dużych jajek -200g ksylitolu -150 ml oleju -300g mąki ryżowej -1 ½ łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym -150g świeżego szpinaku - ½ cytryny (sok) Krem kokosowy -100g ryżu jaśminowego -400ml mleka kokosowego (puszka) + 250ml napoju migdałowego -ksylitol -150g naturalnego tofu -150ml napoju ryżowego -limonka -2 paczuszki mieszanki sałatkowej Bakal (u nas czarny sezam, słonecznik(...)tortu). Po tym czasie wyciągnąć ciasta i uderzyć nimi o blat aby opadły równo, pozostawić do ostudzenia. Ostudzone biszkopty oskrobać z przyrumienionych boków i przeciąć na równe blaty. KREM KOKOSOWY Ryż wsypać do garnka, zalać mlekiem kokosowym oraz napojem migdałowym i zagotować (mieszać!). Gotować do miękkości ryżu, dodać ksylitol w odpowiedniej dla każdego ilości. Zostawić pod przykryciem (już nie gotować
Candy PandasTruskawki powoli się kończą, więc warto ten czas wykorzystać i upiec ciasto. Ja zdecydowałam się na kruche z budyniem truskawkowym, truskawkami i bananami, a kruszonkę wykonałam z mąki kokosowej i cukru kokosowego. Ciasto jest wilgotne i szybko zostało skonsumowane. Już myślę co by tu jeszcze upiec, wybór trudny, bo tyle owoców na rynku... Ciasto: ok. 300 g mąki(...)pieczenia Budyń: 3 budynie truskawkowe z cukrem 1 litr mleka Owoce: 3 banany ok. 600 truskawek 2 łyżki soku z cytryny Kruszonka: 120 g masła 2/3 szklanki cukru kokosowego 1 szklanka mąki kokosowej Z mleka odlać pół dużego kubka i rozprowadzić w nim proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować, wlać rozmieszany proszek budyniowy do gotującego się mleka, energicznie mieszając aż budyń
Czerwień i błękitCiasto na niedzielę jest organizowana. Duuuużo zimnych słodyczy tu do wyboru. Lato nie ma wyjścia, musi wrócić, żeby popróbować tych pyszności ;) Aby warstwie jogurtowe j deseru nadać dodatkowo lekko kokosowego posmaczku - który uwielbiam we wszelkich zimnych łakociach! - dołożyłam tu trochę kropel Kokosowego Aromatu Funky Flavors. Lubię mieć go pod ręką i szczodrze zakraplać nim słodkości, bo nie dość(...)posiada ani grama cukru i tłuszczu , to jeszcze świetnie się rozpuszcza zarówno w płynach zimnych, jak i gorących. Bardzo smacznie aromatyzuje kokosem i naturalnie wypada w degustacji :) Kokosowy Aromat Funky Flavors można znaleźć w ofercie dietetycznego sklepu internetowego o uroczej nazwie: Guiltfree.pl :) Składniki na 2 porcje: 150g truskawek 300g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki żelatyny spożywczej w proszku - czubate szczypta niebieskiego
Grunt to przepis!Witajcie, Od kiedy wypróbowałam przepis na mleko kokosowe od @healthyfoodann napój ten często gości u mnie w domu. Wykorzystuję je głównie do gotowania ryżu na mleku - jest pyszne:) Mleko robi się bardzo łatwo i szybko a smak jest na prawdę kokosowy. Jednak po produkcji mleka zostaje sporo wiórków kokosowych a że nie lubię marnować jedzenia postanowiłam(...)wykorzystać. Z części z nich przygotowałam moje "kulki mocy" (przepis wkrótce się pojawi) a pozostałą część dodałam do naleśników. Takim sposobem powstały naleśniki kokosowe, które w smaku przypominają trochę gofry. Smakują wspaniale nawet bez dodatków. Składniki: - 250 gram mąki - 2 jajka - łyżeczka proszku do pieczenia - 250 mleka mleka - 2 łyżki cukru pudru - ok 1,5 szklanki wiórków po produkcji mleka
Health-Fit-Liferazem postanowiłam zrobić je w zdrowszej wersji. Dodając moje ulubione składniki wymyśliłam smakowite, sycące babeczki - idealne do świątecznego koszyczka. Składniki ( 13 babeczek) suche - mąka owsiana 180 g - mąka kokosowa 60 g - proszek do pieczenia 1 łyżeczka - soda oczyszczona 1 łyżeczka - cynamon 0,5 łyżeczki mokre - masło orzechowe 3 łyżki - miód 1 łyżka - 1 jajko - mleko roślinne 0,5 szklanki - banan(...)sztuki - 1 łyżka oleju kokosowego Wykonanie W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki. W drugiej rozgniatamy banany. Dodajemy masło orzechowe, rozpuszczony olej kokosowy oraz pozostałe mokre składniki. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec łączymy obie masy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do foremek przekładamy masę nakładając do około 3/4 wielkości foremek. Pieczemy około 25 minut. Moje babeczki udekorowałam
Health-Fit-LifeWedług mnie i moich najbliższych wyszło pysznie:) Składniki Spód - 120 gram namoczonych dzień wcześniej suszonych daktyli - 90 gram płatków owsianych - 1 łyżka karobu ( można zastąpić kakao) - 1 łyżeczka oleju kokosowego - 50 gram orzeszków ziemnych pokrojonych drobno Masa - 200 gram płatków jaglanych - 2,5 szklanki wody - 0,5 szklanki mleka roślinnego - 3 łyżki masła orzechowego - 50 gram cukru kokosowego(...)słodzika Polewa - 80 gram namoczonych dzień wcześniej suszonych daktyli - 40 gram gorzkiej czekolady - łyżeczka oleju kokosowego Dodatek - orzeszki ziemne drobno pokrojone na wierzch ciasta Wykonanie Spód Do miski wrzucamy odsączone daktyle, płatki owsiane, karob, olej kokosowy oraz orzeszki ziemne. Wszystko staramy się zblendować na dość gładką masę - jednak nie zbyt mocno, aby dało się wyczuć chrupiące orzeszki ziemne
Health-Fit-Lifeświeżym powietrzu. Przed Wami chrupiące kruche fit ciasteczka w 3 wersjach do wyboru. Składniki ( na jedną porcję około 35 ciasteczek) - 200 gram mąki owsianej - 50 gram mąki kokosowej - 20 gram cukru kokosowego - 40 gram oleju kokosowego - 2 jajka - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - łyżka jogurtu greckiego Dodatki - 2 łyżki kakao - 1 łyżka cynamonu Wykonanie Na stolnicę(...)wsypujemy mąkę owsianą oraz kokosową. Następnie dodajemy jajka oraz rozpuszczony olej kokosowy. Całość mieszamy a na koniec dodajemy jogurt. W zależności od wersji dodajemy cynamon lub kakao. Całość dokładanie zagniatamy i odstawiamy do lodówki na około 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto. Dzielimy na mniejsze części, rozwałkujemy. Wycinamy ciasteczka ( trzeba to robić bardzo delikatnie gdyż
Health-Fit-LifeWitajcie, przed nami upalna niedziela. Czas zatem na lody - cóż innego nie chłodzi lepiej? Z powodu tego, iż nie jem nabiału postanowiłam przygotować lody na mleku kokosowym w trzech wersjach smakowych: czekoladowym, naturalnym oraz truskawkowym - oczywiście smaki można dowolnie modyfikować poprzez dodanie ulubionych owoców czy innych dodatków. Aby je zrobić, trzeba poświęcić im trochę czasu jednak smak rekompensuje wszystko(...)Lody są idealne w letnie upalne dni. Sami spróbujcie:) Składnik i - 400 ml mleczka kokosowego ( ja korzystam z mleczka EnerBio z Rossmanna - nie ma żadnych polepszaczy czy konserwantów) - około pół szklanki wody - 2 łyżki miodu - szklanka truskawek - 2 łyżki kakao Wykonanie Do pojemnika wlewamy całe mleczko kokosowe. Dodajemy wodę oraz miód. Całość dokładnie blendujemy. Tak przygotowaną masę dzielimy
Health-Fit-LifeWilgotne ciasto z kaszy jaglanej i maki migdałowej z morelami i chrupiącymi płatkami migdałowymi Author: www.cookingforemily.pl Serves: 12 Ingredients 1 szklanka suchej kaszy jaglanej ½ szklanki mleka (u mnie kokosowe ale można dowolne) 3 łyżki oleju kokosowego ½ szklanki cukru trzcinowego 3 jajka 2 łyżki miodu 50 g mąki migdałowej (można użyć też rozdrobnionych płatków migdałowych) 1 łyżeczka sody(...)moreli NA WIERZCH 70 g płatków migdałowych 1 łyżka miodu 1 łyżeczka oleju kokosowego Instructions Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją. Lekko przestudzoną kaszę zmiksować ręcznym blenderem (albo w robocie kuchennym) razem z mlekiem i rozpuszczonym olejem kokosowym. W misce zmiksować jajka z cukrem. Jajka razem z miodem dodać do kaszy i zmiksować. Mąkę migdałową zmieszać z sodą, dodać do reszty
Cooking for Emilydłużej się gotować. Nic, kompletnie nic nie przywiera! Przygotowałam w nim m.in. aromatyczne „curry” z ryżem, warzywami i podudziami z kurczaka, Kalafiora curry duszonego w mleku kokosowym i soczyste nóżki z kurczaka z cebulką. PODSUMOWANIE: Wszystkie te dania przygotowały się o kilkanaście minut szybciej niż tradycyjnie, do tego kompletnie nic nie przywarło do garnka ( nawet w momencie(...)czosnek – 2 ząbki * podudzia z kurczaka – 3 szt * duża czerwona papryka – 1 szt * duża żółta papryka – 1 szt * kukurydza – ok. 100 g * mleko kokosowe – 200 ml * czerwona pasta curry – 2 łyżki * sól, pieprz – do smaku * bulion warzywny – 350 ml * olej kokosowy – 1 łyżka * świeże zioła i prażone orzechy
Ostra na SłodkoLody na bazie mleczka kokosowego z dodatkiem karobu to spełnienie marzeń dla osób tęskniących za czekoladą i kremowymi lodami. Karob pachnie niebiańsko, jak najprawdziwsze kakao. W smaku zamiast charakterystycznej goryczki poczujemy jednak cudowną słodycz. Przyrządzenie tych lodów zajmie nam dosłownie kilka chwil. puszka pełnotłustego mleka kokosowego (17-19 proc. tłuszczu) 3 czubate łyżki karobu 1,5 łyżki cukru(...)przyrządzić musimy dzień wcześniej wstawić do lodówki puszkę z mleczkiem kokosowym oraz garnek, w którym będziemy miksować składniki. Do miski wrzucamy jedynie twardą część porządnie schłodzonego mleczka kokosowego. Dosypujemy karob oraz cukier. Całość miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania konsystencji bitej śmietany. Masę przekładamy do plastikowego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na około 30-40 minut. Gotowe! Jeśli lody zamarzną
Dieta bez mlekaBardzo smaczny tort, który zrobiłam na urodziny dla mojego alergika. Z mleczkiem kokosowym, owocami i galaretką. Bez mleka, bez jaj, z małą ilością cukru. Taki sernik owocowy bez sera. Obłędnie pyszny, z masą owoców, galaretek, w sam raz na letnie popołudnia do kawy. Bez pieczenia. Jest nieco czasochłonny, bo musimy poczekać, aż kolejne warstwy zastygną. Ale smak wart jest czasu(...)poświęconego na jego przygotowanie! Dziecko było zachwycone :) Bardzo mocno polecam! Masa truskawkowa: 1 puszka mleczka kokosowego light 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki żelatyny 1 galaretka truskawkowa 10 dag. świeżych truskawek Masa brzoskwiniowa: 1 puszka mleczka kokosowego light 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki żelatyny 1 galaretka kryształowa (przezroczysta) 4 brzoskwinie z puszki Polewa truskawkowa
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniekocha kremowego sernika na kruchym spodzie? Można przygotować ten tradycyjny deser w zdrowszej wersji :) Chrupiący spód waniliowy na mące kokosowej, aksamitna warstwa czekoladowa przykryta kolejnym blatem, a na wierzchu krem orzechowy i kakao. Zapraszam :) Spód : 4 łyżki mąki kokosowej 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 2 jajka 2 krople aromatu waniliowego 2 łyżki oleju kokosowego, rozpuszczonego Wszystkie składniki zagnieść na gładkie(...)Czekoladę rozpuścić. Zmiksować z serkiem. Przełożyć na jeden blat i wyrównać. Przykryć drugim blatem. Masa orzechowa: 200 g serka kremowego, śmietankowego 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżeczki oleju kokosowego rozpuszczonego 1 łyżeczka miodu Składniki zmiksować i przełożyć na wierzch ciasta. Wyrównać i posypać kakao. Schłodzić całą noc w lodówce. Smacznego
Chocolate Muffin BlogWczoraj pokazałam Wam przepis na smażonego na głębokim oleju pysznego kalafiorowego „kurczka” . A dzisiaj dla zbalansowania poziomu cholesterolu proponuję proste, ale pyszniutkie czekoladowo-kokosowe ciasto bez oleju! Nie wierzycie, że to połączenie jest możliwe? Sami wypróbujcie Składniki (21 cm x 21 cm): Suche składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka wiórek(...)kokosowych 3/4 szklanki cukru kokosowego Mokre składniki: 1 1/2 szklanki ulubionego mleka roślinnego Wykonanie: Do dużego naczynia przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodajemy wiórki kokosowe, cukier i dokładnie mieszamy. Dolewamy mleko i całość delikatnie mieszamy, żeby wszystkie składniki się połączyły. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika i pieczemy
Lamarida.plCiasto smakuje wybornie! Uwielbiam połączenie zdrowych smakołyków o niepowtarzalnym smaku. Spód ciasta zrobiłam z daktyli i orzechów włoskich, masę a'la serową zrobiłam z kaszy jaglanej z dodatkiem mleka kokosowego, masła orzechowego oraz skórki z pomarańczy, a wierzch ciasta ozdobiłam truskawkami i oblałam galaretką...Idealne ciasto na lato💛💛💛 Masa z kaszy jaglanej jest dosyć muląca, więc ciasto doskonale komponuje się(...)można jeść bez wyrzutów sumienia 😃 Zapraszam moi drodzy na przepis oraz na stronę Uczymy jak słodzić Składniki (tortownica 24 cm): spód 14 daktyli, orzechy włoskie 1 szklanka, olej kokosowy 3 łyżki, masa: kasza jaglana 2 szklanki, woda 2 szklanki, mleko kokosowe 1 puszka 400 ml, cukier Diamant 6 łyżek, masło orzechowe 6 łyżek, skórka z pomarańczy starta 1 łyżeczka
kulinarne odsłony pati