kluski - 6146 przepisów (strona:147/410)

Kotlety bez mięsa z pieczarkami 40

dawna i całkiem nowe. Moim zdaniem nawet w tak uroczystym dniu jakim jest Wigilia, warto łamać przyzwyczajenia nie łamiąc zasad. Przecież barszcz czerwony znakomicie smakuje z pierogami, a kluski z makiem mogą być leniwe, zaś wigilijna kutnia z kaszą. Jak zrobić kotlety wigilijne z pieczarkami? Zapraszam na przepis 🙂     Kotlety bez mięsa z pieczarkami przepis gotowane ziemniaki

Dieta moja pasja
Masa makowa – przepis 55

Masa makowa – przepis. Zapraszam do wypróbowania tej receptury. Przyda się do przygotowania kutii , klusek z makiem, łamańców a także do ciast makowych takich jak strucla makowa , drożdżowy makowiec zawijany , seromakowiec , najłatwiejszy makowiec , drożdżówki z makiem. Można ją zrobić wcześniej i zamrozić w porcjach. Potem wystarczy wyjąć z zamrażarki dzień przed pieczeniem ciasta i rozmrozić (zapraszam do poradnika

Dorota Smakuje
Barszcz owsiany z grzybami – kuchnia podkarpacka 39

gmina Dydnia, powiat brzozowski W okolicach Brzozowa na wigilijnym stole obok zwyczajowego barszczu czerwonego i pierogów z suszonymi grzybami, odnajdziemy potrawy typowe dla tego regionu: kwasówkę, uszka z bobem, kluski pieczone z makiem, stokwis czy barszcz owsiany. I właśnie tę ostatnią potrawę prezentuję w ślad za Kołem Gospodyń Wiejskich z Niebocka. Do barszczu owsianego należy samodzielnie przygotować zakwas

Trzeci talerz
Domowa masa makowa 52

oszczędzić sobie przy tym dużo pracy. W przepisie przedstawie Wam obie opcje. Masę możemy wykorzystać do wszystkich makowych dań i wypieków: makowcy, rolad, drożdżówek, bułek, seromakowców, strucli, makiełek czy klusek. Jest dość prosta i szybka w wykonaniu, szczególnie gdy użyjemy już zmielonego maku, a smakuje naprawdę wybornie. Polecam!     Składniki: 0,5 kg suchego maku 200g miodu

Blog z Apetytem
Faszerowane klopsy w sosie pieczeniowym 46

szybki obiad z mięsa mielonego dla całej rodziny. Kruche i soczyste klopsy wypełnione pysznym nadzieniem i duszone w aromatycznym sosie. Do tego dania świetnie pasować będą ziemniaczki, kasza albo kluski i oczywiście świeża surówka. Polecam!     Składniki: Klopsy: ok 500g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego 1 jajko 1 czerstwa bułka namoczona w mleku 1 cebula

Blog z Apetytem
Schab w sosie węgierskim 54

Schab w sosie węgierskim Kruche, soczyste i rozpływające się mięsko w pysznym i bardzo aromatycznym sosie. Idealne danie na rodzinny obiad. Świetnie smakuje zarówno z ziemniaczkami, jak i kluskami lub kaszą. Niezwykle proste i smaczne danie, polecam wypróbować!     Składniki: 1 kg schabu bez kości Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia, oregano ziele angielskie, liść

Blog z Apetytem
Masa makowa z mielonego maku 57

Wilgotna masa makowa Kluski z makiem, kutia aby zrobić potrzebna jest najlepsza masa makowa z mielonego maku. Pyszna, wilgotna z bakaliami, pachnąca migdałami. Klasyczna masa makowa z mielonego maku to smak sam w sobie, nadaje się na ciepło jak i na zimno. Mielony mak dostępny w handlu skraca pracę i czas przygotować świątecznych ciast i dań z makiem

Dieta moja pasja
Dyniowe leniwe 48

Bardzo lubię klasyczne leniwe. Niektórzy nazywają je pierogami, choć ja wolę mówić o nich kluski, bo przecież to niemal prawie kopytka, tyle że z serem i nieco większe. Tym razem dodałam do moich leniwych jeden magiczny składnik w postaci pieczonej dyni w formie puree. Leniwe mają genialny kolor i smak, a cukier trzcinowy z cynamonem robią go jeszcze

nietylkopasta.pl
Krokiety ziemniaczane 51

Krokiety ziemniaczane – idealne danie w stylu zero waste, kiedy chcemy wykorzystać ziemniaki z dnia poprzedniego . Moja rodzina bardzo lubi wszelakie kluski, pierogi, kopytka więc to danie bardzo wpisuje się w ich upodobania. Krokiety ziemniaczane to tanie danie, proste do przygotowania, z kilku składników. Mogą stanowić samodzielny posiłek a mogą być dodatkiem do dań mięsnych czy warzywnych. Moja

Dorota Smakuje
Wegetariańskie Kotlety z kaszy jaglanej 45

mieszając. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Kotlety z kaszy jaglanej podawać można z ulubioną surówką obiadową i klasycznymi dodatkami. W zestawieniu z polecanym sosem pietruszkowym świetnie smakują z kluskami, kopytkami lub ziemniaczanym puree. Smacznego! Jeśli szukasz innych inspiracji na danie bezmięsne, zobacz też gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami .   Przepis na kotlety jaglane z zielonym groszkiem

Kuchnia Na Wypasie
Muffiny dyniowe z bitą śmietaną. 55

lodówki na całą noc. Za pomocą miksera ubij masę. Udekoruj muffinki i smacznego. Nigdy nie byłam zbyt wielką fanką dyni , do momentu gdy zaczełam sama łączyć składniki. Chleb dyniowy , kluski leniwe , jaglanka , koktajl i oczywiście muffinki dyniowe z bitą śmietaną. Uwielbiam aromat wszelkich przypraw dyniowych , aromat i ten piękny pomarańczowy kolor. Te muffinki są moim

Zdrowy Styl Joanny
Jak zrobić dobre kopytka: pyszne kopytka z ziemniaków na obiad 34

Jeśli szukasz przepisu na pyszne, domowe kopytka z ziemniaków, to trafiłeś w odpowiednie miejsce. Kopytka, znane także jako kluski śląskie, to tradycyjne danie kuchni polskiej, które z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. W naszym przewodniku znajdziesz dokładny przepis na kopytka z ziemniaków oraz przydatne wskazówki, które pomogą Ci przygotować idealne danie na obiad. Przepis na kopytka

Ania i Marcin gotują
Duszone pieczarki w śmietanie 144

cebulą to przepis uniwersalny. Taki sos pieczarkowy sprawdzi się do dań mięsnych, ale także tych bezmięsnych. Pieczarki duszone na maśle to przepis uniwersalny do ziemniaków, kasz i wszelkich klusek. Na Blogu znajdziesz już przepis na pyszny sos pieczarkowy. Pieczarki w śmietanie z cebulą Pieczarki duszone na maśle to smak sam w sobie, moim zdaniem to tak znakomite połączenie

Dieta moja pasja
Słów kilka o polskich potrawach wigilijnych 44

polskie potrawy wigilijne ulegały zmianom i wpływom innych kultur. Na przykład wprowadzono do nich mak, który pochodził z Bliskiego Wschodu i był symbolem dobrobytu i obfitości. Mak dodawano do klusek, ciast i strucli. Z kolei z Włoch przywędrował zwyczaj jedzenia makaronu z serem na początku wieczerzy. Z Francji natomiast przyjęto modę na pieczenie ciast francuskich z nadzieniami

ProstePesto.pl

Proponowane wyszukiwania