sosie miodowo-musztardowym, to bardzo proste danie obiadowe a zarazem bardzo ciekawy pomysł na podanie schabowego. Mięso bardzo smaczne, sos zawiesisty, aromatyczny. Jako dodatek proponuję kluski śląskie, lub puree ziemniaczane i gotowane warzywa . Szczerze polecam, nie co odmiany dla naszego schabowego, nie zaszkodzi:) Zapraszam po przepis. 4-6 kotletów schabowych grubszych 1 szalotka, posiekana 2 ząbki czosnku(...)sosu z patelni, razem połączyć i wlać do potrawy. Chwilę podgotować na wolnym ogniu, do zgęstnienia sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem według uznania. Podawać z kluskami śląskimi, puree ziemniaczanym i ulubionymi dodatkami. Doskonale smakują jako dodatek gotowane warzywa. Smacznego:) Artykuł Kotlety schabowe w sosie miodowo-musztardowym pochodzi z serwisu
gotuj ze mnąobiadów- ziemniaki, mąka ziemniaczana, mięso 'z odzysku' i cebula do okraszenia- a bardzo smacznych, sycących i mimo swej prostoty nawet efektownych! ;) W przygotowaniu klusek śląskich bardzo ważna jest proporcja, zawsze masę ziemniaczaną dzielimy na 4, z czego jedną wyciągamy, a w jej miejsce wsypujemy(...)mąkę ziemniaczaną- jeżeli w taki sposób przygotujecie swoje kluski, to na pewno wyjdą Wam idealne! I nie ma potrzeby dodawania jajka. Czasami, zamiast eksperymentować w kuchni warto powrócić do babcinych przepisów z kuchni polskiej, przepisów godnych polecenia! :) 12 sporych klusek: * ziemniaki- 700 g * mąka ziemniaczana- 1/4 porcji ziemniaków * ugotowane mięso- 200 g * bulion
Kraina Miodem Płynącamleku kokosowym z selerowymi kluskami. Pełna lista niezbędnych produktów, oraz szczegóły przyrządzenia tego dania, z mojego przepisu, znajdziecie w załączonym linku. Ja szczerze namawiam, życząc smacznego! <WJ> Składniki: Kluski: 500 g selera korzeniowego 150 g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Kurczak(...)osolonym wrzątku. Odcedzamy, studzimy i mielimy na średnich oczkach. Lekko odciskamy z nadmiaru wody. Mieszamy z mąkami (na 500 g selera-150g mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej). Formujemy kluski (kształt dowolny), gotujemy w osolonym wrzątku 3 min. od wypłynięcia na powierzchnię. Na rozgrzany olej kokosowy wrzucamy filety z kurczaka pokrojonego
R'n'G Kitchenmąki ziemniaczanej SOS: 250 g boczniaków 1 cebula 1 łyżka masła 4 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego lubczyku 2 łyżki mąki 400 ml mleka 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki, obrane jabłko i ząbek czosnku dotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy i studzimy. Następnie mielimy na średnich oczkach. Wyrabiamy z mąką ziemniaczaną. Formujemy kluski
R'n'G Kitchenmoże zaginąć. Prażucha ziemniaczana, czy jak kto woli fuszer, lemieszka, porka, czy kluchy połom bite, to tylko jeden z przykładów kulinarnego renesansu. Polecamy! Prażucha ziemniaczana Składniki: ziemniaki: 0,5 kg mąka ziemniaczana lub pszenna: 50 g boczek lub słonina: 100 g sól: 1 łyżeczka woda szczypiorek lub koperek do dekoracji Prażucha ziemniaczana Przepis: Ziemniaki obieramy(...)dekoracji szczypiorkiem lub koperkiem. Zapraszamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na kluski. Polecamy: kluski leniwe z masłem bułką tartą , niemieckie kluski Schupfnudel , kluski stalowe łyżką kładzione oraz ruskie kluski w 20 minut . Życzymy smacznego! Artykuł Prażucha ziemniaczana pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie
Kuchnia Na Wypasieziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu, ostra papryka w proszku olej do smażenia Kluski śląskie: 1 kg sypkich ziemniaków (po obraniu) 200-250 g mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 żółtko Kluski Śląskie z Gulaszem Węgierskim - Sposób przygotowania: Mięso kroimy w kostkę, a następnie dodajemy po ok. niepełnej łyżeczce słodkiej papryki, czosnku, soli oraz pieprzu i dokładnie(...)przestudzenia. Po tym czasie dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajko oraz żółtko i wyrabiamy masę do otrzymania gładkiej konsystencji (ilość mąki ziemniaczanej zależy od sypkości ziemniaków - gdyby masa okazała się zbyt kleista dodajemy jeszcze kilka łyżek mąki, jednak nie przesadzajmy z jej ilością ponieważ im więcej dodamy skrobi ziemniaczanej tym twardsze wyjdą kluski). Z powstałej masy formujemy
Słodka StronaZiemniaki z poprzedniego dnia tracą swoje odkwaszające organizm właściwości i sporo cennych składników odżywczych – tu nie ma co oszczędzać, naprawdę warto naszykować je na świeżo. PRZYGOTOWANIE Do wszystkich ciast ziemniaczanych wybieramy ziemniaki typu C – mocno skrobiowe, suche, bardzo mączne. One będą potrzebowały niewiele mąki aby stać się dobrym ciastem– odpowiednio dobrany produkt jest podstawą! Ziemniaki obieramy, kroimy na równe(...)tylko 2 łyżki, wysypujemy tą pozostałą mąkę na stolnicę, wyjmujemy ciasto z miski i szybko zagniatamy je ręcznie na stolnicy. Od razu szykujemy garnek do gotowania klusek. Ciasto ziemniaczane po uformowaniu nie lubi leżeć, bo szybko mięknie i podchodzi wodą. Kiedy skończycie formować pierwszą porcję gnocchi, woda już powinna się gotować – od razu wrzucamy kluski
Karo in the Kitchenugotowanej dyni, choć wszystkie przepisy każą ją najpierw piec w piekarniku. Wydawało mi się że to zbyt długi okres oczekiwania i stąd przepis na kluski z dyni gotowanej a nie pieczonej. Puree ziemniaczane w proszku(...)pochłania nadmiar wilgoci a reszta składników sprawia, że kluski można zrobić szybko i smacznie. Z tego przepisu wyjdą 2 duże porcje, więc jeśli jest więcej osób na obiedzie należy odpowiednio powiększyć ilość składników. SKŁADNIKI na 2 osoby 350g ugotowanej dyni 50g puree ziemniaczanego w proszku 1 jajko mąka ziemniaczana kawałki boczku lub kiełbaski 4 łyżki oleju
zielonacukinkadanie. Kluski śląskie to jedno z najbardziej popularnych dań. W Polsce są one najbardziej popularne na Górnym i Dolnym Śląsku. Przygotowuje się je bardzo szybko i prosto. Idealnie pasują na rodzinne obiady a w połączeniu z domowym sosem smakują wybornie. Składniki: 1 kg ziemniaków 2 jajka sól mąka ziemniaczana Wykonanie: Ziemniaki obrać(...)dnie garnka. Następnie wyłożyć 1/4 ziemniaków a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać jajka oraz odłożone ziemniaki, masę porządnie wymieszać- ma być gładka. Z gotowej masy formować kuleczki wielkości takiej aby mieściły się w dłoni a w ich środku zrobić wgłębienie. Kluski wrzucić na gotującą się wodę i gotować od czasu wypłynięcia na wierzch przez
Krakowskie smaki Aniśląskimi czy kluskami śląskimi z dziurką. PRZEPIS NA KLUSKI Z DZIURKĄ Składniki na kluski z dziurką: 1kg ugotowanych ziemniaków 250g mąki ziemniaczanej Jak zrobić kluski z dziurką: Ziemniaki ugotowane i ostudzone przepuszczamy przez praskę do ziemniaków lub przez maszynkę do mięsa. Do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy zwarte ciasto(...)ciasta odrywamy kawałki i formujemy kluki wielkości orzecha włoskiego – w każdym robimy dziurkę za pomocą trzonka drewnianej łyżki. Kluski wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy 3-5 minut. Podajemy z bułeczka tartą na maśle, smalcem ze skwarkami lub zarumienioną cebulką. Artykuł Kluski z dziurką – przepis pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujewsyp mąkę ziemniaczaną do wysokości górnej powierzchni wygładzonych ziemniaków. Dodaj ziemniaki z talerza. Lekko ciepłą masę ziemniaczaną połącz z mąką wyrabiając ciasto. Z ciasta zrób kuleczki a w nich wgłębienia. Ugotuj wodę i posól do smaku. Wrzucaj kluski i gotuj około 3 minut po wypłynięciu. Wyjmij łyżką cedzakową na talerz. Kluski śląskie można
Przepisy kulinarne babci Antoninyjednak równie fantastycznie smakują jako samodzielne danie, np.; okraszone cebulką z boczkiem. Aby ich konsystencja była idealna, należy sztywno trzymać się proporcji, i tak w przypadku tych klusek masę ziemniaczaną dzielimy na 4 części, z czego jedną wyciągamy, a w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną- proste do zapamiętania ;) Jeżeli akurat zostały Wam ugotowane ziemniaki z poprzedniego(...)równe części, z czego jedną wyciągnąć, a w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wyrobić. Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, a w środku zrobić wgłębienie. Gotować w osolonym wrzątku z dodatkiem 1 łyżki oleju (kluski nie będą się sklejać po wyciągnięciu), wyciągnąć max. 1 minutę od wypłynięcia (inaczej będą 'rozciapane'). Smacznego
Kraina Miodem Płynąca