kluski ziemniaczane - 1900 przepisów (strona:28/127)

Sos kurkowy – niezawodny przepis 406

dodatek do makaronu, klusek, mięs czy placków. Ten tradycyjny sos grzybowy jest delikatny, kremowy, z duża ilością pysznych kurek. Sos kurkowy – do makaronu i do mięs Kurki w sezonie pojawiają się w mojej kuchni regularnie. Uwielbiam je za wyjątkowy, delikatny smak i różnorodność zastosowania. Fantastycznie smakują jako dodatek do jajecznicy na śniadanie czy klusek(...)smaż, aż płyn zredukuje się o połowę. Dodaj śmietanę, natkę pietruszki i dopraw solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Smaż przez 3 minuty. Podawaj z makaronem, mięsem, kluskami lub plackami ziemniaczanymi. Przygotowałeś/aś ten przepis? Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku! The post

Na-talerzu.pl
Ryżowe kluski z śliwkami 163

Została mi torebka ugotowanego ryżu  postanowiłam go jakoś wykorzystać i tak powstały  smaczne ryżowe kluski ze śliwkami Składniki • 1 torebka ugotowanego ryżu • 1 jajko • ok 1 szklanki mąki ziemniaczanej • szczypta soli • troszkę na czubku łyżeczki kurkumy • śliwki • cynamon • cukier • 2 -3 łyżki masła Sposób przygotowania(...)ryżu dodać jajko i mąkę szczyptę soli i troszkę kurkumy. Zagnieść ciasto odrywać kawałeczki zrobić kulkę później spłaszczyć  nałożyć śliwkę bez pestki uformować kluski,obsypać  delikatnie mąką ziemniaczaną by się nie kleiły 2. W rondelku rozpuścić masło smażyć aby się troszkę zrumieniło 3. Kuski włożyć do osolonego wrzątku gotować ok 5 minut od  ponownego

W królestwie smaków Beaty
Serowe kluski z malinami i "Tuż za rogiem" 175

dodałam niewiele mąki, co oznacza, że masa jest dość kleista. A to powoduje, że ich powierzchnia nie jest równa. Składniki (na 8 klusek):  300 g mielonego sera (z wiaderka) 50 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki pszennej małe jajko łyżeczka soli 24 maliny łyżeczka miodu lub brązowego cukru 2 łyżki płatków migdałowych Nastawić wodę na gotowanie(...)klusek. Gdy zawrze, osolić. Do miski wyłożyć se, wbić jajko, wsypać mąkę ziemniaczaną i połowę mąki pszennej. Wymieszać całość łyżką. Dodać resztę mąki i zmieszać 5 razy łyżką. Nie ma potrzeby dokładnego wyrabiania ciasta. Przygotować miskę z wodą i ustawić na blacie roboczym. Mokrymi rękoma brać małą garść ciasta. Rozpłaszczać palcami i wkładać na środek

Weekendy w domu i ogrodzie
G... Gnocchi pomodoro&mięso mielone&mozarella 269

kuchni nie może wiać nudą, a gotowaniem trzeba się bawić!Dziś postawiłam na gnocchi, czyli rodzaj włoskich klusek, których tradycyjny, ziemniaczany smak kojarzy się z naszymi kopytkami. Podaje się je z przeróżnymi sosami. Ja postawiłam na klasykę czyli bardzo czosnkowy i bazyliowy sos pomidorowy z mięsem mielonym. Proste, a jakie pyszne!Składniki:1 opakowanie gnocchi (u mnie smak(...)minuty.Na oleju podsmażamy 1/2 cebuli i 1 ząbek czosnku, dodajemy mięso mielone, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i pietruszką. Gdy będzie gotowe, dokładamy do niego ugotowane "kluski".Na maśle posmażmy pozostałą część cebuli oraz czosnek, dodajemy puszkę pomidorów (u mnie już pokrojone i bez skórki). Gotujemy na średnim ogniu. Po ok. 10 min, gdy wszystko zgęstnieje, można dolać wody

Kitchens Alphabet
Schab w sosie pieczeniowym z kluskami śląskimi 158

SCHAB W SOSIE PIECZENIOWYM Z KLUSKAMI ŚLĄSKIMI Składniki: schab: ok 1kg schabu bez kości oliwa sól pieprz kaszubski ziołowy czosnek granulowany 1 cebula 2 liście laurowe 10 szt ziela angielskiego 1 kostka bulionowa wołowa dobrej jakości 1 łyżka mąki 1 łyżka masła kluski śląskie: 2 kg ziemniaków ugotowanych 500g mąki ziemniaczanej Jak zrobić schab(...)dodajemy trochę wody, mieszamy – całość dodajemy do sosu z mięsa i mieszamy, zagotowujemy, doprawiamy do smaku. Kluski śląskie: Ziemniaki ugotowane i ostudzone przepuszczamy przez praskę do ziemniaków lub przez maszynkę do mięsa. Do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy zwarte ciasto. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy kluki wielkości orzecha włoskiego – w każdym robimy dziurkę

Dorota Smakuje
Gulasz po węgiersku 96

Aromatyczny gulasz po węgiersku z papryką i pomidorami to danie obiadowe , które zaserwować można z trakcie tygodnia bądź przy weekendzie. Gulasz smakuje pysznie podany z puree ziemniaczanym , plackami ziemniaczanymi , pieczywem bądź kluskami śląskimi . Przygotowanie gulaszu węgierskiego jest łatwe, gdyż poza pokrojeniem mięsa oraz warzyw należy je przez chwilę podsmażyć a później gotować na małym ogniu(...)łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczka ostrej papryki lub płatków chili 1 łyżeczka mielonego kminku 200 ml wody 250 g pomidorów Dodatkowo: 50 ml wody 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej Gulasz węgierski Jak zrobić gulasz po węgiersku. Do garnka włożyć pokrojone w kostkę mięso i smażyć na średniej wielkości ogniu z tendencją do dużego przez 3-4 minuty. Następnie dodać

MeCooks
Genialny sos grzybowy z podgrzybków 192

zanurzone w maśle i śmietance z odrobiną tymianku .. Genialne . Polecam nic nie może się równać z takim sosikiem . Doskonały do wszystkiego , jako dodatek do wegetariańskich kotletów ziemniaczanych , z leniwymi kluskami lub z mięsem , a nawet zupełnie sam składniki : świeże podgrzybki , orientacyjnie ,użyłam około 1 litrowej miski, pokrojonych w plastry podgrzybków wraz z nóżkami 2 średnie cebule(...)ładnie , samoczynnie się zagęści . Na koniec wyłączamy gaz , wsypujemy świeży tymianek mieszamy i odstawiamy na 3 minuty pod przykryciem . Serwujemy na gorąco z chrupiąca bagietką , makaronem , mięsem lub plackami ziemniaczanymi Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Genialny sos grzybowy z podgrzybków pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Kluski śląskie - kulinarny recycling 108

ziemniaczanej i jajek. Pozostaje kwestia proporcji. Podpowiem dziś, jak sobie poradzić z kluskami, by zawsze wychodziły i nie rozgotowały się w gotowaniu. Jak widać dodanie koperku do puree nie dyskwalifikuje takiej masy, jeżeli chodzi o kluski. Zasada jest taka, że mąki ziemniaczanej należy użyć około 1/4 objętość. Jak to zrobić? Zwyczajnie uklepać równo ziemniaki(...)wysokość warstwy ziemniaków to jakieś 7 centymetrów. Do takiej ilości dwa jajka wystarczą.  Wszystko mieszam łyżką, aby powstało jednolite plastyczne ciasto. Z powyższej ilości będzie około 40 klusek śląskich. Robię najpierw kule, mają mniej więcej 5 centymetrów. Toczę je w mące i może to już być pszenna mąka. Kule spłaszczam delikatnie i w takich okrągłych placuszkach robię

I tu będę miała takie te
Kluski na szybką kolację 178

Kluseczki ziemniaczane można przygotować na różne sposoby.  W wersji podstawowej kluski robi się z ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Inny sposób na kluseczki to zastąpienie mąki ziemniaczanej zwykłą mąką pszenną. Składniki : ugotowane ziemniaki mąka  łyżka soli Wykonanie

w kuchni i w ogrodzie
Kluski śląskie 177

obieram sporą miskę, coś około dwóch kg i jeśli zostanie mi  klusek, to je mrożę i wyciągam gdy zajdzie potrzeba. Najlepsza metoda na udane ciasto, to ta, którą uznawały nasze Babcie, czyli podzielić ciasto na cztery części, odjąć jedną, wsypać tam mąkę ziemniaczaną i dopiero(...)dołożyć pozostałe składniki. Nie potrzeba wagi, wystarczy jedna większa miska i chęci ;)  Składniki (nie podaje dokładnej ilości, ale z 1 kg ziemniaków wychodzi ok. 35 klusek): Ugotowane ziemniaki Mąka ziemniaczana 1 jajko ½ łyżeczki soli Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę. Wyrównujemy w misce i dzielimy na cztery równe części. Jedną część wyciągamy

Kuchnia w czekoladzie
Twarogowo-jaglane kluski z owocami 144

Magda Jestem smakoszem wszelkich kluch i klusek, czy to ziemniaczanych czy twarogowych. Zawsze będą mi się kojarzyć z dzieciństwem i wakacjami u babci, która wiedząc jakim jestem niejadkiem, przygotowała mi to co lubię i często były to kluchy czy to leniwe, kopytka z przypalanką lub knedle ze śliwką. Mimo brudnych rąk, uwielniam je przygotowywać jak i jeść(...)kaszę na maśle, aż zacznie się na złoto przypiekać – około 5-7 minut. Pod koniec dodajemy cukier, mieszamy i smażymy jeszcze minutę. Ściągamy z ognia.   Ugotowane kluski od razu podajemy na podgrzanym sosie truskawkowym. Z wierzchu posypujemy wszystko posmażoną kaszą oraz oprószamy cukrem pudrem.   Powrót na górę

Smaczna Strona
Wegetariańskie Kotlety z kaszy jaglanej 74

zdjęciami!   Kotlety z kaszy jaglanej Składniki: Na kotlety: kasza jaglana ugotowana na sypko: 1 i 1/2 szklanki zielony groszek mrożony: 200 g jajka: 2 szt. mąka kukurydziana, ziemniaczana lub ryżowa sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek lub masło klarowane do smażenia Na sos pietruszkowy: masło: 2 łyżki mąka bezglutenowa: 1 łyżka mleko: 3/4 szklanki śmietanka słodka(...)smaku solą oraz pieprzem. Kotlety z kaszy jaglanej podawać można z ulubioną surówką obiadową i klasycznymi dodatkami. W zestawieniu z polecanym sosem pietruszkowym świetnie smakują z kluskami, kopytkami lub ziemniaczanym puree. Smacznego! Jeśli szukasz innych inspiracji na danie bezmięsne, zobacz też gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami .   Przepis na kotlety jaglane z zielonym groszkiem zaczerpnięty

Kuchnia Na Wypasie
Knedle ziemniaczane ze sliwkami 81

  Knedle ziemniaczane ze śliwkami przeważnie robię z ciasta ziemniaczanego z dodatkiem białego sera, ale można je przygotować tylko z ziemniaków. Pamiętajmy tylko, aby do

królestwo garów
KARTACZE Z MIĘSEM + FILMIK 85

Kartacze to pyszne, duże kluski z ciasta ziemniaczanego nadziane mięsem. Podane na ciepło i z                chrupiącym boczkiem smakują rewelacyjnie.    MIĘSO :  1 kg łopatki wieprzowej 1 cebula do gotowania marchew, kawałek selera jarzynka, liść laurowy 2 ziarnka ziela angielskiego woda do gotowania

Kulinarne Fantazje Marioli
Współpraca z "Primefrost" 91

cukru, bio krewetki, gnocchi. Blog po raz pierwszy nawiązał współpracę z niniejszą marką. W paczce znajdowało się:   BIO krewetki lody MANCUSO bez dodatku cukru szpecle - kluski jajeczne gnocchi ziemniaczane  gnocchi z batatami gnocchi ze szpinakiem  Już wkrótce na blogu pojawią się przepisy z wykorzystaniem powyższych produktów! Zapraszam do zakupów

Truskawkowa Fiesta
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym 82

zastanawiasz się, co takiego zrobić na obiad lub ciepłą kolację, to jest świetna propozycja. Sprawdzi się dla miłośników dań mięsnych. Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym możesz podawać z kluskami śląskimi, ziemniakami albo nawet… makaronem! Sprawdź przepis.  Jak zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym? Podstawą do zrobienia polędwiczek są oczywiście grzyby, mogą być suszone. Ja często(...)możesz dodać inne mięso – kurczaka, karkówkę czy schab . Postępuj tak samo jak z polędwiczkami. Pierwsza opcja nie wymaga długiego duszenia, bo jest dość miękkie. Danie urozmaicisz kopytkami, kluskami śląskimi, puree ziemniaczanym albo makaronem. >> Zobacz też: Najprostsze sosy do makaronu z kurczakiem – aż 11 przepisów! Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym Składniki

Rozdomowiona
Grzyby w śmietanie z cebulą 97

wielu dań polecam takża wyśmienity sos pieczarkowy ze śmietaną . Grzyby w sosie śmietanowym najlepiej smakują na ciepło z ziemniakami lub chlebem. Niektórzy podają także do kopytek , klusek śląskich , placków ziemniaczanych lub z makaronem. Życzę smacznego. Artykuł Grzyby w śmietanie z cebulą pochodzi z serwisu Ania gotuje Blog kulinarny

Ania gotuje
Dieta lekkostrawna — co jeść i kiedy ją stosować? 148

zaakceptowanych produktów. Chude produkty mleczne, olej rzepakowy, oliwa z oliwek i masło są mile widzianymi towarzyszami diety. Wśród odpowiednich dla nas składników, znajdą się również pierogi, piure ziemniaczane oraz lane kluski, grzanki. Warto wybierać świadomie zdrową żywność i kupować ją w sprawdzonych miejscach. Polecamy sklep internetowy erbea.pl , który oferuje zdrową żywność, jak i suplementy diety . Dieta lekkostrawna

Słodkie okruszki
Węgierska zupa gulaszowa 187

gulasz to zazwyczaj pokrojone w kostkę i zrumienione na tłuszczu mięso w sosie z dodatkiem cebuli i ewentualnie innych warzyw.  Serwujemy go z ziemniakami, kopytkami, plackami ziemniaczanymi albo z kluskami na parze. Węgierskim odpowiednikiem polskiego gulaszu jest pörkölt.  Gulyásleves - w skrócie gulyás to na Węgrzech i w krajach ościennych (m.in. w Rumunii), rodzaj gęstej zupy

Cztery Fajery
Restauracja “Karczma Pod Kogutkiem” Kraków – recenzja 112

uzbroić się w cierpliwość. Karczma Pod Kogutkiem Karczma Pod Kogutkiem Karczma Pod Kogutkiem Poprzedni 1 z 3 Następny Tym razem wybraliśmy polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym z kluskami śląskimi, placki ziemniaczane z gulaszem i kieszonkę z kurczaka ze szpinakiem i opiekanymi ziemniaczkami, dodatkowo wzięliśmy zestaw surówek – cena za taki zestaw to 8 zł – dużo

KuchniaWeDwoje.pl
Gulasz z piersi kurczaka 113

Aromatyczny gulasz z piersi kurczaka, cukinii i pieczarek to propozycja na danie obiadowe. Możesz go podać z tłuczonymi ziemniakami, puree ziemniaczanym, kopytkami lub kluskami śląskimi. Idealnymi dodatkami będą warzywa takie jak brokuły, pieczone papryki, surówka colesław lub buraczki tarte. Danie obiadowe podaj z koperkiem lub natką. Gulasz z piersi kurczaka SKŁADNIKI: 3 pojedyncze piersi z kurczaka

Zasmakuj Kuchni
Schab w sosie daktylowo–śmietanowym 174

Świetne danie o słodko ostrym smaku pasujące do ziemniaków, ryżu, klusek śląskich, puree ziemniaczanego, warzywnego. Można podać tylko z dodatkiem ulubionej sałatki. Schab w sosie daktylowo-śmietanowym to doskonała propozycja na wystawny obiad lub ciepłą kolację. Mięso należy wcześniej przygotować i pozostawić na min 2h w lodówce, przed dalszym przyrządzaniem. Zapraszam do przepisu:) Składniki 4 kotlety schabowe, lekko

gotuj ze mną
Restauracja „Karczma Pod Kogutkiem” Kraków – recenzja 164

cierpliwość. Karczma Pod Kogutkiem Karczma Pod Kogutkiem Karczma Pod Kogutkiem Poprzedni 1 z 3 Następny Tym razem wybraliśmy polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym z kluskami śląskimi, placki ziemniaczane z gulaszem i kieszonkę z kurczaka ze szpinakiem i opiekanymi ziemniaczkami, dodatkowo wzięliśmy zestaw surówek – cena za taki zestaw

KuchniaWeDwoje.pl
Bitki schabowe we włoskim sosie pomidorowym z kaparami 178

tylko miłośnikom włoskiej kuchni. W sezonie możesz użyć dojrzałych w słońcu pomidorów, teraz posiłkowałam się włoskim pomidorami z puszki. Kruchy, mięciutki schab doskonale smakuje z kluskami, kaszą lub ziemniaczanym puree. Składniki: 60-80 g schabu 1 puszka pomidorów - 400 g 2-3 łyżki kaparów ze słoiczka 2-3 łyżki smalcu 1 cebula+1 ząbek czosnku sól, pieprz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szybkie curry z ziemniaków i groszku, z jogurtem i miętą 174

niskiej zawartości skrobi, będą za twarde i nie zagęszczą sosu. Ziemniaki bardzo mączne, z grupy C, czyli te dobre do wykorzystania w kuchni na kluski i ciasta ziemniaczane – tutaj się zwyczajnie porozpadają (więcej o ziemniakach pisałam m.in. w TYM wpisie). Ziemniaki cienko obieramy ze skórki, myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy na równej wielkości kawałki, trochę

Karo in the Kitchen
Roladki faszerowane żurawiną i suszonymi pomidorami 198

imprezowy stół.  Jeśli potrzebujesz ciekawego i efektownego pomysłu, proponuję schabowe roladki faszerowane żurawiną i suszonymi pomidorami. Świetnie pasują z każdym dodatkiem, np.  z puree ziemniaczanym, kaszą lub kluskami. Składniki: 10 plastrów schabu 10 -15 szt suszonych pomidorów mały słoiczek żurawiny masło 1 szklanka bulionu mięsnego lub warzywnego ok. 3 łyżki mąki ostra papryka pieprz ziołowy

Życie zaczyna się w kuchni
Bitki z karkówki w sosie z suszonych grzybów 199

wodę z moczenia grzybów do mięsa. Dopełnić wodą tak, by przykryć mięso. Rondel nakryć pokrywką i dusić do miękkości około 1,5 godziny  podawać z kluskami, kaszami lub ziemniaczanym puree. Idealnie pasują buraczki lub kiszona kapusta - surowa lub zasmażana

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Grzyby leśne z porem w śmietanie 200

ostatnim bardzo udanym grzybobraniu ususzyłam dużą porcję grzybów, część zamarynowałam oraz zrobiłam porcję do zjedzenia. Polecam taki sosik np. do kasz, makaronu, placków ziemniaczanych, ziemniaków, kopytek, klusek śląskich... można i dalej wymieniać, ale pora na przepis! Składniki: 30 dag świeżych leśnych grzybów 1/2 dużego pora masło sól,pieprz ocet winny śmietana 18% odrobina wody Sposób przygotowania

Kuchnia domowa Ani
Gulasz z sarniny 159

Dzisiaj mam dla Was gulasz z sarniny. Wymaga trochę czasu w przygotowaniu, ale jego smak wynagrodzi nam czas oczekiwania. Można podawać go z ryżem, kaszą, ziemniakami, kluskami lub plackami ziemniaczanymi. Jeśli nie próbowaliście jeszcze dziczyzny to polecam właśnie ten przepis na pyszny gulasz. Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie inne przepisy na dania mięsne. 400 g mięsa

O kuchni z uczuciem
Ziemniaki z twarogiem i śledziem oraz konkurs "Śledź SEKO" 267

Każdy region ma swoje tradycje kulinarne, ale niektóre dania smakują wszystkim, nie zależnie od miejsca zamieszkania. Wiele z takich regionalnych dań bazuje na ziemniakach - weźmy chociażby kluski śląskie, babkę ziemniaczaną (kugel, zmiocarz), kopytka (szagówki), kartacze, kiszkę, moskole, pierogi ruskie, kartoflak, zupy i sałatki wszelakie albo pyry z gzikiem.  To, co mieszkańcy Wielkopolski nazywają pyrami z gzikiem

Obiad gotowy
Roladki schabowe z wędzoną śliwką 250

roladki przynajmniej do 3/4 wysokości. Do sosu dorzucić resztę śliwek i przyprawy. Dusić do miękości około 30-40 minut gotowy sos zabielić zahartowaną śmietaną. Podawać z kluskami lub puree ziemniaczanym i czerwoną kapustą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Falafel i "Srebro" 189

łupinach. Smażyć z różnych stron na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odłożyć na ręcznik papierowy dla odsączenia z nadmiaru tłuszczu. ----- Podobne: Boczniaki w zatarowej panierce Kotlety jaglano-ziemniaczane z kapustą Kluski śląskie Najlepsze falafele jadłam do tej pory w Berlinie. Takich wegetariańskich fast foodów brakuje mi w Warszawie. Te, które spotykam odpychają mnie zapachem starego oleju :( Berlin - Brama

Weekendy w domu i ogrodzie
Knedle z twarogiem 267

Knedle ziemniaczane nadziewane twarogiem - smak dzieciństwa, o którym przypomniałam sobie ostatnio przez przypadek. Bardzo nam posmakowały więc zagoszczą na stałe w naszym menu :) SKŁADNIKI Ciasto

Kto ugości moich gości?
Pomes daufines 146

czerwonego mięsa lub drobiu pochodzący z kuchni francuskiej. Są to kluski z puree ziemniaczanego wymieszanego z ciastem maślano mlecznym (z którego między innymi robi się eklery), które następnie smaży się w głębokim tłuszczu w niższej temperaturze niż frytki. Są bardzo specyficzne, znacznie lżejsze niż podobne dodatki ziemniaczane

Milion Smaków
Gulasz leśny – aromatyczna wieprzowina z grzybami 232

gotujemy jeszcze 5-7 minut, aż sos widocznie zgęstnieje. Sprawdzamy czy dopieprzyć bądź dosolić. Jeśli trzeba — przyprawiamy. Gulasz jest pyszny ze świeżym chlebem, pyzami, śląskimi kluskami lub plackiem ziemniaczanym . Zjedzcie go tak, jak lubicie. Ta porcja to danie obiadowe dla 4-6 dorosłych osób, jeśli przewidzieliście dodatki typu ziemniaki i surówka, lub obiad dla dwóch dorosłych głodomorów

Karo in the Kitchen
Szare kluski z wędzonym boczkiem i cebulką 255

wodę. Osolić ją. Gdy woda zacznie wrzeć,to za pomocą noża/małej łyżeczki wykładać partiami ciasto. Jeżeli kluski zaczną się rozwalać - do masy ziemniaczanej należy dodać więcej mąki. Ugotowane kluski odsączyć z nadmiaru wody. Przed podaniem przełożyć je na patelnie i chwilę przesmażyć z boczkiem oraz cebulką.  Kluski podawać z ugotowaną

Ugotować
Wołowy gulasz z siemieniem lnianym 193

Dziś zapraszam na wołowinkę ;-) Niezwykle smaczny gulasz, idealnie pasujący do różnych kasz, klusek śląskich, puree ziemniaczanego, itp, itd ;-) SKŁADNIKI: - udziec wołowy - 1/2 czerwonej papryki - 1 cebula - 4 kulki ziela angielskiego - 4 liście laurowe - przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, papryka ostra, papryka słodka, chilli - 2 szklanki wody - 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego - 1 łyżeczka mąki pszennej - olej

Wielopokoleniowo
Gulasz po polsku 175

danie bardzo uniwersalne i dające dużo możliwości, dlatego zawsze przygotowuję gulasz w ilości wystarczające na dwa obiady. Często podaję go z makaronem, ryżem, różnego rodzaju kluskami, z plackiem ziemniaczanym, a czasami dorzucam kilka ugotowanych ziemniaków i mamy pyszną, zawiesistą, rozgrzewającą zupę. Mąż nie bardzo przepada za papryką, dlatego nasz gulasz nie jest węgierski, tylko polski

Rozpustne gotowanie
Quesadilla z kurczakiem, czyli pszenna tortilla jako domowa przekąska idealna na ciepło i na zimno 307

nudno nie było kolację postanowiliśmy zjeść na ciepło. Tym bardziej, że o 20.00 się "Masterchefa" naoglądaliśmy i głód nas dopadł ogromny. Napatrzyliśmy się na te placki ziemniaczane, pierogi i kluski śląskie i naszło nas na coś bardziej konkretnego niż kanapki. Zaczęliśmy wymyślać i kalkulować co możemy przyrządzić z tego co mamy w lodówce, tak, żeby zbytnio się

Kuchnia po mojemu
G... Gulasz! 332

lecz jeśli ktoś lubi - droga wolna :) Gulasz jest czaso- i pracochłonny, ale warto czasami zaszaleć i cieszyć się tym pysznym, sycącym daniem. Najlepiej podawać z pieczywem, kluskami lub plackami ziemniaczanymi :) Smacznego

Kitchens Alphabet

Proponowane wyszukiwania