gulaszu. Jest to danie bardzo uniwersalne i dające dużo możliwości, dlatego zawsze przygotowuję gulasz w ilości wystarczające na dwa obiady. Często podaję go z makaronem, ryżem, różnego rodzaju kluskami, z plackiem ziemniaczanym, a czasami dorzucam kilka ugotowanych ziemniaków i mamy pyszną, zawiesistą, rozgrzewającą zupę. Mąż nie bardzo przepada za papryką, dlatego nasz gulasz nie jest węgierski, tylko polski
Rozpustne gotowanieczubatymi łyżkami mąki ziemniaczanej - dobrze mieszamy. Dodajemy 4 łyżki gorącego sosu spod kurek - mieszamy. Następnie wlewamy do sosu - mieszając. Czekamy aż zgęstnieje i ... możemy podawać. Najlepiej smakują z kluskami śląskimi, kopytkami i gnocchi - pycha ! CO POTRZEBUJEMY? - 500g kurek - oliwę z oliwek - garść suszonych grzybów - 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej - łyżka bulionu Winiary - sól, pieprz dla smaku
dlaSmaQstole :) W dużym garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę i wrzucamy na nią, PORCJAMI, łazanki. Chodzi o to, aby woda stale się gotowała - inaczej z łazanek zrobi się wielka kluska :) Gotujemy aż ciasto zmięknie i bez odcedzania dodajemy do niego masę makową, zostawiamy na kilka minut na ogniu stale mieszając. Gotowe
Spektrum SmakuSmalec domowy idealnie smakuje na kromce razowego chlebka w towarzystwie kiszonego ogórka. Jest również idealnym dodatkiem jako omasta do pierogów, pyz czy klusek. Składniki 1 kg słoniny 2 średnie cebule 3-4 ząbki czosnku 1 jabłko 1/2 łyżeczki majeranku 1/4 szklanki mleka Wykonanie Słoninę kroimy
magiczna kuchnia KasiGotując rosół zawsze zostaje nam mięso. Można wykorzystać je na wiele sposobów do pierogów, galaretek czy klusek, albo zrobić pyszną pastę do chleba. Składniki: mięso z rosołu 1 gotowana marchewka 1/2 piertruszi 1/2 selera 1 ząbek czosnku koperek 2 łyżki jogurtu (majonezu) sól, pieprz Wykonanie: Mięso z warzywami zmiksować na gładką masę. Czosnek
magiczna kuchnia KasiCiasto drożdżowe z rabarbarem 8. Ciasto na kwaśnym mleku 9. Ciasto wuzetka 10. Galareta z kurczakiem 11. Galaretka z jabłek z bitą śmietaną 12. Jabłuszka pod pierzynką 13. Kluski śląskie 14. Kokosanki 15. Kompot z rabarbaru 16. Kotlety mielone z kapustą 17. Makaron z jajkiem 18. Makaron z sosem 19. Mazurskie Farszynki 20. Mielone z ryżem, marchewką
Tradycyjna KuchniaAby Was zachęcić do udziału w konkursie Almette na moim blogu przedstawiam Wam moją propozycję wykorzystania owocowego serka. My nie wyobrażamy sobie aby przynajmniej raz w
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrozdziałów: Pierwszy rozdział to przepisy na ciasta i przygotowania wstępne: a w nim przepisy na makaron jajeczny, makaron z nadzieniem, kluski ziemniaczane, ciasto francuskie, ciasto kruche, ciasto drożdżowe oraz biszkopt. Drugi rozdział to sosy , a w nim przepisy na buliny, wywary, sosy oraz majonez. Trzeci rozdział
Marta Gotujeknedli, że sama bym się tego po sobie nie spodziewała. Zazwyczaj bardzo lubiłam wszelkie kluskowate dania... jeść. Z robieniem było nieco gorzej. Jednak po mojej udanej próbie zrobienia klusek śląskich wszystko się zmieniło i jestem na dobrej drodze do tego, by się wreszcie nauczyć robić dobre kluchy. Składniki (na dwie duże porcje): 1/2 kg ziemniaków, legenda głosi
Mango Papajamięciutkie. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Do wrzącej wody wkładamy oderwane kawałki ciasta (odrywamy je byle jak łyżką albo zmoczoną ręką na małe kawałki). Kluski gotujemy około minutę od wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiamy łyżką cedzakową i osączamy
e-PrzepisyKulinarnekwaskowa na tłustej śmietanie, gdyby nie ta pierwsza grzybowa zamówiłabym drugi talerz. Minęło kilka minut słyszę krzyk, wrednej baby. To mnie tak głośno woła po drugie danie, czyli kluski śląskie nadziewane mięsem. Kurcze, dobre to a nawet bardzo dobre. Jeżeli miałabym się czepiać, to ciut za dużo tłuszczu ze skwarkami, poza tym bardzo domowe i pyszne. Za całość
pieprzny smaczekjest pożywne i treściwe, nasyci na długo. Pełne ziarno orkiszu jest mięsiste, o orzechowym posmaku. Ze słodkim groszkiem stanowi świetny duet smakowy. Podane na gorąco zastąpi ziemniaki lub kluski, samodzielnie stanowi jarskie danie. Jeśli raz spróbujesz orkiszu zawładnie Twoimi kubkami smakowymi. Polecam! Składniki: 1 kubek orkiszu 200 g zielonego groszku ( u mnie mrożony) bulion warzywny 1 łyżka masła
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jajkami, stopniowo dosypując kaszę i make zagniatamy ciasto. Łączymy je z posiekaną bazylią. Masę odstawiamy na 15 minut by kasza napęczniała. Zagotowujemy wodę, solimy. Łyżeczka nakładamy do niej kluski. Gotujemy je ok 4 minut. Odcedzamy. Zupę nalewamy do miseczek i podajemy z kluseczkami. Moje pomidory nie były niestety wystarczająco pełne smaku i musiałam wspomóc się łyżka koncentratu
Dzieje kuchennej Wiewióryminiony weekend Prezydentowa zażyczyła sobie chili con carne, uniwersalną potrawę sprawdzającą się w każdej sytuacji. Podobno można ją podawać na śląskim weselu zamiast klusek śląskich. Bywa z wielu względów również niezłym "katalizatorem matrymonialnym", w czasach studenckich, zostałem po jej przyrządzeniu poproszony o rękę (przez dobrego kolegę, oczywiście). Zresztą, skoro smakuje Prezydentowej, to chyba nie trzeba dalej reklamować ;) Składniki
Kuchnia Prezydentowejzastąpiłam dynię pomidorami, z przewagą tych drugich. Powstała bardzo dobra, delikatnie kwaskowa zupa z aromatem dyni. Ponieważ nie bardzo pasował mi do niej ryż, ani też makron czy kluski, dodałam do niej kawałki pieczonej dyni hokkaido, którą wprost uwielbiam. Tym sposobem otrzymałam niesamowicie pyszną zupę z moim ulubionym pieczonym warzywem. Spróbujecie? :) Składniki: 1/4 pieczonej dyni hokkaido (dynię
Kuchnia Prezydentowej