Dziś mam dla Was klopsiki w fajnym sosie a do nich makaron ryżowy. W tym makaronie fajne jest to, że nie trzeba go gotować bo wystarczy zalać wrzątkiem i troszkę poczekać. Ilość dodatków może Was lekko przerazić ale to jest własnie wariacja i kombinacja smakowa. Ale muszę przyznać, że smaczna. Więc nie zawsze sprawdza się, że dobrze nie znaczy
Ewa w kuchniszybki obiad gdy zrobi się odrobinę chłodniej polecam szybki gulasz z klopsikami w warzywnym sosie, przypominające śródziemnomorskie klimaty. Danie proste, smaczne, syte i szybko znikające z talerza. Cóż chcieć więcej. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzisiejszy obiad to zachcianka córki. Ogólnie miały być szwedzkie klopsiki kottbullar z żurawiną i plackami rosti . I tak było, ale zrobiłam drugą wersje obiadu, mianowicie część klopsików wymieszałam z sosem śmietanowym i suszonymi pomidorami. Dwie wersje, obie pyszne. Obiad pierwsza klasa. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwszelkich pustych kalorii. Kilka propozycji tego typu obiadów pojawiło się już na blogu. np. minizapiekanki z rybą i warzywami, zimowa sola sauté, nietypowe klopsiki w delikatnym sosie pomidorowym, delikatna zupa porowa z kukurydzą i kurczakiem, proste i szybkie, wegetariańskie leczo, zupa pomidorowo-imbirowa z zieloną soczewicą. Przyzwyczajam się do tego, by piec, zamiast
Ratunku obiadRecenzja granoli 10) Owsiany blok czekoladowy 11) Recenzja musli 12) Recenzja paprykarza warzywnego 13) Domowy ser ala feta 14) Klopsiki drobiowe w sosie koperkowym 15) Recenzja crunchy 16) Kebab w sałacie lodowej 17) Koreczki z mięsnymi kuleczkami 18) Placuszki bananowe 19) Otrębowe tortille 20) Recenzja pasztetów
Magiczne Życie Martysmaku • bułka tarta ewentualnie • olej do smażenia • 1 kostka rosołowa • 2 liście laurowe • 5 ziaren ziela angielskiego Sos pieczarkowy • 500 g pieczarek • 1 cebula • 3 łyżki sosu sojowego • 250 ml śmietany 30% • natka pietruszki • 1/2 łyżeczki rozmarynu Wykonanie: Klopsiki • Cebulę pokroić w kostkę, obsmażyć na 2 łyżkach oleju. • Suche bułki namoczyć w ciepłej wodzie(...)minut. Sos pieczarkowy • Drugą cebulę pokroić w kostkę, pieczarki umyć i pokroić w plasterki. • Cebulę podsmażyć na 2 łyżkach oleju, dodać pieczarki, sos sojowy, sól, pieprz, rozmaryn i poddusić 5 minut. • Dolać śmietankę i gotować, aż płyn zredukuje się do gęstego sosu. • Na koniec dodać natkę pietruszki. • Pulpeciki podawać z sosem pieczarkowym
To co kochamDodałem jajko, starty parmezan, sól, pieprz, tymianek i odrobinę bułki tartej. Całość zagnieść, po czym mokrymi dłońmi uformowałem klopsiki. Klopsiki usmażyłem na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Jogurt naturalny połączyłem z oliwą z oliwek i octem. Sos doprawiłem do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz posiekaną bazylią. Odstawiłem w chłodne miejsce na ok. 15 minut. Świeże warzywa starannie umyłem(...)paseczki. Marchewki obrałem i za pomocą obieraczki do jarzyn starłem na cienkie paski. Pomidory pokroiłem na połówki. Wszystkie składniki przełożyłem na talerz, na nich ułożyłem usmażone klopsiki. Całość polałem przygotowanym sosem jogurtowym
R'n'G KitchenKlopsiki to praktyczne danie . Jeśli coś zostanie z obiadu można je zalać sosem w słoiku i za pasteryzować . Po miesiącu lub dwóch mamy obiad gotowy .Praktycznie każdy sos do nich pasuje . te co dzisiaj opisze są w sosie paprykowo-śmietanowym . Składniki na klopsiki 1/2 kg mięsa wieprzowego z szynki lub łopatki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku(...)formuje kulki wielkości jajka. Na patelni rozgrzewam oliwę i smażę klopsiki z każdej strony na rumiano.Następnie wrzucam paprykę słodką podsmażam ją dodaje ostrą wlewam śmietanę i jogurt mieszam delikatnie zmniejszam ogień i klopsy dochodzą jeszcze ok 15 minut . Na końcu dosalam jeśli jest to konieczne . Sos trzeba często mieszać . Podaje z ziemniakami i sałatką z pomidorów
Eli GotowanieZainspirowana amerykańskim filmem anonimowym "Zakochany Kundel", gdzie głównym motywem jest oczywiście miłość (a tam gdzie miłość, musi być jedzenie), przyrządziłam spaghetti z mięsnymi klopsikami, aby przez moment poczuć się jak w przysłowiowej bajce. Pełna miłości dla mojego wspaniałego Męża, zakochana w gotowaniu i fotografii kulinarnej. Danie przygotowane na konkurs makaronowy marki Lubella jest prosto z serca, jest(...)wrzucić marchewkę, seler i cebulę, chwilę smażyć, pod koniec dodać czosnek, po chwili podlać winem. Kiedy alkohol odparuje dodać zblendowane pomidory, pomidory w puszce i passatę. Kiedy sos się zagotuje dodać klopsiki i dusić pod przykrywką ok 20 minut. Przyprawić wg uznania solą i świeżo mielonym pieprzem. Makaron ugotować al'dente, odcedzić i ułożyć na talerzach. Polać sosem, posypać
Trufelkowobiałej kapusty i pora . Zaś z dań obiadowych szczególnie polecamy: Kurczaka w sosie porowym , Naleśniki z porem , Łososia zapiekanego z porem , Zupę porową z pulpecikami oraz Klopsiki z makronem w sosie pieczarkowo-porowym . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówka z pora i jabłka – Składniki: 1 duży por (tylko biała i jasnozielona część) – ok. 230 g (waga białej i jasnozielonej
Kulinarne Przebojeobiadek pod każdą postacią: czy to gotowane pulpety, czy też smażone klopsy ... zawsze jest pysznie 😍 Tym razem wykorzystałam mielone mięso indyka (zdrowsze i niskokaloryczne), a klopsiki, które z niego zrobiłam "utopiłam" w pysznym sosie pieczarkowym. Całość podałam dla odmiany z ryżem 😉 Składniki na klopsiki: 400g mięsa z indyka 1 jajko 1 cebula 2 łyżki bułki tartej majeranek(...)dokładnie, aby masa się połączyła. Formujemy niezbyt duże klopsiki. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony. Przekładamy na talerz. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną drobno cebulę, podsmażamy. Dodajemy pokrojone pieczarki, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz i dusimy wszystko około 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy z sosu liść laurowy, ziele angielskie, a sos blendujemy
Walijskie Pichceniekuchnie marokańską pulpeciki są niezwykle aromatyczne , zaskakującego smaku nadają im orzechu oraz suszone wiśnie. Bardzo proste w wykonaniu, ciekawa alternatywa dla tradycyjnych klopsików. Marokańskie pulpety z pistacjami i wiśniami w pikantnym sosie pomidorowym Składniki: Pulpety: 1/4 szklanki suche bułki tartej 1/4 szklanki suszonych wiśni 1/2 szklanki pistacji 1/2 drobno posiekanej czerwonej cebuli 1/4 łyżeczki sól 1/4 łyżeczki(...)pomarańczy, koncentrat, skórkę z pomarańczy oraz pozostałe przyprawy. Mieszamy dokładnie, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Gotujemy prze z około 15-20 minut, aż sos zgęstnieje. W tym czasie przygotowujemy klopsiki. Do mięsa dodajemy jajko i bułkę tartą, wszystko dokładnie zagniatamy. Formujemy kuleczki o średnicy około 3 cm.W dużej patelni rozgrzewamy olej, smażymy klopsy
Mania GotowaniaWegańskie bolognese ? TAK! Nie zrażaj się jednak po pierwszym słowie, bo naprawdę warto go spróbować. Jestem przekonany, że nie tylko weganom posmakuje wegański sos bolognese . Po zrobieniu klopsików z orzechów włoskich , które Ci przy okazji polecam, wiedziałem, że będzie trzeba z orzechów i pieczarek wyczarować sos do makaronu. Nie spodziewałem się jednak, że będzie on taki dobry. Orzechy
BlendmanKlasyka kuchennego gatunku czyli spaghetti z klopsikami. W mocno pomidorowym sosie z pieczarkami i papryką, posypane ciągnącym żółtym serem. Gdy zabraknie pomysłu na obiad sprawdzą się idealnie :) Składnik na 4-5 porcji: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego pęczek natki pietruszki 0,5 cebuli 1 jajko przyprawa do mięsa mielonego ok. 250-300 g pieczarek 1 nieduża czerwona papryka(...)przez kilka minut, aż zmiękną i puszcza sok. Następnie dodać paprykę, przesmażyć jeszcze chwilę. Na warzywach poukładać klopsiki. Wszystko zalać passatą pomidorową, dodać cukier, pieprz i sól, delikatnie wymieszać. Przykryć i gotować na najmniejszym ogniu, aż mięso się udusi, a sos zgęstnieje, czyli ok. 25-30 minut. Pod koniec gotowania doprawić ziołami prowansalskimi. Podawać na ciepło z ugotowanym
Simply Foodpieprzem oraz kilkoma kroplami przyprawy w płynie. Gotujemy przez kilka minut, do wyraźnego zgęstnienia. Pod koniec posypujemy resztą koperku (kilka większych gałązek koperku można zostawić do dekoracji). Klopsiki możemy przełożyć do sosu i podgrzewać razem, lub podać je osobno, polane sosem. Danie świetnie smakuje z ryżem i ostrą surówką. Inspiracja
Smaki Na Talerzu