Większość z nas uwielbia makarony. Nie dość, że są smaczne to jeszcze w prosty sposób można je przygotować:). Moja dzisiejsza nietypowa propozycja to makaron, sos serowo-śmietanowy i klopsiki z białej kiełbasy. Ciekawe i smaczne połączenie. 500g surowej, białej kiełbasy 200g makaronu spaghetti 2 cebule 2 ząbki czosnku 300 ml śmietanki 30% 100g topionego serka 100g startego sera cheddar(...)pokrojoną drobno cebulę. Dodajemy serek topiony, podlewamy niedużą ilością wody, dusimy do momentu aż serek się rozpuści. Wlewamy śmietankę, wsypujemy ser, posiekaną natkę i przyprawy. Dusimy do momentu aż sos zgęstnieje. Dodajemy pulpeciki, makaron, dokładnie mieszamy
Szefowa kuchniPulpety w sosie czosnkowym to kolejna moja propozycja na wykorzystanie mięsa mielonego. Zwykle smażymy klopsiki na tłuszczu, ale możemy je podać z pysznym sosem, na przykład czosnkowym. Ich przygotowanie nie zajmie Wam wiele więcej czasu, a na pewno zaskoczycie swoją rodzinę nowym smakiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 g wieprzowego mięsa mielonego 1 jajko 1 ząbek czosnku 1/2 kajzerki(...)miseczki, dodać odciśniętą kajzerkę, wbić jajko. Dodać obrany, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, szczyptą chili. Ręką wyrobić na jednolitą masę. Zwilżonymi dłońmi formować nieduże klopsiki. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i obsmażyć klopsiki na złoty kolor. Następnie przełożyć na talerz. 3. W rondelku rozgrzać łyżkę masła i oleju. Dodać obrany, przeciśnięty przez
Danka Pichcipodawania mięsa. Te dzisiejsze to świetna propozycja na ciepło i na zimno, na obiad i na przyjęcie. Tym razem w lekko słodkawym wydaniu i oczywiście w sosie pomidorowym. Do przygotowania ok 16 klopsików potrzebujemy: – 300 g wołowiny – 1 jajko – 1/2 posiekanej czerwonej cebuli – 1 garść namoczonych i pokrojonych daktyli – garść ogrodowej rukoli (dostałam(...)masy formujemy kulki, podsmażamy na patelni bez tłuszczu. Dodajemy koncentrat, wino, przyprawy i posiekaną rukolę. Całość gotujemy ok 20 minut aż mięso będzie miękkie. Podajemy w towarzystwie dużej ilości sosu pomidorowego i chleba. Życzę Wam smacznego
Szybko Tanio SmacznieMakaron pappardelle świetnie łączy się z sosami. Moja dzisiejsza propozycja do makaronu to sos serowo-pieczarkowy z klopsikami. 400g makaronu pappardelle 500g mięsa mielonego z indyka 400ml śmietanki 30% 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 300g pieczarek sól, pieprz, gałka muszkatołowa 150g serka topionego olej 100g startego żółtego sera do posypania 1. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy(...)momentu aż woda z pieczarek odparuje. Wtedy wlewamy śmietankę, dodajemy połamany na kawałki ser topiony. Dusimy na małym ogniu do momentu aż ser się rozpuści. Wtedy doprawiamy do smaku. Sosem polewamy ugotowany makaron, posypujemy startym, żółtym serem
Szefowa kuchnismaki to polecam przyrządzanie potraw w parowarze - ja po kilku latach użytkowania jeszcze się nie znudziłam ;) Rybne klopsiki z duszonym jarmużem, kaszą orkiszową i warzywami Klopsiki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 3 łyżki płatków jaglanych 1 średniej wielkości marchewka 1 łyżka otrąb owsianych 1 małe jajko pieprz, zioła prowansalskie, szczypta soli Duszony jarmuż: kilka dużych liści(...)około 15 minut). Cebulę podsmażyć na oliwie z oliwek z dodatkiem soli, dodać jarmuż i przeciśnięty czosnek. Dusić pod przykryciem kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Podawać z klopsikami i kaszą orkiszową
FitKotKönigsberger Klopse, Saure Klopse, Kapernklopse, Soßklopse lub Kochklopse nazywane w dawnym DDR to wschodniopruska specjalność przygotowana z mielonego mięsa i białego sosu z kaparami. (Königsberg to obecny Kaliningrad). W oryginale klopsiki przygotowane są z cielęciny lub mieszanego mięsa mielonego. To wyjątkowo smaczny pomysł na klopsy. Swoje klopsiki przygotowałam z udźca indyczego. Są bardzo delikatne i smaczne, a podane(...)zawiesistym sosem kaparowym rewelacja. Posmakują całej rodzinie. Zdrowy i dietyczny obiad. Polecam! Składniki: 600 g mielonego mięsa (u mnie zmielony udziec indyczy) 1 jajko 1 czerstwa bułeczka 2 łyżki średnio ostrej musztardy 1 cebula lub kilka szalotek 350 ml bulionu 150 ml białego wytrawnego wina 2 łyżki mąki 2 listki laurowe 1 łyżeczka czarnych ziarenek pieprzu sól, pieprz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wypatrzyłam w jednym z czasopism kulinarnych. Nieco go dostosowałam pod swoje upodobania – zwiększyłam ilość mięsa i sposób jego obróbki, a zmniejszyłam ilość ciecierzycy. Klopsiki wg oryginalnej receptury należało położyć na sosie pomidorowym w stanie surowym. Tak mi się jakoś wydaje, że w sosie pomidorowym wszystko gotuje/piecze się dłużej – poprawcie mnie, jeśli się mylę:) Wolałam dla bezpieczeństwa
Smaki Na Talerzuzdrowej i smacznej. Przygotowywać można ją na tysiąc sposobów, zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. Tym razem jest to danie wytrawne w formie klopsików z suszonymi pomidorami, podanymi w gęstym sosie warzywnym. Danie wyszło mi dość pikantne, ale jak ktoś woli łagodniejsze smaki to można zrezygnować z części przypraw albo zastąpić je innymi. Przepis podpatrzyłam u Łukasza(...)szklanki wody sól 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1/2 słoiczka suszonych pomidorów 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka ostrej papryki pieprz czarny sól oliwa z oliwek SOS: 1 bakłażan 1 cebula 2 szklanki domowego przecieru pomidorowego parę pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku bazylia oregano pieprz cayenne 2 – 3 łyżki natki pietruszki Surową kaszę jaglaną wsypać na suchą
https:KKuchniaMniammożna je lekko nasmarować oliwą. Gotowe klopsiki układać na półmisku. Podawać z sałatkami, surówkami i pikantnymi dipami. Salça - co to jest? * Salça to koncentrat. W przypadku naszych klopsików używa się koncentratu pomidorowego i paprykowego. Salça jest bardzo popularna (popularny?) w Turcji, a tradycyjnie powstaje fermentując w gorącym, nasłonecznionym miejscu. Dokładniejsze informacje możecie znaleźć w internecie(...)Skropić połową soku z cytryny. Natkę pietruszki drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać razem. Sok z cytryny wymieszać z solą i cukrem. Dodać pieprz i oliwę, połączyć. Sosem polać sałatkę i wymieszać. Klopsiki mercimek köftesi to doskonała propozycja na lekką przekąskę, którą można podać na imprezę ze znajomymi. Mogą także stanowić podstawę posiłku, który zabierzemy do pracy lub szkoły
Codzienna kuchnia niecodziennafalse&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script); Zobacz też inne przepisy z wieprzowiną Polędwiczki w ziołowej skorupce Wieprzowina w cydrowym sosie Szybkie czerwone curry Szwedzkie klopsiki Schab ze śliwką Makaron ryżowy z wieprzowiną Zobacz też najnowsze przepisy Pasta alla norma – makaron z bakłażanem Schab po azjatycku Grzanki z kozim serem i granatem
okolicepalnika.plogniu, aż kapusta nabierze ładnego złotego koloru. Kiszona kapusta smażona z ciecierzycą Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Surówka Coleslaw – sprawdzony przepis Chłodnik litewski – przepis Klopsiki zapiekane z ziemniakami w sosie pomidorowym Artykuł Kiszona kapusta smażona z ciecierzycą pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakuposiekanym szczypiorkiem i koperkiem. Chłodnik litewski Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem pesto Zupa krem z cukinii – przepis Klopsiki zapiekane z ziemniakami w sosie pomidorowym Artykuł Chłodnik litewski – przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakuładnie zrumieniła. Smacznego Noga z indyka duszona w winie Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Meksykańskie Chili con carne – przepis Karczek pieczony w rękawie foliowym Klopsiki zapiekane z ziemniakami w sosie pomidorowym Artykuł Noga z indyka duszona w winie pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakuwieprzowiny lub cielęciny. Natomiast dla tych którzy liczą kalorie idealne będą kotlety wykonane z mięsa drobiowego. Mielone mięso idealnie nadaje się także do przygotowania klopsików. Klopsiki możemy podawać z rożnymi sosami, na przykład pomidorowym lub śmietankowym. Możemy je smażyć z cebulą lub z pieczarkami, albo podawać w formie zapiekanek z dodatkiem ziemniaków czy też makaronu. Mielone także idealnie
Kulinarne przygody Gatity