pytanie czym zastąpić mleko sojowe, cukier, ocet. W związku z tym, że Was bardzo lubię to wzięłam się do pracy i zrobiłam wersję z innym mlekiem niż sojowe, czyli kokosowym i już uprzedzam pytania. Użyłam kokosowego, bo tylko takie poza sojowym miałam w domu, wg mnie nie wyjdzie ta jaglanka z tym chudym mlekiem migdałowym z Alpro (dostępne w biedrze(...)jabłkiem i cynamonem będzie równie dobra. Tylko bardzo proszę trzymać się przepisu Składniki na formę nie większą niż tortownica 20 cm: 200 g mąki jaglanej 150 g mleka kokosowego z puszki, ale wymieszana cała zawartość puszki 50 ml soku z cytryny 50-80 g cukru 1 banan łyżeczka sody łyżeczka mielonego kardamonu 2 cm kawałek imbiru lub łyżeczka suszonego
greenscarfIdealny koktajl na lato. Z kilku zaledwie prostych składników. Z truskawkami, jagodami i mlekiem. Ma delikatną, puszystą konsystencję i pyszny owocowy smak. Najczęściej przygotowuję go z dodatkiem mleka kokosowego, ale pysznie smakuje także ze zwykłym mlekiem krowim lub mlekiem migdałowym. Najlepiej przygotować go przed samym spożyciem. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 szklanka pokrojonych truskawek 1/2 szklanki jagód 1/2 szklanki mleka(...)kokosowego lub zwykłego krowiego 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżka ksylitolu / syropu klonowego / miodu / cukru 4 kostki lodu opcjonalnie: 1 łyżka wiórków kokosowych do dekoracji WYKONANIE Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Próbujemy i ewentualnie dosładzamy do smaku
cool and mintyNaszego cotygodniowego wydarzenia. W tym tygodniu na postawiliśmy na "Ciasta warzywne" . Składniki na małą keksówkę: puszka 240g po odsączeniu fasoli czerwonej 3 jajka 1,5 łyżki oleju kokosowego 1,5 łyżki kakao 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia polewa: 1,5 łyżki oleju kokosowego 1,5 łyżki wody 1 łyżka kakao 1 łyżka miodu Przygotowanie: Fasolę bardzo(...)masę. Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 40 minut lub do suchego patyczka bez termoobiegu, ustawiając piekarnik góra i dół. Studzimy. Ciasto polewamy czekoladową polewą przygotowaną z oleju kokosowego rozpuszczonego i zmieszanego z woda, miodem i kakao. Razem ze mną piekły: Dorota i jej Marchewkowe Muffinki Bożena i jej Ciasto marchewkowe Lidi i jej Ciasto z cukinii Angelika
Życie zaczyna się w kuchniwszystkim bardzo smakowało ; ) Do przygotowania ciasta potrzebujemy (na blachę o wymiarach 20 x 30 cm): 600 g herbatników maślanych 200 g miękkiego masła 50 – 100 g wiórków kokosowych (w oryginalnym przepisie 150 g) budyń 1 duże opakowanie rafaello Do przygotowania budyniu potrzebujemy: 1 litr mleka (u mnie 3,8%) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1 szklanka(...)cukru 1 cukier waniliowy 2 żółtka wiórki kokosowe (ok 2 garście) Przygotowanie zaczynamy od budyniu – w garnku zagotowujemy oki 650 – 700 ml mleka. W pozostałych 350 – 300 ml rozpuszczamy oba rodzaje mąk, cukier, cukier waniliowy oraz żółtka. Gdy mleko będzie się gotowało (zacznie się gwałtownie podnosić do góry, prawie kipieć) dodajemy drugą cześć mleka z dodatkami (przed
Szybko Tanio Smaczniesię, że całkiem nieźle wykorzystując pomysł na przygotowanie ryżu. Jaśminowego i czerwonego. Jest to moja zmodyfikowana wersja przepisu Nigelli z książki "Kuchnia. Przepisy z serca domu". Czerwony ryz kokosowy z kalafiorem i czarnuszka 1 łyżka oliwy ząbek czosnku szczypior z 4 dymek, pokrojony w plasterki 1 łyżeczka czarnuszki 200 g czerwonego ryżu jaśminowego po 350 ml mleczka kokosowego(...)plasterki czosnek. Dorzucamy pokrojoną dymkę i nasiona czarnuszki. Podsmażamy wszystko ok. minutę a następnie dorzucamy ryż i smazymy go ok minuty mieszając by pokrył się tłuszczem. Wlewamy mleko kokosowe i wrzątek, dodajemy sól. Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnię. Pyrkoczemy całość ok 25 minut (czas gotowania ryżu jakiego użyłam to 40 minut). Dorzucamy różyczki kalafiora i pyrkoczemy dalsze
Dzieje kuchennej Wiewióry20x20 cm .Zblendować pieczywo chrupkie ,a następnie dodać resztę składników i ponownie zblendować .Wyłożyć do formy i uciskać do dna ,aby było równe.Piec przez 8 minut . Nadzienie serowo- kokosowe 450 gr serka śmietankowego, w temperaturze pokojowej 100 g cukru 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego (opcjonalnie) 120 ml bitej śmietany szczypta soli 2 jajka(...)wiórek kokosowych Na górę 60 g roztopionej czekolady w kąpieli wodnej Wykonanie 20 minut przygotowanie plus 1 godzina do pieczenia i co najmniej 3 godziny w lodówce. N ajtrudniejsza część przepisu to czekanie na sernik ,który jest w lodówce zanim będzie można wyciąć kwadraty. Tylko wtedy jak jest dobrze schłodzony ,można ładnie pokroić . Ubić ser z cukrem przez kilka minut
w mojej kuchnisłodyczą lukrecji i ostrością imbiru. Yogi Tea Detox with Lemon to herbatka odmładzająca, świeża, wyzwalająca. Suszonych połówkach kokosa – doskonałe do lekkich zup (w szczególności na bazie mleczka kokosowego), jak również do smoothie czy deserów. Polecam Wam podać w nich domowe lody (np. z tego przepisu). Takie połówki kokosa to też doskonała ozdoba i atrakcja dla gości Mieszanka przypraw Cajun(...)większą lub 2 mniejsze porcje) 4 pełne łyżki mąki ryżowej 150 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym z pokruszoną laską wanilii 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia olej kokosowy do smażenia do podania: cukier puder, listki świeżej mięty i… pyszna herbata Yogi Tea oczyszczająca z cytryną (Detox with Lemon) Przygotowanie: Do miseczki przekładamy cały serek homogenizowany, dodajemy mąkę
Słodkie okruszkisłodko-kwaśny dżem (u mnie konfitura śliwkowa, mogą być też dżemy np.: wiśniowy, porzeczkowy, pomarańczowy) - krem - biszkopt - kwaśny dżem - krem - polewa z gorzkiej czekolady (lub 1-2 łyżki oleju kokosowego + 1 łyżka kakao + 1-2 łyżki mleka roślinnego + odrobina cukru, energicznie wymieszać, od razu polać ciasto) - owoce jagodowe do dekoracji. Składniki na biszkopt, forma ok. 28 cm średnicy(...)Składniki na krem (udoskonalony budyń jaglany): 1/3 szklanki kaszy jaglanej 2 i 1/3 szklanki mleka roślinnego 15-25 daktyli 1 szczypta soli 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 opakowanie kremu/pasty kokosowej 1 filiżanka świeżo zaparzonej i odcedzonej kawy Do garnka wlej mleko, dodaj kaszę, daktyle i sól. Gotuj, aż kasza będzie miękka (ok. 15-20 minut), co chwilę mieszając. Zestaw
Qlinarnie i Qlinarniemusem z mango / 2 porcje Składniki: 1 dojrzałe mango 250 g jogurtu greckiego około 4 łyżki mleka 4 - 5 łyżeczek nasion chia plus do posypania 2 łyżeczki wiórków kokosowych plus do posypania Przygotowanie: Jogurt grecki przelewamy do miseczki. Dodajemy mleko, nasiona chia i wiórki kokosowe. Całość dokładnie mieszamy. Mango obieramy ze skóry. Kroimy na mniejsze kawałki. Owoc przekładamy do blendera(...)Miksujemy na gładki mus. Jeśli owoc jest wystarczająco soczysty i słodki, nie ma potrzeby dodawania cukru do smaku. Jeśli już, najlepszy będzie cukier kokosowy. Do szklaneczek przelewamy pudding chia. Na wierzchu układamy masę z mango. Całość posypujemy kokosem i chia. Niecierpliwi mogą zjeść pudding zaraz po przygotowaniu. Najlepiej jednak poczekać i włożyć pudding do lodówki, na kilka godzin
Moja smaczna kuchniawolnym ogniu. 7. Zdejmij z ognia i przełóż na talerz razem w ryżem. PODWIECZOREK K:94.9 / B:1.4 / T:3.8 / W:11.6 / Błonnik:3.2 DWUWARSTWOWE LODY KOKOSOWE Z MANGO (PRZEPIS NA 6 PORCJI) Zjedz 1 z 6 porcji Mleko kokosowe bez cukru – 250 g (1 x Szklanka) Ksylitol – 28 g (4 x Łyżeczka) Nasiona chia(...)mango), dodaj ksylitol (1 łyżka) i wymieszaj. Odstaw do lodówki na 1,5h (co jakiś czas mieszaj). 2. Wszystkie składniki na warstwę z mango (mango, 3 łyżki mleka kokosowego, kurkuma, 1 łyżka ksylitolu, sok z cytryny) zblenduj. 3. Przygotuj foremki na lody. Napełnij je w 3/4 warstwą z chia, na to wylej mango. Zamróź. Przed podaniem przelej foremki gorącą wodą
Powiedz dietom niePyszny deser w wersji FIT? Mam na to mnóstwo pomysłów! Dzisiaj mam dla Ciebie propozycję na serniczki jagodowe. Spód z płatków owsianych i mąki kokosowej, góra z twarogu i jagód. Musisz wypróbować! Składniki (16 sztuk): SPÓD: pół szklanki płatków owsianych pół szklanki mąki kokosowej 3 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki syropu klonowego (lub innego słodzidła w płynie) Wymieszaj wszystko, wyłóż
Mój pomysł naKolejny deser z nasionami szałwii hiszpańskiej na blogu. Osobiście uwielbiam połączenie mleka kokosowego i chia. Pierwszy raz postanowiłem jednak spróbować go przygotować w czekoladowej formie, którą po wypróbowaniu muszę serdecznie polecić. Oczywiście jeżeli czekolada to także maliny, które świetnie komponują się z jej smakiem. Do posłodzenia deseru posłużył ksylitol, czyli coraz bardziej popularny cukier brzozowy. Z podanej ilości składników przygotujecie(...)deser dla dwóch osób, który najprościej podać w szklankach lub słoiczkach. Składniki 400 ml mleka kokosowego 3 łyżki nasion chia 3 łyżeczki holenderskiego kakao (niesłodzonego) 3 łyżeczki ksylitolu 2 kostki gorzkiej czekolady 80 g malin Przygotowanie Zetrzyj jedną kostkę czekolady na tarce o drobnych oczkach. Mleko, nasiona chia, kakao, ksylitol oraz startą czekoladę dokładnie ze sobą wymieszaj i odstaw
Programista w kuchniUwielbiam desery z nasionami chia, co można zauważyć przeglądając bloga. Co jakiś czas staram się wrzucić nową wersję puddingu, zazwyczaj bazującą na mleku kokosowym. Tym razem będzie jednak mniej zdrowo, ale bardziej orzeźwiająco! Na dzisiejszy deser proponuję pudding z nasionami chia o smaku czekoladowo-miętowym. Do stworzenia czekoladowej warstwy użyłem holenderskiego kakao, a do jej posłodzenia ksylitolu. Natomiast miętowa wersja(...)polecam sprawdzić ten orzeźwiający deser, który świetnie się sprawdzi nie tylko w upalne dni. Z podanych składników zrobicie 2 desery w klasycznych szklankach. Składniki Warstwa czekoladowa: 200 ml mleka kokosowego 2 łyżeczki ksylitolu 2 łyżeczki holenderskiego kakao (niesłodzonego) 2 łyżki nasion chia Warstwa miętowa: 200 ml mleka kokosowego 80 ml syropu barmańskiego, miętowego 2 łyżki nasion chia Liście świeżej mięty
Programista w kuchnicorn flour 1 szklanka mleka | 1 glass of milk (ca. 250 ml) 3/4 szklanki wody gazowanej (nadaje chrupkości) | 190 ml sparkling water (gives crispness) 1 łyżka oleju kokosowego | 1 spoon of coconut oil 2 łyżeczki proszku do pieczenia | 2 spoons of baking powder (ca. 6g) ksylitol (opcjonalnie, max 1 łyżka) | xylitol (optional(...)dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i ksylitol; odłóż na bok. 2. Rozgrzej waflownicę do pożądanej temperatury. 3. Rozmieszaj jajko do otrzymania gładkiej konsystencji. Dodaj mleko i olej kokosowy. Tak przygotowaną miksturę dodaj to miski z mąką. Powoli dolej wodę gazowaną delikatnie mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. 4. Chochlą wlać porcję ciasta na rozgrzaną waflownicę i piec
Better Life By Auntie JuMuffinki to jak wiecie nasze ulubione ciasteczka - dziś przygotowałam wersję z jagodami. Sezonowe, letnie, na bazie mleczka kokosowego. Szybkie w przygotowaniu, świetne dla dzieci, podczas wizyty niespodziewanych gości, do kawy, herbaty, na piknik. Nie znam nikogo, kto nie lubiłby muffinek. Z każdym dodatkiem smakują inaczej, a robi je się bardzo podobnie. Zachęcam - spróbujcie naszej wersji! Składniki suche: 2 szklanki mąki(...)szklanki cukru 1 łyżka proszku do pieczenia Składniki mokre: 2 żółtka 1 szklanka domowego mleka kokosowego 1/2 szklanki oleju garść czarnych jagód (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wymieszać składniki suche, a następnie mokre. Połączyć je niezbyt dokładnie. Wlać ciasto do foremki na muffiny do 3/4 wysokości, każdą muffinkę posypać czarnymi jagodami. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie