jajko","5 \u0142y\u017cek olej kokosowy","300 g porzeczki"],"recipeInstructions":["Mieszamy suche sk\u0142adniki i dodajemy kolejno mokre. Na ko\u0144cu dodajemy porzeczki i delikatnie mieszamy. Ciasto przek\u0142adamy po \u0142y\u017cce do papilotek na muffinki. Pieczemy ok. 30 minut w 170 st. C."],"recipeCuisine":"Bez glutenu"} Bezglutenowe babeczki z porzeczkami Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 20 Porcje(...)Składniki 125 g mąka ryżowa 125 g mąka kukurydziana 250 g mąka owsiana 100 g erytrol lub inne słodziwo 4 łyżeczki proszek do pieczenia 350 g jogurt naturalny 2 szt jajko 5 łyżek olej kokosowy 300 g porzeczki Sposób przygotowania Mieszamy suche składniki i dodajemy kolejno mokre. Na końcu dodajemy porzeczki i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy po łyżce
Kucharzycaszklanki ksylitolu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki kakao niesłodzonego Składniki mokre: 2/3 szklanki musu jabłkowego bez cukru 1 jajko 1 szklanka startej marchewki Polewa czekoladowa: 1 łyżka wrzącej wody 1 łyżka ksylitolu 30 g oleju kokosowego nierafinowanego - powinien pachnieć kokosem 1 łyżka kakao niesłodzonego 1. W misce wymieszaj(...)przesiane przez sito suche składniki. 2. W drugiej misce wymieszaj składniki mokre, następnie dodaj je do suchych. 3. Piecz w wyłożonej papierem do pieczenia keksówce, ok. 30-40 minut w 180 stopniach. 4. Pod koniec pieczenia zacznij przygotowywać polewę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuść ksylitol w łyżce wody. 5. Dodaj olej kokosowy, a gdy się rozpuści
Powiedz dietom nieBezglutenowe ciasto cytrusowe z suszoną morwą białą (bez cukru) 3/4 szklanki mąki jaglanej 3/4 szklanki mąki gryczanej 2 jajka 2 dojrzałe banany skórka otarta z jednej cytryny skórka otarta z jednej pomarańczy 2 łyżki miodu 3 łyżki ksylitolu 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka domowego
FitKotmamy grudzień! ;) Można piec pierniczki, dekorować, szukać prezentów... A ja z "okazji" pierwszego grudnia pokażę wam ciasto już w nieco świątecznym klimacie, bo z dodatkiem cynamonu. To moje trzecie podejście w ostatnim czasie do ciasta bananowego i w końcu udane (z poprzednich zadowolona nie byłam :P). Wychodzi mniej wilgotne, ładnie wyrasta i jest lżejsze, bardziej puszyste i bardzo smaczne(...)zmielonym na puder ksylitolem. Bezglutenowe ciasto bananowe z orzechami i karobem bez cukru 3/4 szklanki mąki jaglanej 3/4 szklanki mąki gryczanej 2 jajka 2 dojrzałe banany 2 łyżki 2 łyżki syropu daktylowego 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka domowego
FitKotdzisiaj chciałabym zaproponować zdrowe babeczki z burakami. Wariatka! Nie, wariatka to za duże słowo, ale żartowniś może być! W gruncie rzeczy te muffinki są banalnie proste w wykonaniu, piecze się je jedynie 15 minut, lecz jak zwykle musi być haczyk, którym jest gotowanie buraków. To zwykle zajmuje od 50 minut do 2 godzin. By czas gotowania był jak najkrótszy należy(...)126kcal. Składniki mokre: - ok. 400g ugotowanych buraków - 85g jogurtu naturalnego - 50g oleju kokosowego - jajko Składniki suche: - 180g mąki gryczanej - 4 łyżki kakao bez cukru - 2 łyżki ksylitolu - 1 łyżka siemienia lnianego - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Buraki dokładnie oczyszczamy pod zimną wodą za pomocą szczoteczki. Nie obieramy, zostawiamy ogonki. Buraki przekładamy
Be Fit Be Strongpierwszy ze spodów na paterze lub talerzu, pod spód można włożyć szerokie paski papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie toru i je usuniemy, patera pozostanie czysta. Spód nasączamy wodą kokosową (możecie wybrać dowolny inny poncz, ale doradzałabym raczej takie bez cukru – woda z cytryną, wytrawne wino, lekka herbata owocowa itp.). Na nasączony spód nakładamy porcję(...)pastą kokosową i posypujemy płatkami migdałowymi (u mnie pokrojone migdały). Powtarzamy z pozostałymi spodami. Ostatni spód odwracamy do góry nogami, żeby równy brzeg był górą naszego tortu, nie nasączamy go żadnym ponczem. Cały tort pokrywamy cienką warstwą kremu i wkładamy do schłodzenia do lodówki lub zamrażarki. Nakładamy drugą warstwę kremu i wyrównujemy brzegi. Usuwamy paski papieru do pieczenia. Paterę
Ciastkozercyorkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ2000)- 110g ksylitolu (lub cukru)- 50g suszonej żurawiny (najlepiej bez dodatku cukru)- 120g oleju kokosowego nierafinowanego (o zapachu kokosa)- 100ml mleka owsianego (lub innego, ew.wody)- 3 łyżki uprażonych (na suchej patelni) ziaren słonecznika- 2 jajka- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie zawsze bezglutenowy)Żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut(...)mieszamy. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie spłaszczamy i układamy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C ok.25 minut (do lekkiego zrumienienia ), bez termoobiegu, tylko program góra-dół.Z termoobiegiem - krócej.Studzimy na blaszce. Wystudzone najlepiej przechowywać w metalowej puszce. Smacznego
Smaczne ZdroweBiała princessa to jeden z moich ulubionych (obok białych michałków) sklepowych słodyczy. Lubię kokosowy smak i białą czekoladę (choć tu jej nie użyłam). Jednak kiedy robiłam to ciasto, nie spodziewałam się, że przebije oryginał. Ciasto jest znacznie smaczniejsze, jest puszyste i miękkie a nie twarde jak przy kupnym wafelku. Muszę przyznać, że to ciasto, zapewne stanie się hitem w mojej(...)samej półce, powiedziałabym, że to ten sam zniewalający smakiem gatunek ciasta bez pieczenia (które zresztą zawsze się udaje). Składniki (tradycyjna prostokątna blaszka): dobre jakościowo słodkie herbatniki, na 3 lub 4 warstwy ( ja zrobiłam 3). Na jedną warstwę wchodzi około 24-28 herbatników. 300 g wiórek kokosowych 1 szklanka mleka pełnego mleka 3 łyżki cukru 1 kostka masła
Poezja Smaków - blog kulinarnysmaku w tym połączniku ostre orzeszki ziemne, np. te otoczone w papryczce chili lub pieczona w chili na chrupko ciecierzyca albo pistacje. Weganie w tym przepisie mogą zastąpić serek topiony taką samą ilością silken tofu, a masło bez problemu zamienić na bezwonny oleje kokosowy. SKŁADNIKI 700g kalafiora 3 ząbki czosnku 250g cebuli białej lub szalotki 90g serek topiony naturalny(...)makaron do podania natka pietruszki do posypania OPCJONALNIE 1 kostka bulionu z warzyw 3-4 cieniutkie plasterki boczku wędzonego wysmażone na chrupko orzeszki ziemne w pikantnej skorupce lub pikantna pieczona ciecierzyca
Karo in the KitchenTarta specjalnie dla miłośników dyni:) A Ci, którzy za dynią nie przepadają - zmienią zdanie po jej skosztowaniu (tarty, nie dyni;)) Słodkie purre z dyni połączyłam z
Słodko-Słony Świat Ilonywiele łatwiej i szybciej niż ten na bazie jajek , a kokosową śmietankę ubija się w mig. I tym sposobem wegański tort okazuje się być prostszy – tak, prostszy! Wegański „biszkopt” ma nieco bardziej zwartą strukturę, choć nadal delikatną, a śmietanka kokosowa w przeciwieństwie do zwykłej zdecydowanie ciekawszy smak. Mogłabym pisać bez końca, temat tortów to temat rzeka, dlatego trzeba napisać(...)średnicy 23 cm: „Biszkopt”: 2 szklanki zwykłej pszennej mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki ksylitolu ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii szczypta soli 1 szklanka roślinnego mleka 2 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka sody 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego (jeśli nie masz użyj innego o neutralnym smaku, np. ryżowego, z pestek winogron lub słonecznikowego
Roślinna - blog wegańskiSkładniki : 40 dkg orzechów laskowych ( bez łupin ) 25 dkg cukru pudru 2 dkg ciemnego kakao 1-2 dkg oleju kokosowego ( lub z orzechów laskowych ) 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii szczypta drobnej soli Sposób wykonania : O rzechy wysyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ciast, wstaw do nagrzanego piekarnika do 190 C na około 10 minut(...)orzechy powinny być bez skórki, ponieważ skórki mogą dać naszej nutelli gorzki smak. Orzechy wsyp do blendera, zmiksuj na gładki krem. Na początku będzie to dość gęsta masa, ale po 3-5 minutach miksowania powstanie płynne masło orzechowe. Następnie dodaj cukier puder, wanilię , kakao oraz sól. Zmiksuj do uzyskania jednolitej pasty. Na końcu dodaj olej kokosowy i jeszcze przez
Przepisy i porady kulinarneoleju kokosowego 3 łyżki kakao Dżem do przełożenia Ciasto udekorowałam blanszowanymi migdałami oraz płatkami migdałów Ciasto: Do miski wsypałam mąkę ryżową, gryczaną i jaglaną ( zmieniłam kaszę jaglaną). Dodałam proszek do pieczenia, olej, mleko ryżowe oraz agawę. Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą miksera. Ciasto podzieliłam na trzy części. Do jednej części dodałam kakao. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia(...)drugiej części dodałam kakao. Krem: Kaszę jaglaną kilkakrotnie płukałam, przełożyłam do garnka i ugotowałam do miękkości. Po ugotowaniu przełożyłam do miski i wystudziłam. Do kaszy dodałam gęstą część mleka kokosowego, wiórki oraz agawę. Wszystkie składniki zmiksowałam za pomocą miksera. Krem wstawiłam do lodówki. Czekolada: Daktyle zalałam mlekiem i gotowałam pod przykryciem przez 15 min. Następnie zmiksowałam za pomocą blendera, dodałam
nietadietaPrzeważnie do masy dodaję jedynie wiórki kokosowe, ale tym razem użyłam również sezamu - co nadało ciastkom jeszcze bardziej smakowitego charakteru. Możecie je wzbogacić o ulubione nadzienie lub pozostawić bez dodatków. W każdym bądź razie - osobiście uwielbiam wszystkie wersje! A na koniec dodam, że ciasteczka idealnie nadają się do dłuższego przechowywania (bez dodatków), więc swobodnie możecie przygotować(...)pewnością i tak znikną w ekspresowym tempie. (około 19 sztuk) 100g kleiku ryżowego (bez dodatków) 125g masła/margaryny 60g cukru (używam ksylitolu) 1 łyżeczka cukru waniliowego (robię domowy - klik ) 1 jajko (duże) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki wiórek kokosowych (płaskie) 2-3 łyżki sezamu (płaskie) Dodatkowo: dżem/konfitura/krem czekoladowy (użyłam konfitury z borówki ) Masło/margaryn
Di gotujełyżeczka proszku do pieczenia Ciasto kokosowe: 5 białek 200 g wiórek kokosowych 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 5 żółtek cukier waniliowy 3 łyżki mąki pszennej 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 200 g masła 3-4 łyżki kawy cappuccino w proszku o smaku śmietankowym(...)trochu przesianą mąkę z proszkiem i kakaem. Blaszkę o wymiarach 22 x 37 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 30-40 min. Ostudzić i przekroić na dwa blaty. 2. Ciasto kokosowe: Białka ubić na sztywno, porcjami dodawać cukier cały czas miksując. Dodać kokos z proszkiem i dokładnie wymieszać. Piec
Na Ciasteczkowych Papierach