. Całość dusimy około
pichcisztojajka 120 g cukru 1 cukier waniliowy 150 g masła 100 g kwaśnej śmietany 220 g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka śliwek 1/4 szklanki rodzynek wiórki kokosowe do posypania babeczek WYKONANIE : Białka ubijamy na sztywną pianę, masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną na krem. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i mieszamy, na końcu dodajemy(...)ubitą pianę z białek i rodzynki, delikatnie mieszamy łyżką. Do foremek lub papilotek nakładamy ciasto do 3/4 wysokości, na środku układamy połówkę śliwki brzuszkiem do ciasta. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 minut do suchego patyczka. Upieczone i zimne babeczki można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilistartego 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 cebula, pokrojona w plasterki 3 papryczki chili, drobno posiekane 1/4 szklanki czerwonej pasty curry 1×400 g puszka mleka kokosowego 2 łyżki sosu rybnego (opcjonalnie) 200 g dyni, obranej i pokrojonej w małą kostkę 200 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i pokrojonej na 2 cm kawałki 2 łyżki cukru brązowego(...)imbir i czosnek i smaż mieszając przez 1 minutę. Dodaj cebulę i chili i smaż kolejną minutę. Dodaj pastę curry i smaż mieszając przez około 2 minuty. Wlej mleko kokosowe, wymieszaj, napełnij wodą połowę puszki po mleku, wlej do patelni i ponownie wymieszaj. Dodaj sos rybny, dynię i fasolkę szparagową i gotuj pod przykryciem aż warzywa będą prawie miękkie, przez
karmelowyłyżki mąki owsianej – używam Swoja Mąka 1 łyżka cukru trzcinowego 1 jajko M 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia olej do smażenia – u mnie 2 łyżeczki oleju kokosowego Uwaga! 5% rabatu na zakupy w sklep.swoja-maka.pl na hasło: #slodkieokruszki Ważny do końca września 2017 roku Przygotowanie: Do miseczki dodajemy jogurt naturalny, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i wbijamy 1 jajko(...)mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej gęstej masy. Odstawiamy na chwilę, po czym mieszamy tuż przed smażeniem. Placuszki smażymy (na małym ogniu) z obu stron na oleju kokosowym. Z podanej porcji wychodzą 4 placuszki. Podajemy od razu oprószone cukrem pudrem. Delikatne owsiane placuszki wspaniale smakują w towarzystwie świeżych malin. Smacznego
Słodkie okruszkiłyżeczka ekstraktu z wanilii 3-4 łyżki miodu garść orzechów laskowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: 1/2 tabliczki czekolady deserowej 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki śmietany kremówki orzechy lub kolorowe kuleczki do dekoracji Ciecierzycę, jaja, olej, wanilię i miód zmiksować na gładką masę. Dodaję kakao, mąkę oraz proszek do pieczenia. Dokładnie(...)wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Ciasto piekę 60 minut, do suchego patyczka. W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę, olej kokosowy i śmietanę. Przygotowaną polewą dekoruję ciasto. Posypuję orzechami lub kolorowymi posypkami. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaPrzepis na domowe, szybkie i bezglutenowe a'la rafaello :)) Przepis ; 180 g wiórek kokosowych 2 żółtka 2 białka 2 łyżki cukru orzeszki Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy żółtka oraz cukier. Miksujemy na gładką masę, po czym dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Z otrzymanej masy formujemy kuleczki a w środek wkładamy orzeszki. Piec w 180 stopniach
BezglutenowaIzabelapracy czy szkoły. Dla mnie zdecydowanie śniadanie numer 1 ostatnich dni. Do roboty :) 2 jajka szczypta proszku do pieczenia 20 g kakao duża marchewka (starta na tarce) wiórki kokosowe 15-20 g słodzik lub cukier wg uznania 1. Na patelnie rozpuszczamy olej kokosowy. 2. W miseczce energicznie mieszamy przez około minutę same jajka. 3. Dodajemy pozostałe składniki
BezglutenowaIzabelaszklanki cukru 4 łyżki kakao łyżeczka cynamonu ćwierć łyżeczki ostrej papryki chili w proszku szklanka passaty pomidorowej pół szklanki oleju 3 jajka łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki wiórków kokosowych i olej do podsypania foremki keksówki opcjonalnie: pestki granatu do dekoracji (po upieczeniu) Przepis na ciasto czekoladowe z pomidorami i chili Suche (mąka, proszek, soda, cukier, kakao, chili) składniki(...)dokładnie wymieszać. W misce lub garnku wymieszać mokre składniki (passata, olej, jajka, wanilia). Dodać suche do mokrych i dokładnie wymieszać rózgą lub mikserem. Keksówkę posamrować olejem i posypać wiórkami kokosowymi. Piec 40 minut w 180 stopniach w piekarniku ustawionym na góra – dół. Artykuł Aksamitne ciasto czekoladowe z pomidorami i chili pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiataneSKŁADNIKI: szklanka mleka kokosowego 2 łyżki nasion chia łyżeczka syropu klinowego lub miodu 2 świeże figi WYKONANIE: 1. Do szklanki wlać mleko, dodać nasiona chia i syrop klonowy. Dokładnie wymieszać. 2. Odstawić do lodówki na min 3 godziny a najlepiej na całą noc ( warto w między czasie przemieszać ) 3. Podawać że świeżymi figami. Kaloryczność przepisu(...)Kalkulatora Kalorii : Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany Nasiona Chia - szałwia hiszpańska (suszone) 97 20 3.31 6.15 8.42 Mleko kokosowe 274 230 1.38 27.6 5.06 Syrop klonowy 52 20 0.01 0.01 13.41 Figa (świeży owoc) 80 140 0.36 0.24 19.33 Podsumowanie
Atlas Smakówzbite. To dlatego, że jestem przyzwyczajona do klasycznych leciutkich biszkoptów, ciast ucieranych, drożdżowego czy parzonego ciasta. Wszystkie na mące pszennej, a w tych zdrowych używa się cięższych mąk (kokosowa, orzechowa, jaglana,pełnoziarnista itp.). Ale to brownie naprawdę jest niezłe, to nie tylko moja opinia, bo degustację zrobiłam w szerszym gronie i każdemu smakowało, wszyscy byli mocno zdziwieni, że ciasto(...)cukru może być tak słodkie. Składniki: / piekłam w małej tortownicy o średnicy 18 cm/ ½ szklanki migdałów ½ szklanki mąki kokosowej 2 ugotowane i obrane buraki ćwikłowe 3 jajka szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 1 laska wanilii 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka soku z cytryny 100 g gorzkiej czekolady ⅓ szklanki kakao 2 łyżki syropu klonowego (możesz zamienić na miód akacjowy
Blondynka GotujeDziś mam dla Was obłędną wersję z dynią i masłem orzechowym. Za sprawą dodatku słodzonego mleczka, przyjemnie słodką. Kto się skusi? :) 100 g płatków owsianych bezglutenowych 100 g mleczka kokosowego 100 g mleczka skondensowanego słodzonego 100 g puree z dynii łyżka oleju kokosowego łyżeczka cynamonu 6 łyżeczek masła orzechowego Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Wszystkie składniki poza płatkami i masłem
Mienta blog