Delikatne, chrupiące, rozpływają się w ustach ! I niestety uzależniają, jak się człowiek przysiądzie do słoika to koniec :)Inspirację czerpałam z bloga Kuchnia w zieleni. Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi Składniki:170 g miękkiego masła160 g mąki pszennej90 g cukru140 g brązowego cukru1 duże jajko1 łyżeczka domowej esencji waniliowej75 g wiórków kokosowych1 łyżeczka sody oczyszczonej1/2 łyżeczki soli Wykonanie
Kulinarne przygody Gatityczystym sumieniem mogę się zabrać się za "owoce" typowe dla jesieni. Dlatego też w tym klimacie przedstawiam moją kolejną wariację w temacie zupy dyniowej :) Tym razem z mleczkiem kokosowym. Myślę, że warta wypróbowania :) Składniki:1,3 kg dyni2 duże cebule2 marchewki 1-1,2 l wody (lub odrobinę więcej)1 łyżeczka kolendry2 ząbki czosnku pestki dyni1 puszka mleczka(...)koniec dodać posiekany czosnek. Następnie wrzucić pokrojoną w kostkę dynię i marchewkę, i chwilę smażyć, po czym wszystko zalać wodą i dusić do miękkości. Następnie wlewamy mleczko kokosowe i gotujemy ok. 5 minut. Całość miksujmy, dodajemy roztartą kolendrę i gotujemy jeszcze przez 2 minuty. Podajemy z pestkami dyni i świeżą pietruszką
Delicious Titbitsmąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1,5 szkl mąki krupczatki 370 g masła lub margaryny 1,5 szkl cukru 6 żółtek 3 łyżki kakao 3 łyżeczki proszku Masa kokosowa 6 białek 1 szkl cukru 2 budynie śmietankowe 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 220 g kokosu 750 ml kwaśnej śmietany 18% 1,5 szkl jeżyn 1 gruszka Przygotowanie:Kruche ciasto(...)ciasta równomiernie rozłożyć na blachę wyłożoną papierem i włożyć na 40 minut do lodówki. Po wyjęciu ciasto nakłuć widelcem i zapiec w 200 stopniach około 20 minut. Wyjąć. Masa kokosowa: Białka ubić na sztywno, dosypywać porcjami cukier i miksować do momentu aż cukier się rozpuści. Dodać do białek śmietanę zmiksować na wolnych obrotach. Kokos wymieszać z budyniem i mąką ziemniaczaną
Ala piecze i gotujekucharskiej dla dzieci. Skoro dla dzieci, to powinna być nie tylko dziecinnie prosta ale i przepysznie smakować.mmmm..... z całą pewnością jest przepyszna:) Naleśniki z bananami i kokosową posypką Składniki na 4 porcje:naleśniki: 1 łyżka cukru 2 jajka 2 łyżi masła 3 łyżki mąki kukurydzianej 1/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka szczypta soli nadzienie: 4 banany(...)łyżki masła 4 łyżki cukru pudru 1 cytryna polewa: 1 gorzka czekolada 1.4 szklanki wody 3 łyżki wiórków kokosowych Podane składniki na ciasto wymieszać razem (zmiksować) i smażyć na małej patelni.Banany obrać, pokroić w grubsze platsry, wrzucić na rozgrzane masło na patelnię, dodać cukier, sok z cytryny i mieszając smażyć aż zaczną lekko brązowieć.Do rondelka wlać wodę,włożyć połamaną
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSkoro nabyłam sprzęt to zostało tylko je przygotować. Dodatkowo, miałam motywację, gdyż obiecałam koleżance, że niedługo je wstawię na bloga. Tak, więc słowa dotrzymuję. Na pierwszy ogień wybrałam nadzienie kokosowe, gdyż jestem wielką fanką batonika bounty. Poza tym, tarta ostatnim czasem wyszła wyśmienita, więc wykorzystałam ten krem do wypełnienia czekoladek (przepis na ciacho możecie zobaczyć tutaj). Smak moich pralinek(...)już rozwiążę problem, albo zostanie tylko to mi zliczyć. Ogromnie przepraszam Was za utrudnienia:( Składniki na 16 sztuk: 3 tabliczki mlecznej czekolady – u mnie Alpen Gold 100g wiórków kokosowych 200ml śmietanki 30% 1,5 łyżki cukru pudru 1 łyżka masła lub margaryny Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (na wrzącą wodę kładziemy miskę, a do niej czekoladę
Fabryka pomysłówCiastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi to błyskawiczny przepis na chrupiące maślane ciasteczka kokosowe. Z zewnątrz mocno chrupiące, a w środku delikatne i miękkie, po prostu przepyszne. Ciastka te zdecydowanie skradły nasze serca, co więcej wystarczy pół godziny i można się nimi zajadać! Masło możecie zamienić na olej kokosowy, w rezultacie ciastka będą odpowiednie dla osób na diecie(...)nabiału . Ponadto, olej kokosowy nierafinowany nada ciastkom jeszcze bardziej kokosowego smaku i zapachu! Zobacz również więcej przepisów na ciastka , lub przepisów z kaszy manny albo wiórków kokosowych Przepis na ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi Składniki szklanka wiórków kokosowych (85 g) ½ szklanki kaszy manny (90 g) ¼ szklanki cukru lub ksylitolu * (50 g) ⅓ kostki masła ** (67 g) jajko * jeżeli lubicie
WegePrzepisTort kokosowo-czekoladowy z wiśniami to bezmleczna wersja tortu szwarcwaldzkiego. Tort jest pyszny i wyjątkowy. Do jego ozdobienia można wykorzystać wiórki kokosowe, startą czekoladę kokosową albo świeże wiśnie. Tort możemy też przygotować na jasnym biszkopcie. Przepis znajdziecie tutaj . Składniki na biszkopt czekoladowy do tortu: 4 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 8 łyżek cukru(...)łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na masę kokosową: ok. 350 ml śmietany kokosowej ( domowej lub twardej części z puszki mleka kokosowego) 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki agar agar Dodatki: dżem wiśniowy do przełożenia tortu mocna kawa lub woda z cytryną do nasączenia biszkoptu (opcjonalnie) wiórki kokosowe do dekoracji (opcjonalnie) czekolada kokosowa do dekoracji Przygotowanie tortu zaczynamy
Dieta bez mlekawypieki w wersji prostej, np. klasyczne ucierane lub drożdżowe ciasto, czy kruchą tartę... Ale czasem lubię dać się ponieść fantazji i stworzyć coś nowego, innego. Polecam Wam przepis na kokosowe ciasto z karmelizowanym rabarbarem. Kruchy kokosowy spód, aksamitny budyniowo-kokosowy krem i słodko-kwaśny rabarbar. PRZEPIS NA KOKOSOWE CIASTO Z KARMELIZOWANYM RABARBAREM Składniki na ciasto z rabarbarem: Kokosowy spód(...)daktyli bez pestek 3 łyżki oleju kokosowego 50 g płatków jaglanych 100 g mąki kokosowej Krem budyniowo-kokosowy: 250 ml mleczka kokosowego ( z puszki ) 250 ml śmietanki 30% 100 g cukru 3 żółtka 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki żelatyny Karmelizowany rabarbar: 3-4 łodygi rabarbaru 2 łyżki wody 1 łyżka miodu 5 łyżek cukru trzcinowego Wykonanie ciasta z karmelizowanym
kolorowotorcikowoPyszna kolejna „ Zdrowa Środa ” w Małej Cukierence :). Zapraszam na tarte kokosową z chia bez cukru, bez glutenu, wegańską. Smaczna, bardzo kokosowa, sycąca i prosta w przygotowaniu. Wspaniale smakuje ze świeżymi owocami i wygląda apetycznie. Polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony texanerin ). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tarta kokosowa z chia bez cukru(...)glutenu, wegańska Składniki: Spód: 2 szklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki mąki kokosowej 120g oleju kokosowego w temperaturze pokojowej 2 łyżki syropu z agawy 1 łyżeczka startej skórki z cytryny Nadzienie: 2 puszki mleczka kokosowego (każda po 400ml) 7 łyżek syropu z agawy szczypta soli 50g mąki kukurydzianej 4 łyżki nasion chia 1 i 1/2 łyżki oleju kokosowego kropla pasty waniliowej
Mała Cukierenkanice cream" to po prostu zblendowane zamrożone banany z dowolnymi dodatkami. Nie zawierają dodatkowego cukru, krowiego mleka czy śmietanki. Za to można dodać do nich mleko sojowe, migdałowe czy kokosowe. Dlatego, gdy zrobiłam domowe mleko kokosowe postanowiłam, że wykorzystam je do zrobienia lodów. W domu zalegało mi awokado i banany, kilka brzoskwiń, więc przepis wymyślił się sam. Domowe lody(...)lato! :) 1 smak - lody bananowo-brzoskwiniowe: 5 bananów 4 brzoskwinie 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka cukru waniliowego rozdrabniacz, blender lub mikser dobrej jakości mleko kokosowe do rozrzedzenia masy po zamrożeniu Nie ma co ukrywać, do zrobienia tych lodów potrzebny jest dobry sprzęt, najlepiej mikser lub rozdrabniacz, który poradzi sobie z mrożonymi owocami. Banany powinny być dojrzałe
Cooking MonsterTort dla fanatyków kokosa i pralinek Rafaello... :) Pyszny, kremowy, mocno kokosowy tort na puszystym, delikatnym biszkopcie z aksamitnym, wyśmienitym kremem kokosowym z kremówki, kokosowej śmietanki, mascarpone i białej czekolady. Do tego płatki migdałów i pralinki Rafaello do dekoracji i totalna rozpusta gotowa :)) Przepis na tort zaczerpnęłam z blogu Moje Wypieki . Zamiast biszkoptu genueńskiego, który być może sprawiłby niektórym(...)trudności, upiekłam tradycyjny biszkopt rzucany. W kremie zmniejszyłam ilość śmietanki kokosowej, zwiększyłam ilość wiórków kokosowych oraz, co najważniejsze, dodałam cukier puder, gdyż krem był praktycznie bez słodyczy. Ja sama nie gustuję w mocno słodzonych tortach i zawsze staram się, aby słodki smak był odpowiednio wyważony, ale tu najnormalniej w świecie brakowało mi słodyczy. Także polecam Wam popróbować krem
Słodko-Słony Świat IlonyJako że zbliżają się święta babkowo-jajeczne postanowiłam wypróbować przepis na babkę cytrynową z mąki kokosowej z tej strony . I wyszła obłędna! Taka wilgotna i cytrynowa, a kokosu praktycznie nie czuć (co nawet potwierdza mój nie-lubiący kokosa luby, który się tą babką zajadał :D). Na wierzch lukier cytrynowy albo krem cytrynowy … po prostu bajka ;) Na pewno zrobię(...)jeszcze raz – tym razem już na święta ;) Składniki: 1 szklanka mąki kokosowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Skórka z cytryny 4 łyżki erytrolu (lub innego dozwolonego słodzidła) 6 jaj 2 łyżki octu jabłkowego 2/3 szklanki śmietanki kokosowej z mleczkiem kokosowym + 4 łyżki mleka kokosowego(może być sama śmietanka albo samo mleko, ale najlepiej będzie
Jak gotować i nie zwariowaćKokosowa chmurka to delikatne, mocno kokosowo - migdałowe ciasto, lekkie niczym przysłowiowy puszek. Ciasto nie zawiera ani grama mąki i wprost rozpływa się w ustach... Proste do zrobienia, ma jeden minus... Znika bardzo szybko! Bardzo polecam :-) Składniki: Ciasto: 3 duże białka 95 g mielonych migdałów 25 g wiórków kokosowych 60 g cukru Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem(...)temperatury 175 ° C z termoobiegiem. Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier nie przestając ubijać. Ubijać, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca. Delikatnie wmieszać mielone migdały i wiórki kokosowe. Przełożyć masę do przygotowanej tortownicy, wygładzić wierzch. Piec ok. 25 - 35 minut, do ładnego przyrumienienia się wierzchu ciasta. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, nożem obkroić brzegi, wyjąć z formy, zdjąć
maniapieczeniazmarnuj tego, wykorzystaj w 100%! A aby pomóc Wam w trzymaniu diety przepis dla osób na diecie niskowęglowodanowej/LCHF. Wysokobiałkowe i pełne zdrowych tłuszczów ciasteczka z mąki kokosowej, mleczka kokosowego i wiórków kokosowych oraz odżywki białkowej.. Spróbujcie! Składniki na 9-10 ciasteczek: 70g mąki kokosowej 30g kremu kokosowego lub masła orzechowego 60g odżywki białkowej waniliowej lub kokosowej(...)wiórek kokosowych 30g oleju kokosowego Nadzienie: 165g mleczka kokosowego lub light 30g wiórek kokosowych 40g mąki kokosowej Przygotowanie: Olej kokosowy roztopic w rondelku, przelać do reszty składników. Dolać wody do masy i ugniatać ręką tak aby ciasto było delikatnie lepkie. Robimy kuleczki i delikatnie spłaszczamy. Chłodzimy ok. 3h w lodówce. Gdy ciasteczka się schłodzą, mleczko kokosowe łączmy z wiórkami
CzarnawisienkaOstatnio pokazywałam Wam jak przygotować domowe mleko owsiane ( klik ). Dzisiaj udowodnię, że mleko kokosowe to kolejny napój, który jesteśmy w stanie samodzielnie przyrządzić. Aby przygotować domowe mleko kokosowe potrzebujemy tylko dwóch składników: wiórków kokosowych i wody. Takie mleko jest lekko tłuste, mocno kokosowe i bardzo smaczne. Idealnie sprawdzi się jako baza do owsianek jak i koktajli. Składniki na niecały(...)mleka kokosowego: 200 g wiórków kokosowych 1,2 l wrzącej wody Dzień wcześniej wiórki kokosowe przesypać do wysokiego garnka i zalać 1,2 l wrzącej wody, Odstawić na całą noc. Na drugi dzień wiórki wraz z wodą podgrzać (muszą być gorące). Za pomocą blendera zmiksować na dosyć gładką masę. Przygotowane mleko kokosowe należy przelać przez sito (albo przez gazę
Ugotować