klopsiki w sosie - 1112 przepisów (strona:25/75)

Gołąbkowy kociołek z młodą kapustą 174

Gołąbkowy kociołek z młodą kapustą Pyszny i szybki obiad jednogarnkowy, który szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom popularnych gołąbków. Mięsno-ryżowe klopsiki w sosie pomidorowym duszone z młodą kapustą, to proste w przygotowaniu danie, które z pewnością zasmakuje całej rodzinie     Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 1/2 główki młodej kapusty 1 szklanka ugotowanego ryżu 1 jajko(...)Kapustę kroimy w kosteczkę *** *** Do mięsa mielonego dodajemy, jajko, ugotowany ryż oraz przyprawy – do smaku *** *** Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę *** *** Z masy mięsnej formujemy owalne klopsiki i obtaczamy je w mące *** *** Na dużej patelni, na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, podsmażamy klopsiki z każdej strony na rumiany kolor *** *** Na podsmażone mięso wykładamy pokrojoną wcześniej kapustę *** *** Całość zalewamy sokiem

Blog z Apetytem
Klopsiki w sosie koperkowym z kaszą gryczaną 183

Moja ulubiona potrawa z dzieciństwa to klopsiki z sosem. Tradycja robienia i jedzenia trwa do dzisiaj :) zarówno w sosie koperkowym jak i pomidorowym. Dzisiaj wersja z sosem koperkowym. Pycha :) Składniki - 40 dag mięsa mielonego wieprzowego ( z łopatki ) - 1 średnia cebula - 1 jajko - 1 bułka sucha ( kajzerka) - 3 łyżki bułki tartej - pęczek koperku - pieprz, sól - litr bulionu drobiowego - ziele angielskie(...)masy tworzymy kuleczki , obtaczamy w mącę i podsmażamy na rozgrzanym oleju i przekładamy do oddzielnego naczynia. Aby powstał pyszny kremowy sosik koperkowy, do garnka w którym będą się gotowały klopsiki, dodajemy łyżkę masła i mąki i mieszamy, zalewamy małą ilością bulionu, znowu mieszamy a następnie dodajemy pół przygotowanego pokrojonego koperku i klopsiki . Całość zalewamy pozostałym bulionem i gotujemy

Różne smaki w kuchni
Klopsiki w sosie koperkowym z kaszą gryczaną 212

Moja ulubiona potrawa z dzieciństwa to klopsiki z sosem. Tradycja robienia i jedzenia trwa do dzisiaj :) zarówno w sosie koperkowym jak i pomidorowym. Dzisiaj wersja z sosem koperkowym. Pycha :) Składniki - 40 dag mięsa mielonego wieprzowego ( z łopatki ) - 1 średnia cebula - 1 jajko - 1 bułka sucha ( kajzerka) - 3 łyżki bułki tartej - pęczek koperku - pieprz, sól - litr bulionu drobiowego - ziele angielskie(...)masy tworzymy kuleczki , obtaczamy w mącę i podsmażamy na rozgrzanym oleju i przekładamy do oddzielnego naczynia. Aby powstał pyszny kremowy sosik koperkowy, do garnka w którym będą się gotowały klopsiki, dodajemy łyżkę masła i mąki i mieszamy, zalewamy małą ilością bulionu, znowu mieszamy a następnie dodajemy pół przygotowanego pokrojonego koperku i klopsiki . Całość zalewamy pozostałym bulionem i gotujemy

Różne smaki w kuchni
Rybne klopsiki w ziołach 149

Unikam ostatnimi czasy smażonego jak ognia. Głównie ze względów zdrowotnych. Dlatego też szukam przeróżnych przepisów na gotowaną rybkę. Delikatne lekkie klopsiki z sosem pachnącym świeżym koperkiem. Jak to mawiają - grzech się nie skusić ;-) P.S. Może zna ktoś fajny sposób na wykorzystanie suszonych pomidorów? Takich bez oleju/zalewy, suchutkich Składniki -60 dag filetów rybnych (np. z mintaja) -cebula -marchewka -2 ziarna(...)Tost namoczyć w mleku, odcisnąć. Ryby, cebulę i marchewkę wyjąć, posiekać (marchewkę można zetrzeć na drobnej tartce). Dodać tost i jajko, przyprawić solą i pieprzem, wyrobić. Z masy uformować klopsiki. Włożyć do osolonego wrzątku, gotować 6 minut. Wyjąć. Masło stopić w rondelku, wsypać mąkę, wymieszać. Wlać mleko. Mieszając, gotować na małym ogniu 10 minut. Przyprawić. Dodać posiekane zioła

Zielona Kuchnia
Bardzo delikatne gotowane klopsy z cukinią, pyszne 175

minut. Następnie wydusić całą wodę. Mięso mielone wrzucić do miski. Dodać posiekaną drobno cebulkę, odciśniętą cukinię,majeranek, jajko, bułkę tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować okrągłe klopsiki. Przygotowanie sosu – Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Położyć cukinię na dużym sitku, lekko posypać solą. Zostawić na 30 minut. Wycisnąć wodę z cukinii. Na patelni

Kuchnia Pokoleń
Spätzle z czosnkiem niedźwiedzim 226

Czosnek niedźwiedzi nie tylko zabarwi spätzle na cudy wiosenny, zielony kolor, doda też delikatnego pikantnego posmaku. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do mięsnych dań z sosami, ale solo z przysmażoną cebulką z patelni i serem zadowoli podniebienie nie jednego smakosza. Możesz je zrobić w całości z mąki, bez dodatku grysiku. Każda okazja jest dobra, by ten "cud natury" jakim jest(...)łyżką cedzakową klasycznie podane spätzle należy po wyłowieniu wymieszać na patelni z podsmażona cebulką, następnie posypać startym twardym serem górskim. Wymieszać i podawać natychmiast. Moje kluseczki podałam z klopsikami w sosie pomidorym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Obiad to wyzwanie. 144

dodajemy oba sery, odciśniętą z soku cukinię oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chilli. W dłoniach formujemy okrągłe klopsiki. Następnie obtaczamy je w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Przygotowujemy sos pomidorowy. Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek i drobno posiekaną cebulę. By cebula była miękka po chwili podlewamy odrobina wody(...)odrobiną cukru do smaku. dodajemy też oregano i bazylię. Ściągamy z ognia. Możemy ten sos zmiksować by jeśli zależy nam by był gładki, ja go nie miksowałam. Klopsiki podajemy ze sosem gdy są gorące, wtedy panierka jest chrupiąca, a ser w środku ciągnący

Przysmaki Karolki
Strogonow z klopsikami i makaronem / Meatball pasta stroganoff 248

Dziś przedstawiam szybkie i łatwe danie dla całej rodziny. Pyszny strogonow z klopsikami drobiowymi i grzybami w śmietankowym sosie i podany na tagliatelle pełnoziarnistym Lubelli . Danie robi się bardzo szybko i smakuje wybornie! Można użyć tutaj grzybów takich, jakie mamy pod ręką, ja dodałam mix pieczarek, boczniaków i shiitake. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Strogonow(...)blaszce do pieczenia. Włóż do piekarnika i piecz przez 10-12 minut, aż przestaną być surowe w środku. Wyjmij i odstaw przykryte folią aluminiową. W celu przygotowania sosu, do patelni po klopsikach wlej kolejną łyżkę oleju, włóż cebulę wraz z czosnkiem i podsmaż na średnim ogniu do zeszklenia. Następnie dodaj grzyby i smaż przez 4-5 minut, do zarumienienia

karmelowy
Klopsiki z indyka z nutą ziół prowansalskich w sosie pomidorowym 159

wyrasta coś zielonego, kiedy formuje się łodyżka i liście. I już "niedługo" będę mogła - przynajmniej taką mam nadzieję - zerwać pierwsze moje własnoręcznie wyhodowane pomidory. A tymczasem zapraszam na klopsiki w sosie pomidorowym. Jeszcze nie ze swoich pomidorów 😊 Składniki na 4-5 porcji: klopsy: 400 g piersi z indyka 1 jajko mleko do namoczenia bułki 1 sucha bułka pszenna

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka z buraków i cebuli 98

niej przypomnę, włącza mi się straszny chcieizm. Mowa oczywiście o tytułowej sałatce. Nie jadłam jej dobre paręnaście lat, nie wiem właściwie czemu. Wciągnęliśmy ją parę dni temu z klopsikami w sosie musztardowym. Oesu, petarda. Składniki: 4 średnie buraki 1 cebula 1 łyżeczka octu winnego pół łyżeczki cukru sól pieprz 1 łyżka oleju rzepakowego (ja użyłam z pierwszego tłoczenia) Buraki

Kardamonovy
Klopsiki wieprzowe w ostrym, orientalnym sosie pomidorowym z ryżem pietruszkowym 143

Takie małe zwykłe klopsiki mogą smakować wybornie jeśli tylko zanurzymy je w pysznym sosie. Tym razem padło na sos pikantny, idealnie pasujący do klopsików. Do tego kukurydza na ostro i pietruszkowy ryż i pyszne, pożywne danie na talerzu. Ostrość dania regulujcie sobie wedle upodobań. Zapraszam do wypróbowania przepisu. Klopsiki wieprzowe w ostrym, orientalnym sosie pomidorowym. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie
Kotlety z indyka z warzywami 275

indyka pieczone z rozmarynem – Satay z indyka pikantny – Indyk w potrawce – Dietetyczny indyk z kaszą i warzywami – Ćevapčići z mielonego mięsa z indyka – klopsiki w sosie koperkowym Z mielonego mięsa z indyka polecam zrobić na obiad pyszne kotlety mielone z warzywami. Kotlety mielone z indyka z warzywami: z cukinią, marchewką i papryką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety z indyka z cukinią i marchewką 175

indyka pieczone z rozmarynem – Satay z indyka pikantny – Indyk w potrawce – Dietetyczny indyk z kaszą i warzywami – Ćevapčići z mielonego mięsa z indyka – klopsiki w sosie koperkowym Z mielonego mięsa z indyka zrobiłam pieczone kotlety z warzywami. Składniki na 12 sztuk kotletów z indyka z cukinią i marchewką 500 g udźca z indyka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię