kokosowe - 19941 przepisów (strona:139/1330)

Koktajl z melona i dyni 223

Jesienny koktajl z melona i dyni Koktajl z melona i dyni w w towarzystwie pomarańczy, mleka kokosowego lub wody kokosowej i przypraw w sam raz nadaje się jako antidotum na ponurą, jesienną aurę. Ma słoneczny kolor, korzenny smak, jest gęsty i kremowy a do tego bogaty w niezbędne witaminy i minerały, które faktycznie poprawią samopoczucie. :) Dynia wyreguluje ciśnienie i oczyści(...)Koktajl z melona i dyni Drukuj Porcje: 2 porcje Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 1 pomarańcza 1/2 melona galia schłodzonego w lodówce 30 g puree z dyni 200ml mleka kokosowego lub wody kokosowej 2 łyżki syropu klonowego (lub miód, syrop daktylowy) 1/8 łyżeczki kardamonu 1/8 łyżeczki cynamonu 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/8 łyżeczki mielonego imbiru Przygotowanie 1 Wyciskam

Book of spells
BABECZKI KORZENNE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 185

zrobiłyśmy babeczki korzenne z powidłami śliwkowymi. Wyszły mięciutkie, wilgotne, a do tego wspaniale pachną… świętami Składniki na 6-8 sztuk: 3 jajka o temperaturze pokojowej 45 g mąki kokosowej 60 g szklanki roztopionego oleju kokosowego (LCHF, keto, paleo) lub masła klarowanego (LCHF, keto, optymalna) 1 łyżka cynamonu ½ łyżeczki sproszkowanej wanilii 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu(...)powideł śliwkowych bez cukru Przygotować silikonowe foremki lub posmarować tłuszczem metalowe formy. Wbić jajka do miski a następnie zmiksować lub dokładnie wymieszać. Dodać rozpuszczony, letni olej kokosowy. W drugim naczyniu wymieszać sól, sproszkowaną wanilię, przyprawy oraz opcjonalnie słodzik/cukier i dodać mąkę kokosową. Całość dokładnie wymieszać. Połączyć ze sobą suche i mokre składniki. Dodawać stopniowo po 1 łyżce soku

Ola la LCHF
PYSZNE RAFFAELLO Z ADWOKATEM 136

waniliowego upiec 2 sztuki WYKONANIE: Ubić białka, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka. Na końcu dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec około 25 min. w temp. 180* CIASTO KOKOSOWE: SKŁADNIKI: 5 białek 20dag wiórków kokosowych 3/4 szkl. cukru kryształu 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka prszku do pieczenia WYKONANIE: Ubić pianę z białek, dodać cukier(...)utrzeć, dodać zimny budyń oraz kawę cappuccino. MASA nr 2 SKŁADNIKI: 0,5 l. śmietany 30% 2 śmietany śnieżka 3/4 szkl adwokata 1 duża paczka biszkoptów 2 łyżki wiórków kokosowych 1 biała czekolada 2 łyżki słodkiego mleka 1-2 łyżeczki żelatyny 4-5 łyżek wody WYKONANIE: Białą czekoladę rozpuścić w mleku. Żelatynę rozpuścić w 4-5 łyżkach wody. Śmietanę ubić

Dziś Ja gotuje
Wegańskie trufle daktylowe 224

warsztaty. Polecam! Składniki: (na 18 sztuk) 100 g orzechów nerkowca 250 g daktyli bez pestek 2 łyżki naturalnego kakao szczypta soli 1 płaska łyżeczka cynamonu 4 łyżki stopionego oleju kokosowego 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki mielonego imbiru Do obtoczenia: wiórki kokosowe, posiekane orzechy, kakao itp. Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz oleju kokosowego umieścić w dobrym blenderze (u mnie blender kielichowy(...)zmiksować na w miarę jednolitą masę. Masa będzie bardzo klejąca i zwarta, więc warto robić przerwy, by mikser się nie przegrzał. Na koniec wlać stopiony i przestudzony olej kokosowy i raz jeszcze zmiksować. Z masy formować małe kuleczki i obtaczać w wiórkach kokosowych, drobno posiekanych orzechach lub kakao. Z przepisu otrzymamy około 18 trufelków. Każdą trufelkę włożyć do papierowej papilotki

Nastoletnie Wypiekanie
Kokosowe naleśniki a’la rafaello 191

Kokosowe naleśniki a’la rafaello to prosta przyjemność delektowania się smakiem kokosa i migdałów, zawinięta w pysznym naleśniku. Jest to prosty przepis pełen niezwykłego smaku orientu. Kokosowe naleśniki a’la rafaello idealne na letni podwieczorek lub lekką kolację. Wyważony smak kokosa i migdałów spodoba się miłośnikom kuchni azjatyckiej. Składniki: ciasto 500 ml mleka 3,2% 340 g mąki pszennej(...)łyżki) 2 jaja 1 op. cukru waniliowego 100 ml oleju 20 ml wody gazowanej 1 łyżeczka smalcu aromat migdałowy krem 250 g serka mascarpone 50 g wiórków kokosowych 50 g migdałów w płatkach 50 g czekolady białej 30 g cukru waniliowego(1 opakowanie) dekoracja 50 g czekolady białej 50 g wiórków kokosowych Mąkę, 1 szklankę mleka, jaja,aromat, cukier, cukier

Ciasta z tradycjami
Zupa krem z pieczonych buraków 108

delikatna w smaku zupa krem z pieczonych buraków ćwikłowych. Pieczenie warzyw pozwala na wyciągnięcie z nich ukrytego potencjału i bogatego smaku. Zupa jest wegańska, bo zamiast śmietany użyłam mleka kokosowego z puszki i moim zdaniem jest harmonijna i ma niezwykle bogaty bukiet smaków. Składniki na 6 porcji : ok. 1200g surowych buraków ćwikłowych (po upieczeniu i obraniu powinno zostać ok. kilograma(...)mnie Ligol) – 150g bez skórki i gniazda nasiennego duża czerwona cebula – 150g 1cm kawałek świeżego imbiru (lub więcej, jeśli ktoś lubi dużo imbiru) ząbek czosnku łyżka oleju kokosowego 400ml (puszka) mleka kokosowego sól i pieprz do smaku Surowe buraki oczyścić pod bieżącą wodą, zawinąć każdy oddzielnie w kawałek folii aluminiowej i upiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni

Dietolog
Sernik bezglutenowy z kokosową bezą 131

Zapraszam na bezglutenowy sernik z dodatkiem jabłka pod kokosową bezą. Pyszny sernik z ricotty z jabłkiem to ciekawe połączenia. A do tego chrupiąca beza kokosowa. Mniam Składniki: 500 g ricotty 3 jajka + 2 białka 4 czubate łyżki cukru pudru + 2 łyżki 1/4 łyżeczki zmielonej laski wanilii 1 czubata łyżka maki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego 1 duże jabłko(...)szkl wiórków kokosowych tortownica o śred. 26 cm Przygotowanie: Do miski przekładamy ricottę, dodajemy jajka, cukier puder i mieszamy. Następnie dodajemy laskę wanilii, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, mieszamy. Jabłko myjemy, osuszamy, obieramy, wykrajamy gniazdo nasienne i kroimy w małą kosteczkę. Pokrojone jabłko dodajemy do masy sernikowej i mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wstawiamy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Chana masala z cieciorką 166

wybornie :) Przepis pochodzi z książki "Minimalist Baker" Dany Shultz.  Na zdjęciu w książce wygląda mniej kupiasto :P mi wyszło jak wyszło. Chana masala z cieciorka 2 łyżki oleju kokosowego 50 g cebuli, pokrojonej w kostkę 5 rozgniecionych ząbków czosnku 1 łyżka drobno startego imbiru 200 g marchewki, drobno pokrojonej po 1/4 łyżeczki soli i pieprzu 4 łyżki przyprawy garam(...)masala szklanka mleczka kokosowego szklanka warzywnego wywaru 2-3 łyżki syropu klonowego puszka ciecierzycy ryż do podania W dużym rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego i wrzucamy warzywa (czosnek, imbir, cebulę i marchew). Solimy i pieprzymy, mieszamy i gotujemy pod przykryciem ok 5 minut. Często mieszamy. Wrzucamy połowę garam masali, mieszamy i pokryła wszystkie składniki. Wlewamy mleczko kokosowe, wywar

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kokosowe ciasteczka bez pieczenia 132

Zapraszam na ciasteczka kokosowe które zrobimy bez użycia piekarnika. Same zdrowe składniki a super smak. Składniki: 1 szkl wiórków kokosowych+ do posypania 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego 2 łyżki miodu polewa:50 g czekolady 85% kakao 1 łyżka mleka 1 łyżeczka oleju kokosowego Przygotowanie: Do kielicha blendera wsypujemy wiórki, dodajemy olej ( 4 łyżki) i miód i blendujemy przez chwilę razem(...)olej i wstawiamy do mikrofalówki na 10 sekund. Wyjmujemy i mieszamy do rozpuszczenia się składników. Smarujemy masą czekoladową ciasteczka ( na 1 ciastko-1/4 łyżeczki masy) i posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasteczka są gotowe. Przechowujemy je w lodówce. Przepis na 7 ciastek

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Kokosowa kaszka z truskawkową słodyczą. Drugie śniadanie lub deser. 172

Kokosowa kaszka z truskawkową słodyczą. Drugie śniadanie lub deser. Idealne smakuje zarówno na ciepło i na zimno. Wystarczy zakręcić słoiczek i można zabrać ze sobą do prac lub szkoły. Chwila przygotować i… ile przyjemności. Truskawkowa słodycz doskonale łączy się z kokosowym smakiem Składniki: 1/2 szklanki mleka kokosowego 85% 3-4 łyżki kaszy manny (w zależności od preferowanej gęstości(...)czubate łyżeczki konfitury z truskawek Łowicz 2 łyżki płatków czekoladowych listki świeżej mięty do dekoracji Przygotowanie: Do garnuszka wlewamy mleko kokosowe, stawiamy na mały gaz. Dodajemy łyżka po łyżce kaszę manną, mieszamy aż do zgęstnienia. Do małego słoiczka wsypujemy na dno czekoladowe płatki, następnie dodajemy gęstą kokosową kaszę. Na wierzch wykładamy konfiturę truskawkową. Całość można przyozdobić listkami świeżej mięty. Idealne

Słodkie okruszki
Wafle kokosowo czekoladowe 1273

bakaliami klik . Przy ich robieniu zostało mi mleko w proszku a że nie można go trzymać po otwarciu zbyt długo więc zrobiłam o innym smaku. Tym razem z masą kokosową i czekoladową. I wiecie co, ciężko powiedzieć które lepsze. Jak zrobicie podzielcie się opinią w komentarzu jak wam smakowały. Porcelana Bogucice z kolekcji Gina. Składniki: 5 wafli tortowych Cukry Nyskie(...)Masa czekoladowa: 100g masła 60 ml mleka 70 g cukru 2 łyżki kakao 50 g mleka w proszku Masa kokosowa: 200 g masła 125 ml mleka 100 g kokosu 150 g cukru 110 g mleka w proszku Przygotowanie: Masa czekoladowa: Masło,mleko,cukier i kakao zagotować. Przestudzić wsypać mleko w proszku i wymieszać energicznie na jednolita masę.  Masa kokosowa

Ala piecze i gotuje
Kokosowy krem jaglany z malinami i granatem 106

kaszy jaglanej. Swego czasu z uporem maniaka męczyłam czekoladowy krem jaglany na sposobów multum. Ten, zdecydowanie delikatniejszy niż czekoladowy, jest równie smaczny, jeżeli nawet nie smaczniejszy. Gotowana na mleczku kokosowym kasza jaglana, zmiksowana z bananem i wodą z kokosa smakuje bezbłędnie w towarzystwie kwaśnych owoców oraz równie kwaśnego soku z Jeżyn marki Oleofarm, który zasmakował mi od pierwszego użycia(...)odżywiania i mogą być doskonałym dodatkiem pomagającym odpowiednio zbilansować dietę i ja, osobiście, polecam stosowanie suplementacji w takiej postaci.  Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej  1 szklanka mleka kokosowego  1 banan  łyżka miodu woda z jednego kokosa  łyżka wiórków kokosowych  maliny, granat i sok z Jeżyn 100% Oleofarm do dekoracji  Kaszę jaglaną gotuję

Mango Papaja
Zdrowa przekąska. Jesienne kulki dyniowe w trzech smakach 182

zmielonych płatków owsianych (lub mąka owsiana) 30 g orzechów włoskich płynne słodzidło do smaku: miód, syrop klonowy, syrop daktylowy itp  SMAK 1: łyżeczka cynamonu, łyżka mąki kokosowej SMAK 2: 30 g czekolady gorzkiej 90% kakao SMAK 3: łyżeczka tartego imbiru, łyżeczka tartej skórki z pomarańczy, łyżka mąki kokosowej Dynię należy upiec w piekarniku do miękkości, obrać ze skórki(...)płatki owsiane i orzechy wymieszać. Spróbować i dosłodzić wg uznania płynnym słodzidłem (nie trzeba). Masę podzielić na 3 równe części. SMAK 1 : Do pierwszej dodać cynamon i łyżkę mąki kokosowej, ugnieść ręką. Formować małe kulki ok 10 gramowe SMAK 2 : Do drugiej części dodać roztopioną gorzką czekoladę i szybko zagnieść by czekolada nie zastygła za szybko. Formować małe kulki

coolinarny
Capuccino 149

Cappuccino To ciasto jest w mojej rodzinie od dawna, z ubiegiem lat przepis ewoluował i powstało niezwykłe połączenie kremu cappuccino, bitej śmietany i kokosowej bezy.  Ciasto to często gości na uroczystościach rodzinnych i zawsze szybko znika ze stoła. Składniki: Na biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 6 łyżek mąki 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)blat kokosowy: 8 białek  szczypta soli 1 i 1/4 szklanki cukru (16 łyżek)  1 opakowanie cukru wanilinowego 300 g kokosu Na krem cappuccino: 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 5 łyżek kawy cappuccino w proszku 6 żółtek 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła Na krem śmietanowy: 300 ml śmietanki

My sweet a life